به گزارش خبرنگار ایرنا، محمدجواد ساوری روز چهارشنبه در مراسم رونمایی از لوح جدید ثبت ملی محراب امامزاده یحیی بن زید(ع) افزود: قوانینی میراثی که در حوزه گنبدکاووس وجود دارد از موانع اصلی توسعه شهری و ایجاد زیرساختهای لازم برای جذب گردشگر و نیز ساخت بیمارستان ۴۰۰ تختخوابی این شهرستان است.
وی بابیان اینکه گنبدکاووس با برخورداری از غنای میراثی (شهر باستانی جرجان و بلندین گنبد آجری جهان) از اصلی ترین عقبههای تاریخی و تمدنی استان گلستان به شمار می رود، اضافه کرد: با اینکه این ظرفیتها بهترین فرصت برای جذب گردشگر هستند اما برخی قوانین میراث فرهنگی سبب شده تا افراد و سرمایهگذاران نتوانند نسبت به ایجاد زیرساختهای مناسب جذب گردشگر از جمله هتل اقدام کنند.
ساوری افزود: گنبدکاووس دومین شهرستان بزرگ گلستان است و ظرفیتهای خوب تاریخی و گردشگری برای جذب توریست دارد اما از داشتن هتل مناسب محروم است ضمن اینکه در همین شهرستان بخش خصوصی آمادگی ساخت هتل دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی گلستان ادامه داد: به سبب برخی غفلتها و کمکاری مدیران در ادوار گذشته، ظرفیتهای میراثی و گردشگری استان و شهرستانها که میتواند زمینه رونق گردشگری را فراهم کنند، مورد غفلت واقع شدند که باید این کوتاهیها با کار و تلاش بیشتر جبران شود.
ساوری با اشاره به تاکید رییس جمهور به استفاده بهینه از ظرفیتهای گردشگری و کشاورزی گلستان برای توسعه، گفت: تلاش مجموعه مدیران استان و اداره کل میراث فرهنگی، اجرایی کردن راهبرد و اهداف دولت است.
امامزاده یحیی بن زید(ع)، نوه امام سجاد(ع) است و از ایشان بهعنوان بزرگترین امامزاده در استان گلستان و کسی که صحیفه سجادیه یادگار با ارزش جدش امام چهارم را به ایران آورد، یاد میشود.
گفته می شود، امامزاده یحیی بن زید(ع) در زمان یزید بن معاویه با ۷۰۰ نفر از طرفداران خود در خراسان قیام کرد و شکست سختی به سپاه آنان وارد ساخت و بعد از آن عازم هرات و از آنجا به شهر جرجان مهاجرت کرد.
والی خراسان (نصر) همراه ۸۰ هزار سوار از شام و اطراف برای سرکوبی این قیام وارد قریه ارغوان شدند و بعد از سه روز جنگ، یحیی و یارانش را به شهادت رساندند.
امامزاده یحیی بن زید(ع) درحومه شهر گنبدکاووس (چهار کیلومتری مرکز شهر) واقع است.
همچنین محراب زیبا و پرکار این بنا که در مرکز فضای داخلی امامزاده و جنب ضریح مطهر قراردارد، متعلق به دوره ایلخانی بوده و به شیوه برجسته ساخته شده است.
محراب این امامزاده در وسط دارای یک طاق با قوس جناقی و تزئینات گچبری بوده که در اثر دخل و تصرفات انسانی و مرمتهای ادوار گذشته دچار تخریب و آسیب فراوان شده بود که تعمیر شد.
ارتفاع محراب ۲/۲۵متر، عرض آن (ضخامت) ۱/۱۰متر، طول آن ۳/۹۰ متر و ارتفاع تیزه طاق محراب تا کف موجود ۶۵ سانتیمتر است در حقیقت بر اثر دخل و تصرفات انجام شده در گذشته، کف بنا بالا آمده و باعث شده قسمتهایی از محراب و نقوش و کتیبههای آن در زیر کف قرار گیرد، در دو طرف محراب آیت الکرسی به خط ثلث آمیخته با نقوش اسلیمی بهطور عمودی نوشته شده است.
از جمله ویژگیهای تکنیکی و منحصر به فرد محرابهای دوره ایلخانی میتوان به آراستگی و ظرافت در نقوش و تکنیکهای به کار رفته در اجرا، به کارگیری نقوش اسلیمی و گل و بته در زمینه کتیبه، کاربرد خط غیر از کوفی مانند ثلث و استفاده از تکنیک لانه زنبوری که از شاخصههای تزئینات دوره ایلخانی است، اشاره کرد.
محراب امامزاده یحیی بن زید (ع) گنبدکاووس درسال ۱۳۹۷ هجری شمسی و با شماره ۳۲۲۶۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
نظر شما