به گزارش ایرنا، آسیبهای اجتماعی، روحی، روانی، طلاق عاطفی و رشد طلاق زوجین از جمله مسایلی است که اگر مدیران و مراجع ذیربط بی بهره از علم روانشناسی باشند، راه درمان آن به یاری روانشناسان جامعه میتواند براحتی گره گشای مشکلات شود.
علم روانشناسی با رویکرد اصلاح جامعه و شناخت درون افراد تلاش بر ارتقای سطح زندگی مردم دارد تا در این راستا نقش شایسته خود را بر روان جامعه بدمد.
این علم با مطالعه رفتار و ذهن انسان مباحثی چون زبان بدن، مهارتهای ارتباطی، مهارت اعتماد به نفس، مهارتهای ابراز وجود و بسیاری از این موارد را در چهارچوب اساسی مورد بحث و مطالعه قرار میدهد.
فارغ التحصیلان این رشته نیز مانند بسیاری از رشتههای دانشگاهی دیگر بصورت آکادمیک دورههای خود را گذرانده و آماده خدمت به جامعهای میشوند که عموم مردم شناخت عمیقی از این رشته ندارند تا جایی که مدیران و مسولان نیز بی توجه به این موضوع هستند.
اگر یک مثال از بی توجهی به این رشته را تشریح کنیم باید به عدم پوشش بیمهای آن اشاره کرد چرا که این رشته از نظر متولیان امور یک رشته لوکس محسوب شده و صرفا افراد مرفه جامعه میتوانند از آن استفاده کنند لذا هزینه ویزیت آن به صورت آزاد محاسبه و پرداخت میشود.
این گزارش که کلید آن از یک دوره ملی (بیست و ششمین دوره ملی دانش افزایی مدیران، روانشناسان و مشاوران مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده به میزبانی ارومیه) زده شد بهانهای شد تا با توجه به زاویه نگاه روانشناسان و نیاز جامعه به این علم؛ حاشیه نگاری یک موضوع مهم و اساسی در جامعه را به نثر آوریم که آیا روانشناسان میتوانند امید نقطه پایانی جامعه باشند؟
قبل از هر چیزی باید دانست که یک روانشناس خوب چگونه باید باشد؟ چه کسانی میتوانند با ارایه راهکار مناسب همیار جامعه در این راستا باشند؟
الناز اکبری دانشجوی دکترای روانشناسی بالینی است و در گفت وگو با خبرنگار ایرنا میگوید: یک روانشناس خوب، روانشناسی است که بتواند مباحث تئوری را به عمل و کاربرد تبدیل کند، روانشناس به خوبی میداند که تیپهای شخصیتی بسیاری وجود دارد و باید رفتار متناسب با همان تیپ شخصیتی در هنگام ارتباط بکار بگیرد.
او که از روانشناسان فعال در حوزه علمی خود است، گفت: روانشناس با تکیه بر دانش و تجربه خود میتواند با افراد مختلف وارد ارتباط شده و تا حد مورد نیاز آنها را بشناسد بر اساس همین اطلاعات که از شناخت شخص بدست میآید میتوان راهکار مناسب را برای مشاوره، روانکاوی و بهبود وضعیت مراجعه کننده اتخاد کند ولی در جامعه ما این رشته نباید گوشه گیر باشد بلکه نیاز مهمی است که تلاش دارد تا به اعتلای اندیشه و روحیه برسد.
اکبری برگزاری همایش و دورههای روانشناسی برای روانشناسان را نگاهی جالب ارزیابی کرد و افزود: بروزرسانی اطلاعات جامعه روانشناسی گام مهمی است که اداره کل ورزش و جوانان آذربایجان غربی با میزبانی بیست و ششمین دوره ملی دانش افزایی آن ثابت کرد که توجه بسزایی به علم روانشناسی دارد.
غلامحسین عسگری دانشجوی دکترای روانشناسی است که در مرحله دفاع از رساله خویش است و در حاشیه بیست ششمین دوره ملی دانش افزایی روانشناسان به خبرنگار ایرنا گفت: برگزاری همایش و کارگاههای هم افزایی و دورههای دانش افزایی میتواند در امر بروزرسانی مهارتهای تئوریک و عملی تاثیر بسیاری داشته باشد تا این قشر در خدمت به جامعه هدف خود کوشاتر باشند.
وی با اشاره به مشکلات عاطفی و روحی جامعه اظهار کرد: متاسفانه روز به روز شاهد رشد آمار طلاق در جامعه هستیم که این امر در تضاد علوم دینی و مذهبی ماست البته این نشان از بی توجهی مسوولان به بی بهره ماندن از علم قشر روانشناسی برای حل این مشکل است.
عسگری با بیان معضلات شهری و توسعه نیافتگی فرهنگ و مسایل روحی جامعه افزود: تمامی مشکلات جامعه و بی توجهی به عواطف و احساسات جامعه و عدم توسعه نیافتگی فرهنگ؛ خود را در نقش طلاق به ثبت میرساند که فضای مجازی نقش مهمی در این راستا دارد و به نظرم در کنار علم روانشناسی علم سواد رسانهای نیز به جامعه باید تزریق شود.
وی رشد طلاق در جامعه را هشدار و زنگ خطر عنوان کرد و گفت: مسوولین امر باید در برنامههای میان مدت و کوتاه مدت خود صدای این هشدار را در برنامههای آتی خود قرار دهند تا از میزان معضلات شهری و روحی جامعه کاسته شود.
اکرم بهادری دانشجوی ارشد علوم تربیتی است که علاقه خاصی به رشته روانشناسی دارد و با شرکت در دوره ملی روانشناسی ثابت کرد که روانشناسی علوم میان رشتهای است و همه دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهی باید به آن توجه کنند.
وی شرکت در دوره ملی دانش افزایی را فرصتی مناسب برای خود دانست و گفت: در این دوره اکثر اساتید از جمله اساتید برجسته کشوری و استانی حاضر هستند و من نیز برای اولین بار در این سری دوره ملی شرکت کردهام که به نظرم برگزاری این دوره به میزبانی استان آذربایجان غربی را باید به فال نیک گرفت و از اعطای میزبانی آن به نفع جامعه بهره گرفت.
به گزارش ایرنا، نگرش و راهکاری که روانشناس به مراجعه کننده میدهد، میتواند مسیر زندگی آن شخص را به کلی تحت تاثیر خود قرار دهد.
اگر روند زندگی او روانشناسی خوب شود گویا در زندگی خود بار دیگر شاهد تولدی دوباره است در واقع روانشناس باید خود را در جایگاه مراجعه کننده قرار داده و به این فکر کند که آیا اگر خود من در این موقعیت بودم چه کاری انجام میدادم؟ روانشناس با پاسخ به این سوال است که میتواند راهنمایی مناسبی به شخص ارائه دهد.
همچنین این موضوع بسیار مهم است که شخص مراجعه کننده ممکن است در لبه پرتگاه زندگی خود باشد و این حساسیت کار را بشدت بالا میبرد چون کلمه به کلمه سخنان روانشناس در روح و روان مراجعه کننده نفوذ کرده و قاعدتا شخص آن را ملاک تصمیم گیریهای خود قرار خواهد داد.
تهمینه برادری کارشناس رشته روابط عمومی است و در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، نیاز جامعه امروز را سواد روانشناختی میداند و افزود: روانشناسی از جمله رشتههایی است که نیاز مبرم هر فرد در جامعه است و در هر رشته دانشگاهی، علوم روانشناسی باید به صورت میان رشتهای برای دانشجویان گذرانده شود تا به این صورت فرهنگ روانشناسی را در جامعه جاری شود.
او میگوید: روانشناسی روشنایی جامعه و مسیر زندگی در شرایط سخت است که افراد با اعتماد به گفتههای عالمان این رشته سعی در تسهیل مشکلات شخصی و عمومی دارند.
برادری لزوم توجه به امر ازدواج در جوانان را در گرو عمومی سازی رشته روانشناسی دانست و اضافه کرد: اگر علم روانشناسی در بین عموم عادی سازی شود به گونهای که مشاورههای قبل از ازدواج لازمه هر پیوندی شناسانده شود آن موقع روند طلاق رو به کاهش خواهد بود.
رقیه مظاهری از دیگر روانشناسان ارومیهای نیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا تکیه بر سواد آکادمیک، هر خانواده را همانند پزشک خانواده ملزم به داشتن مشاور و روانشناس میداند و معتقد است: به همان اندازه که هر خانواده نیاز به پزشک دارد به همان اندازه نیز به حضور مشاور و روانشناس نیاز دارد و ای کاش در مملکت ما قانونی مطرح شود که هر قشر از جامعه نباید از علوم روانشناسی بی بهره بماند.
وی با بیان اینکه ۸۰ درصد مشکلات روحی تبدیل به مشکلات جسمی میشود، گفت: در صورت توجه به روح و روان فرد مسلما از مشکلات جسمی فرد کاسته میشود چرا که مقدمه مشکلات جسمانی همان مشکلات روحی است بنابراین مشاوره و روانشناس میتواند فرد را در حل مشکلات زندگی غالب سازد.
همه ما روزانه از روانشناسی استفاده میکنیم؛ از جمله در صحبت با دوستان، بحث با طرف مقابل یا تربیت فرزندان. اما بیشتر مردم نقش روانشناسی را پشت تصمیمات خود درک نمیکنند، شناخت نحوه عملکرد ذهن موجب میشود روابط مستحکمی بسازیم و بهترین تصمیمات را بگیریم.
سراغ مدیری رفتیم که نه تنها به علم روانشناسی اعتقاد دارد بلکه معتقد است باید علوم روانشناسی در سطح استان آذربایجان غربی بروزرسانی و دانش افزایی شود.
محمد سپهری معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان آذربایجان غربی است او در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، لزوم حل آسیبهای اجتماعی را در توجه به علم روانشناسی دانست و اظهار کرد: با توجه به اینکه آسیبهای اجتماعی موجود در جامعه موضوع طلاق را به روند رو به رشد تبدیل و میزان ازدواج را نزول بخشیده است که در این برهه باید به علوم روانشناسی پناه برد تا با استفاده از این علم جوانان را در امر مدیریت زندگی راهنمایی کرد.
وی با اشاره به فعالیت سازمانهای مردم نهاد در امر ازدواج گفت: جوانان خود با تشکیل سمن ها در صف اول برگزاری دورههای علمی و کارگاههای آموزشی هستند که خوشبختانه موفق به میزبانی دوره ملی در امر توجه به حوزه روانشناسی شدیم.
سپهری با اشاره به برگزاری بیست ششمین دوره ملی دانش افزایی مدیران، روانشناسان و مشاوران مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده افزود: این دوره با هدف اعتلای آموزش های روانشناسان است که ۲۵۰ روانشناس از سراسر کشور در آن شرکت کردند.
وی با اشاره به اهمیت برگزاری این دوره ملی یادآور شد: این دوره جهت افزایش آگاهی و بروزرسانی اطلاعات اعم از تکنیک عملی و تئوری روانشناسان برگزار شد تا با دانش افزایی این علم بی انتها، روانشناسان بتوانند در امر ازدواج در کنار جوانان باشند تا آنها را با راهنمایی مناسب ضمن پیشگیری از طلاق به زندگی مطمئن و منسجم تشویق و آگاهی بدهند.
معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان آذربایجان غربی با اشاره به تعداد مراکز مشاوره ازدواج در این استان گفت: آذربایجان غربی از جمله استانهایی است که دارای بیشترین تعداد مراکز مشاوره ازدواج است و با داشتن ۱۸ مرکز مشاوره؛ آماده وسعت بخشیدن و بالا بردن تعداد آن در استان هستیم.
به گزارش ایرنا، هم افزایی و دانش افزایی هر رشته نیازمند برگزاری کارگاه و دورههای علمی است که روانشناسان در این حوزه پیشتاز بوده و با برگزاری بیست و ششمین دوره ملی آن به میزبانی ارومیه نشان دادند که این علم بی انتها نیاز مبرهن جامعه است که نیاز به توجه و پشتیبانی مسوولان امر دارد.
نظر شما