به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از وبگاه اخبار علمی (Science News)، محققان در شبیهسازی ابررایانهای جدید، نشان دادهاند که جهان نوزاد، از یک چشمانداز بدون ویژگی خاص به شبکهای پیچیده تبدیل میشود.
انیمیشن شکلگیری جهان نشان میدهد که جهان ما از یک ابر گازی رقیق و سرد به انبوهی از کهکشانها و ستارگان پراکندهای تبدیل میشود که امروزه میبینیم. محققان در مجله علمی اطلاعیههای ماهانه انجمن پادشاهی نجوم (ماه نوامبر)، گزارش میدهند که این کاملترین، پرجزئیاتترین و دقیقترین بازتولید تکامل جهان تاکنون بهشمار میرود.
این نگاه کوتاه مجازی به گذشته جهان، نتیجه سومین بازگویی پروژه سپیده کیهانی (CoDaIII) بهشمار میرود که تاریخ جهان را دنبال میکند و با عصر تاریک کیهانی، حدود ۱۰ میلیون سال پس از مهبانگ (Big Bang) آغاز میشود.
پل شاپیرو (Paul Shapiro)، اخترشناس دانشگاه تگزاس در آستین، در آمریکا، میگوید: گاز داغ تولیدشده در ابتدای زمان، حدود ۱۳.۸ میلیارد سال پیش، سرد و به ابری بدون شکل و نور تبدیل شده است. تقریباً ۱۰۰ میلیون سال بعد، ریزموجها در گاز باقیمانده از مهبانگ باعث شدند که گازها بههم بچسبند. این منجر به ایجاد رشتههایی نخمانند شد که شبکهای از ماده را در محل تولد کهکشانها و ستارهها تشکیل دادند. تابش کهکشانهای اولیه، جهان را روشن کرد و در دورهای به نام عصر یونیزاسیون مجدد که تا حدود ۷۰۰ میلیون سال پس از مهبانگ ادامه داشت، الکترونها را از اتمهای ابرهای گازی که زمانی سرد بودند، جدا کرد.
به گفته شاپیرو، سومین بازگویی پروژه سپیده کیهانی اولین شبیهسازی است که به طور کامل تعامل پیچیده بین تابش و جریان ماده در جهان را توضیح میدهد. این شبیهسازی از دوران تاریک کیهانی تا چندین میلیارد سال بعد را، که توزیع ماده در جهان مدرن شکل گرفت، شامل میشود.
شاپیرو میگوید: انیمیشن شبیهسازی به صورت گرافیکی نشان میدهد که چگونه ساختار جهان اولیه بر روی کهکشانهای امروزی نقش بسته است که جوانی یا تولد یا اجدادشان را از عصر یونیزاسیون مجدد بهیاد میآورند.
نظر شما