شناسنامه‌دار کردن باغ‌های کشاورزی سلامت محصولات را تضمین می‌کند

نوشهر- ایرنا - عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم باغبانی در پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری مستقر در رامسر گفت : شناسنامه دار کردن باغ های کشاورزی کشور ضامن سلامت و حفظ محصولات در برابر بیماری ها و آفات است.

اسماعیل غلامیان روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : سال ها با تغیرات اقلیمی شاهد بروز آفات جدید در محصولات مختلف کشاورزی به ویژه در شمال کشور بوده ایم و راهکارهای گوناگونی برای مقابله ، مهار و ریشه کنی آن پیش بینی و ارایه شد اما در برخی از موارد نتیجه مطلوب حاصل نشده است.

وی توضیح داد : به عنوان نمونه شپشک توت از جمله آفات مهمی است که سال ها پیش برای نخستین بار همراه با قلمه های اصلاح شده توت از ژاپن وارد ایران شد و از آنجایی که میزبان این آفت باغ های از جمله کیوی است افزون بر محدود کردن تولید این محصول به لحاظ صادرات و ارز آوری هم به کیوی کاران به ویژه در مازندران در سال گذشته خسارت وارد کرد.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم باغبانی در پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری گفت : امروز برای صادرات و واردات محصولات کشاورزی قوانین و مقررات باید منطبق با موازین بین المللی باشد و مهم ترین آن شناسنامه دار کردن باع هاست و راهکارهایی که به صورت آموزشی و کارگاهی با باغداران و کارشناسان در برخی از نقاط به منظور چگونگی مبارزه با این گونه آفات ارایه می شود که به نظر می رسد اغلب باغداران اقبال خوبی تاکنون از این طرح داشتند.

برابر آمار از سطح حدود سه هزار و ۵۰۰ هکتار باغ های کیوی در مازندران به ویژه غرب این استان ، حدود ۷۰۰ هکتار زیرپوشش این طرح قرار گرفته اند و مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران به تازگی در گزارشی به ایرنا اعلاکرد امسال بیش از سه هزار تن کیوی به برخی از کشورها مانند قرقیزستان ، ارمنستان ، روسیه و عراق صادر شد و این میزان محصول از باغدارانی خریداری شد که محصول آن ها با شناسه صادر شد.

غلامیان خاطرنشان کرد : درحالی که این طرح مزیت های فراوانی از این نظر که باغدار برای تولید یک محصول سالم و با کیفیت بتواند از نهاده های کشاورزی به درستی استفاده کند یعنی می آموزد از کود به موقع استفاده کند و ضمن آنکه کارشناس ناظر هم به موقع در باغش حضور پیدا می کند و اگر باغ آلوده به آفت باشد با کمترین هزینه پیشگیری می کند

وی یادآور شد : افزون بر این مزیت ها ، سطح ماندگاری این محصولات شناسنامه دار هم در سردخانه ها هم بیشتر می شود و در حقیقت این طرح یک دستورالعمل کاملی است که با اجرای کامل و درست آن باغدار ملزم به رعایت و کنترل آفات و بیماری ها می شود.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم باغبانی در پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری اضافه کرد : برای آنکه باغداران ملزم به تمکین اجرای این طرح شوند باید ساز و کارهای قانونی برای آن تعریف شود به عبارتی اگر دولت قرار است حمایتی از این قشر مولد جامعه کند به عنوان مثال یارانه ای پرداخت کند یا خرید تضمینی محصول از باغداران داشته باشد منوط به رعایت این دستورالعمل باشد البته در این طرح بیشتر این موارد به آن اشاره شده است.

برابر آمار مستند، از سطح حدود سه میلیون هکتار اراضی باغی در کشور ، بیش از ۶۵ درصد از این میزان سطح کمتر از یک هکتار مساحت دارد و بنا به گفته مسوولان امر ، به علت دردسترس نبودن آمار و اطلاعات دقیق در خصوص مبادی تولید، این موارد سبب بروز مشکلات جدی در زمینه صادرات شده است و به همین خاطر از ابتدای سال جاری میلادی برای تمامی صادر کنندگان محصولات کشاورزی رعایت مقررات بین المللی لازم الاجرا شد و وجود شبکه پایش مبادی تولید محصولات ، شرط الگو سازی و صادرات این گونه تولید محصولات باغی به شمار می آید.

هویت‌بخشی یکپارچه و ایجاد ارتباط مؤثر و پایدار با تولیدکنندگان زیربخش باغبانی با اهداف مهمی همچون تدوین بانک جامع اطلاعاتی محصولات باغبانی، ثبت و پایش مبدا تولید محصولات، کنترل باقی مانده آثار سموم شیمیایی و ارتقای کمی و کیفی صادرات محصولات باغبانی و به طور کلی اعمال مدیریت جامع در حوزه محصولات باغبانی از مهم ترین راهبردهای وزارت جهاد کشاورزی است که همه این موارد در طرح شناسنامه دار کردن باغ ها تدوین شده است.

ساختمان اداری موسسه تحقیقات علوم باغبانی در پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری در شهرستان رامسر مستقر است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha