به گزارش ایرنا، پیکارهای جام جهانی فوتبال در قطر از شروع تا به حال، پرهیجان بوده است. بعد از سپری شدن دور گروهی که نیمی از تیمها مجبور به وداع با جام شدند، در روزهای شنبه تا سهشنبه هفته گذشته مرحله یک هشتم نهایی انجام شد.
فرانسه، قهرمان دوره قبل و یکی از مدعیان جدی فتح مسابقات ۲۰۲۲، یکشنبه لهستان را ۳ بر یک شکست داد. انگلیس، قهرمان جام جهانی ۱۹۶۶ که مسابقات قطر را با برد عجیب ۶ بر ۲ مقابل ایران آغاز کرد، ۳ بر صفر از سنگال عبور کرد.
به این ترتیب ۲ تیم برجسته اروپایی در مرحله یک چهارم نهایی حریف هم شدند. حالا قرار است در آخرین بازی این مرحله، تکلیف «ماندن یا رفتن» با جدال شنبه در ورزشگاه البیت، مشخص شود. البته قبل از این نبرد حساس، اعضای دو تیم به ارزیابی یکدیگر پرداختند. گروهی از آنها هم در روزهای اخیر از «کری خوانی» برای یکدیگر غافل نشدند.
در کنار رقابت و استفاده از تمام ظرفیتهای بازیکنان در داخل زمین، بیتردید دیدیه دشان و گرت ساوتگیت، مربیان دو تیم در نتیجه گیری «دوئل در پیش» میتوانند تاثیرگذار باشند.
*متفاوت و شبیه
دشان و ساوتگیت چهرههایی هستند که از برخی جهات، با هم تفاوت دارند و از زوایای دیگر، شبیه به هم هستند.
اگر این دو از نظر کسب موفقیت مورد ارزیابی قرار گیرند، مشخص میشود که تقابل دشان و ساوتگیت، به نحوی پیکار «فاتحی همیشگی» با «بازنده ابدی» است. چرا که دشان به عنوان بازیکن، قهرمان جهان و اروپا بود. او یکی از سه چهره فوتبالی است که هم به عنوان بازیکن و هم در نقش مربی، قهرمان جهان شده است.
او ۱۵ افتخار به عنوان بازیکن و ۱۰ عنوان در نقش مربی کسب کرده است.این در حالیست که «ساوتگیت» فقط دو قهرمانی در جام حذفی به عنوان فوتبالیستی حرفهای در رزومه کاری خویش دارد.
*یک تفاوت دیگر
وجه تفاوت دیگر این دو، به دوران جوانی برمیگردد. دشان زمانی که بازی میکرد، هافبکی خوشفکر بود. نحوه بازی او به «شماره ۶»های امروزی شبیه بود. هافبکی بود که پشت سر زینالدین زیدان بازی میکرد و برای زیزو، پاسهای طلایی مهیا میساخت.
در عین حال «دیدیه» یک تکنسین، کاپیتان و مدیر در زمین بود. آنقدر به وظایفش خوب عمل میکرد و کنترل همه چیز را در اختیار داشت که لقب «ژنرال» گرفته بود. او در سایه آشکارسازی قابلیتهای فراوانش در کنار دیگر ستارههای فراموش نشدنی «خروسها» در پایان جام جهانی ۱۹۹۸ نخستین کاپ قهرمانی کشورش در تاریخ جام جهانی را بالای سر برد. در نقطه مقابل، ساوتگیت مدافعی سرسخت بود اما گاهی اوقات «اشتباهات عجیبی» هم مرتکب میشد.
اتفاق تلخی که برای او رخ داد و تا سالها در ذهن همه ماند، همان صحنه پنالتی از دست رفتهاش در نیمه نهایی جام ملتهای ۱۹۹۶ بود؛ مصافی که باعث شد تا تیم کشورش مقابل آلمان به خاطر پنالتی گل نشدهاش، حذف شود و همه او را مورد تاخت و تاز انتقادات گسترده قرار دهند.«گرت» حتی زمانی هم که مربی شد، از آن اتفاق حرف زد و گفت: هیچوقت کابوس آن پنالتی از دست رفته از من دور نشد.
به همین خاطر بود که حتی وقتی همراه با همسرش چند هفته بعد از آن تجربه تلخ برای تفریح به سفری خارجی رفت، یکی از کارمندان فرودگاه وقتی چهرهاش را دید، گفت: شما همان بازیکنی نیستی که پنالتی انگلیس را خراب کرد؟
ساوتگیت در این مورد سالها بعد گفت: نه فقط مردم بلکه حتی مورد بازخواست مادرم نیز واقع شدم. او مرتب از من می پرسید چرا آن ضربه پنالتی را گل نکردم.
*وجه تشابه
با وجود چنین تفاوتهای، از نظر مربیگری ساوتگیت شباهتهای به دشان دارد. زیرا وقتی در سال ۲۰۱۶ مسئولیت «سه شیرها» را پذیرفت، تلاش کرد تا تیمی یکپارچه بسازد.
او در جام جهانی ۲۰۱۸ یعنی اولین تورنمنت بعد از حضورش روی نیمکت انگلیس، تیمش را تا جمع ۴ تیم پایانی جام بالا آورد. در مسابقات جام ملتهای اروپا که به خاطر کرونا با یک سال تاخیر در سال ۲۰۲۱ برگزار شد، حتی تیمش را تا فینال مقابل ایتالیا هم پیش برد.
در واقع آنچه باعث شد تا تیمش از کسب عنوان قهرمانی باز بماند، بد اقبالی در ضربات پنالتی بود. به عقیده بسیاری از تحلیلگران، روشهای کاری او به همکار و رقیب فرانسویاش، شبیه است.
پرتال فرانسوی سوفوت حتی او را «دشان واتفوردی» (زادگاهش) نامیده است. چرا که همانند سرمربی باتجربه فرانسه، ساوتگیت مربی تقریبا عملگرایی است؛ مربی که در داخل و خارج از زمین نیز به بازیکن آزادی عمل میدهد و مثل همتای فرانسویاش هر چند آدم کلاسیکی نیست اما ارتباط خوبی با بازیکنان ایجاد میکند بدون اینکه به آنها خیلی نزدیک شود.
*نسلهای ویژه
یک وجه مشابه این دو مربی، پرسش های است که کارشناسان و تحلیلگران درباره آنها مطرح میکنند.
به عنوان مثال نویسندگان نشریاتی همانند اکیپ، فرانس فوتبال و لوپاریزین در هفتههای قبل از جام جهانی در مقالات خود پرسیدند که آیا تیم فرانسه ۲۰۲۲ مثل ۲۰۱۸ شاهکاری دیگر از دشان است و برای دفاع از قهرمانی دوره قبل و کسب مجدد عنوان آقایی فوتبال جهان، توانایی دارد یا مثل تیم یورو ۲۰۲۱ مجموعهای درهم پیچیده است؟
در انگلیس نیز گزارشگران سان، میل، گاردین و ... نیز سوال کردند آیا قرار گرفتن در جمع ۴ تیم پایانی جام جهانی قبلی و فینالیست یورو شدن در سایه هدایت ساوتگیت اتفاق افتاده یا او مربی است که با کسب مقام قهرمانی در جام جهانی و یورو بیگانه نشان میدهد؟
آرسن ونگر، سرمربی صاحب نام اسبق آرسنال و مسئول کمیسیون مطالعات فنی فیفا در حین برگزاری جام جهانی به پرسشهایی که در ارتباط با ساوتگیت مطرح شد، چنین پاسخ داد: او ایدههای بزرگی دارد و نتایج مهمی از جامجهانی و قهرمانی اروپا گرفته است.
یورگن کلینزمان، کاپیتان و سرمربی اسبق آلمان نیز که اکنون به ونگر در گروه مطالعات کمک میکند، نیز اظهار داشت: پیشرفت زیادی در تیم انگلیس با حضور ساوتگیت میبینم. آنها با این مربی در حال مطرح شدن هستند.
ساوتگیت در شرایطی که قراردادش تا ۲۰۲۴ است، باید در مقامش بماند اما مدت زمان قرارداد کاری دشان با فدراسیون فوتبال فرانسه رو به اتمام است. برخی از رسانهها پیش از این گزارش داده بودند که فدراسیون فرانسه با «زینالدین زیدان» به عنوان جانشین دشان تمام کرده است.
با این حال نوئل لوگرات، رئیس فدراسیون اعلام کرد خواستار ماندن و ادامه حضور دشان است. او به صراحت گفت: اگر به اندازه کافی خوش شانس باشید که دیدیه دشان را داشته باشید، زنگ در خانه بعدی را نمیزنید.
نظر شما