به گزارش روز یکشنبه ایرنا از روابط عمومی جهاد کشاورزی مازندران علیرضا پرستار در پنجمین همایش تخصصی خاک که دردانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری برگزار شد،افزود : ۹۵ درصد مواد غذایی انسان وابسته به خاک است،مدیریت خاک باید داشته باشیم.
وی با بیان اینکه تنوع زیستی در خاک یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر امنیت غذایی است ،گفت: تامین امنیت غذایی و آینده پایدار در گرو حفظ خاک است.
پرستار اضافه کرد: خاک های سالم قادر به حفظ بهره وری، تنوع زیستی و خدمات محیط زیست در اکوسیستم های خشکی هستند، شور شدن خاک یکی از چالش های عمده عصرحاضر است که مانع تحقق امنیت غذایی و محیط زیست پایدار می شود .
مدیر کل آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه در شاخص های فرسایش جزو کشورهای بحرانی هستیم، گفت: هدف از برگزاری برنامه های روز جهانی خاک، افزایش آگاهی و حمایت اجتماعی است.
پرستار اظهار کرد: تنوع زیستی، کشاورزی حفاظتی، جلوگیری از فرسایش، افزایش ماده آلی و مدیریت پایدار خاک از جمله موضوعاتی است که در قانون برای حفاظت از خاک آمده است.
همایش تخصصی خاک با هدف برگزاری دوره های آموزشی فنی و روز مزرعه، مشارکت اقشار مختلف جامعه بویژه کشاورزان، ایجاد ظرفیت در بین همکاران و علاقمندی به موضوع خاک، استفاده از ظرفیت های سایر دستگاه ها بویژه آموزش و پرورش، تشویق و ترغیب رسانه ها برای تولید محتوای خاک برگزار شده است.
لزوم ارتقاء فناوری در حوزه خاک ورزی حفاظتی مازندران
رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به پنجم دسامبر و ۱۴ آذرماه به عنوان روز جهانی خاک، گفت : سرشت و حیات همگان به خاک بستگی دارد به گونه ای که ۹۵ درصد تولیدات غذا وابسته به خاک است.
حسن عنایتی گفت: خاک جایگاه مهمی در کره زمین دارد و تقاضای غذا در حال افزایش است درحالی که شاهد کاهش سرانه زمین هستیم.
وی بیان کرد: خاک در موجودیت حیات بشری نقش بسزایی دارد و امنیت غذایی، فراوانی و دسترسی پایدار و سالم به غذا به حوزه خاک بر می گردد و اگر خاک باکیفیت داشته باشیم غذای باکیفیت تولید می شود و به دنبال آن سلامت جامعه ارتقاء یافته و هزینه سرانه جامعه کاهش پیدا می کند.
وی اظهار کرد: از ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار هکتار اراضی استان حدود ۱۹ درصد برابر با ۴۷۰ هزار هکتار هر ساله تحت کشت قرار می گیرد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: اگرچه میانگین بارندگی کشور ۲۲۸ میلی متر و در مازندران ۶۰۰ میلیمتر است و از شرایط بهتری در بارندگی برخوردار هستیم اما در حوزه خاک نتوانستیم خاک را در مقیاس بهره وری ارتقا دهیم.
عنایتی بیان کرد: چند عامل محدود کننده در خاک از جمله فرسایش بادی، آبی، تغییر کاربری، آلودگی خاک، حاصلخیزی خاک، آبخیزداری و آبخوانداری در کاهش حاصلخیزی این عنصر ارزشمند تاثیرگذار است.
این مسوول کشاورزی مازندران با بیان این که باید از روش ها و مدل های جدید و تکنولوژی روز دنیا بهره گیری کنیم و نفوذ فناوری را در حوزه خاک ارتقا دهیم، ادامه داد: مازندران جزء استان هایی است که غذای کشور را تامین می کند و بر این اساس باید اراضی و حاصلخیزی خاک مازندران جز اولویتها قرار گیرد.
کشاورزی پایدار با عملیات خاک ورزی محقق می شود
رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری نیز با بیان اینکه امسال شعار روز جهانی خاک، با «خاک، سرآغاز غذا» نامگذاری شد که بسیار پرمعناست، گفت: در فرهنگ ما خاک فرهنگ زندگی است و ضامن تداوم زندگی ما، حفظ خاک است.
اسدالله تیموری ادامه داد: وضعیت خاک در دنیا و کشور مطلوب نیست و ایران در بسیاری از شاخص های خاک ورزی نسبت به دنیا عقب است و این یدان معنی است که خاک کشاورزی ماز سریع تر در حال رسیدن به بحران است.
تیموری اظهار کرد: امروزه کشاورزی حفاظتی باید با دقت بیشتری در استان انجام شود تا امنیت غذایی و زیست دچار مشکل نشود.
وی با بیان اینکه سند توسعه آب و خاک در مازندران تدوین شد و به حفاظت خاک در این سند پرداخته است ، افزود: در این سند به تغییرات کیفیت خاک هم اشاره شد.
رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بیان کرد: مازندران نگین کشاورزی ایران است و به تبع آن باید به بستر خاک هم توجه شود تا دچار ضرر تاریخی نشویم و به کشاورزی پایدار دست پیدا کنیم.
استان مازندران با تولید ظرفیت ۷۲ نوع از تولیدات محصولات کشاورزی به مقدار هفت میلیون و ۵۰۰هزار تن ،حدود ۱۱درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور را در اختیار دارد.
نظر شما