به گزارش ایرنا، خراسان جنوبی استانی کویری اما با ظرفیتهای بالا در حوزههای مختلف است و دولت سیزدهم با تکیه بر ظرفیتهای داخلی استان طرح و برنامههایی را برای رشد اقتصادی دنبال میکند.
از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون در استان خراسان جنوبی سرمایهگذاری خارجی۲۳ درصد، سرمایهگذاری در بخش صنعت و معدن ۱۴۴ درصد، بخش کشاورزی ۲۴۵ درصد و در بخش گردشگری ۱۰ درصد رشد داشته که بهطور میانگین میتوان گفت مجموع سرمایهگذاری در این پیشرانهای اقتصادی ۱۰۵ درصد افزایش یافته است.
۲۰ شهرک و ناحیه صنعتی آماده واگذاری به سرمایهگذاران داخلی و خارجی است که پایینترین قیمت نسبت به سایر نقاط کشور دارد و معافیت مالیاتی ۱۳ ساله دیگر مشوق سرمایهگذاری بوده که دولت زمینه آن را در شهرکهای صنعتی استان فراهم کرده است.
همچنین معادن غنی با ساختار زمینشناسی کمنظیر دارای ذخایر قطعی از دیگر ظرفیت سرمایهگذاری در استان خراسان جنوبی است.
بخش کشاورزی نیز با تولیدات منحصر بهفرد همچون زرشک، زعفران، گیاهان دارویی، پسته، پنبه، انار و گل نرگس ظرفیتی ارزشمند برای سرمایهگذاری در این حوزه بهویژه صنایع فرآوری است از طرفی مزیتها و ذخایر غنی ژنتیکی دامی در زمینه پرورش شتر، بز کرکی، مرغ بومی، گوسفند بلوچی و شترمرغ و شتر برای سرمایهگذاری وجود دارد.
ظرفیتهای تاریخی، مذهبی، فرهنگی و طبیعی نظیر ثبت بیش از هزار اثر تاریخی در فهرست آثار ملی و پنج اثر جهانی فرصت سرمایهگذاری در حوزه گردشگری را فراهم کرده است.
بر همین اساس رییس جمهور در سومین سفر استانی دولت سیزدهم که شهریور سال گذشته به خراسان جنوبی انجام شد با تاکید بر اینکه جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی به این استان از جمله کارهایی است که باید در عمل دنبال شود گفت: این به عنوان برنامه کفایت نمیکند و باید دنبال کرد که کارآفرینان و سرمایهگذاران به استان جذب شوند و این استان سرمایهگذاران خوبی میتواند داشته باشد و باید حمایت شوند تا سرمایهگذاری کنند.
استاندار خراسان جنوبی هم چندی پیش در جمع مدیران اقتصادی استان به نقش تعیینکننده سرمایهگذاری در رشد اقتصادی اشاره کرد و خواستار بهکارگیری همه قوای اقتصادی استان برای این موضوع شد.
جواد قناعت روز گذشته در نشست شورای اداری استان هم جذب سرمایهگذاری را از محورهای دور دوم سفر رئیس جمهور به این استان برشمرد و گفت: در این خصوص با مساعدت نهاد ریاست جمهوری، سرمایهگذاران خوشنام و توانمند در سطوح ملی و نهادهای عمومی غیردولتی به سمت سرمایهگذاری در استانهای محروم از جمله خراسان جنوبی هدایت میشوند.
وی با اشاره به جلسه تخصصی رئیس جمهور با سرمایهگذاران داخلی، ملی و نهادهای مختلف در سفر پایان هفته جاری به خراسان جنوبی بیان کرد: طرحها و برنامهها در این زمینه آماده شده و در این جلسه تخصصی ارائه خواهد شد تا سرمایهگذاران متناسب با توانمندیهای خود در استان سرمایهگذاری کنند.
آن طور که کارشناسان اقتصادی میگویند، خراسان جنوبی بنا به شرایط خاص طبیعی، اقلیمی و جغرافیایی در بسیاری از حوزهها از جمله کشاورزی، معدن و انرژیهای تجدیدپذیر، ظرفیت بسیار خوبی برای سرمایهگذاری دارد و براساس آخرین ارزیابی صورت گرفته، از نظر شاخص استانی امنیت سرمایهگذاری رتبه نخست را در کشور دارد.
به گفته معاون اقتصادی اداره کل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی ۱۱ کاربرگ پیشنهاد اصلاح قوانین و مقررات مخل کسب و کار به دستگاههای ذیربط هیات مقرراتزدایی ارسال شده که دستاورد آن بهبود فضای کسب و کار نسبت به گذشته بوده است اگرچه هنوز قوانین دست و پا گیری وجود دارد.
کمبود منابع آبی یکی دیگر از مشکلات استان در حوزه زیرساختی سرمایهگذاری است اما دولت براساس سند آمایش تلاش دارد که از استقرار واحدهای آببر جلوگیری کرده و صنایع منطق با اقلیم منطقه را توسعه دهد البته تامین منابع مالی از جمله تسهیلات تبصره ۱۸ و ایجاد زیرساختهای سرمایهگذاری در بخش گاز و برق رشد خوبی در استان داشته که از حمایتهای دولت و وزارتخانههای مربوطه نشات میگیرد.
آنچه در این گزارش به آن میپردازیم میزان رشد سرمایهگذاری در یک سال گذشته بعد از روی کار آمدن دولت سیزدهم است.
برآیند ارایه عملکرد مدیران استانی در بخشهای مختلف نشان میدهد که جذب سرمایهگذاری در استان خراسان جنوبی روند رو به رشد داشته است.
رتبه نخست خراسان جنوبی در حمایت از سرمایهگذاری
مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری خراسان جنوبی با اشاره به اقدامات انجام شده در این زمینه گفت: پرداخت تسهیلات مهمترین حمایت بوده که از این لحاظ خراسان جنوبی سال گذشته رتبه نخست کشور را در حمایت از ۳۰۲ طرح سرمایهگذاری داشته است.
مجتبی شریعتیفر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: نیمه نخست امسال ۵۴ واحد تولیدی با سرمایهگذاری هزار و ۲۳۹ میلیارد تومان در استان به بهرهبرداری رسید که این واحدها در حوزه خدمات، معدن، صنعت و کشاورزی احداث شده و با بهرهبرداری از آنها برای هزار و ۴۵ نفر اشتغال جدید ایجاد شده است.
وی گفت: در مصوبات سفر اول رئیس جمهور به خراسان جنوبی ۲ مصوبه در حوزه اقتصادی داشتیم که براساس یکی از آنها هزار و ۹۷۶ میلیارد تومان برای احیای واحدهای نیمهتمام اختصاص یافته و در مجموع سه هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری برای ۶۸۳ واحد تولیدی در نظر گرفته شده است.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری خراسان جنوبی افزود: با این تسهیلات برای پنج هزار و ۴۰۰ نفر تثبیت اشتغال و برای هزار و ۵۰۰ نفر اشتغال جدید ایجاد خواهد شد، سال گذشته هم حدود ۳۸۰ میلیارد تومان در این زمینه پرداختی داشتیم.
وی تصریح کرد: بخش عمده این تسهیلات سال ۱۴۰۱ در چند طرح بزرگ توسعه کویر تایر، پنج طرح فرآوری معدنی و طرحهای صنایع تبدیلی کشاورزی همچنین در زمینه اجرای طرحهای تکمیلی سه مجتمع گردشگری سرمایهگذاری میشود.
شریعتیفر گفت: در شاخص ایجاد فرصتهای شغلی از طریق تکمیل طرحهای سرمایهگذاری با عملکرد هشت هزار و ۳۷۱ فرصت شغلی نیز خراسان جنوبی سال گذشته رتبه نخست کشوری را داشته است.
رشد ۲۳ درصدی سرمایه گذاری خارجی در خراسان جنوبی
بر همین اساس مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی گفت: از شهریور سال گذشته تا پایان شهریور امسال یک میلیارد و ۲۲۴ میلیون دلار حجم سرمایهگذاری خارجی مصوب در این استان بوده که ۲۳ درصد رشد داشته است.
مرتضی ذاکریان افزود: در یک سال فعالیت دولت سیزدهم بیش از ۴.۲ میلیون دلار سرمایهگذاری خارجی بهصورت نقدی و غیرنقدی در استان جذب شده است.
وی گفت: در این مدت تعداد طرحهای سرمایهگذاری خارجی استان خراسان جنوبی از ۱۶ به ۲۳ طرح رسیده که ۴۰ درصد افزایش یافته است و سرمایهگذاران خارجی دارای مجوز سرمایهگذاری فعال در این استان اتباع کشورهای چین، آفریقای جنوبی، آلمان، افغانستان، ترکیه و پاکستان هستند.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی با اشاره به پرداخت تسهیلات بند "الف" تبصره ۱۸ قانون بودجه در راستای رونق تولید و ایجاد اشتغال افزود: تاکنون ۲ هزار و ۸۸۵ طرح با اعتبار ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در کارگروه مربوطه بررسی شده است.
وی بیان کرد: در مجموع ۷۷۴ میلیارد تومان تسهیلات بند "الف" تبصره ۱۸ به خراسان جنوبی اختصاص یافته که از این مبلغ تاکنون ۷۱۴ میلیارد تومان به هزار و ۲۱۸ طرح در راستای ایجاد و تثبیت بیش از ۹ هزار شغل پرداخت شده است.
ذاکریان گفت: از محل تسهیلات شناور بند "الف" تبصره ۱۸ نیز ۹۹ میلیارد تومان به تسهیلات استان اضافه شد که تاکنون از این محل ۵۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان پرداخت تسهیلات داشتهایم.
رشد ۱۴۴ درصدی سرمایهگذاری در حوزه صنعت و معدن
عملکرد دولت در حوزه صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی نیز به گونهای بوده که منجر به رشد ۱۴۴ درصدی سرمایهگذاری و افزایش ۷.۵ درصدی اشتغال شده است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با اشاره به مقایسه وضعیت این بخش در ابتدای استقرار دولت سیزدهم به خبرنگار ایرنا گفت: سرمایهگذاری ایجاد شده در حوزه صنعت، معدن و تجارت استان در ابتدای استقرار دولت سیزدهم ۵۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال بود که اکنون به ۱۲۳ هزار و ۸۶۰ میلیارد ریال رسیده و ۱۴۴ درصد رشد را نشان میدهد.
عباس جرجانی افزود: اشتغال ایجاد شده در بخش صنعت، معدن و تجارت استان در یک سال گذشته هفت و نیم درصد افزایش یافته به طوری که در ابتدای استقرار دولت سیزدهم ۱۰۹ هزار و ۴۷۰ نفر در این بخش اشتغال داشتند و اکنون این رقم به ۱۱۷ هزار و ۷۰۰ نفر رسیده است.
وی به افزایش ۷۷ درصدی ذخایر کشف شده در استان طی یک سال اخیر اشاره کرد و گفت: ابتدای تشکیل دولت سیزدهم سه میلیارد و ۹۰۰ میلیون تن ذخیره معدنی داشتیم ولی اکنون این رقم به ۶ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تن رسیده است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با اشاره به اینکه ۷۲۷ معدن تاکنون در این استان به بهرهبرداری رسیده است ادامه داد: این رقم در ابتدای دولت سیزدهم ۶۷۰ معدن بوده و با هشت و نیم درصد افزایش به وضع موجود رسیده است.
وی یادآور شد: بهرهبرداری از واحدهای صنفی نیز ۸.۸ درصد در یک سال اخیر رشد داشته به طوری که از ۳۴ هزار واحد در سال گذشته اکنون به ۳۷ هزار واحد رسیده است.
جرجانی به رشد ۱۵ درصدی بهره برداری از صنایع هم اشاره کرد و گفت: این رقم در شهریور سال گذشته ۴۶۰ واحد صنعتی بود و اکنون به ۵۳۰ واحد رسیده است.
وی با بیان اینکه در یک سال گذشته ۲۵ واحد صنعتی و ۳۰ واحد معدنی راکد فعال شده است گفت: میانگین رشد این حوزه نیز ۱۲ درصد نسبت به مدت مشابه قبل است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی عنوان کرد: اشتغال محقق شده بخش صنعت در یک سال گذشته هزار و ۷۷۱ نفر، سرمایهگذاری محقق شده این بخش نیز ۶۸ هزار و ۴۹۳ میلیارد ریال است.
وی گفت: همچنین با بهرهبرداری ۱۱ طرح کوچک، بزرگ و متوسط در دست اجرا و سرمایهگذاری بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان زمینه اشتغال ۲ هزار نفر در استان فراهم میشود.
رشد ۲۴۵ درصدی سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی
اما در حوزه کشاورزی نیز اگرچه یکی از هدفگذاریهای اصلی دولت احیای واحدهای راکد و ایجاد صنایع تبدیلی به خصوص برای محصولات راهبردی استان است اما رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی از رشد ۲۴۵ درصدی سرمایهگذاری جدید در این بخش خبر داد و گفت: سال گذشته تسهیلات بخش کشاورزی ۲ هزار و ۷۱۴ طرح با مبلغ ۲۱۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بوده است.
مهدی جعفری با بیان اینکه بیشترین حجم سرمایهگذاری در حوزه صنایع تبدیلی، دام، طیور، گیاهان دارویی، سرمایهای آب و کشاورزی، و گلخانهها بوده است افزود: طرحهای سرمایهگذاری بیشتر ایجادی و سرمایه در گردش بوده که منجر به ایجاد و تثبیت اشتغال در این بخش شده است.
وی گفت امسال چهار هزار و ۳۰۷ طرح با مبلغ ۷۶۰ میلیارد تومان پرداخت تسهیلات داشتیم که نشان از رشد ۲۴۵ درصد رشد سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تاکید کرد: حداقل ۲۰ درصد این حجم از تسهیلات پرداختی به هر طرح آورده شخص سرمایهگذار است.
وی درخصوص حمایتهایی دولت برای فعال شدن واحدهای راکد بخش کشاورزی گفت: یک واحد سردخانه، فرآوری زرشک، بسته بندی خشکبار و واحد پرورش بلدرچین از جمله این واحدهایی است که با مجموع ۱۱.۵ میلیارد تومان تسهیلات احیا شده است.
جعفری با اشاره به اشتغال دوباره ۳۴ نفر با احیای این واحدها ادامه داد: از محل تبصره ۱۸ نیز ۲۷۵ میلیارد تومان اعتبار مصوب داشتیم اما بیش از ۳۵۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است.
وی با اشاره به حمایتهای دولت از محل تسهیلات دامدار کارت در سال گذشته گفت: از این محل سال گذشته ۲۹۵ میلیارد تومان سرمایه در گردش به واحدهای تولیدی دام و طیور پرداخت شد که در پیشگیری از تعطیل شدن این واحدها نقش بسزایی داشت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه سه هزار و ۲۲۷ واحد تولیدی از این محل تسهیلات دریافت کردهاند گفت: با حمایتهای دولت سیزدهم در اعطای تسهیلات، حدود پنج هزار تثبیت شغل در بخش کشاورزی داشتهایم.
وی تصریح کرد: امسال هم ایجاد هزار و ۳۲۰ شغل تکلیف سازمان جهاد کشاورزی بوده که تاکنون ۷۰ درصد آن رقم خورده است و حدود ۲۵۰ نفر بیشتر از سال گذشته شغل ایجاد کردهایم.
تسهیلات تبصره ۱۸ حامی سرمایهگذاران گردشگری
همچنین در حوزه گردشگری ظرفیتهای زیادی برای توسعه اقتصادی وجود دارد اما مهمترین کار توجه به زیرساختهای ماندگاری گردشگر در استان است از همین رو تاسیسات گردشگری از طریق حمایت دولت توسط بخش خصوصی روند رو به رشدی دارد و به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی اکنون ۸۰ اقامتگاه بومگردی در استان فعال است و تا پایان سال این رقم به ۹۰ واحد میرسد.
هادی شاهوردی با اشاره به اینکه حدود ۴۰ مورد تاسیسات گردشگری در دست احداث است افزود: این سرمایهگذاریها برای ساخت اقامتگاه بومگردی، مجتمع گردشگری، مراکز رفاهی و تفریحی، مجتمعهای بین راهی و سفرهخانهها انجام میشود.
وی با اشاره به رشد ۱۰ درصدی سرمایه گذاری در حوزه گردشگری از ابتدای دولت سیزدهم گفت: حجم سرمایهگذاری پیشبینی شده برای این پروژهها حدود ۵۱۳ میلیارد تومان است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی یادآور شد: با بهرهبرداری این تاسیسات گردشگری ۵۰۰ اتاق اقامتی به مجموعه گردشگری استان اضافه میشود.
وی عنوان کرد: دولت سیزدهم تسهیلات تبصره ۱۸ را برای تمامی فعالیتهای اقتصادی اختصاص داده که از سال گذشته ۶۰ طرح با رقم ۱۰۰ میلیارد تومان معرفی و نزدیک ۱۵ میلیارد تومان نیز تاکنون پرداخت شده است.
شاهوردی با بیان اینکه در یک سال اخیر پنج اقامتگاه بومگردی در استان به بهرهبرداری رسیده است گفت: ۲ مجموعه اقامتی و گردشگری در ازمیغان طبس و چهارده بیرجند با حجم حدود ۴۵ میلیارد تومان سرمایهگذاری هم اکنون آماده افتتاح و بهره برداری است که از مهمترین پروژههای حوزه گردشگری محسوب میشود.
وی گفت: در یک سال اخیر و شروع به کار دولت سیزدهم نیز حدود ۵۰ مجوز سرمایهگذاری بخش گردشگری در استان خراسان جنوبی صادر شده است.
رئیس جمهور نوزدهم شهریور سال گذشته در سومین سفر استانی دولت سیزدهم به خراسان جنوبی سفر کرد و در شهرستانهای طبس و بیرجند حضور یافت.
براساس آخرین اعلام مسوولان استان، رهاورد سفر اول رئیس جمهور به خراسان جنوبی ۱۰۶ مصوبه است که اغلب آنها در زمینه عمرانی و زیرساختی بوده و در مجموع ۱۱ هزار و ۷۲۵ میلیارد تومان اعتبار در قالب مصوبات سفر رئیس جمهور به خراسان جنوبی برای سه سال (۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲) اختصاص یافته است.
رئیس جمهور در آغاز دور دوم سفرهای استانی به همراه شماری از اعضای هیات دولت روز پنجشنبه هفته جاری (۲۴ آذر ماه) به استان خراسان جنوبی سفر میکند و این سفر ۲ روزه است که تا پایان روز جمعه ۲۵ آذر ماه ادامه خواهد داشت.
نظر شما