۲۱ آذر ۱۴۰۱، ۱۴:۱۱
کد خبرنگار: 893
کد خبر: 84967863
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

کشورهای عربی؛ نزدیکی به چین برای موازنه با آمریکا

تهران - ایرنا - تحلیلگران عرب نشست اخیر رئیس جمهور چین و سران عرب در شهر ریاض پایتخت عربستان را نشان دهنده تصمیم کشورهای عرب حوزه خلیج فارس برای رها کردن خود از وابستگی تمام عیار به آمریکا و ایجاد موازنه در سیاست خارجی با نزدیک شدن به چین از طریق اهرم اقتصادی ارزیابی می کنند.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، تحلیلگران و کارشناسان سیاسی و اقتصادی در کشورهای حاشیه خلیج فارس معتقدند که جهان به سمت شکل گیری نظام نوین بین الملل و چند قطبی شدن قدرت پیش می رود، بر این اساس سران کشورهای عربی درباره اتکای انحصاری به آمریکا به عنوان تنها قطب قدرت تجدید نظر می کنند.

این کارشناسان دو نشست اخیر بین «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین و سران کشورهای عربی و حاشیه خلیج فارس در عربستان را نشان دهنده تجدیدنظر این کشورها برای انتخاب دوستان خود در سطح بین‌المللی و دور شدن کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس از آمریکا در راستای شکل گیری نظام جدید بین الملل دانستند.

کشورهای عربی؛ نزدیکی به چین برای موازنه با آمریکا

نویسنده و تحلیلگر سیاسی عمانی دو نشست رئیس جمهوری چین با کشورهای عربی و حاشیه خلیج فارس را موفقیت‌آمیز دانست و گفت: این نشست‌ها افق‌های جدیدی را برای روابط باز و ارتباطات و توافق بیشتر در بسیاری از موضوعات سیاسی و اقتصادی بویژه بین پکن و کشورهای خلیج فارس را محقق خواهد کرد.

«حبیب الهادی» در گفت‌وگو با «الخلیج آنلاین» افزود که نتایج دو اجلاس نشان‌دهنده موضع‌گیری واحد درباره مساله فلسطین، آزادی‌ و دموکراسی است که بر نزدیکی دیدگاه‌ها درباره امکان جایگزینی چین به جای غرب بویژه برای کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس تاکید دارد.

به گفته این تحلیلگر عمانی، به نظر می رسد روابط دیپلماتیک و اقتصادی بین کشورهای خلیج فارس و پکن بدون توجه به موضع غرب در آینده گسترش خواهد یافت.

الهادی با بیان اینکه نتایج دو اجلاس یاد شده نشان‌دهنده تغییر در سیاست‌های خارجی کشورهای حاشیه خلیج‌فارس است، ادامه داد که این نتایج کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس را در انتخاب دوستان خود در سطح بین‌المللی آزادتر کرد به این معنا که آنها دیگر تابع تصمیمات آمریکا و غرب نیستند.

علاوه بر این، اجلاس چین و سران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، بویژه حضور پررنگ کشورهای حوزه خلیج فارس در عرصه بین المللی را منعکس کرد.

دیگر نویسنده و تحلیلگر عمانی نیز معتقد است که این دو اجلاس زمانی برگزار شد که جهان در واکنش به بحران مالی و پیامدهای همه‌گیری کرونا به سمت تغییر شکل نظام بین المللی پیش می‌رود.

کشورهای عربی؛ نزدیکی به چین برای موازنه با آمریکا

«سعید المحروقی» در گفت وگو با «الخلیج آنلاین» گفت که امروز جهان جدیدی در حال شکل گیری است، رهبران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس انتظار تغییر دارند و به یک قطب تکیه نمی‌کنند، بویژه اینکه اهمیت وجود جهان چند قطبی را برای حفظ منافع کشورهای خود احساس می‌کنند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی بر این باور است که سرمایه‌گذاری‌هایی که کشورهای خلیج‌فارس می‌توانند در چین انجام دهند، یکی از مهم‌ترین نتایج نشست چین با سران کشورهای خلیج‌فارس است که موازنه جدیدی را بین کشورهای منطقه و جهان به جای اتکای انحصاری به آمریکا در پی دارد.

«عبدالرحیم الهور» کارشناس اقتصادی هم معتقد است که چین در یک رابطه مکمل با تمام دنیا پیوند خورده، این کشور کارخانه جهان محسوب می‌شود و در مسائل صنعتی به صورت بلامنازع مقام اول را به خود اختصاص داده، افزون بر اینکه با حدود ۲۰ درصد رتبه دوم تولید ناخالص جهان را از آن خود کرده است.

وی در گفت وگو با «الخلیج آنلاین» با بیان اینکه مبادلات تجاری به تحقق مناقع مشترک بستگی دارد، افزود که همه اینها چین را به عنوان یک شریک اقتصادی و یک متحد استراتژیک سیاسی در راس اولویت‌های منطقه خلیج فارس قرار می‌دهد.

این کارشناس اقتصادی دلیل اظهارات خود را امضای توافق نامه فروش گاز مایع توسط قطر به چین برای مدت حدود ۲۷ سال بیان کرد و گفت این کشور با عربستان توافق اولیه کرده که مبادلات تجاری به یوان چین باشد.

کشورهای عربی؛ نزدیکی به چین برای موازنه با آمریکا

الهور بیان کرد که چین نه تنها یک شریک تجاری یا متحد سیاسی بلکه بزرگترین ارائه دهنده خدمات دیجیتال و هوش مصنوعی در جهان است و اکنون به شدت در حال فعالیت برای احیای پروژه جاده ابریشم است که اخیرا نام«جاده و کمربند» را بر آن نهاده است.

به گفته وی، این پروژه همراه با اهمیت تداوم روابط متوازن کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با انگلیس و آمریکا و متناسب با ماهیت روابط تاریخی و اقتصادی با آن‌ها، نقشه اقتصادی و سیاسی جهانی را تغییر خواهد داد.

الهور ایجاد این موازنه را یک عمل پویا و متغیر دانست، افزود انجام یک اقدام مستمر و مبتنی بر تحولات فوری در چارچوب ضوابط استراتژیک وظیفه همه است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha