به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا سردار مهدی فرحی روز دوشنبه در نشست مشترک مدیران ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاه ها با معاونین و مدیران پژوهشی وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی با اشاره به همکاری دانشگاه ها و وزارت دفاع طی ۳۵ سال گذشته، اظهار داشت: اوایل انقلاب اسلامی فقط کاربر فناوری بودیم. سپس به سمت قطعه سازی، زیرمجموعه سازی، مهندسی معکوس، انتقال فناوری رفتیم و به تدریج از استفاده کننده به طراح نوآوری باز (برونسپاری) فناوری رسیدیم.
وی ادامه داد: در این ۴۰ سال ۱۰ گام را طی کردیم و در حوزه محصولات فناورانه، صاحب فن و اقتدار هستیم.
جانشین وزیر دفاع در این نشست همزمان با بیست و سومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار ادامه داد: منطق هسته و شبکه را در وزارت دفاع راه اندازی کردیم و تصمیم گرفتیم از ظرفیت ملی استفاده کنیم. امروز حدود ۸۰۰ شهرک صنعتی در کشور داریم که در این شهرک ها بسیاری واحدها همکاران ما در توسعه صنعت دفاعی هستند و سه یا چهار برابر وزارت دفاع از ظرفیت ملی استفاده می کنیم. این امر هم اشتغالزایی خوب ایجاد کرده، هم از ظرفیت های نرم افزاری کشور استفاده می شود.
وی در این نشست و در سومین روز هفته پژوهش (۱۹ تا ۲۵ آذر) با اشاره به همکاری وزارت دفاع با ۸۰ دانشگاه کشور گام دوم را توسعه همکاری با دانشگاه ها دانست و افزود: توسعه ارتباط صنعت دفاعی و دانشگاه یکی از اصول راهبردی وزارت دفاع است و سازوکاری برای آن تعریف شده است. همه سازمان های زیرمجموعه وزارت دفاع باید هر سال همکاری های خود را با دانشگاه ها توسعه دهند.
فرحی تاکید کرد: وزارت دفاع در سال ۱۳۹۰ برای اولین بار نظام نوآوری دفاعی کشور را تدوین و اجرا کرد. ۱۰ سال بعد از اجرای نظام ملی نوآوری، این نظام آسیب شناسی شد و در ابتدای ۱۴۰۱ گام دوم نظام نوآوری دفاعی برداشته شد که اساس آن نوآوری باز است. در این دوران حتی دفاتر طراحی و مراکز تدوین سیاست ها هم برون سپاری می شود.
جانشین وزیر دفاع گفت: در گام دوم نظام ملی نوآوری فناوری های پیشرفته دنیا را شناسایی کردیم، برای نمونه سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای سال ۲۰۴۰ هشت فناوری را مانند فناوری هایپرسونیک، فضای عمیق و فناوری زیستی، در دنیا تهدیدکننده علیه خود شناسایی کرده است؛ ما هم در زمینه فناوری های تهدیدکننده آینده کار تحقیقاتی می کنیم.
وی درباره تفاهم نامه وزارت دفاع و وزارت علوم گفت: بر اساس این تفاهم نامه وزارت دفاع از پایان نامه ها و رساله های دکتری مربوط حمایت می کند. همچنین موسسه تحقیقات دفاعی از پسادکتری برای متخصصان رشته های نزدیک حمایت می کند، هزینه های فرصت مطالعاتی استادان را برای موضوعات مشخص تامین و از توسعه فناوری های نوظهور حمایت می کند.
فرحی ادامه داد: بر اساس این تفاهم نامه و گام دوم نظام نوآوری همه سازمان های صنعتی وابسته به وزات دفاع باید بر اساس این دو سند عمل کنند و برای استفاده از جذب نخبگان سازوکارهای خوبی انتخاب کرده ایم.
وی تاکید کرد: طی ۳۰ سال گذشته بیشترین تعامل ها را با دانشگاه ها داشته ایم؛ اما هنوز در نقطه ابتدایی هستیم.
پایان نامه ارشد و دکتری باید مسیر درستی بیابند
وی توضیح داد: امروز حدود یک میلیون دانشجوی تحصیلات تکمیلی داریم، سالی ۲۵۰ هزار نفر در این مقاطع دانش آموخته می شوند و هر روز هزار پایان نامه ارشد و رساله دکتری دفاع می شود. ولی بهره برداری از این پایان نامه ها کم است. این پایان نامه و رساله ها باید مسیر و جهت بیابند.
فرحی گفت: با وجود تعداد قابل توجه نخبگان و دانش آموختگان، از این ظرفیت عظیم به خوبی استفاده نمی شود، ولی باید با سازوکاری از این ثروت ملی استفاده شود.
وی درباره چالش ها در ارتباط با دانشگاه گفت: انتظارات صنعت از دانشگاه مالایطاق بوده و البته عکس این هم وجود دارد. بنابراین زبان مشترک بین این دو هنوز به وجود نیامده است.
فرحی با اشاره به کمبود دیدارهای بین صاحبان صنایع و دانشگاهیان گفت: اینکه همدیگر را درک نکنیم باعث می شود، انتظارات متعادل از هم نداشته باشیم. شاید دلیل این امر نداشتن و طراحی نکردن مدل همکاری مشترک باشد.
وی با تاکید بر اهمیت مالکیت معنوی و یافتن راهکاری برای آن در موسسه تحقیقات دفاعی عنوان کرد: نداشتن مدل همکاری، بحث مالکیت فکری، فقدان گفتمان مشترک از جمله مشکلات در توسعه رابطه صنایع و دانشگاه است.
محل دائمی نمایشگاه بینالمللی امروز میزبان نشست مشترک مدیران ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاه ها با حضور معاونین و مدیران پژوهشی وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی بود. در حاشیه این نشست معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و مرکز آموزش، پژوهش و نوآوری شرکت مخابرات دو تفاهم نامه برای همکاری در زمینه طرح های پژوهشی، تعریف پروژه های کلان و شناسایی فرصت های سرمایه گذاری امضا کردند.
این نشست همزمان با بیست و سومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار در حال برگزاری است.
نظر شما