۲۸ آذر ۱۴۰۱، ۱۴:۲۲
کد خبرنگار: 1004
کد خبر: 84968506
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

حال ناخوش تئاتر تربت‌حیدریه

۲۸ آذر ۱۴۰۱، ۱۴:۲۲
کد خبر: 84968506
حال ناخوش تئاتر تربت‌حیدریه

تربت‌حیدریه- ایرنا- در حالیکه شهرستان تربت‌حیدریه از ظرفیت‌های زیادی در حوزه تئاتر برخوردار است و در جشنواره‌های استانی و کشوری رتبه‌های ارزنده‌ای را برای خود کسب کرده است، اما در حال حاضر رونق صحنه نمایش در این خطه به اعتقاد هنرمندان حال و روز خوشی ندارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، هنرمندان تربت‌حیدریه در گفتگو با خبرنگار ایرنا دلایل مختلفی را برای ضعیف شدن فعالیت های نمایشی در این شهرستان عنوان می کنند که از جمله آنها می توان به نداشتن حامی مالی خصوصی، فقدان سالن مناسب و کم توجهی مسوولان محلی و ناکافی بودن بودجه دولتی اشاره کرد.

یکی از پیشکسوتان انجمن نمایش تربت حیدریه معتقد است: با وجود پیشینه قوی و موفقیت های مختلف هنرمندان شهرستان ؛ اکنون می توان ادعا کرد که تربت حیدریه تئاتر ندارد و این واقعیتی تلخ است.

علیرضا اسدی در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ممکن است برخی افراد حیات کج‌دارمریز و موفقیت‌های اخیر تئاتر تربت حیدریه در جشنواره‌ها را ملاک کار قرار دهند، اما این چه تئاتری است که نه مسوولان به تماشایش می‌نشینند و نه شهروندانش حاضرند رقمی هر چند اندک را در سبد هزینه فرهنگی خانوار برایش اختصاص دهند؟

وی که پژوهش هایی در رابطه با تاریخ تئاتر تربت‌حیدریه انجام داده است؛ گفت: آغاز فعالیت های نمایشی در این شهرستان به نخستین سالهای دهه ۳۰ شمسی بر می گردد که پس از استقرار ارتش در این منطقه راهبردی خراسان، برای سرگرم نگه‌داشتن خانواده نظامیان نخستین بار تئاتر به روی صحنه رفت و بر همین اساس اولین دست‌اندرکاران آن اعم از نویسنده، کارگردان و بازیگر و عمدتا از بین خانواده نظامیان کار خود را در سطح منطقه آغاز کردند.

اسدی بیان کرد: همین صحنه ها آرام‌آرام زمینه رشد فکری و ظهور بزرگان تئاتر تربت حیدریه و خراسان از جمله زنده‌یاد "تیمور قهرمان" و "رضا رضاپور" را فراهم آورد.

وی افزود: در آن زمان مقامات و مدیران وقت تربت حیدریه در صندلی‌های ردیف نخست به تماشا می نشستند که این الگوی رفتاری باعث تشویق توده مردم منطقه به تئاتر و تماشا خانه شد.

این هنرمند پیشکسوت اضافه کرد: تئاتر تربت حیدریه در مقاطعی به قدری رشد کرد که هنرمندانی همچون شادروان هادی اسلامی از گروه دوم تئاتر ملی ایران برای اجرا در این شهرستان با بازی زنده‌یاد خسرو شکیبایی و دیگر هنرمندان سطح ملی رغبت نشان دادند.

وی گفت: اگر چه تئاتر تربت حیدریه در مقاطعی همچون اوایل انقلاب دچار افت شد اما بعدها دوباره اوج گرفت و حتی در سطح جشنواره فجر هم دستاوردها و موفقیت های خوبی داشت اما در شرایط کنونی می توان ادعا کرد صحنه نمایش این شهرستان به ورطه نابودی رفته است.

مهاجرت چهره های نامدار تئاتر از تربت حیدریه

همچنین یکی دیگر از هنرمندان تربت حیدریه به ایرنا گفت: افت تئاتر در این شهرستان ناشی از مهاجرت چهره های نامدار عرصه نمایش است و به همین دلیل هنرمندان نتوانستند خودشان را با علم جدید و تحولات جهانی تئاتر بروز کنند.

روشنک سه قلعه‌گی با یادآوری راه یابی برخی گروههای هنری تربتی به جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر اظهار داشت: بهترین مزیت این جشنواره آن است که در آنجا تازه می‌فهمیم چقدر از تحولات هنر در جهان عقب مانده‌ایم.

وی افزود: مشکل دیگر تئاتر در شهرهای کوچک دخل و خرج نشدن هزینه فعالان این عرصه است و پرداخت نشدن دستمزد بازیگران بصورت کامل از سوی تهیه کننده ها باعث تشدید مشکلات می شود.

به گفته وی، انجمن نمایش تربت حیدریه حامی مالی از بخش خصوصی هم ندارد لذا برخی گروهها مجبور می‌شوند به اسم تئاتر کمدی یا طنز به سمت ابتذال حرکت کنند که نه تنها باعث صدمه به دست اندرکاران این حوزه می شود بلکه واژگان سخیف استفاده شده روی صحنه برای خنده زودگذر تماشاچیان به فرهنگ عمومی هم آسیب وارد می کند.

سه قلعه گی بیان داشت: برخی دستگاه‌های دولتی تربت حیدریه به جای حمایت از انجمن های نمایش و تشویق کارمندان و خانواده ها به تماشای گروهی؛ درخواست بلیت نیمه بها یا رایگان دارند که باعث تعجب هنرمندان شهرستان می‌شود.

در همین حال یک فعال حوزه تئاتر و رییس سابق اداره فرهنگ و ارشاد تربت‌حیدریه به خبرنگار ایرنا گفت: حال و روز اهالی تئاتر در این شهرستان خوب نیست زیرا در فضایی کار می‌کنند که فاقد ساختار حمایتی است اما در عین حال بارقه هایی از امید همچنان وجود دارد.

محمد حسن‌زاده افزود: ایجاد رشته بازیگری در مقطع کاردانی دانشگاه آزاد تربت حیدریه اقدامی ارزنده است که با توجه به آموزش‌های خوبی که ارایه می‌شود می‌توان آینده روشنی را برای تئاتر شهرستان متصور بود زیرا تئاتر یک علم است و توسعه آن به محیط دانشگاهی نیازمند بوده و خواهد بود.

وی اضافه کرد: اکنون اهالی تئاتر از نور، صدا، دکور، لباس و گریم می‌زنند تا بلکه کار خود را با حداقل هزینه به جشنواره برسانند و این در حالیست که خودشان خوب می‌دانند کارشان اثر فاخری نیست و این مشکل در شهرستانها نمود بیشتری دارد.

وی گفت: در تربت‌حیدریه مشکلات بیشتر از شهرهای بزرگ نمود عینی دارد مثلا تنها سالن نمایش شهرستان را در یک مزایده به بخش خصوصی واگذار کردند و هیچ یک از مسوولان انتصابی و انتخابی نیامدند پاسخ دهند آیا اهالی تئاتر می توانند بدون خانه و سرپناه نمایش را به روی صحنه ببرند؟

یک هنرمند دیگر تربتی هم با بیان اظهارات مشابه گفت: با وجود موفقیتی که در جشنواره های کشوری داشتم ؛ اما از سوی ادارات و مسوولان محلی حمایت نشدم.

الیاس اصغری که در حوزه تئاتر علاوه بر نویسندگی به بازیگری و کارگردانی نیز مشغول است، افزود: به عنوان فردی که در تمام جشنواره های بهزیستی شرکت کرده ام از این سازمان انتظار حمایتی بیشتری دارم.

۲۵۰ هنرمند تئاتر در تربت حیدریه فعالیت دارند

همچنین رییس انجمن نمایش تربت‌حیدریه گفت: اکنون در این شهرستان پنج گروه نمایشی به استعداد ۲۵۰ نفر هنرمند فعالیت تمام وقت دارند.

سیدجواد حسینی افزود: تئاتر تربت حیدریه با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کند اما در صورت اختصاص بودجه مناسب و حمایت مسوولان می تواند خود را بازیافته و احیا کند.

کارشناس هنری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی تربت‌حیدریه در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: به لحاظ صبغه تاریخی، تئاتر و سینمای تربت‌حیدریه بر گردن هنر ایران حق زیادی دارد زیرا از همین خطه هنرمندان بزرگی به تئاتر و سینمای کشور معرفی شدند.

امیر قربانی افزود: با وجود برخی مشکلات؛ طی سال‌های اخیر ردپای تئاتر تربت‌حیدریه در برگزیده‌های جشنواره‌های مختلف مشهود بوده و هست.

وی تصریح کرد: هر چند در تربت حیدریه کارهای کمدی و طنز طرفداران زیادی دارد اما کارهای جشنواره‌ای نیز روی صحنه می‌رود، اما استقبال مردم از کارهای طنز و فکاهی بیشتر است لذا بازیگران مجبورند برای تامین زندگی خود تابع سلیقه مردم باشند.

رییس اداره بهزیستی تربت‌حیدریه نیز گفت: درحد توان به هنرمندان کمک کردیم مثلا تنها برای فعالیت یکی از عوامل تئاتر شهرستان در جشنواره کویر یزد مبلغ ۱۳۵ میلیون ریال کمک هزینه پرداخت شد.

فاطمه صادق‌ امیری افزود: بزودی آیین تجلیل از تعدادی هنرمند تئاتر تربت حیدریه از سوی اداره بهزیستی برگزار می شود و قدردان زحمات آنها هستیم.

همچنین رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی تربت‌حیدریه با تبریک موفقیت و افتخارات اخیر هنرمندان شهرستان از واگذاری تنها سالن نمایش شهرستان به بخش خصوصی ابراز تاسف کرد و گفت: از آنجا که برای تجهیز و نگهداری سالن‌های‌ نمایش با تنگنای مالی مواجهیم، چاره ای جز واگذاری نداشتیم و تصمیم گیری در این باره از حیطه مسوولیت و اختیارات شهرستان خارج است.

فاطمه نخعی به پیگیری اداره فرهنگ و ارشاد تربت حیدریه برای تعمیر و تجهیز سالن نمایشی دیگری اشاره کرد و اظهار داشت: تلاش خواهیم کرد در حد توان از انجمن نمایش شهرستان و هنرمندان عضو حمایت مادی و معنوی داشته باشیم.

به گفته وی، هم اکنون حدود ۱۲ انجمن فرهنگی و هنری با افزون بر یک هزار نفر عضو در تربت حیدریه فعالیت مستمر دارند که برخی از آنها همچون سینمای جوان، تئاتر و عکاسی در سطح جشنواره های کشوری و استان خراسان رضوی حائز رتبه هایی شده اند و برای رشد بیشتر نیازمند حمایت مضاعف هستند.

تربت حیدریه در فاصله ۱۵۰ کیلومتری شهر مشهد قرار دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha