موتورمولد دانش بنیانی صنعت نفت را افراد باتجربه تشکیل می‌دهند/مراکز نوآوری در دل صنعت ایجاد شود

تهران - ایرنا - معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور تاکید کرد: موتور مولد و محرک دانش بنیانی صنعت نفت را بزرگان و افراد باتجربه این صنعت تشکیل می دهند. استادان، پژوهشگران و فعالان با سابقه این حوزه را باید به ایجاد مراکز نوآوری و غول‌های فناوری بزرگ در این صنعت ترغیب کنیم.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، روح الله دهقانی فیروزآبادی روز سه شنبه در نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت ایران افزود: با کمک جوانان دانش بنیان شدن صنعت نفت را تضمین کنیم.

وی ادامه داد: وقتی از علم و فناوری حرف می زنیم باید از تعاریف انتزاعی پرهیز و به سمت مفاهیم واقعی آن که کلید پیشرفت کشور است حرکت کنیم. یعنی باید باورمندانه صحبت و عمل کنیم، چون علم و فناوری تنها حوزه ای است که ارزش افزوده آن چندین برابر دیگر حوزه ها است.

رییس بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: صنعت نفت هم به عنوان یکی از صنایع مهم و راهبردی باید توجه ویژه ای به علم و فناوری داشته باشد. مدیران فعلی صنعت نفت ثابت کردند که به ارزش آفرینی و ایجاد ثروت و ارزش از فناوری باور دارند و تفاهم نامه های بسیاری میان معاونت علمی و وزارت نفت برای تامین تجهیزات و قطعات کاربردی در این صنعت امضا شده است که تاثیر زیادی در توسعه فناورانه این صنعت، خوداتکایی کشور و ایجاد بازار برای شرکت های دانش بنیان خواهد داشت.

دهقانی فیروزآبادی با یادآوری اینکه در چند سال اخیر مفاهیم زیادی در کشور ایجاد و به کار گرفته شده اند، خاطرنشان کرد: مراکز نوآوری، پارک های علم و فناوری، شتاب دهنده ها و غیره از جمله این مفاهیم است که می توان ادعا کرد ایران بیشترین مفاهیم تعریف شده را دارد که چندان کارایی ندارند.

وی ادامه داد: در گذشته تصور می شد این مفاهیم به تنهایی حلال مشکلات کشور هستند، در حالیکه غافل بودند که این مفاهیم پیش از فضای فیزیکی محور؛ مغزافزار هستند و یک روش به حساب می آیند. بنابراین باید در تعریف این مفاهیم، تجدید نظر کنیم.

معاون رئیس جمهور در تعریف مرکز نوآوری هم گفت: این مراکز باید در دل صنعت ایجاد شوند. در دنیا به هر ارتباط پایداری که بین صنعت و تولیدکنندگان برای ایجاد راه حل های فناورانه شکل گیرد مرکز نوآوری می گویند و در دل صنعت شکل می گیرند.

دهقانی فیروزآبادی تصریح کرد: وقتی از مرکز نوآوری حرف می زنیم از صنعتی یاد می کنیم که برای رقابت پذیر کردن محصولات و خدمات خلق نوآوری می کند. در صنایع بزرگ و مادر نیاز داریم از مربیان و منتورهایی استفاده کنیم که سالیان سال در این صنایع تلاش و تجربه کسب کرده اند. شاید جوانان بتوانند در اقتصاد دیجیتال مربی گری و هدایت گری کنند اما در صنایعی چون نفت باید از متخصصان و صاحبان تجربه آن برای هدایت و راهنمایی استفاده کنیم.

وی تاکید کرد: مراکز نوآوری که در دل صنعت شکل می گیرند، برای پیشرانی صنایع مرتبط دست به خلق نوآوری می زنند. نوآوری هم به معنای ترکیب خلاقانه چند فناوری است که به تولید محصولی نوین و کاربردی منجر می شود بنابراین این مفهوم ابتدا در صنعتی مطرح می شود که با مساله و چالش های واقعی آن حوزه دست و پنجه نرم می کند. نتیجه نوآوری در نهایت یک طراحی خلاقانه است که پاسخ گوی نیازهای واقعی صنایع است.

رئیس بنیاد ملی نخبگان تعریف مسایل فناورانه را در دل مراکز نوآوری بزرگ میسر دانست و گفت: این مراکز به شرکت های دانش بنیان مسایل موجود را ارایه می کنند تا این مجموعه ها به تولید فناوری مشغول شوند و محصول یا خدمات خود را بر مبنای مسایل مطرح شده تولید یا عرضه کنند.

دهقانی فیروزآبادی مسیر اتصال دانشگاه به صنعت را طی همین مسیر عنوان کرد و افزود: شرکت دانش بنیان هم برای تولید محصول خود به تحقیق علمی نیاز دارد که نیاز خود را در پیوند به دانشگاه ها و مراکز پژوهشی مرتفع می کند. این گونه است که صنعت بدون ارتباط مستقیم و نادرست به دانشگاه متصل می شود و یک ارتباط پایدار میان آنها شکل می گیرد. در زنجیره ارتباط صنعت به دانشگاه به چهار بازیگر نیازمندیم، صنعت، مرکز نوآوری، شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها این بازیگران هستند.

وی ادامه داد: در صنعت نفت روش های عرضه محور پاسخگو نیست و باید از تجربه و توان متخصصان و افراد با تجربه این صنعت استفاده کرد و مراکز نوآوری بزرگ و واقعی ایجاد کرد که خصوصی یا شبه خصوصی هستند. این مراکز پل ارتباطی میان صنعت و شرکت های دانش بنیان محسوب می شوند.

ضرورت ایجاد شبکه ملی ساخت و تامین آزمایشگاهی

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور با یادآوری اینکه صنعت نفت به آزمایشگاه ها و تجهیزات ارزشمند زیادی دسترسی دارد که باید تلاش کند یک شبکه ملی ساخت و تامین آزمایشگاهی در کشور ایجاد کند، گفت: این زیرساخت بزرگ می تواند با کمک قانون جهش تولید دانش بنیان به حل مسایل راهبردی این صنعت کمک کند.
دهقانی فیروزآبادی همچنین گفت: در سال های اخیر شرکت های دانش بنیان تولیدات فراوانی ثبت کرده اند که به مانند واگن های حمل بار هستند و ما وظیفه داریم فعالیت آنها را ریل گذاری کنیم. ایجاد غول های فناوری در صنایع بزرگ یکی از این ریل ها است که این غول ها می توانند شرکت های دانش بنیان را در مسیر درست هدایت و مشکلات واقعی را به آنها منعکس کنند تا راهکارهای فناورانه ای برای رفع مشکلات ارائه کنند.

براساس گزارش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت ایران امروز با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور گشایش یافت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha