۲۹ آذر ۱۴۰۱، ۱۴:۰۸
کد خبرنگار: 2011
کد خبر: 84969138
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

نشست «گفت وگوی تهران» ؛ شکست تحریم و انزوا

۲۹ آذر ۱۴۰۱، ۱۴:۰۸
کد خبر: 84969138
نشست «گفت وگوی تهران» ؛ شکست تحریم و انزوا

تهران- ایرنا- سومین دور از نشست های «گفت وگوی تهران» با محوریت «سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران، رهیافتی به دوستی و اعتمادسازی» در حالی برگزار شد که حضور ۷۰ نفر از ۳۶ کشور جهان از تمایل آنها برای توسعه و تعمیق همکاری ها با تهران نشان داشت.

در ادامه مجمع گفت وگوی تهران که دور اول و دوم آن به ترتیب در سال های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ برگزار شد، نشست دیروز دوشنبه ۲۸ آذر ماه ۱۴۰۱ که سومین دور آن به شمار می‌رود، اهمیت به سزایی در توسعه روابط ایران با کشورهای همسایه، منطقه و فرامنطقه داشت.

در این نشست «سید کمال خرازی»، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، «سید عباس عراقچی»، «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر اسبق عراق، «محمد بن عبدالعزیز الخلیفی» معاون وزیر خارجه قطر، «کالوس مارتینز» معاون وزیر امور خارجه ونزوئلا و تعدادی دیگر از معاونان و مدیران کل وزارت امور خارجه نیز حضور داشتند.

در سومین نشست «گفت وگوی تهران» چه گذشت؟

همان طور که اشاره شد، مفهوم محوری مجمع امسال «سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران، رهیافتی به دوستی و اعتماد سازی» بود؛ مجمعی که در آن حدود ۷۰ نفر از ۳۶ کشور از میان مقامات سیاسی، مدیران اندیشکده‌ها و موسسه‌های پژوهشی، اندیشمندان و پژوهشگران حضور داشتند.

مدیران اندیشکده‌های داخلی، سفرا و روسای نمایندگی‌های خارجی مقیم تهران از دیگر شرکت کنندگان در این نشست بودند.

در نشست های چهارگانه این نشست مزبور پس از افتتاحیه، آخرین تحولات غرب آسیا (خاورمیانه) و امنیت در خلیج فارس، اتصالات منطقه ای و امنیت انرژی، بحران اوکراین و پیامدهای منطقه‌ای و جهانی آن و چشم‌ انداز صلح و دولت فراگیر در افغانستان مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.

اهمیت تعمیق روابط با همسایگان، منطقه و فرامنطقه

همان طور که انتظار می رفت، دال مرکزی این گفت وگو حول محور توسعه و تعمیق همکاری ایران با کشورهای همجوار و غیرهمجوار می چرخید؛ موضوعی که نشان می دهد دولت سیزدهم همچنان توازن بخشی به مناسبات را در حوزه خارجی مد نظر دارد.

«محمدحسن شیخ‌ الاسلامی» رئیس دفتر مطالعات سیاسی وزارت امور خارجه در جریان سومین مجمع گفت‌وگوی تهران گفت: مفهوم نشست امسال یعنی رهیافتی به دوستی و همسایگی، در راستای سیاست خارجی دولت سیزدهم و بسیار فراتر از مفهوم قدیمی همسایگی است که هدف آن ایجاد و تثبیت همسایگی متکی به مفهوم عمیق اعتماد با کشورهای همسایه است.

« حسین امیرعبداللهیان » وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز که در سومین نشست «گفت‌وگوهای تهران» با شعار سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران، رهیافتی به دوستی و اعتمادسازی سخنرانی می‌کرد، با اشاره به دو مشخصه پرچالش و تأثیرگذار منطقه غرب آسیا، ایران را یکی از پایه‌های امنیت و ثبات در منطقه و در خط مقدم مبارزه با تروریسم داعش به‌ عنوان تهدیدی مشترک برای منطقه و کل بشریت عنوان کرد.

در سومین نشست «گفت وگوی تهران» چه گذشت؟

وی افزود: ما همواره اطمینان داده‌ایم که آماده اعتمادسازی و همکاری در همه ابعاد و سطوح با همسایگان خود در منطقه از جمله همسایگان خود در حوزه خلیج‌ فارس هستیم تا یک ‌بار برای همیشه، تفکر «تأمین امنیت از خارج از منطقه» کنار برود.

اظهارات وزیر امور خارجه کشورمان به موضوع «امنیت درون زا» برمی گردد؛ دیدگاهی که معتقد است امنیت منطقه نه از سوی بازیگران خارجی و مداخله گری آنها بلکه باید با تکیه بر عناصر درون منطقه ای و همکاری فزاینده آنها تامین شود.

از دیگر موارد مهم، تاکید وزیر خارجه بر «گفت وگوهای سازنده» بود و او بر سیاست دولت برای نزدیکی، گفت‌وگو و همکاری‌های سازنده و رو به ‌جلو و گام‌های عملی برای توسعه روابط با همسایگان ایران تأکید کرد.

امیرعبداللهیان در ادامه به تحولات قفقاز هم اشاره کرد و با یادآوری اینکه تهران معتقد به هم‌افزایی و ایفای نقش مثبت و سازنده همه کشورها در مناطق پیرامونی است، خاطر نشان کرد: ضمن تصریح بر آمادگی خود برای ایفای نقش سازنده در تقویت اتصالات منطقه‌ای، بر ضرورت حفظ خطوط ژئوپلیتیک کنونی در منطقه قفقاز تأکید و پافشاری داریم و یادآور می‌شویم که امنیت مقوله‌ای متقابل است.

از دیگر مباحث مطرح شده در نشست گفت و گوی تهران، نقش و جایگاه ریاکارانه و قلدرمآبانه آمریکا، ضرورت تدام گفت وگوها با ریاض، بهره گیری از پتانسیل و مجمع مزبور و اجلاس مشابه بود؛ اجلاسی که از نگاه ناظران می‌تواند برای برون‌ رفت از چالش‌های منطقه ای و بین المللی گامی رو به‌ جلو باشد.

در سومین نشست «گفت وگوی تهران» چه گذشت؟

کارشناسان سیاسی حضور ۷۰ شخصیت از ۳۶ کشور جهان را در نشست مزبور حاوی پیامی روشن و واضح برای کسانی می دانند که همواره تلاش دارند تا اوضاع کشور را بر اساس خواسته ها و انتظارات خود تفسیر کنند.

این کارشناسان معتقدند که برگزاری این اجلاس در تهران با وجود فشارهای برخی طرف های غربی برای تحریم و انزوای جمهوری اسلامی ایران در طول ۴ دهه گذشته، نشان از شکست همه این برنامه ها دارد و مناسبات و روابط گسترده و همه جانبه ایران با کشورهای مختلف جهان همچنان ادامه دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha