به گزارش ایرنا ریشه تئاتر به هزاره پیش از میلاد مسیح (ع) باز می گردد اما این هنر در ایران برای بزرگداشت اسطوره ها و شخصیت های ملی بود که پس از اسلام بیشتر در قالب تعزیه به عنوان اصلی ترین جلوه نمایش ایرانی جلوه گر می شد.
نمایش های دیگری نیز چون روحوضی، سیاه بازی و خیمه شب بازی از دیگر انواع نمایش هایی هستند که تا دهه های اخیر کم و بیش می توانستیم آنها را مشاهده نماییم.
اولین برخورد ایرانیان با آنچه آن را تئاتر به مفهوم امروزی می خوانیم به زمان ناصرالدین شاه باز می گردد که پس از سفر به اروپا و مشاهده تئاترهای غربی، دستور ساخت تکیه دولت برای تحول تعزیه را صادر نمود.
اما تئاتر لرستان در طول ۹ دهه اخیر فراز و فرودهای فراوانی به خود دیده و هنوز هم به یمن وجود هنرمندان عاشق و دلسوخته پر رونق است، دانش آموختگان این هنر در سطح استان فراوان شده، نویسندگان لرستانی آثار خود را منتشر کرده و بازیگران آموزش یافته اند و این خطه امروز در سطح کشور شناخته شده است و هنوز هم باوجود مشکلات عدیده ای که در پیش رو دارند، عاشقانه صحنه را خالی نکرده اند.
هنر تئاتر در لرستان از آغاز قرن حاضر شمسی پدیدار شد و شاید بتوان گفت نخستین تئاتری که در لرستان به صحنه رفت نمایش های "آرشین مالالان" و "مشهدی عباس" بود که توسط یک گروه نمایشی سیار از آذربایجان در خرم آباد اجرا شد.
این نمایش ها با استقبال بی نظیر مردم خرم آباد روبرو می شود بدین ترتیب مردم لرستان با هنر تئاتر آشنا می شوند و زمینه هایی برای اجرای چنین آثاری فراهم می آورند.
حوالی سال ۱۳۱۰ اولین گروه تئاتر استان به اهتمام جمعی از هنرمندان بروجرد ایجاد می گردد و به اجرای آثاری در یکی از سالن های شهر می پردازند، سال ۱۳۱۶ نیز عده ای نظامی در خرم آباد اقدام به تشکیل گروه تئاتر کرده و از آن پس نیز در در این شهر به طور مرتب نمایش به صحنه برده می شود.
اکنون پس از تعطیلی ۲ساله اجرای تئاتر به دلیل شیوع ویروس کرونا ۲ اجرای "کانتری صدای سیمره" از خرم آباد و "شاخ" از نورآباد پس از کسب موفقیت در جشنواره تئاتر لرستان به رقابت منطقه ای تئاتر فجر در کرمانشاه راه یافته و در نیمه اول دی ماه باید با رقیبان خود رقابت کنند که در صورت درخشش، به مرحله نهایی جشنواره تئاتر فجر راه خواهند یافت.
در میزگرد ایرنای لرستان با کارگردان و بازیگران این ۲ نمایش گفت و گو شده است، عوامل از دغدغه ها و مشکلات موجود گفته اند و از مسوولان انتظار حمایت دارند تا بتوانند امیدوارانه به مرحله نهایی جشنواره تئاتر فجر راه یابند.
حمایت مادی و معنوی از هنرمندان موجب توسعه فرهنگی لرستان می شود
بازیگر نمایش "کانتری صدای سیمره" از خرم آباد و بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره اخیر اظهار کرد: هنرمندان در حوزه های مختلف نیازمند توجه هستند و بدون حمایت هیچگونه پیشرفتی را شاهد نخواهیم بود چراکه زمانیکه ابزار برای اجرای یک اثر هنری مهیا نباشد دیگر زبان گویا نخواهد بود.
امین ساکی افزود: فقر اقتصادی در جامعه و بروز مشکلات مختلف برای هنرمندان تئاتر لرستان موجب می شود اجرای روی صحنه برگرفته از احساسات یک بازیگر تحت تاثیر قرار گیرد، زبان هنر، تاثیرگذار و برطرف کردن هرگونه مشکلات این قشر ضروری است.
وی با اشاره به اینکه تامین مالی می تواند هنرمند را به تعالی برساند گفت: شورای فرهنگ عمومی لرستان باید به حوزه تئاتر توجه کند تا ترویج این رشته هنری در استان فراگیر شود، همچنین صدا و سیما تاکنون چه میزان به این حوزه توجه کرده و پخش اجراها را در برنامه های این سازمان قرار داده است؟
وی ادامه داد: سالیان گذشته اجراهای تئاتر در لرستان از استقبال بیشتری برخوردار بود اما اکنون با معضل کمبود تماشاگر مواجه هستیم، چرا باید فضای فکری مردم به دلیل برخی تفکرات تغییر کند و مشتاق تماشای تئاتر نباشند؟ معتقدم رسانه ها و صدا و سیما می توانند در این خصوص تاثیرگذار باشند همچنین توجه به حوزه تئاتر لرستان باید عملی شود نه در حد شعار باقی بماند.
وی بیان کرد: فعالیت بیش از گذشته برای انجمن های هنرهای نمایشی لرستان در حوزه تئاتر ضروری و ترغیب خیرین برای حمایت مالی هنرمندان تئاتر استان الزامی است همچنین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نباید هنرمندان باتجربه تئاتر کشور را با دیگر هنرمندان در سطح استان مقایسه کند چراکه این تفکر بسیار اشتباه می باشد که این نوع نگرش باید تغییر کند.
ساکی با تقدیر از اقدامات مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون هنری این اداره کل در خصوص توجه به تئاتر لرستان گفت: انتظار می رود سالن های موجود استان برای تمرین به گروه های اجرای تئاتر اختصاص یابد تا مشکلی برای این قشر ایجاد نشود همچنین بکارگیری افراد متخصص بین اعضای شورای سیاستگذاری تئاتر لرستان ضروری است.
وی بیان کرد: تئاتر زنده است، قلب این هنر در لرستان می تپد و افراد مشتاق برای بالا نگه داشتن نام تئاتر این استان با کمترین امکانات تلاش می کنند.
وی افزود: کسب رتبه نخست بهترین بازیگر مرد سی و چهارمین جشنواره تئاتر لرستان را به شهید روح الله عجمیان که در حوادث اخیر به شهادت رسید تقدیم می کنم.
مرگ معنوی هنرمند مرگ یک جامعه است
کارگردان نمایش شاخ از نورآباد نیز اظهار کرد: افرادی که در حوزه تئاتر فعالیت می کنند هم درد هستند و از بسیاری امکانات و زمان خود میگذرند تا چراغ این فعالیت هنری خاموش نباشد.
علی اکبر محمدپور افزود: بازیگران تئاتر با اقدام فرهنگی خود از آسیب های جامعه و دغدغه مردم می گویند و هر فرد با نحوه فعالیت خود یک دغدغه را بیان می کند، اگر حرف های مردم را به جامعه نرسانیم رسالت خود را ایفا نکرده ایم بنابراین هیچگاه از مردم جدا نبوده بلکه در مواقعی بیشتر از مردم هم درد کشیده ایم.
دارنده مقاوم دوم کارگردانی جشنواره تئاتر لرستان بیان کرد: بازیگران تئاتر انسان های شریفی هستند اما در جامعه به درستی از آنان تقدیر نمی شود، چرا باید سالن نمایش خاک بخورد در حالیکه باید شرایط را برای استقبال هرچه بیشتر مردم به این رشته هنری فراهم کنیم.
وی افزود: اگر سالن برای هر اجرا تکمیل شود خستگی اجرا کنندگان هم رفع می شود، اجرای «شاخ» در سالیان گذشته رکورد بیشترین استقبال را به خود اختصاص داد اما امسال تنها چهار بار بر روی صحنه رفت.
وی گفت: سال های زیادی است که از هنرمندان تئاتر حمایت مالی نمی شود و اگر هم حمایتی صورت گرفته آنقدر ناچیز بوده که تحقیر شده اند، با مرگ معنوی یک هنرمند یک جامعه دچار مرگ می شود، هیچگاه مغرضانه نقد نکرده ایم اما انتظار داریم مانند دیگران که از سالن های نمایش استفاده کنیم چراکه تنها کسانی از این سالن ها بی بهره اند هنرمندان می باشند.
محمدپور ادامه داد: فعالیت یک هنرمند مانند یک سیاستمدار در جامعه تاثیرگذار است آنها آسیب ها را بر روی صحنه فریاد میزنند و از درد جامعه می گویند که مردم باید آن را درمان کنند.
اشاعه فرهنگ لرستان موجب جذب گردشگر می شود
کارگردان نمایش کانتری صدای سیمره از خرم آباد اظهار کرد: با اشاعه فرهنگ و معرفی بوم خود در کشور به جذب گردشگر لرستان کمک خواهیم کرد.
پویا حسنوند با اشاره به اینکه اجرای صدای سیمره و راهیابی آن به مرحله بعدی جشنواره تئاتر فجر را به استاندار بومی استان تقدیم می کنم گفت: اکنون وقت وحدت میان مردم لرستان است، ۲ اجرا به مرحله بعدی راه یافته و باید برای موفقیت بیشتر و راهیابی به تئاتر فجر همدل بود.
دارنده مقام اول کارگردانی جشنواره تئاتر لرستان بیان کرد: حمایت مادی و معنوی مسوولان می تواند بازیگران تئاتر لرستان را امیدوار کند تا نماینده خوبی برای این استان باشیم.
وی ادامه داد: فرهنگ، عامل اصلی و تاثیرگذار اقتصاد است، زمانی بتوانیم در حوزه فرهنگ مثبت عمل کنیم زمینه توسعه اقتصادی فراهم می شود بنابراین باید زیرساخت های مناسب در لرستان فراهم شود تا بازیگران تئاتر بتوانند بهترین اجرا را روی صحنه بیاورند.
وی افزود: نبود سالن خصوصی و نداشتن پلاتو مناسب از مهمترین مشکلات بازیگران تئاتر لرستان است که امیدواریم مسوولان با برنامه ریزی دقیق برای آینده تئاتر این استان تلاش کنند.
وی اظهار کرد: برگزاری دوره های آموزشی برای علاقهمندان به این رشته هنری در لرستان ضروری است که برنامه ریزی آن باید توسط مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان و مسوولان مرتبط صورت گیرد.
زیرساخت توسعه تئاتر لرستان مناسب نیست
بازیگر اجرای کانتری صدای سیمره از خرم آباد اظهار کرد: لرستان دارای ظرفیت های بی نظیر در تمامی حوزه ها بخصوص تئاتر می باشد اما مشکلات و مسایل تئاتر استان بسیار است و نمی توان در مدت زمان کوتاه آن را بازگو کرد .
فاطمه کرم پور افزود: تئاتر به عنوان یک هنر مادر و ترکیبی مظلوم واقع شده درحالیکه تجربه، تصویرگری، خلاقیت و بسیاری از موارد دیگر را باید در خود جای دهد.
دارنده مقام سوم بازیگر زن جشنواره تئاتر لرستان با تاکید بر ضرورت آموزش در هنرهای نمایشی گفت: اگر بازیگران به روز نباشند و حمایت نشوند شاهد پیشرفت تئاتر لرستان نخواهیم بود همچنین باتوجه به شرایط اقتصادی کشور، هنرمندان با دست خالی نمی توانند به فعالیت های هنری خود بپردازند.
وی بیان کرد: هیچگونه زیرساخت مناسبی برای فعالیت های هنری در حوزه تئاتر لرستان وجود ندارد و تنها سالن موجود هم فرسوده می باشد از طرفی بازیگران تئاتر این استان از داشتن یک پلاتو معمولی برای تمرین محروم هستند.
توجه به حوزه تئاتر لرستان ضروری است
بازگیر نمایش شاخ از دلفان نیز اظهار کرد: در سخت ترین شرایط و بدون امکانات برای بالانگه داشتن نام تئاتر لرستان تلاش می کنیم تا چراغ نمایش در این استان خاموش نشود.
میلاد ابراهیمی از مسوولان درخواست کرد توجه به حوزه تئاتر لرستان را جدی بگیرند چراکه لرستان مهد استعداد و دارای ظرفیت های بیشماری است.
وی افزود: نبود پلاتو تمرین و نداشتن سالن اجرا از مهمترین دغدغه های بازیگران تئاتر لرستان بخصوص شهرستان نورآباد است و در صورت تامین هرگونه امکانات انگیزه هنرجویان بالا می رود.
وی ادامه داد: هنر تئاتر جزو چرخههای مهم فرهنگی به شمار میآید و میتواند مخاطب را از نظر فرهنگی، اجتماعی و تاریخی آگاه سازد بنابراین حمایت همه جانبه مسوولان فرهنگی، نظام آموزشی کاربردی دانشگاهها و البته مطالعه عمیق هنرمندان این حوزه درباره متون ادبی و نمایشی برای رشد این هنر نیاز است.
وی گفت: این روند میتواند به رشد و شکوفایی هرچه بیشتر تئاتری ها کمک کند تا شاهد آثار قابل توجهی در این حوزه باشیم.
هنر و هنرمند به شکوفایی نیاز دارد
بازیگر نمایش شاخ از دلفان نیز اظهار کرد: در سالیان گذشته به تئاتر توجه نشده در حالیکه عزم جدی مسوولان برای پیشرفت و توسعه این رشته هنری لازم است هرچند بازیگران تئاتر بدون هیچگونه دریافتی با عشق و علاقه اجرا می کنند.
شیما مرادی بیان کرد: فعالیت در حوزه تئاتر نیازمند فرهنگ سازی در لرستان بخصوص شهرستان دلفان است چراکه برای هنرمندان فعال در این حوزه برخی مشکلات فرهنگی وجود دارد که می تواند در مواقعی روحیه این افراد را مکدر کند و امیدواریم با همت مسوولان و توجه مدیران شهرستانی این معضل برطرف شود.
وی افزود: باوجود استعدادهای هنری فراوان در دلفان اما رشته تئاتر تاکنون آنطور که باید در این شهرستان دیده نشده است اما هنر و هنرمند به شکوفایی نیاز دارد و برای آینده بازیگران تئاتر باید توجه ویژه شود.
وی ادامه داد: مسوولان فرهنگی آن طور که شایسته است از هنرمندان تئاتر حمایت نمیکنند بنابراین نمیتوانند هنرمندان این حوزه را از نظر تولید اثر و ارائه محتوا پوشش دهند.
مسوولان هنرمندان تئاتر را حمایت کنند
دیگر بازیگر نمایش شاخ از دلفان اظهار کرد: هنرمندان روحیه لطیفی دارند و در اجرا از تمامی ظرفیت های خود برای بهترین نمایش استفاده می کنند، تئاتر به طرز بی پایانی مجذوب کننده است و شبیه به یک زندگی واقعی می ماند.
نگین کبکی گفت: باوجود استعدادهای فراوان در شهرستان دلفان اما شاهد دوری هنرمندان از صحنه تئاتر هستیم که بخشی از آن مشکلات اقتصادی و بخشی دیگر به مسایل فرهنگی مرتبط است.
وی افزود: مسوولان باید هنرمندان تئاتر را حمایت کنند همچنین باید شرایط جذب نوجوانان و جوانان به این رشته هنری را فراهم نمایند که در این راستا برگزاری کلاس های آموزشی ، ایجاد سالن های نمایش و تهیه پلاتو برای تمرین ضروری است.
نظر شما