به گزارش خبرنگار ایرنا، هر چند که ورود به زندگیهای مدرن امروزی، برخی از سنتهای قدیمی را کمرنگ کرده ولی هنوز هم آئین شب یلدا و چله در همه مناطق شهری و روستایی ورامین همچون گذشته و البته با آب و رنگ بیشتر سپری میشود تا خانوادهها در کنار هم اوقات خوش و خوبی را داشته باشند.
آیین شب یلدا یا شب چله همواره با خوردن آجیل مخصوص که بیشتر از آجیلهای شیرین تشکیل شده، هندوانه، انار و شیرینی و میوه های گوناگون همراه است که هر کدام نمادی از زندگی و شادی، برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی هستند.
در این شب هم مثل جشن تیرگان، فال گرفتن از کتاب حافظ مرسوم است، حاضران با انتخاب و شکستن گردو از روی پوکی و یا پری آن، آینده گویی می کنند و اوقات خوشی را برای هم آرزوی میکنند.
مردم ورامین به آجیل شب عید،" شبچره میگویند و شامل انواع آجیل خام و شیرین نظیر نقل است که در سینیهای مسی روی هم ریخته و بر روی کرسی قرار میدادند تا همه افراد به هر میزان که میل دارند، از آن استفاده کنند.
انار شب یلدا، از مهمترین خوراکیهایی است که معمولا قدیمیها آن را در خاکستر و در گودالی که در حیاط خانه حفر میکردند تا آن ها را برای شب یلدا تازه برای میهمانان بیاورند.
یکی از آیین های شب یلدا در ایران، تفال به دیوان حافظ است و مردم دیوان اشعار حضرت حافظ را با نیت بهروزی و شادکامی می گشایند و فال دل خویش را از او طلب می کنند.
در سال های اخیر شاهنامه خوانی نیز در برخی از مناطق ورامین رواج پیدا کرده و در کنار آن، بزرگترها نسبت به خاطره گویی و قصه گویی پرداخته و از تجربیات و خاطرات گذشته خود برای جوانان میپردازند.
هیاهوی یلدای
شب یلدا که زمین آماده آغاز زمستان می شود، شبی است که از مدت ها پیش هیاهویی در کوچه و بازار به راه می اندازد و مردم برای تدارک این جشن باستانی آماده می شوند. به پاس جشن یلدا، بساط شادی در خانه ها برپا می شود و از دل یلدا می توان شاهد تمام خوشی ها بود.
رهسپار کردن پاییز، پس از گذراندن طولانی ترین شب سال، جشن یلدا را به نمادی از امید به روشنایی و گذشتن از سیاهی بدل می کند و نیاکان ما این آیین زیبا را برای ما به یادگار گذاشته اند تا بهانه ایی باشد برای درکنار هم جمع شدن و قدر یکدیگر و قدر لحظه ها را دانستن است.
جشن یلدا، نمادی از امید به روشنایی و گذشتن از سیاهی
در شب یلدا چه اتفاق نجومی رخ می دهد؟ در شبی که یلدا می خوانیمش، خورشید در بیشترین فاصله با مدار سماوی قرار می گیرد و همین اتفاق باعث می شود طولانی ترین شب سال رخ دهد. البته این طولانی بودن تنها یک دقیقه با دیگر شب ها تفاوت دارد. در شب یلدا، خورشید در بیشترین فاصله با مدار سماوی قرار می گیرد.
طولانی ترین و کوتاه ترین شب یلدا در ایران
همانطور که می دانید طول شب ها به موقعیت جغرافیایی منطقه بستگی دارد و جالب است که بدانید طولانی ترین شب یلدا مربوط به ماکو ( در شمال غربی ایران) است که ۱۴/۵ ساعت است و کوتاه ترین شب یلدا برای چابهار ( در جنوب شرقی ایران ) است که ۱۳/۵ ساعت است.
شب یلدا از دیدی تاریخی
شب یلدا و برپایی آیین جشن یلدا، از رسوم کهن ایرانیان بوده است و شواهد حاکی از آن است که جشن شب یلدا از سال ۵۰۲ قبل از میلاد در تقویم رسمی ایرانیان باستان ثبت شده است.
جالب است بدانید جشن باستانی شب یلدا، از سال ۱۳۸۸ در فهرست میراث معنوی کشور قرار گرفته است. باشد که پاسداران این فرهنگ دیرین و حافظان این آیین باشکوه باشیم.
بخش ویژه شب یلدا حضرت حافظ
از واجبات همیشگی سفره یلدا و جشن یلدا دیوان حافظ بوده است. از گذشته های دور، از اصلی ترین رسوم جشن یلدا حافظ خوانی و گرفتن فال حافظ بوده که دوست داران حافظ به واسطه آن احوال آینده خود را جویا می شدند.
خوشمزه های ویژه جشن شب یلدا
شب یلدا، از جمله معدود شب هایی است که اعضای خانواده ها دور یکدیگر جمع می شوند برای خلق خاطراتی به یاد ماندنی که یکی از رسوم ویژه شب یلدا، غذا ها و سایر خوراکی های شب یلدا است که با هم مرور می کنیم.
غذاهای مخصوص شب یلدا
هر شهر و فرهنگی غذای ویژه ای را برای جشن شب یلدا در نظر می گیرند. سبزی پلو با ماهی، انارپلو، زرشک پلو، کلم پلوی شیرازی و ... همه و همه رنگ ویژه ای به این شب می دهند و لذت با هم بودن را چندین برابر می کنند.
آجیل شب یلدا
آجیل شب یلدا یکی از خوشمزه ترین و البته پرطرفدار ترین عناصر این شب است. این آجیلِ مخصوص ترکیبی از انواع آجیل و خشکبار است.
مراسم جشن شب یلدا از زبان علی اکبر دهخدا
علیاکبر دهخدا مراسم شب یلدا را اینگونه توصیف می کند: شب چله بلندترین شب سال است که ایرانیان آن را از دیرباز مبارک میدانستند. در این شب ایرانیان با گردآمدن یلدا را جشن میگرفتند. آنگاه سفرهای فراخ و گشاده میگسترانیدند که روی آن آتشدان، عطردان و خوراکیهای گوناگون از جمله خوراکیهای فصلی و خوردنیهای غیر نوشیدنی مانند نان، شیرینی، حلوا و گوشت قربانی بود.
نظر شما