۳۰ آذر ۱۴۰۱، ۸:۴۶
کد خبرنگار: 2105
کد خبر: 84975773
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

کردستانی ها در تدارک یک رسم کهن؛ زور گرانی به شب یلدا نرسید

 سنندج- ایرنا- آیین ها و سنت‌های دیرینه ای هم چون شب یلدا هر سال مانند دیگر نقاط کشور در کردستان هم برگزار شده و گرانی و افزایش قیمت ها هم سد راه تدارک این جشن و دورهمی خانوادگی نشده است.

به گزارش ایرنا، قدرت خرید مردم در سراسر کشور به نسبت سال های گذشته کاهش پیدا کرده و گزارش های مرکز آمار گویای این مهم است اما این مساله در استان هایی چون کردستان که درآمد سرانه مردم آن پایین تر از متوسط کشوری است بیشتر نمایان است.

با این وجود بسیاری از شهروندان به خرید اقلام مورد نیاز شب یلدا مشغول هستند و شور و اشتیاق خانواده هایی که تازه عروس و داماد دارند برای مهیا کردن سفره شب چله زیادتر است.

بی شک با توجه به افزایش قیمت کالاها به ویژه کالاهای خوراکی، مردم دیگر مثل گذشته نمی توانند به مقدار زیادی خرید کنند و به همین دلیل از حجم خریدهای خود کاسته اند ولی آن را حذف نکرده اند.

یکی از خوراکی هایی که پای ثابت هر مراسم و جشنی در کردستان است شیرینی های سنتی است که آن هم با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه؛ گران تر شده است ولی به نسبت سایر شیرینی ها قیمتش مناسب تر بوده و خانوارهای زیادتری توانایی خرید آنها را دارند.

یکی از خوراکی هایی که پای ثابت هر مراسم و جشنی در کردستان است شیرینی های سنتی است که آن هم با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه؛ گران تر شده ولی به نسبت سایر شیرینی ها قیمتش مناسب تر بوده و خانوارهای زیادتری توانایی خرید آنها را دارند.

بررسی میدانی در بازار سنندج حاکی از قیمت های متفاوت شیرینی ها در مغازه های سطح شهر است که فروشندگان نوع مواد اولیه بکار گرفته شده در تولید هر نوع شیرینی را دلیل این اختلاف قیمت مطرح می کنند.

قیمت هر کیلوگرم نان برنجی ۷۰ هزار تومان، نان کاک ۶۰ هزار تومان، نان خرمایی ۵۵ هزار، نخودی ۵۰ هزار و کنجد ۱۲۰ هزار تومان است.

رییس اتحادیه قنادان، آجیل و خشکبار سنندج در این ارتباط در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: براساس برآورد انجام شده حدود ۴۰ درصد میزان فروش واحدهای قنادی، آجیل و خشکبار در سال جاری نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرده است.

"مظفر ارج" با بیان اینکه وضعیت خرید شیرینی در آستانه شب یلدا تا حدی بهتر شده است گفت: قیمتی برای برخی از شیرینی‌ها از جمله شیرینی های سنتی و سوغاتی استان هم چون کنجد و نان برنجی تعیین نکردیم چراکه مواد اولیه این نوع شیرینی بسیار افزایش یافته است و لذا تولیدکنندگان براساس هزینه هایی که کردند قیمت مناسبی را تعیین می کنند.

کردستانی ها در تدارک یک رسم کهن؛ زور گرانی به شب یلدا نرسید

اعمال تخفیف های شب یلدا در بازار

در چنین مناسبت هایی همواره برخی واحدهای صنفی در راستای افزایش فروش و جذب مشتری بیشتر، اقدام به اجرای طرح فروش فوق العاده و ارایه تخفیف می کنند ولی امسال در کردستان با توجه به وضعیت یکی ۲ ماه اخیر، بازاریان برای اینکه بسیاری از کالاهایی که ویژه پاییز بود و در این مدت نتوانستند به فروش برسانند خودجوش خود اقدام به عرضه آن با تخفیف کردند.

رییس اتاق اصناف سنندج با اشاره به اینکه بازاریان استان در این مدت بیشترین ضرر و آسیب را دیدند به خبرنگار ایرنا گفت: وضعیت فروش فروشندگان مواد خوراکی به نسبت واحدهای دیگر بهتر است ولی واحدهایی هم چون عرضه کنندگان پوشاک در این مدت بسیار متضرر شدند و امید می رود وضعیت آنها هم در این ایام تا حدی بهبود پیدا کند.

شهاب ناصری ادامه داد: بسیاری از بازاریان سنندجی کالاهای خود را در آستانه شب یلدا با قیمت کمتری عرضه می کنند به عبارتی خودجوش تخفیف هایی را اعمال کردند بسیاری از بازاریان سنندجی کالاهای خود را در آستانه شب یلدا با قیمت کمتری عرضه می کنند به عبارتی خودجوش تخفیف هایی را اعمال کردندتا بتوانند کالاهای خود را به فروش برسانند.

هر چند فراخوان هایی هم برای برگزار نکردن مراسم شب یلدا و خرید نکردن مردم در شبکه های اجتماعی منتشر شده است ولی بسیاری از خانواده‌ها به ویژه آنهایی که بتازگی یکی از اعضای خانواده‌شان نامزدی یا عروسی کرده است؛ به دنبال تهیه هدایای شب چله هستند.

"پروانه مرادی" چند ماهی است پسرش نامزد کرده؛ او برای خرید شب چله به بازار آمده و سرگرم انتخاب پارچه لباس کُردی بود، در این حین به خبرنگار ایرنا گفت: سال ها است که مردم در شب چله برای تازه عروسان هدیه می برند و در منطقه ما هم بیشتر تهیه پارچه لباس کُردی و قطعه ای طلا مرسوم است.

وی ادامه داد: قیمت طلا به حدی افزایش پیدا کرده که برای کمتر خانواده ای مقدور است آن را تهیه کند هرچند خرید پارچه هم ارزان نیست و برای ۳ متر پارچه باید حدود ۳۰ میلیون ریال پرداخت کرد.

مرادی اضافه کرد: افزون بر این هدیه، چند بغچه متشکل از غذاهایی مانند دلمه، رشته پلو و کوفته قلقلی به همراه انار و هندوانه و بسیاری مخلفات دیگر را به شیوه ای بسیار زیبا تزیین می کنیم و شب چله آن را به منزل خانواده عروسمان می بریم.

نظارت بر بازار شب یلدا

رییس اداره نظارت و بازرسی اداره کل صنعت، معدن و تجارت کردستان هم با اشاره به اینکه همه ساله در آستانه شب یلدا طرح ویژه نظارت بر بازار به اجرا در می آید، اظهار کرد: امسال هم از ۲۶ آذر اجرای این طرح آغاز شده و تا ۳۰ این ماه ادامه دارد.

فرزاد سردار زاده ادامه داد: با توجه به اینکه تقاضای اقلام خوراکی به ویژه انواع آجیل و شیرینی و میوه‌هایی مانند هندوانه و انار در آستانه شب یلدا افزایش می یابد؛ لذا به طور جدی بر واحدهای عرضه کننده این اقلام نظارت می کنیم که گران فروشی اتفاق نیافتد.

وی اضافه کرد: در این طرح اقلام ویژه شب یلدا از نظر موجودی، قیمت و نحوه عرضه مورد رصد قرار می‌گیرد و با هر گونه تخلف احتمالی و افزایش غیرمنطقی قیمت ها توسط افراد سودجو برخورد می شود.

مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان هم به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: کالا به اندازه کافی در بازار موجود است و هیچ کمبودی در این زمینه نیست حتی در بسیاری از اقلام هم بیشتر از نیاز مردم تولید و روانه بازار شده است.

کالا به اندازه کافی در بازار موجود است و هیچ کمبودی در این زمینه وجود ندارد حتی در بسیاری از اقلام هم بیشتر از نیاز مردم تولید و روانه بازار شده است.

پوریا شهسواری ادامه داد: اکیپ های این سازمان هم به همراه بازرسان اداره کل صمت و تعزیرات بر عرضه محصولات مختلف در بازار نظارت دارند از مردم هم انتظار داریم در صورت مشاهده هر گونه تخلف با سامانه ارتباطی ۱۲۴ تماس بگیرند و آن را گزارش دهند.

درباره آیین های سنتی و غذای محلی بیشتر بخوانید:

استان کردستان در زمینه غذاهای محلی و سنتی از ظرفیت و پتانسیل بالایی برخوردار است

«هه لپه رکی»؛ جلوه ای ناب از فرهنگ کردستان

کردستانی ها در تدارک یک رسم کهن؛ زور گرانی به شب یلدا نرسید

شب یلدای کردستان

مراسم شب یلدا یا همان «شه‌و چله» در کردستان از روزگاران گذشته تاکنون نسل به نسل برگزار شده است و براساس داستان هایی که سینه به سینه منتقل شده شب تولد چله بزرگ را مردم این دیار جشن می گیرند.

چله بزرگ چهل روز عمر می کند و بعد از مرگش خاتوو (خاتون) زمُهری ۱۰ روز در مرگ برادر بزرگش شیون می کند که سخت ترین روزهای زمستان کردستان در این روزها است و بعد چله کوچک آغاز می شود و بعد از ۴۰ روز هم بهار می آید.

شب چله های کردستان در زمان های قدیم مصادف با زمانی بوده که برف همه شهرها و روستاها را سفیدپوش می کرد و هوا سرد بود و مردم در خانه هایشان کُرسی برپا می کردند و دور آن می نشستند و بزرگ خانواده به خواندن داستان می پرداخت و سپس مشغول بازی های محلی هم چون گوروا بازی( جوراب بازی) می شدند.

امروزه نه از برف خبری هست و نه از تعریف داستان و قصه و بازی‌های شب چله؛ ولی همچنان دورهمی خانواده‌ها و هدیه دادن برقرار است و در این اجتماع های کوچک خانوادگی همواره بحث در ارتباط با مسائل سیاسی و اقتصادی گرم است.

یکی از آروزهای مردم در این دورهمی های صمیمانه بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی و بارش برف و باران بیشتر است که همه ما چشم انتظار و امیدوار به تحقق این آرزو هستیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha