کووید۱۹ ویروسی عالمگیر است که مرزهای جغرافیایی را درنوردید و صدها هزار نفر را در سراسر جهان به کام مرگ کشاند، یادمان نمی رود که در کشورمان هم روزانه شمار جانباختگان و مبتلایان این ویروس در چه وضعیت اسفناکی بود و با بی رحمی هرچه تمامتر از پیر و جوان و پرستار و پزشک را مبتلا کرد و روز نبود که اخبار دلخراشی از مرگ هموطنان آن هم در رقم های حیرت آور را نداشته باشیم.
چه صداها و التماس هایی که در آن زمان بلند می شد و درخواست تامین واکسن یا از محل تولیدات داخلی یا از طریق واردات می شد اما دریغ که آن اهتمام لازم برای رسیدگی به این درخواست های به حق وجود نداشت و در این میان باز هم کرونا بود که می تازید و جان می گرفت.
نیازی به بزرگنمایی و لفاظی نیست که پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم ورق کاملا برگشت و با ارتقای تولیدات داخلی و همچنین واردات واکسن به عنوان یکی از اولویت ها برای نجات جان هموطنان، شرایط به گونه ای شد که در همین چند ماه اخیر به دفعات خبرهای خوشی با تیتر «روز بدون فوتی کرونا» را در خبرگزاری ایرنا کار کردیم و این مهم قطعا میسر نمی شد مگر با اراده، همت و دغدغه مندی مسئولان؛ در روزهای اخیر ادعایی مطرح شد که در دولت قبل ۲۰۰ میلیون دُز واکسن خریداری شده بود اما وزارت بهداشت با استناد به اسناد و آمارها در این زمینه شفاف سازی کرد.
معلوم نیست وقتی حفظ جان و سلامت هر ایرانی برای هر دولتمردی باید در درجه نخست اهمیت باشد و دولت کنونی هم در این زمینه کارنامه موفقی دارد، این مطلب از سوی رئیس جمهور سابق با چه انگیزه ای بیان شد در حالی که به گواه آمار و مستندات، شمار کل ایرانیان واکسینه شده در برابر کرونا در پایان دولت قبل چیزی حدود ۱۴ درصد بود اما تا امروز شرایط به گونه ای شده است که کمتر از ۱۴ درصد ایرانی ها واکسن نزده اند.
خرید ۲۰۰ میلیون دُز واکسن کرونا در دولت دوازدهم یکی از جدیدترین ادعاها است که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مطابق اسناد موجود، این ادعا را تایید نکرد زیرا تعداد کل واکسن وارد شده قبل از تشکیل دولت سیزدهم تنها ۱۸ میلیون و ۷۵۴ هزار و ۶۱۰ دُز واکسن بود.
تزریق افزون بر ۱۵۵ میلیون دُز واکسن در کشور
هرچند ویروس کرونا از بهمن سال ۱۳۹۸ در کشورمان سرایت پیدا کرد و در آن روزها به دلیل ماهیت ناشناخته این بیماری نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان، نوعی دستپاچگی و ابهام برای رویارویی با آن را شاهد بودیم و صرفا استفاده از ماسک، ژل شست و شو، الکل و برخی اقلام دیگر بسنده می شد و قربانیان زیادی هم برجا گذاشت اما تلاش ها برای یافتن دارویی موثر برای پیشگیری از کووید۱۹ در سراسر جهان از جمله جامعه پزشکی ایران ادامه یافت و در نهایت، خبر خوش از راه رسید؛ «واکسن کرونا تولید شد».
بدین ترتیب با تولید انواع واکسن ها، مهمترین راهکار جلوگیری از ابتلا افراد به این ویروس تزریق واکسن کرونا بود.
واکسیناسیون سراسری کووید ۱۹ در ایران از ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ آغاز شد و تاکنون بیش از ۱۵۵ میلیون دُز واکسن در کشور تزریق شده است.
بخشی از واکسنهای تزریق شده از طریق واردات واکسن کرونا در کشور تأمین و بخش دیگری هم با استفاده از تولید واکسن داخلی برای مردم تزریق شد.
طبق آمارهای سازمان غذا و دارو تعداد ثبت سفارش واکسن کرونا تا قبل از ۱۴ مردادماه ۱۴۰۰ در دولت گذشته و تشکیل دولت سیزدهم فقط ۲۶ میلیون و ۵۲۴ هزار و ۶۱۰ دُز واکسن بوده است.
این در حالی است که پس از ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ و با تشکیل دولت سیزدهم اقدامات موثری انجام شد و در این راستا ۱۳۵ میلیون و ۴۷۵ هزار و ۳۹۰ دز واکسن ثبت سفارش شده که این رقم با اقدامات دولت دوازدهم فاصله زیادی دارد.
تعداد کل واکسن وارد شده قبل از ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ و همزمان با تشکیل دولت سیزدهم فقط ۱۸ میلیون و ۷۵۴ هزار و ۶۱۰ دز واکسن بوده است در حالی که جمع کل واردات واکسن بعد از ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ و در دوران دولت سیزدهم به رقم ۱۴۳ میلیون و ۲۴۵ هزارو ۳۹۰ دز واکسن رسیده است.
از ابتدای شیوع ویروس کرونا تا پایان خرداد ۱۴۰۱ جمع کل واکسنهای وارداتی به ایران ۱۶۲ میلیون و ۷۶۳ هزار و ۷۲۸ دُز و جمع واکسنهای داخلی نیز ۴۴ میلیون و ۳۳۴ هزار و ۴۵۵ دُز بوده است.
مجموع واکسنهای وارداتی و داخلی در ایران ۲۰۷ میلیون و ۹۸ هزار و ۱۸۳ دُز بود که بیش از ۱۵۰ میلیون دُز واکسن توسط مردم ایران استفاده شده است و بیش از ۵۷ میلیون دُز برای استفاده مردم موجود است تا با استقبال مردم از دزهای دوم و سوم برای تزریق این افراد مورد استفاده قرار گیرد.
ادعای رئیس دولت دوازدهم صحت ندارد
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد: ادعای رئیس دولت دوازدهم مبنی بر خریداری ۲۰۰ میلیون دُز واکسن کرونا را درست ارزیابی نکرد.
پدرام پاکآیین در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: مطابق اسناد موجود، تعداد کل واکسن وارد شده قبل از تشکیل دولت سیزدهم تنها ۱۸ میلیون و ۷۵۴ هزار و ۶۱۰ دُز واکسن بود و این میزان پس از تشکیل دولت سیزدهم با ارتقای ثبت سفارش واردات گسترده واکسن به رقم ۱۴۳ میلیون و ۲۴۵ هزار و ۳۹۰ دُز واکسن رسید.
وی افزود: براساس آمارهای موجود، تا روز ۱۴ مرداد سال ۱۴۰۰ حدود ۱۴ درصد جمعیت کشور علیه ویروس کرونا واکسینه شدند اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم تغییرات جدی در آمار افراد واکسن زده و افرادی که هنوز واکسن کرونا را تزریق نکرده بودند، در کمتر از یکسال مشاهده شد.
دستیار رسانهای وزیر بهداشت اظهار داشت: آمارهای بالای مرگ ناشی از کرونا در روزهای پایانی دولت گذشته، عزم دولت سیزدهم را برای انجام واکسیناسیون سراسری و گسترده جزم کرد به گونهای که ۱۵۶ میلیون دُز واکسن تاکنون تزریق شده است.
وی ادامه داد: به دلیل واکسیناسیون همگانی و سراسری همچنین آمارهای مرگ ناشی از کرونا از روزانه ۷۰۰ نفر در تیر و مرداد سال ۱۴۰۰ به روزهای بدون مرگ در خرداد ۱۴۰۰ رسید.
پاکآیین افزود: در زمان دولت سیزدهم آمارهای مربوط به مرگ ناشی از ویروس کرونا در کشور در مقاطعی حتی ضمن تک رقمی شدن، به روزهای بدون مرگ رسید.
سخنگوی وزارت بهداشت تصریح کرد: در دولت سیزدهم همچنین حمایت از تولید ۶ نوع واکسن داخلی انجام شد که مراحل تولید پنج نوع از این واکسنهای ایرانی در این دولت سیزدهم صورت گرفته است.
حسن فرشیدی معاون بهداشت وزارت بهداشت در نهم آذر امسال و در شیراز هم اعلام کرد: دریافت، نگهداری و توزیع ۲۱۳ میلیون دز از ۱۰ نوع واکسن کووید۱۹ به شکل ۲۴ ساعته و فعال سازی ۲۹ هزار و ۲۵۰ واحد بهداشتی برای استمرار واکسیناسیون کرونا از برنامههای واکسیناسیون سراسری کووید۱۹ در کشور بوده است.
ثبت سفارش فقط ۲۶ میلیون دُز واکسن در دولت گذشته
سخنان بهرام دارایی رییس سابق سازمان غذا و دارو درباره ثبت سفارش واکسن در دولت گذشته و دولت سیزدهم می تواند پاسخی به ادعاها در مورد واردات و ثبت سفارش واکسن باشد؛ آنجا که اعلام کرد: در دولت گذشته تعداد ثبت سفارش واکسن کرونا تا قبل از ۱۴ مردادماه ۱۴۰۰ و تشکیل دولت سیزدهم فقط ۲۶ میلیون و ۵۲۴ هزار و ۶۱۰ دُز واکسن بوده است.
وی در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت ایرنا، اظهار داشت: این در حالی است که پس از ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ و با تشکیل دولت سیزدهم اقدامات موثری انجام شد و در این راستا ۱۳۵ میلیون و ۴۷۵ هزار و ۳۹۰ دز واکسن ثبت سفارش شده که این رقم با اقدامات دولت دوازدهم فاصله زیادی دارد.
اینکه مردم بخاطر دلتا ویروس هر روز جانشان در خطر بود بر هیچ کسی پوشیده نیست و همه مسئولان بر واردات واکسن تاکید داشتند اما سهل انگاری در واردات واکسن درد مردم را بیشتر کرد تا اینکه با شروع به کار دولت سیزدهم در مرداد ۱۴۰۰ گامهای نخست برای ثبت سفارش و واردات واکسن چنان محکم به زمین زده شد که مهار کرونا را با چشم خود دیدیم.
زنگ خطر ویروس کرونا چنان در گوشها میپیچید گویی نسخه اصلی آن تزریق واکسن است و ورود واکسنهای خارجی و تولید داخل میتوانست از صداهای نابهنجار آن بکاهد، خبر از واردات واکسن با حجم بالا شنیده میشد، تا مردم را از دست این ویروس نامرئی نجات دهد و تسکینی برای دل مردم داغدار شود.
جدیدترین دادههای آماری تزریق واکسن کرونا
براساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تا روز پنجشنبه هشتم دی ۱۴۰۱ مجموع جانباختگان ویروس کرونا به ۱۴۴ هزار و ۶۸۲ نفر و مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به هفت میلیون و ۵۶۰ هزار و ۹۹۸ نفر رسید.
تاکنون ۶۵ میلیون و ۱۵۱ هزار و ۵۶۲ نفر دُز اول، ۵۸ میلیون و ۵۶۲ هزار و ۶۶۷ نفر دُز دوم و ۳۱ میلیون و ۴۰۱ هزار و ۹۶۵ نفر، دُز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۱۱۶ هزار و ۱۹۴ دُز رسید.
اما اکنون با مشاهده سه مورد ابتلا به زیرسویه های جدید امیکرون با نامهای BQ۱ و XBB در کشور، احتمال ورود موج هشتم کرونا به کشور تقویت شده است که همین موضوع ضرورت تزریق واکسن کرونا را افزایش داده است.
نظر شما