به گزارش ایرنا از تاس ، ریاست کشورهای مستقل مشترک المنافع براساس نشست سران این اتحادیه در آستانه در سال ۲۰۲۳ از قزاقستان به قرقیزستان رسیده است.
جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ازبکستان، بلاروس، تاجیکستان، روسیه، قرقیزستان، قزاقستان، مولداوی کشورهای عضو اصلی ، ترکمستان عضو همکار و افغانستان و مغولستان کشورهای ناظر هستند و اوکراین و گرجستان از آن خارج شدند.
سرگئی لبدف رئیس کمیته اجرایی مشترک المنافع یا اتحادیهٔ کشورهای مستقل همسود پیش از این خاطرنشان کرد که قرقیزستان برای ریاست آینده آماده است.
جپاروف در اجلاس آستانه خاطرنشان کرد که هدایت تلاش ها برای حمایت و توسعه مشارکت بین کشورهای یس آی اس در زمینه هایی مانند حمل و نقل، ارتباطات ، مهاجرت، همکاری های فرهنگی و بشردوستانه، اجرای طرح های بین المللی و برنامه های بین دولتی مهم است.
به گفته وی، قرقیزستان برای تقویت همکاری های بین پارلمانی بین کشورهای عضو سی آی اس به منظور همگرایی بیشتر قوانین کشورهای عضو در زمینه های مختلف تلاش خواهد کرد.
وی وعده داد که طرف قرقیزستان در دوره ریاست خود "همواره توجه زیادی به تقویت روابط حسن همجواری و اعتماد بین کشورهای شرکت کننده، بر اساس احترام به منافع یکدیگر، با گسترش و تعمیق تعامل بین ساختارهای همگرایی در سطوح مختلف در منطقه خواهد داشت.
جپاروف افزود: در این مرحله وظایف اولویت دار مسائل مربوط به تغییرات اقلیمی، مسائل زیست محیطی در ارتباط مستقیم با مسائل امنیتی و توسعه پایدار است. به همین دلیل است که به نظر وی، کشورهای CIS نیاز به گفت و گوی فعال با نهادهای بین المللی برای اجرای پروژه ها و برنامه های مشترک در زمینه حفاظت از محیط زیست و معرفی فناوری های دوستدار محیط زیست و افزایش سهم اقتصاد سبز دارند.
رهبر قرقیزستان تاکید کرد که کشورش به یک موضع تغییرناپذیر در مورد نیاز به حل و فصل مسائل مورد مناقشه منحصراً از راه های مسالمت آمیز و روش های سیاسی و دیپلماتیک پایبند است.
استانیسلاو پریچین، محقق ارشد مرکز مطالعات موسسه اقتصاد جهانی و روابط بین الملل در مصاحبه با تاس گفته بود که انتظار زیادی از ریاست قرقیزستان در کشورهای مستقل مشترک المنافع نمی توان داشت زیرا این جمهوری در چنین پروژههایی که تا حد زیادی در دستور کار بازیکنان بزرگتر ادغام شده است، یک بازیگر خیلی فعال نیست.
نظر شما