به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «سای تک دیلی»، سازمان فضایی «ناسا» روز ۱۶ دسامبر با موفقیت ماهواره «آب سطحی و توپوگرافی اقیانوس» (SWOT) را از پایگاه نیروی فضایی «واندنبرگ» در کالیفرنیا با یک موشک «فالکون-۹» پرتاب کرد و در مدار زمین قرار داد.
این ماموریت یک تلاش همکارانه بین ناسا و سازمان فضایی «ناسیونال دتودسپاسیال» فرانسه (CNES) است که سازمان های فضایی کانادا و انگلیس نیز به این تلاش کمک کرده اند. این ماموریت برای تحقیق و بررسی درباره آب موجود روی بیش از ۹۰ درصد از سطح کره زمین است.
این ماهواره ارتفاع سطح آب در منابع آب شیرین و آب اقیانوس را اندازه گیری خواهد کرد و با این کار نگرشهایی درباره این موضوعات فراهم می سازد که اقیانوس چگونه بر تغییرات آب و هوایی تاثیرگذار است، جهان در حال گرم شدن چگونه بر دریاچه ها، رودخانه ها و منابع آبی تاثیر می گذارد، و اینکه جوامع (انسانی) چگونه می توانند آمادگی بهتری برای فجایعی مانند سیلاب ها داشته باشند؟
در اینجا به اختصار بیان می کنیم که ماموریت SWOT چگونه دانش ما درباره آب روی زمین را تغییر خواهد داد:
ماموریت «سوات» برای اولین بار تقریبا تمام آب موجود روی سطح زمین را مورد بررسی قرار خواهد داد. آب برای حیات روی این سیاره ضروری است، اما همچنین نقش مهمی در ذخیره سازی و انتقال بخش زیادی از گرما و کربن مازاد به دام افتاده در جو زمین از طریق انتشار گازهای گلخانه ای، ایفا می کند.
«سوات» به محققان کمک خواهد کرد تا بودجه آبی زمین را ردگیری کنند – اینکه آب امروز کجاست ، از کجا می آید و فردا در کجا خواهد بود. این مساله در فهم چگونگی تغییر منابع آبی و تاثیر این تغییرات بر محیط زیست های محلی و همچنین تاثیر اقیانوس در تغییرات آب و هوایی و واکنش آن به تغییرات آب و هوایی نقش مهمی خواهد داشت.
«سوات» آب های زمین را با کیفیتی بی سابقه مشاهده خواهد کرد. ابزارهای علمی ماهواره پرتاب شده منابع آب شیرین و اقیانوسی زمین را با کیفیت و وضوحی بی سابقه مشاهده خواهد کرد. «سوات» قادر خواهد بود که داده هایی درباره خصوصیات اقیانوس ها گردآوری کند و فهم دانشمندان را درباره نقش اقیانوس در تغییرات اب و هوایی بهبود خواهد بخشید.
«سوات» همچنین با ارائه منظره و تصویری با کیفیت بالا از منابع آب شیرین زمین به ارائه تصویر بسیار کامل تری از بودجه آبی زمین کمک خواهد کرد. بسیاری از رودخانه های بزرگ همچنان برای محققان یک راز هستند. این ابزار ماهواره ای طول کامل تقریبا رودخانه های عریض تر از ۱۰۰ متر را مشاهده و بررسی خواهد کرد و برای اولین بار آنها را بطور سه بُعدی مشاهده خواهد کرد. «سوات» همچنین اطلاعات بیشتری درباره دریاچه های جهان فراهم خواهد کرد.
ماهواره «سوات» به برخی از مهمترین سوالات عصر ما درباره تغییرات آب و هوایی پاسخ خواهد داد. یک بخش مهم از پیش بینی آینده آب و هوایی تعیین این مساله است که اقیانوس در چه مقطعی جذب گرمای مازاد به دام افتاده در جو زمین را آهسته می سازد و آزاد کردن دوباره آن را به درون هوا شروع خواهد کرد که این مساله موجب تسریع گرمایش جهانی خواهد شد. سوات اطلاعات مهمی درباره این تبادل گرمایی اقیانوس – جو فراهم خواهد کرد.
داده های ماموریت «سوات» به تصمیم گیری بهتر در باره زندگی روزمره کمک خواهد کرد. تغییرات آب و هوایی همچنین چرخه آبی زمین را شتاب بخشیده است که به الگوهای بی ثابت تر بارشی منجر شده است. برخی جوامع روی زمین سیلاب را تجربه می کنند؛ در حالی که برخی دیگر گرفتار خشکسالی می شوند. ماموریت سوات داده های مهمی برای سازمان های مدیریت منابع آبی تامین خواهد کرد.
ماموریت ماهواره ای «سوات» همچنین با فناوری نوآورانه و تعهد خود به دخالت دادن جامعه متنوعی از مردم که قصد استفاده از داده های این ماموریت را دارند، مسیری را برای ماموریت های نظارت بر زمین در آینده هموار خواهد ساخت. اندازه گیری های سوات و ابزارهای حمایت از محققان در تحلیل اطلاعات، رایگان و در دسترس خواهد بود.
نظر شما