به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، به دنبال تصویب و ابلاغ سند ازدواج دانشگاهیان توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی ساختمان کوثر ریاست جمهوری عصر روز چهارشنبه میزبان نخستین جلسه رسمی ستاد ازدواج دانشگاهیان به ریاست حجت الاسلام و المسلمین مصطفی رستمی رییس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها بود.
این جلسه با حضور وزرای علوم، بهداشت و ورزش، مدیر حوزههای علمیه کشور، شهردار تهران، رییس دانشگاه آزاد و تعدادی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و سایر اعضای حقوقی و حقیقی ستاد ازدواج دانشگاهیان تشکیل شد.
دوم آبان ماه امسال آیتالله سیدابراهیم رئیسی رییس جمهور، طی حکمی حجتالاسلام مصطفی رستمی را به عنوان رییس ستاد ازدواج دانشگاهیان منصوب کرد.
رییس نهاد نماینگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها در ابتدای این نشست با تاکید بر اینکه، بحث جمعیت از مسائل جدی همه بخش های آینده نگر نظام است، افزود: رهبر معظم انقلاب نیز بر جبران کم کاری ها در حوزه ازدواج تاکید ویژه ای دارند.
حجت الاسلام مصطفی رستمی اظهار کرد: به طور حتم افزایش نرخ جمعیت رابطه مستقیم با ازدواج و کاهش جمعیت مجرد دارد.
وی با بیان اینکه، طبق آمار از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ با کاهش معنادار نرخ ازدواج در کشور مواجه بوده ایم، افزود: هر چند در دو سال اخیر این نرخ ثابت مانده است، اما در طول هشت سال با شیب تند طلاق به نسبت جمعیت مواجه بوده ایم.
رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها در ادامه با اشاره به وجود ۳ و نیم میلیون دانشجو در کشور که بیش از ۵۰ درصد آن را دختران تشکیل می دهند، خاطرنشان کرد: ازدواج دانشجویی از سال ۱۳۷۶ از دانشگاه شهید بهشتی آغاز شد و تا سال ۱۳۹۱ آمار ازدواج دانشجویی رو به افزایش بود.
وی با اشاره به ثبت نام ۱۳ هزار زوج دانشجو برای ازدواج دانشجویی در سال ۱۴۰۱ و اینکه این آمار نیز روند کاهشی داشته است، دلایل این روند کاهشی را کاهش مشوق های ازدواج عنوان کرد.
رستمی با بیان اینکه، دانشگاه آزاد بیشترین تعداد دانشجو را دارد و نسبت سایر دانشگاهها از آمار مناسب تری در زمینه ازدواج دانشجویی برخوردار است، افزود: همچنین دانشگاه فرهنگیان و دانشگاههای علوم پزشکی نیز با وجود اینکه جمعیت دانشجویی کمتری دارند، روند افزایشی ازدواج دانشجویی را شاهد بوده اند.
وی تاکید کرد: در صورتی که بتوانیم گفتمان دانشجویی را در دانشگاه ها مطرح کنیم و هرچه بیشتر جوانان را به تشکیل خانواده سوق دهیم و ازدواج آسان ترویج پیدا کند؛ همان طور که در دوران کرونا به دلیل محدودیتها ازدواجها تسهیل شده بود بخشی از مشکلات این حوزه مرتفع خواهد شد.
رستمی همچنین با تاکید براینکه، بر اساس نظریات اسلامی و حتی علوم روانشناسی ازدواج دانشجویی بهترین نوع ازدواج است، گفت: ازدواج دانشجویی آسان است و حتی روند کاهش مهاجرت و البته بازگشت افراد مهاجر به کشور را بدنبال دارد.
وی با اشاره به"طرح ملی همسفر تا بهشت" در شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: با هدف پایداری ازدواج دانشجویی پایشی انجام شده است و بر اساس این طرح دانشجویان به مشهد اعزام میشوند و در کارگاههای آموزشی شرکت میکنند.
ثبت ۴۳۵ هزار ازدواج دانشجویی در سامانه نهاد رهبری
رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها همچنین با بیان اینکه، در مجموع ازدواجهای دانشجویی ۴۳۵ هزار ازدواج دانشجویی در سامانه نهاد رهبری ثبت شده است، افزود: بر اساس این آمار در ثبت احوال ۱۸ هزار ثبت طلاق و ۲۶۶ هزار ثبت ازدواج شده و ۳۴۸ هزار دارای فرزند هستند.
رستمی همچنین گفت: بر اساس این آمار شاهد ۵۴۷ هزار و ۱۹۵ فرزند آوری بوده ایم. از این تعداد ۵۱ درصد دارای یک فرزند، ۴۷ درصد دارای دو فرزند و ۶ درصد دارای سه فرزند، ۶ دهم درصد دارای چهار فرزند و دو دهم درصد نیز دارای پنج فرزند هستند.
رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها ادامه داد: خانوادههایی که در پنج سال اول ثبات دارند، طلاقها کمتر در آنها اتفاق می افتد.
ترویج ازدواج دانشجویی نیازمند همراهی همه دستگاه ها است
معاون فرهنگی و سیاسی نهاد رهبری در دانشگاهها نیز در این نشست با تاکید براینکه، موضوع ازدواج و تشکیل خانواده در دوران دانشجویی از اهمیت ویژهای برخوردار است، افزود: نهاد رهبری در دانشگاه ها چندین سال است در این حوزه در حال انجام وظیفه است.
حجت الاسلام مهدی فاطمی پور با بیان اینکه، ستاد ازدواج دانشجویی از سال ۱۳۸۸ کار خود را آغاز کرد، تاکید کرد: ترویج ازدواج دانشجویی نیازمند همراهی و کمک همه دستگاه ها است.
وی یکی از دلایل تصویب سند ملی ازدواج دانشگاهیان در شورای عالی انقلاب فرهنگی را استفاده از ظرفیت همه دستگاه ها برای ازدواج دانشجویی عنوان کرد و افزود: پس از ابلاغ این سند توسط رییس جمهور فعالیت ستاد آغاز و جلساتی در این خصوص برگزار شد.
فاطمی پور اظهار داشت:در حال حاضر ۲۴ دستگاه عضو ستاد ملی ازدواج دانشگاهیان هستند و رونوشت سند به دستگاههای مرتبط ارسال شده و ستادهای استانی نیز به عنوان هماهنگ کننده و پیگیر این سند هستند.
معاون فرهنگی و سیاسی نهاد رهبری در دانشگاهها همچنین با اشاره به وجود بیش از ۳ و نیم میلیون دانشجو در کشور که درصد بالایی از آنها در شرایط ازدواج قرار دارند، تصریح کرد: هدف نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها این است که آمار ازدواج دانشجویی را افزایش دهیم.
نظر شما