به گزارش خبرنگار ایرنا، رویداد هماندیشی انتقال فناوری به روستاها (روستای نوفَن) روز پنجشنبه با حضور مسوولان صندوق کارآفرینی امید کشور و مسوولان استانی و شرکتهای دانشبنیان استان هرمزگان برگزار شد.
در این مراسم معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری هرمزگان نیز با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب در زمینه امیدآفرینی و فعالیتهای جهادی در این بخش تاکید بسیار زیادی دارند و اینکه امیدآفرینی باید واقعی باشد، گفت: صندوق کارآفرینی امید تاکنون نیز در این زمینه فعالیتهای امیدوارکنندهای در کشور انجام داده است.
احسان کامرانی افزود: استان هرمزگان دارای ظرفیتهای متنوع و بی نظیری است که مهمترین ظرفیت آن، دریا و اقتصاد دریامحور است.
وی بیان کرد: موضوعات مختلفی در روستاهای استان هرمزگان وجود دارد که می توان در زمینه اشتغال در آنها فعالیت کرد که از مهمترین آنها می توان به کشاورزی، گردشگری دریایی، حمل و نقل و انرژی اشاره کرد.
معاون سیاسی استاندار هرمزگان با اشاره به این مهم که؛ هرمزگان استانی با ساختار روستایی است و بیش از ۴۰ درصد استان در روستاها قرار دارد، گفت: باید تلاش شود که مهاجرت معکوس به سمت روستاها انجام شود، به همین دلیل انتقال سرمایه به روستاها باید محقق شود.
کامرانی همچنین به موضوع اقتصاد و گردشگری دریا اشاره و ابراز کرد: در موضوع دریا، کارهای زیادی می توان انجام داد که یکی از مهمترین آنها گردشگری دریایی است که با کمترین هزینه می توان اشتغال زیادی ایجاد کرد.
وی با بیان اینکه بیشترین جزایر خلیج فارس در استان هرمزگان وجود دارد، اظهار کرد: توجه به جزایر و ایجاد اشتغال در آنها میتوان موجب امیدآفرینی در این جزیرهها شد.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری هرمزگان خاطرنشان کرد: برخی مشاغل نیازمند انتقال تکنولوژی به آنها بوده که باید پشتیبانی های مورد نیاز انجام شود و اشتغال آفرینی و امیدآفرینی در روستاها شکل بگیرد.
هفت درصد تسهیلات پرداختی هرمزگان به موضوعات دریامحور اختصاص دارد
مدیر توسعه زیست بوم کسب و کار صندوق کارآفرینی امید در این مراسم گفت: بیش از ۳۰ سال است که صندوق کارآفرینی امید تاسیس شده و بیشترین تمرکز آن بر کسب و کارها و اشتغال های خرد در کشور بوده است.
محمدصادق حسنی افزود: در برههای از زمان ایجاد اشتغال مشاغل خانگی، پرداخت تسهیلات ازدواج مدنظر صندوق کارآفرینی امید بوده و از سال ۹۶ توسعه روستاها مدنظر قرار گرفتهاست.
وی اظهار کرد: برای نخستین بار از سال ۹۶، در صندوق کارآفرینی امید ۱۸ هزار میلیارد تومان برای توسعه روستایی و عشایری در کشور تخصیص یافت و در ۲ سال گذشته نگاه ها به سمت کشاورزی بوده است.
مدیر توسعه زیست بوم کسب و کار صندوق کارآفرینی امید بیان کرد: در صندوق کارآفرینی امید استان هرمزگان از سال ۹۶ تا سال ۱۴۰۰، بیش از ۴۵ درصد اعتبارات به صنایع کشاورزی اختصاص یافته است.
حسنی خاطرنشان کرد: از سال ۹۶ تا شهریور امسال نیز صنایع کشاورزی، تولید دام سبک و سنگین، پوشاک، شیلات و آبزیان، صنایع دستی، کشت نهال و بذر، تجهیزات کشاورزی، بومگردی و گردشگری بیشترین تسهیلات پرداختی در استان هرمزگان را به خود اختصاص دادهاند.
وی گفت: با توجه به اینکه هرمزگان یک استان ساحلی است، توجه زیادی به این بخش نشده و تنها هفت درصد تسهیلات پرداختی استان به موضوعات دریامحور اختصاص دارد که این عدد اندک بوده و باید افزایش یابد.وی گفت: با توجه به اینکه هرمزگان یک استان ساحلی است، توجه زیادی به این بخش نشده و تنها هفت درصد تسهیلات پرداختی استان به موضوعات دریامحور اختصاص دارد که این عدد اندک بوده و باید افزایش یابد.
حسنی عنوان کرد: در بحث شیلات، فناوریهای نانویی وجود دارد که میتواند تولید در هکتار را از چهار تن به ۱۲ تن افزایش دهد؛ به همین دلیل باید از تجربه شرکت های دانش بنیان در این زمینه استفاده کرد تا بتوانیم این محصولات و کسب و کارها را رونق دهیم.
وی اظهارکرذ: در روستاها باید از محصولات فناورانه شرکت های دانش بنیان استفاده شود و راندمان آنها بالا رفته و تولید افزایش پیدا کند. هرمزگان دارای ظرفیتهای متنوع و بی نظیر است.
پرداخت ۱۲۳ میلیارد تومان تسهیلات صندوق کارآفرینی امید در هرمزگان
مسوول صندوق کارآفرینی امید هرمزگان نیز در این مراسم گزارشی از عملکرد صندوق استان در اجرای طرح «روستای بدون بیکار»، «صندوقهای خرد محلی» و «هر روستا یک محصول» و معرفی سه روستای بدون بیکار در سطح استان و همچنین اقدامات صورت گرفته در خصوص همکاری صندوق با شرکت های دانش بنیان ارائه کرد.
مهدی خورگویی ادامه داد: در بحث پرداخت تسهیلات روستایی از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی از سال ۹۷ تاکنون حدود ۱۶۰ میلیارد تومان تسهیلات در حوزه روستایی از منابع تلفیقی صندوق توسعه ملی پرداخت شد که این حوزه ها بیشتر تولیدی و کشاورزی بوده است. از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی از سال ۹۷ تاکنون حدود ۱۶۰میلیارد تومان تسهیلات در حوزه روستایی از منابع تلفیقی صندوق توسعه ملی پرداخت شد
وی با اشاره به این اینکه از محل اعتبارات تبصره ۱۸ در ماههای پایانی ۱۴۰۰ و ابتدای سال ۱۴۰۱ افزون بر ۱۲۳ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است، افزود: طبق دستور مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید از همه شرکت های دانش بنیان از مراکز رشد دانشگاهها و پارک علم و فناوری که ایده های نو دارند، به این رویداد دعوت شدند که ایده ها را ارائه دهند که بتوانیم فعالیت های روستایی را به سمت دانش بنیان پیش ببریم.
مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری هرمزگان نیز گفت: بخش زیادی از نواحی استان را روستاها تشکیل میدهد که ظرفیت بالقوهای در ایجاد اشتغال دارند.
نرگس غلامپور شیلات، کشاورزی و بوم گردی را از مهمترین ظرفیت های موجود در روستای استان هرمزگان برشمرد و افزود: ایجاد اشتغال در روستاها باید براساس ظرفیت هر روستا صورت پذیرد تا نتیجه بهتری به دست بیاید.
به گفته وی؛ دانشهای بومی خوبی در گذشته به ویژه در حوزه شیلات وجود داشته است که رو به فراموشی می رود که باید این موارد احصا و احیا شود.
مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری هرمزگان با بیان اینکه بسیاری از اشتغالهایی که ایجاد میشود برای افراد ساکن در روستا سودی ندارد، تاکید کرد: یکی از چالش ها و موضوعات دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد این است که جامعه محلی و بومی در اشتغال هایی که ایجاد میشود، دخیل بوده و از آن سود ببرد.
وی خاطرنشان کرد: اگر افراد بومی در اشتغال های ایجاد شده دخیل شوند اثرات بهتری در منطقه خواهد داشت و همینطور تسهیلاتی که پرداخت می شود به گونهای باشد که مهاجرت به روستاها افزایش یابد و در روستاها اشتغال بیشتری ایجاد شود.
هرمزگان یک استان روستانشین است
رییس پارک علم و فناوری هرمزگان نیز با اشاره به این جمله که؛ هرمزگان یک استان روستانشین است، گفت: هرمزگان یکی از استان هایی است که در حوزههای مختلف ظرفیت بسیار خوبی دارد اما از آن استفاده نشده است.
علیرضا نصیری، متوسط جمعیت روستایی هرمزگان را از متوسط کشوری بالاتر دانست و گفت: روستا یکی از موضوعات و رویکردهای مهم و ضروری برای هرمزگان است.
وی عنوانکرد: پرورش میگو و گلخانه از مهمترین صنایع است که در روستاهای استان هرمزگان وجود دارد و باعث شده که تعداد زیادی از مردم در روستاها سکونت داشته باشند و در برخی روستاهای استان، کشاورزی، باغداری، دامداری و شیلات رونق دارد.
رییس پارک علم و فناوری هرمزگان بیان کرد: در گذشته صنعت پرورش میگو در استان به این اندازه رواج نداشت اما جریانی به وجود آمد که امروز پرورش میگو در اقتصاد استان تاثیرگذار شده و درحالی که کشور با مشکلات و کمبود آب مواجه است اما در هرمزگان با وجود دریا، تولید جلبک میتواند اشتغالزایی خوبی صورت دهد، لذا باید در این زمینه جریانسازی انجام شود.
به گفته نصیری، در حال حاضر شرکتهایی در این زمینه فعالیت میکنند و این ظرفیت در استان هرمزگان وجود دارد که این صنعت رونق بیشتری پیدا کند.
رییس پارک علم و فناوری هرمزگان اضافه کرد: یکی از کارهایی که میتوان برای این زمینه انجام داد این است که مربیان و استادانی پرورش یابند و آنها از طریق فنی و حرفه ای این دانش را به روستاییان آموزش دهند و افرادی که این آموزشها را دریافت میکنند وارد چرخه کار شوند.
انتقال فناوری به روستاها و رونق اشتغال
رییس مرکز رشد و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی هرمزگان نیز در این مراسم گفت: شرکت های دانش بنیان در کشور دغدغههای مالی و دریافت مجوز دارند که این دغدغهها باید برطرف شود.
اسدی در بیان راهکارهای ایجاد فناوریهای جدید در روستا گفت: انتقال فناوری به روستاها یکی از مهمترین موضوعاتی که می تواند باعث ایجاد اشتغال در روستاها شود لذا تولید و پرورش جلبک یک از فناوریهای جدید است که می تواند کارهای بیشتری بر روی آن انجام شود.
وی با بیان اینکه انتقال فناوری به روستاها می تواند امنیت غذایی را در کشور تامین نماید که باید در این زمینه کارهای مهمی صورت گیرد، گفت: در موضوع گیاهان دارویی در استان هرمزگان، در حال حاضر خامفروشی انجام میشود که اگر عصارهگیری و فناورهای جدید در تولید آنها به کار رود، میتواند سودآوری بیشتری برای روستاییان داشته باشد.
به گفته اسدی، اگر از دانش شرکتها و واحدهای فناور استفاده شود به طور قطع میتواند باعث مهاجرت معکوس به روستا شود.
رییس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان نیز با بیان اینکه ۱۲ هزار صیاد بدون مجوز در استان هرمزگان فعالیت میکنند که معیشت بسیاری از آنها در خطر است، گفت: باید با استفاده از فناوریهای نوین میزان تولید آبزیان را افزایش داد.
محمدصدیق مرتضوی بیان کرد: یکی از موضوعات مهمی که در دنیا به آن پرداخته میشود، موضوع صید و صیادی خرد است؛ چرا که وقتی یک واحد بزرگ در محلی ایجاد میشود، افراد ساکن در منطقه از آن بهره زیادی نمیبرند به همین دلیل وجود مشاغل خرد برای جوامع محلی موثرتر است.
وی افزود: یکی از موضوعاتی که مورد توجه بوده، تولید صدفهای مرواریدساز است و اکنون ما به دنبال آن هستیم که تولید صدفهای خوراکی را افزایش دهیم.
رییس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان یادآور شد: اگر در ایجاد اشتغال در روستاها اشتغال خرد مدنظر باشد می توان کارهای بهتر و ایجاد اشتغال بیشتری صورت پذیرد به عنوان مثال در پرورش آبزیان در استخرهای کوچک می توان با استفاده از فناوریهای نوین به افزایش راندمان و تولید کمک بسیاری کرد.