به گزارش پنجشنبه شب ایرنا از پایگاه "واتیکان نیوز" مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از دیدار با پاپ فرانسیس در واتیکان در گفتگو با پایگاه خبری "واتیکان مدیا" درباره مذاکرات رفع تحریمهای وین با ایران مدعی شد: در پرونده هستهای ایران یک بن بست وجود دارد و مذاکرات شکست خورده است.
وی در ادامه ادعاهایش افزود: جلسات و گفت و گوهای زیادی وجود دارد و به همین دلیل است که آژانس نمیخواهد این خلاء سیاسی را در مورد چنین موضوع مهم و خطرناکی رها کند.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی سپس ادامه داد: دو مسیر وجود دارد: اولین مسیر توافق کلی یا همان برجام است و مسیر دوم مذاکرات دوجانبه میان آژانس و ایران است.ما پیشرفت بدست نیاورده ایم.
گروسی با اشاره به پیشرفت برنامه هسته ای ایران مدعی شد: ایران در حال پیشرفت است. این پیشرفت در فرآیند غنیسازی اورانیوم، و در توسعه و ساخت سانتریفیوژهای پیشرفتهتر است. این امر واقعاً نگرانکننده است، زیرا این پیشرفت ها گامهایی در جهت گسترش سلاحهای هستهای هستند، در حالی که ما باید از آن اجتناب کنیم.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی افزود: امیدوارم بتوانم به تهران بروم. من همیشه می گویم که آژانس محل توافق و بستری برای درک متقابل است. بنابراین من آماده سفر هستم و در صورت امکان، در اسرع وقت سفر به ایران را دوباره شروع می کنم.
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران چند ماه پیش تصریح کرد تهران به سوالات مطرحشده از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی پاسخ دقیق داده اما آژانس مبنای گزارشهایش را اطلاعات دریافتی از دشمنان ایران قرار میدهد.
ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریمهای ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هستهای برجام صورت گرفت.
دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما تاکنون دربرابر هرگونه اقدام معتبر برای جبران رفتار نادرست گذشته کوتاهی کرده است.
جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران، سندی است که تحریمها به صورت حداکثری رفع و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود
نظر شما