به گزارش روز جمعه ایرنا، دیرزمانی است که مکملها یا مواد غذایی نیروزا پشت ویترین داروخانهها جلوهگری میکنند و قشر نوجوان و جوان ورزشکار را نشانه میروند؛ موادی که گفته میشود باهدف بهبود عملکرد یا جبران کمبود برخی از مواد مغذی در ورزشکار تجویز میشوند غافل از اینکه استفاده بیش از حد آن، عوارضی همچون ناراحتیهای گوارشی، اختلالات کلیوی، افزایش وزن، عفونت، گرفتگیهای عضلانی، عدم تعادل آب و الکترولیتها و مرگهای ناگهانی به همراه دارد.
موضوعی که باعث نگرانی ورزشکاران یا خانوادههایی که فرزندانشان در حال انجام مسابقه در رشتههای مختلف ورزشی هستند شده و این پرسش را به وجود آورده که استفاده از مکمل ورزشی همان دوپینگ محسوب میشود یا خیر؟
در پاسخ به این پرسش، فرزاد شارکی قائممقام دبیرکل ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (ایران نادو) در گفتوگو با خبرنگار ایرنا توضیح داد: استفاده از مکملها باعث افزایش عملکرد ورزشکار میشود که به همین دلیل از نظر ستاد ملی مبارزه با دوپینگ، هیچ ورزشکاری نباید از مکملها استفاده کند و بهتر است تنها با ورزش و تغذیه به هدف موردنظر خود برسد؛ اما اگر خواست مکمل استفاده کند باید مسئولیت محروم شدن را بپذیرد.
ورزشکار مسوول محرومیت خود برای استفاده از مکملها است
وی در پاسخ به این پرسش که کدام دسته از مکملها را میتوان بدون خطر محرومیت از فعالیتهای ورزشی استفاده کرد، تشریح کرد: در میان مکملها گروهبندی وجود دارد؛ گروه A، مکملهایی که دوپینگی نیستند، افزایش عملکرد میدهند و مجاز هستند. گروه B، مجاز هستند؛ اما افزایش عملکرد آنها ثابت نشده است، گروه C ممکن است افزایش عملکرد بدهند؛ اما احتمال خطر دوپینگ دارند. گروه D هم که همان دوپینگیها محسوب میشوند و ممنوعه هستند و در نهایت گروه E مکملها، پروتئینها، کربوهیدارتها و مواد بیضرر هستند.
شارکی تأکید کرد: آنها که دوپینگی محسوب میشوند مکملهایی هستند که آلودگی به آنها اضافه شده و قدرت و حجم عضله ورزشکار را افزایش میدهد به همین دلیل در باشگاههای بدنسازی طرفدار بیشتری دارد درحالیکه دوپینگ محسوب میشود و اگر این نوع مکمل توسط ورزشکار استفاده شد و آزمایش دوپینگ وی مثبت اعلام شد تمام مسئولیت با ورزشکار است.
شدت عوارض استفاده از مکملها در زنان بیشتر است یا مردان؟
قائممقام دبیرکل ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (ایران نادو) با اشاره به اینکه علاوه بر خطر دوپینگ، این مکملها عوارضی همچون مشکل قلبی و عروقی، ناباروری، سرطان کبد، دیابت و مشکلات روانی و روحی به همراه دارند، تصریح کرد: متأسفانه استفاده از این مکملها مرسوم شده و هم به دنبال عضلانی شدن یکشبه هستند و به این موضوع توجه نمیکنند که عضله با ورزش ماندگار است؛ اما با مصرف این مواد، ظاهر و باطن بدن خراب میشود.
شارکی با تأکید بر اینکه به دلیل فیزیولوژی بدن بانوان، عوارض مکملها در میان آنان بیشتر است، خاطرنشان کرد: در میان بانوان، بحث کاهش وزن بیشتر مرسوم است که برای رسیدن فوری به این هدف، استفاده از مواد محرکی که دارای شیشه است و اشتها را کاهش میدهد بسیار رایج است غافل از اینکه عوارض جانبی آن عمدتاً بر روی سیستم عصبی و قلبی عروقی است.
وی در مورد نحوه برخورد با باشگاههایی که این مکملها را توصیه میکنند یا در دسترس ورزشکاران قرار میدهند، هم گفت: ستاد نظارتی بر باشگاهها وجود دارد که در بازدید و گزارش تخلف از باشگاه، نخست تذکر میدهند و در نهایت باشگاه را پلمب و مجوز آن را باطل میکنند. زیرا هرکسی اجازه تجویز یا استفاده خودسرانه از مکملها را ندارد؛ این هشدار به این مفهوم است که بههیچعنوان و تحت هیچ شرایطی هیچکس به جز متخصصان تغذیه نمیتوانند مواد مکمل را تجویز کنند پس مربی که در یک باشگاه کار میکند اجازه تجویز مواد مکمل را ندارد و اگر اینها را توصیه و تجویز کنند و مشکلی برای فرد ایجاد شود یا حتی مورد شکایت قرار گیرد تحت تعقیب قرار میگیرد.
نظر شما