به گزارش خبرنگار ایرنا، آیت الله غلامعلی صفایی بوشهری روز پنجشنبه در همایش ملی خرما در بوشهر بیان کرد: ایران سومین کشور تولید کننده این محصول در جهان است اما با همه تلاشهای تاریخی صورت گرفته و حجم بالای تولید، در عرصه بازرگانی در سطح بین الملل رتبه مناسبی ندارد که این مساله باید مورد پژوهش قرار گیرد.
وی افزود: تولید و صادرات این محصول هنوز نتوانسته است چنانکه باید برای کشور منجر به قدرت رقابت بین المللی و اقتدار شود و علت این مساله فقدان نگاه جامع و نداشتن برنامه ریزی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت و نبود مدیریت واحد در این عرصه است.
صفایی بوشهری پیشنهاد کرد: در وهله نخست نظام حکمرانی و همه دستگاههای دخیل در تولید و بازرگانی خرما اقدام به تشکیل یک کارگروه واحد کنند و سپس یک سیاست ۵۰ ساله طراحی و در مجلس تصویب شود تا دولتها بر آن اساس عمل کنند و همه بدانند در چه راهی گام بردارند.
وی ادامه داد: در این مسیر تولید کننده و بازرگان باید پشتوانه حمایتی داشته باشند و در این صورت چندین برابر این تسهیلات برای کشور ارزآوری میشود که میتواند در دیگر عرصهها به جریان انداخته شود.
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر با بیان اینکه اکنون بیش از ۴۰۰ گونه خرما در جهان و نزدیک به ۱۰۰ گونه در ایران تولید می شود، گفت: کشور در تولید این محصول با مشکلاتی روبرو است و بخش بزرگی از آب مصرفی در کشت غرق آبی برای تولید خرما استفاده میشود که هم به خاک و هم به استحکام نخل و شادابی محصول آن ضربه میزند؛ بنابراین ما در این تولید به تحولات دانش بنیان نیاز داریم.
وی با تاکید بر اینکه باید خام فروشی خرما در کشور کم شود، افزود: در زمینه نگهداشت طولانی مدت خرما و تقویت سیستم های فیزیکی این حوزه باید تدبیر شود.
صفایی بوشهری گفت: باید در استانهای خرما خیز مانند بوشهر، کرمان، سیستان و بلوچستان، خوزستان و فارس یک شهرک دانش بنیان به معنای دقیق حمایت کننده از تولید، برداشت، صنایع تبدیلی و بازرگانی حضوری و مجازی ایجاد و یک منطقه به عنوان هاب فروش الکترونیک شناسایی شود تا کل جهان از این طریق با بازار خرمای ایران ارتباط برقرار کنند.
وی اقدام دانش بنیان برای حراست از ژن و مقابله با آفات نخیلات را از دیگر نیازهای این صنعت دانست و اضافه کرد: در نخلداری نیازمند جوانگرایی در نیروی انسای هستیم زیرا در غیر این صورت با گسست نسلی در این فعالیت مواجه میشویم که آسیب زننده است.
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر با بیان اینکه اکنون میانگین سنی نخلداران بوشهری ۵۳ تا ۵۵ سال است، تاکید کرد: باید وزارت علوم و جهاد کشاورزی با ایجاد موسسه ها و دانشکده های تخصصی عملی و تولید علم و فناوری این حوزه، به توانمندی نیروی انسانی در این عرصه کمک کنند که درآمدزایی بالایی برای صنعت خرمای کشور به همراه میآورد.
صفایی بوشهری با بیان اینکه نخلداری و تولید خرما صنعت بسیار گسترده ای است، گفت: گردشگری نخیلات یکی از حوزههایی است که در کشور کمتر به آن توجه شده است.
وی یاد آورشد: نخلداری بخش بزرگی از اقتصاد و امنیت غذایی جهان را به خود اختصاص میدهد و یکی از بخش های مهم در مهندسی امنیت غذایی و نقش آفرین در آینده دنبا است.
صفایی بوشهری اظهار کرد:از این رو نخلداری فعالیتی استراتژیک، خرما کالایی راهبردی و در نظم نوین جهانی موثر است.
جشنواره بین المللی خرما و صنایع وابسته از روز سهشنبه ۲۷ دی ماه در استان بوشهر آغاز شده است.
این رویداد شامل نمایشگاه، میزملی، همایش و اختتامیه نمایشگاه بین المللی خرما و صنایع وابسته در استان بوشهر است.
نظر شما