به گزارش ایرنا، قیمت گوشت قرمز هر روز در استان کرمانشاه در حال افزایش بوده و توزیع نامناسب گوشت های منجمد دولتی هم نتوانسته تاثیری در کاهش قیمت ها داشته باشد به طوری که این روزها تامین گوشت قرمز که سهم عمده ای باید در سبد غذایی مردم داشته باشد به دغدغه اصلی برای شهروندان تبدیل شده است.
گوشت قرمز از محوریترین محصولات در سبد غذایی بخش قابل توجهی از خانوارهای کرمانشاهی است اما این روزها با افزایش بدون ضابطه و گاهی حتی ساعتی و ناگهانی آن در بازار گوشت، قیمتها به حدی افزایش یافته است که درصد کمی از مردم توانایی تهیه آن را دارند.
هم اینک قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفند در قصابی های شهر کرمانشاه بنابه نوع آن ( معمولی یا پاک شده ) بین ۳۵۰ تا ۳۹۰ هزار تومان رسیده است در حالیکه این میزان یک ماه پیش در حدود ۱۹۰ تا ۲۲۰ هزار تومان بود.
این درحالی است که قیمت مصوب هر کیلوگرم گوشت گوساله در استان ۱۹۰ هزار تومان و گوشت گوسفند ۲۲۵ هزار تومان است ولی این قیمت ها هرگز از سوی قصابی ها و فروشگاه ها رعایت نشده و این گوشت را با قیمت بیشتر از آنچه مصوب شده عرضه می کنند.
این افزایش قیمت گوشت به گونهای بوده که باعث کاهش قدرت خرید مردم به ویژه قشر متوسط و پایین جامعه شده است به طوری که گوشت را از سبد غذایی این قشر حذف و یا به میزان قابل توجهی کاهش داده و یا پروئتین گیاهی و یا گوشت مرغ را جایگزین گوشت قرمز کرده اند.
هرچند که طی یکی دو هفته اخیر از سوی جهاد کشاورزی اعلام شده است که گوشت قرمز منجمد تنظیم بازار به نرخ دولتی در برخی میادین اصلی و فروشگاههای زنجیرهای این شهر توزیع شده است ولی به دلیل توزیع نامناسب آن نه تنها نیاز مردم را تامین نکرده است بلکه هیچ تاثیری در کاهش قیمت ها نیز نداشته است.
هم اینک با بازدید میدانی از فروشگاه های اصلی شهر کرمانشاه به راحتی می توان مشاهده کرد که در هیچکدام از این فروشگاه ها گوشت قرمز منجمد توزیع نمی شود و نرخ های اعلام شده از سوی ستاد تنظیم بازار نیز در هیچکدام از قصابی ها رعایت نمی شود.
نظارت بر بازار گوشت بسیار ضعیف است
«علی سخاوتی» از شهروندان کرمانشاهی در حالی که مقابل یک قصابی در حال نگاه کردن به تابلوی قیمت ها بود به خبرنگار ایرنا گفت: گرانی اجناس هر روز بیشتر از قبل می شود و این روزها بالا رفتن قیمت گوشت قرمز، توان خرید آن را از ما گرفته است به طوری که اگر این افزایش قیمت ها ادامه پیدا کنند مردم چاره ای جز حذف آن از سبد غذایی خود ندارند ضمن آنکه بسیار از اقشار ضعیف جامعه از مدتها پیش آن را از سبد غذایی خود حذف کرده اند.
وی که خود را کارمند بازنشسته و اجاره نشین معرفی کرد، افزود: پارسال هر ماه ۲ تا سه کیلوگرم گوشت خرید می کردم که این میزان را اوایل امسال به ۲ کیلوگرم کاهش دادم و هم اینک نیز که برای خرید گوشت آمده ام توان خرید بیشتر از یک کیلوگرم را ندارم.
وی با ابراز گلهمندی از بیتوجهی مسوولان نسبت به افزایش بیسابقه قیمت گوشت قرمز می گوید: عامل بسیاری از گرانیها در بازار ناشی از بینظارتی بر بازار و نبود مدیریت صحیح است، چرا که علیرغم تعیین نرخ کالاها از سوی مسوولان ولی قیمتها در هر مغازه مختلف بوده، به طوریکه در برخی از قصابیها گوشت گوسفند را حتی به ۴۰۰ و گوشت گوساله را به ۳۰۰ هزار تومان نیز به فروش می رسانند.
گوشت مرغ را جایگزین گوشت قرمز کرده ایم
سرانه مصرف گوشت قرمز در کرمانشاه طی ۲ سال اخیر به دلیل افزایش قیمت، روند نزولی پیدا کرده است و حال، گوشت مرغ جور این گرانی و کاهش قدرت خرید مردم را به دوش میکشد.
یکی از شهروندان کرمانشاهی با گلایه از وضعیت قیمت گوشت قرمز می گوید: مسوولان باید فکری به حال درآمد مردم و حساب جیب آنان بکنند و این گرانیها را مهار کنند تا افراد سودجو نتوانند به هر بهانه ای با بالا بردن قیمت ها زندگی مردم را تحت فشار قرار بدهند.
«مریم محبیتبار»، خانه دار گفت: اگر تا چند ماه قبل کم و بیش شاید میتوانستیم ماهانه مقداری گوشت تهیه کنیم ولی با این قیمت های سرسام آور فکر نکنم دیگر گوشت را در سبد غذایی خود قرار دهیم.
وی افزود: با حذف گوشت قرمز بهجای آن از گوشت مرغ در برنامه و سبد غذایی خود استفاده میکنیم که آنهم اگر زیاد گران باشد برایمان صرف ندارد.
براساس تحقیقات انجام شده آهن موجود در گوشت قرمز بیشتر از گوشت سفید است لذا برای جلوگیری از افزایش کم خونی ناشی از فقر آهن در مردم نیاز به مصرف گوشت قرمز بیشتر است و امید می رود با اقدامات و اجرای برنامه هایی قیمت این محصول کاهش یابد.
۲ ماه است که گوشت قرمز را از سفره غذایی خود حذف کردیم
یک راننده تاکسی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: مدت ۲ ماه است که مصرف گوشت قرمز را از سفره غذایی خود حذف کردیم چون از چند ماه گذشته قیمت گوشت چندین برابر شده است.
وی که خود را «مصطفی زنگنه» معرفی کرد با بیان اینکه گوشت قرمز از بس گران شده که ما نمیتوانیم از آن استفاده کنیم، افزود: هر روز مسوولان در رادیو و تلویزیون اعلام می کنند که گوشت گرم به نرخ ۲۲۰ هزار تومان است ولی وقتی برای خرید به قصابی ها می رویم با نرخ ها و قیمت های بالا و مختلف گوشت قرمز مواجه می شویم که قادر به خرید آن نیستیم.
این راننده تاکسی افزود: گوشت منجمد نیز که از سوی مسوولان اعلام می شود در مناطق مختلف در حال توزیع است در هیچ قصابی و فروشگاهی یافت نمی شود و معلوم نیست چگونه و کجا توزیع شده است.
گوشت قرمز کرمانشاه نباید نسبت به استانهای مجاور گرانتر باشد
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه نیز در این ارتباط گفت: برای بازنگری قیمت گوشت قرمز نیازمند برنامههای کوتاهمدت و بلندمدت هستیم و در این راستا پذیرفتی نیست در استانی که تولیدکننده دام است قیمت گوشت قرمز آن از استانهای مجاور بیشتر باشد.
«علی چالهچاله» افزود: قیمت گوشت قرمز در کرمانشاه می بایست رضایت مندی تولیدکنندگان و مصرفکنندگان را به همراه داشته باشد و افزایش بی رویه قیمت گوشت قرمز پذیرفتنی نبوده و به طور قطع بامتخلفان برخورد خواهد شد.
وی اظهار کرد: گرچه افزایش قیمت نهادهها و وضعیت خشکسالی از جمله عوامل تاثیرگذار در افزایش قیمت کالاهای کشاورزی بویژه گوشت قرمز به حساب میآید اما روند افزایش قیمتها باید به گونهای باشد که منصفانه بوده و تولیدکنندگان و مصرفکنندگان از آن رضایت داشته باشند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه تاکید کرد: قیمتهای مورد توافق با اتحادیه قصابیها باید مورد توجه قرار گیرد و افزایش قیمت بیشتر از قیمت روی تابلوهای قصابیها پذیرفتنی نیست و به طور قطع با متخلفان این بخش برخورد خواهد شد.
قیمتهای مصوب روی تابلوهای قصابیها رعایت نمیشود
در حالی که رییس سازمان جهاد کشاورزی از عملی شدن قیمت های مصوب درج شده در روی تابلوهای قصابی ها می گوید ولی بازدید میدانی خبرنگار ایرنا حاکی از آن است که این قیمت ها هیچکدام رعایت نشده و گوشت داخل قصابی ها به قیمت های بسیار بالاتر از آن عرضه می شود.
در بازدید از یک واحد قصابی در خیابان برق کرمانشاه، قیمت گوشت گوساله ۱۹۰ و گوسفند ۲۲۵ هزار تومان درج شده بود در حالی که گوشت گوساله به قیمت ۲۲۰ تا ۲۹۰ هزار تومان (بسته به نوع آن از چرخ کرده تا نرمه پاک شده ) و گوشت گوسفند نیز (معمولی یا پاک شده ) بین ۳۵۰ تا ۳۹۰ هزار تومان به مشتریان عرضه می شد.
متصدیان این قصابی در جواب این سوال خبرنگار ایرنا که چرا قیمت درج شده با قیمت فروش یکی نیست اظهار داشتند: برای آنکه توسط اداره تعزیرات جریمه نشویم مجبور به درج قیمت های مصوب برروی تابلوی فروش هستیم.
دست واسطه ها از بازار گوشت کرمانشاه قطع میشود
سرپرست معاونت اقتصادی استانداری کرمانشاه نیز با اشاره به تجربه موفق ساماندهی بازار مرغ و ضرورت تکرار این تجربه در حوزه گوشت قرمز، از پیگیری برای قطع دست واسطهها از بازار گوشت قرمز خبر داد.
«عبدالوحید محمدی» افزود: استان در زمینه تنظیم بازار گوشت مرغ موفق بود و حذف برخی واسطهها از چرخه تولید، تامین عرضه، به منطقی شدن قیمتها در بازار کمک کرد از اینرو با همافزایی و همراهی دستگاههای استان میتوان این تجربه موفق را در بازار گوشت قرمز هم به اجرا گذاشت تا این کالاهای مهم با قیمت مناسبتری در اختیار شهروندان قرار گیرد.
وی یادآور شد: جهاد کشاورزی باید یک برنامه مدون پیرامون ساماندهی میدان دام، کشتارگاهها و اصلاح شبکه توزیع ارایه دهد تا پس از تصویب در کارگروه به سرعت اجرایی شود.
وی با بیان اینکه متاسفانه به دلایل مختلف طی این سالها واسطهها در بازار دام سبک کرمانشاه نقش پر رنگی داشتهاند و همین موضوع باعث افزایش قیمت دام زنده شده است، گفت: در این زمینه باید با مدیریت جهاد کشاورزی، یک مجموعه ضوابط قانونی بر میدان دام زنده حاکم شود و با حذف برخی واسطهها به تعادل بازار و کاهش قیمت ها کمک کنیم.
محمدی بخش دیگری از مشکلات بازار گوشت را مرتبط با عملکرد کشتارگاهها دانست و گفت: کشتارگاهها نیازمند یک ساماندهی جدی در زمینه برقراری داخلی این مجموعهها و همچنین حذف فرآیندهای اضافی و هزینه آفرین در قیمت تمام شده، هستند.
وی تاکید کرد: در سطح استان شرکتهای بسته بندی گوشت متعلق به بخش خصوصی وجود دارند که از ظرفیت این مجموعهها برای تامین نیاز بخشی از بازار مصرف استفاده کنیم.
تاکید استاندار کرمانشاه بر منطقی شدن قیمت گوشت قرمز در استان
استاندار کرمانشاه نیز اخیرا در بازدید از کشتارگاه دام بیستون با تاکید بر اینکه قیمت گوشت قرمز در بازار کرمانشاه باید منطقی شود، گفت: قیمت گوشت قرمز در بازار فاصله معناداری با دیگر شهرها دارد که این تفاوت، باید با اقدام کارشناسی هر چه زودتر اصلاح شود.
«محمدطیب صحرایی» با بیان اینکه استانی که تولید کننده گوشت در کشور است باید شهروندانش هم به گوشت بهداشتی با قیمت مناسب دسترسی داشته باشند، افزود: در برنامه بازدید از کشتارگاه بیستون، آخرین وضعیت تامین و عرضه گوشت قرمز و دلایل قیمت نامناسب آن در بازار کرمانشاه، بررسی شد.
وی بر ضرورت ساماندهی بازار گوشت بر اساس یک برنامه مدون و در یک زمان قابل قبول تاکید کرد و گفت: اگر همه کسانی که در چرخه تامین و عرضه گوشت فعال هستند، با دغدغه مندی و دلسوزی در این عرصه فعالیت کنند حتما قیمت و کیفیت گوشت در استان بهتر خواهد شد.
وی یکی از عوامل افزایش قیمتها در بازار گوشت را قاچاق دام دانست که باید مسیرهای آن مسدود شود و اضافه کرد: امکان صادرات دام مازاد استان نیز تنها در صورتی فراهم خواهد شد که اینکار به افزایش قیمت ها دامن نزند.
استاندار کرمانشاه همچنین عرضه غیربهداشتی گوشت را یکی دیگر از معضلات این حوزه دانست و گفت: روند عرضه گوشت حتما باید به صورت سالم و بهداشتی باشد و سلامت شهروندان را به خطر نیاندازد.
خرید گوشت از مکان های غیررسمی جان شهروندان را با خطر مواجه کرده است
استاندار کرمانشاه در حالی بر عرضه گوشت سالم و بهداشتی در استان برای جلوگیری از به خطر افتادن سلامتی شهروندان تاکید دارد که عملا مردم مجبور شده اند برای خرید گوشت ارزانتر از قصابی ها به مکان هایی مراجعه کنند که گوشت هایی در آنها عرضه می شود که به هیچ عنوان توسط سازمان دامپزشکی مورد تایید نبوده و حتی به صورت کاملا غیر بهداشتی نیز ذبح و بفروش می رسد.
بازدید میدانی خبرنگار ایرنا از شهرک های اطراف شهر کرمانشاه از جمله شهرک های پیرامون منطقه الهیه، جعفر آباد ، دولت آباد ، شهرک پردیس و بازار کاه فروشان حاکی از آن است که هم اینک به وفور هر روز انواع دام ها در این مناطق ذبح و کشتار شده و گوشت آنها به قیمت پایین تر از داخل شهر بفروش می رسد در حالی که اصلا مشخص نیستند که دام های ذبح شده سالم یا بیمار بوده اند.
مهلت ۲ هفتهای به جهاد کشاورزی و صمت کرمانشاه برای ساماندهی بازار گوشت
افزایش بی ضابطه گوشت قرمز تداوم این روند در حالی در کرمانشاه ادامه دارد که سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه، دهم دی ماه در جلسه کارگروه تنظیم بازار استان، مهلتی ۲ هفته ای به سازمان های جهاد کشاورزی و صمت برای ساماندهی بازار گوشت قرمز داده بود.
«عبدالوحید محمدی» در این جلسه گفته بود: باتوجه به ظرفیت ویژه دامپروری در استان، افزایش بیضابطه قیمت گوشت قرمز در کرمانشاه پذیرفتنی نیست و جهاد کشاورزی و صمت موظفند تا ۲ هفته آینده بازار گوشت را ساماندهی کنند.
وی تاکید کرده بود ظرف مدت ۲ هفته این ۲ دستگاه با همکاری دیگر ارگان های ذیربط موظف به تعیین نهایی قیمت گوشت قرمز در استان و کاهش قیمت آن هستند و در جلسات آینده به هیچ عنوان قبول نخواهیم کرد که قیمت این مواد غذایی در کرمانشاه از دیگر استان ها بالاتر باشد.
کنون که بیش از یک هفته نیز از این مهلت زمانی سپری می شود ولی قیمت گوشت قرمز در بازار همچنان بالاست.
توزیع گوشت قرمز منجمد برای ایجاد تعادل در بازار
با افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار کرمانشاه، ستاد تنظیم بازار استان اعلام کرد که برای ایجاد تعادل در قیمت ها از ۱۰ دی ماه امسال اقدام به توزیع گوشت قرمز منجمد تنظیم بازار به نرخ دولتی در ۱۳ میدان اصلی و فروشگاههای زنجیرهای این شهر کرده است.
«محمدرضا عباسی» معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه در این ارتباط گفت: با توجه به نوسانات افزایشی در قیمت گوشت قرمز و اهتمام ویژه دولت در تامین سبد پروتئین خانوار با قیمت مناسب، سازمان جهاد کشاورزی به توزیع گسترده گوشت قرمز منجمد گوسفند و گوساله با قیمت مناسب در بازار کرمانشاه اقدام کرده است.
وی با بیان اینکه گوشت قرمز منجمد گوسفند و گوساله به اندازه کافی در سردخانه های استان ذخیره شده است افزود: هم اینک توزیع گوشت منجمد از طریق کامیون های یخچال دار در ۱۳ میدان اصلی شهر با اولویت مناطق حاشیه ای در حال انجام است.
معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه اضافه کرد: بر همین اساس قیمت گوشت گوسفندی ران ۱۵۵ هزار تومان، سردست ۱۴۵ هزار تومان، گردن ۱۳۵ هزار تومان، راسته ۱۴۰ هزار تومان، قلوهگاه ۱۳۰ هزار تومان و گوشت گوساله نیز با قیمت ران ۱۵۵ هزار تومان، سردست ۱۵۰ هزار تومان، گردن ۱۵۰ هزار تومان، قلوهگاه ۱۳۰ هزار تومان و راسته ۱۶۰ هزار تومان عرضه میشود.
عباسی تاکید کرد: جهاد کشاورزی از آمادگی کامل برای تامین گوشت استان برخوردار بوده و هر اندازه که مورد نیاز فروشگاههای زنجیرهای باشد در صورت داشتن امکانات و یخچال های مورد نیاز توزیع خواهد کرد.
معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه در حالی از توزیع گوشت منجمد و توزیع آن در بین فروشگاه های زنجیره ای خبر می دهد که مراجعه خبرنگار ایرنا به هفت تا هشت فروشگاه های زنجیره ای مختلف سطح شهر این نوع گوشت منجمد در هیچکدام به فروش نرسیده و در بازار و میادین اصلی شهر نیز نمی توان این نوع گوشت را پیدا و خریداری کرد.
سیاست های غلط و تصمیمات بدون کارشناسی شده دلیل افزایش قیمت گوشت در بازار است
رییس اتحادیه قصابان کرمانشاه معتقد است: سیاست های غلط و تصمیمات بدون کارشناسی شده مسوولان این حوزه در زمینه دام دلیل افزایش قیمت گوشت در یک ماه گذشته در بازار است.
«حسن آمویی» افزود: حدود هشت یا ۹ ماه قبل از سوی وزارت جهاد کشاورزی تصمیم گرفته شد برای آنکه نرخ دام بالا رفته و دامداران سود بیشتری کنند اقدام به آزاد کردن صادرات دام کنند؛ دامداران هم که از عهده تامین نهاده های دامی به قیمت بالا عاجز مانده بودند مجبور به فروش دام های خود به قیمت پایین به واسطه ها کردند.
وی یادآور شد: در آن موقع ما با این تصمیم وزارت جهاد کشاورزی مخالفت کرده و اعلام کردیم به جای این تصمیم، نهاده دامی را به قیمت مناسب در اختیار دامداران قرار دهند تا خود آنها دام هایشان را پرورش داده و به فروش برسانند ولی متاسفانه توجهی به این مخالفت ما نشد.
آمویی افزود: نتیجه این تصمیم نادرست این شد که قیمت زنده دام از کیلویی ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان هم اکنون به ۱۳۰ تا ۱۳۵ هزار تومان برسد که با وجود قطع صادرات نیز قیمت آن هنوز پایین نیامده است.
وی اضافه کرد: در شرایطی که قصاب هم اکنون هر کیلوگرم لاشه گوسفند را از کشتارگاه به بهای ۳۰۰ هزار تومان خریداری می کند چگونه می تواند به قیمت مصوب ۲۲۵ هزار تومان به مشتریان عرضه کند؟
رییس اتحادیه قصابان کرمانشاه با تایید وجود قاچاق گسترده دام زنده در استان ادامه داد: در چنین شرایطی مسوولان دست اندرکار به جای مقابله با قاچاق گسترده دام زنده فقط قصابان را متخلف دانسته و اقدام به جرایم ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومانی آنها کرده اند.
به گزارش ایرنا، در حالی که ساماندهی بازار و قیمت گوشت قرمز در حال حاضر به یکی از دغدغه ها و مطالبات به حق مردم کرمانشاه تبدیل شده است باید دید تصمیمات دستوری در این زمینه آیا قادر خواهد بود بازار این ماده پروتیینی و مهم را به تعادل برساند یا شاهد حذف یا کاهش آن از سبد غذایی مردم خواهیم بود.
به گزارش ایرنا، کرمانشاه با بیش از ۲ میلیون نفر جمعیت، دارای سه میلیون و ۳۰۰ هزار دام سبک و نزدیک به ۲۷۵ هزار دام سنگین است و سالانه در استان ۴۰ هزار تن گوشت قرمز تولید میشود و با این حجم دام و میزان تولید، کرمانشاه یکی از قطب های دامپروری و تولید گوشت قرمز کشور محسوب می شود.
میزان مصرف سالانه گوشت قرمز در استان کرمانشاه ۲۳ هزار تن است و به نسبت ۴۰ هزار تولید این محصول، ۱۷ هزار تن سالانه مازاد بر نیاز استان گوشت تولید می شود اما باوجود این همه تولید و مازاد، قیمت این محصول در استان بسیار بالا است و به نسبت سایر استانها تفاوت فراوانی دارد.
نظر شما