به گزارش ایرنا از سازمان دارالقرآن الکریم حجتالاسلام علی تقیزاده در سی و پنجمین نشست سراسری رؤسای ادارات امور قرآنی ادارات کل تبلیغات اسلامی سراسر کشور از پیشکسوتان قرآنی این سازمان به عنوان وزنههای قرآنی و مدیریتی سیاسی کشور یاد کرد و گفت: حمایت این افراد به اتفاقات قرآنی میتواند ضریب دهد. لذا اتفاق خوبی در این حوزه رخ داد که یک حس همراهی با فضای جدید رقم خورد. به همین جهت به دنبال این هستیم که شورایی از پیشکسوتان را در سازمان تشکیل و رفت و آمد آنها را به سازمان رونق دهیم.
وی که روز گذشته شنبه اول بهمن ماه سخن می گفت، افزود: بحث برنامه ۱۴۰۲ در لایحه استانی و ملی را آغاز و طی آن گفتوگوهایمان را شروع کرده ایم و یکی از موضوعات این بود که بودجه برنامهای سازمان بسیار کم است که بر اساس آن امکان کار جدی وجود نداشت. با این وضعیت امیدواریم سال آینده فضا از لحاظ بودجهای در داخل سازمان ارتقا داشته باشد.
تقی زاده ادامه داد: موضوع دیگر تهیه پیشنویس طرح راهبردی سازمان دارالقرآن الکریم بود که نظرات سایرین نیز به این پیشنویس اضافه شود. انتهای سال ۹۳ طرح ۱۰ سالهای برای سازمان نوشته شده بود که در همان طرح آمده بود که بعد از پنج سال بازبینی شود و در سال ۹۸ آن طرح بازبینی شد و ما این طرحها و سایر طرحهای دیگر از جمله سند تحول سازمان دارالقرآن را که توسط آقای قمی ارائه شد و اسناد بالادستی قرآنی، فرمایشات رهبر معظم انقلاب و مصاحبههای ملی را مطالعه و بررسی کردیم.
وی به ضرورت همفکری جهت کاهش ابهامات در مورد کارها و اهداف قرآنی و رفع موانع در این حوزه تاکید کرد و گفت: همه باید ذهن مشترکی نسبت به مسائل سازمان به دست آوریم؛ لذا همفکر شدن، یک محور و همدل شدن محور بعدی ماست. همچنین جهاد تبیین به عنوان فریضهای که مقام معظم رهبری همه ما را نسبت به آن امر کردند، موضوعی است که باید سازمان دارالقرآن الکریم نسبت خودش را با این فریضه مشخص کند.
رئیس جدبد سازمان دارالقرآن الکریم ادامه داد: مقام معظم رهبری فرمودند بعضاً مشاهده شده که به بیرون از سازمان کاری سپرده شده، ولی هدف و نتیجه کار با چیزی که شما به دنبال آن بودید، متفاوت بوده است. البته باید از ظرفیتهای مردمی حداکثر استفاده را کرد و ما مخالف مردمیسازی و برونسپاری نیستیم اما باید با دقت افراد، شناسایی و کارها به آنها سپرده شوند.
وی به تاکید رهبر انقلاب در خصوص پرهیز از جناحی شدن سازمانها اشاره کرد و گفت: ایشان فرمودند سازمانها جناحی نشوند و از کارهای ویترینی پرهیز کنید و بودجه بیتالمال را صرف این کارها نکنید. البته تأکید کردند برخی از کارهای واقعی نیاز به ویترین دارد و باید توجه کرد که این موضوع با کار صرفاً ویترینی یکی دیده نشود.
وضعیت سازمان از نظر مدیریتی و ارتباطات استانی
تقیزاده گفت: امروز وضعیت سازمان دارالقرآن الکریم از لحاظ مدیریتی، ارتباطات استانی در وضعیت عالی خیلی خوب نیست. وضعیت سازمان دارالقرآن مناسب نیست هرچند که سازمان یک عقبه، تاریخچه و اعتبار جدی میان جامعه قرآنی دارد اما از این واقعیت اینچنین نتیجه میگیریم که اولین کار ما این است که باید اقتدار، صلابت و جدیت به سازمان دارالقرآن الکریم بازگردد. لذا ذیل این موضوع پیگیریهایی را انجام دادیم و در ابتدا با آقای قمی شرط کردیم که سازمان دارالقرآن الکریم و بحث استقلال آن را جدی بگیرند.
وی افزود: درخواست کردیم که آقای قمی نامهای را برای ریاست محترم جمهوری تهیه و ارسال کنند که در سال ۱۴۰۲ سازمان دارالقرآن الکریم ردیف بودجه مستقل داشته باشد و در کنار آن هویت جدی که سازمان قرآنی نیاز دارد به آن باز گردد. ایشان پذیرفتند و نامهای تنظیم شد و دو ماه پیش این نامه به ریاست جمهوری داده و طی آن درخواست شد که سازمان در بودجه ۱۴۰۲ مجزا دیده شود.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم افزود: بحث ارتباط با مجلس از مواردی بود که به جد دنبال آن بوده و هستیم. در فراکسیون قرآن و عترت که بسیار پرتعداد است، شرکت کردیم و گفتوگوهایی در خصوص برنامه هفتم و مباحث مرتبط با فعالیتهای قرآنی داشتیم. ارتباط با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان اوقاف و امور خیریه را به صورت جدی پیگیری میکنیم و هماهنگیهای خوبی با عزیزان در خصوص برنامههای قرآنی دنبال شد.
انتقاد از وزارت آموزش و پرورش در آموزش روخوانی قرآن
حجتالاسلام نصرالله پژمانفر رئیس کمیسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضعفهای موجود در نظام آموزشی برای آموزش قرآن اظهار داشت: اساس این مسئله، مدیریتی است که این موضوع صحیح طی نشده است. بنده بارها به وزرای آموزش و پرورش در دورههای مختلف گفتم شما بچهها را در طول این ۱۲ سال بیش از ۶۱۰ ساعت با قرآن مشغول میکنید اما حاصل این ساعات، یک روخوانی و روانخوانی حداقلی هم نمیشود. این ضعف نظام آموزشی، آموزش و پرورش و برنامهریزان قرآنی است که نتوانستهاند، قرآن را به خوبی به دانشآموزان یاد دهند. مشکل این موضوع هم به مدیریتی که در این فضا وجود دارد، باز میگردد.
نماینده مردم مشهد ادامه داد: در قالب برنامه هفتم سعی کردیم سه مسئله اساسی را اجرایی کنیم اما متأسفانه در ۶ برنامه توسعه، بحثی در مورد فعالیتهای برنامهای قرآنی نداشتهایم. البته در برنامه هفتم این اقدامات انجام شده و امیدواریم بتوانیم این مباحث قرآنی را اجرایی کنیم که یکی از این مسائل ریشهکنی بیسوادی قرآنی است.
وی افزود: ما باید در جامعه به جایی برسیم که هرکسی که میتواند روخوانی فارسی را انجام بدهد، بایستی توانمندی روخوانی و روانخوانی قرآن کریم را هم داشته باشد. متاسفانه اکثریت، این توانمندی را ندارند. بر این اساس آموزش و پرورش را مکلف کردیم که این آموزش را داشته باشد و براساس آن تکلیف کردیم که به صورت متمرکز بخشی از این اقدام به صورت واگذاری به نهادهای قرآنی انجام شود تا بچههای ما در هنگام فارغ التحصیلی این مهارت را داشته باشند.
رئیس کمیسیون قرآن و عترت مجلس اضافه کرد: در قدم بعدی وزارت علوم و وزارت بهداشت و درمان را هم تکلیف کردیم تا در ماه مبارک رمضان برنامهای در این خصوص داشته باشند و وزارت تعاون را نیز مکلف کردیم که در همه مجامع تعاونی و کارگری این مهارت را آموزش دهند و آنها نیز روخوانی و روانخوانی قرآن را کسب کنند؛ لذا بنا داریم در ماه مبارک رمضان همه دستگاهها را ملزم به این کار کنیم.
شورای توسعه فعالیت های قرآنی در هیچ استانی تشکیل نشده است
پژمانفر ادامه داد: اقدام دیگری که در این حوزه انجام دادیم ایجاد یک ساختار شبکهای برای پیگیری مسائل قرآنی در مجلس است. امروز در هر استانی به غیر از برنامههایی که برای شورای توسعه و برنامهریزی شکل میگیرد، طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی باید با دبیری استاندار و ریاست امام جمعه، شورای توسعه فعالیتهای قرآنی شکل بگیرد که متاسفانه در هیچ استانی شکل نگرفته است؛ آن هم با وجود این که ۶ سال از تصویب این تکلیف قانونی میگذرد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر وضعیت استانها را پیگیری میکنیم که در هر کدام حداقل فصلی یک بار شورای توسعه فعالیتهای قرآنی شکل بگیرد و از مجامع استانی یک نفر به عنوان نماینده در این جلسات حاضر شود و با همه مجموعههای قرآنی در استان مرتبط شده و مسائل و مشکلات قرآنی استان را به مجلس منتقل کند. در حال حاضر ۳۱ رابط قرآنی داریم که اینها بناست که در استان خودشان این شورا را راهاندازی کنند و در هر استانی فعال شوند و فعالیتهای قرآنی استان را حمایت کنند.
نماینده مردم مشهد اظهار داشت: تلاشمان این است که بودجهها به وزارتخانهها منتقل نشود و حداقل ۵۰ درصد از آن به مجموعههای فعال قرآنی در استانها منتقل شود. همچنین حمایت از مدارس قرآنی و مرخصی تحصیلی برای کسانی که برای حفظ قرآن کار میکنند از جمله مواردی است که در حال پیگیری آنها هستیم تا ما هم بتوانیم در خدمت قرآن باشیم.
نشست رؤسای ادارات امور قرآنی از شنبه اول بهمن با حضور رئیس سازمان دارالقرآن الکریم، معاونان و مدیران این سازمان با موضوعاتی همچون رویکردهای کلان و پیشنویس طرح راهبردی سازمان دارالقرآن الکریم، تحلیل برنامههای عملیاتی و نقشآفرینی جامعه قرآنی و بررسی برنامه و بودجه سال ۱۴۰۲ آغاز شده و این نشست تا دوشنبه ادامه دارد.
نظر شما