به گزارش ایرنا، غرب مازندران از دیرباز تاکنون به علت برخورداری از موقعیت های ممتاز جنگل های سرسبز منطقه هیرکانی، دریای خزر ، آثار تاریخی و میراث طبیعی کم نظیر و وجود ۲ فرودگاه نوشهر و رامسر و صدها مورد جاذبه های گردشگری، خاستگاه مسافران داخلی و خارجی بوده است.
شهرستان های نور، نوشهر ، چالوس، کلاردشت، عباس آباد، تنکابن، رامسر با افزون بر یک میلیون نفر جمعیت در غرب مازندران واقع شده است، این منطقه به خاطر قرار گرفتن در موقعیت خاص جنگلی، کوهستانی و ساحلی یکی از مناطق بی نظیر گردشگری ایران محسوب می شود.
طبق آمار شرکت آب و فاضلاب استان مازندران تعداد مشترکان آب استان یک میلیون و ۹۲هزار نفر است که یک سوم این مشترکان از غرب مازندران هستند و همچنین متوسط الگوی مصرف در شهرهای استان ۲۰ متر مکعب و در روستاها ۱۸ متر مکعب اعلام شد..
در زمان حاضر به گفته مسوولان امر تا ۹۰ درصد آب آشامیدنی استان از چاه های زیر زمینی تامین می شود اما لزوم رعایت الگوی مصرف در این استان شمالی کشور همواره به لحاظ زیست محیطی نیز مورد تاکید است.
شماری از کارشناسان هشداد دادند در صورت بی توجهی به حل این مشکل در آینده نزدیک با فرونشست زمین، تداخل فاضلاب و خشک شدن چشمه های بالا دست و شور شدن آب در مناطق ساحلی را به همراه دارد که هم اکنون باید این چالش را جدی گرفت.
بسیاری از صاحننظران امر معتقدند با احداث سد و مهار آب های سطحی مشکل آب اهالی غرب مازندران برطرف خواهد شد که تحقق این مهم نیازمند برنامه ریزی علمی و تامین اعتبارات لازم برای انجام طرح های مطالعاتی است تا ظرفیت های هر منطقه ای شناسایی و آنگاه برای هر کدام نقشه راه اصولی تهیه شود.
شماری از اهالی غرب مازندران با گلایه از کمبود آب آشامیدنی در همه ایام سال به ویژه در فصول تابستان و تعطیلات در گفت و گو با خبرنگاران ایرنا اظهارداشتند که این مشکل سالهاست که آنان را رنج می دهد و تدبیر اصولی برای حل آن نیندیشیده شده است.
محسن رحمتی فرهنگی بازنشسته رامسری مشکل کمبود آب آشامیدنی را یکی از مهمترین معضلات شهروندان این شهرستان برشمرد و گفت : این مشکل دیرینه در ایام تعطیلات و فصل گرما دوچندان می شود.
رحمتی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : در برخی مواقع روز اهالی این منطقه برای نیاز های اولیه آب ندارند و یا آنقدر با افت فشار مواجه هستند که نمی شود گفت آب داریم، پس چه زمانی مسوولان باید به فکر حل این مشکلات باشند.
وی با اشاره به افزایش ساخت و سازها در شهرستان های غرب مازندران تصریح کرد : هر روز بار مشکلات غرب مازندران بیشتر می شود اما زیرساختهای آن نیز برای پذیرش جمعیت شناور فراهم نشده است و این چالشهای به تدریج در آینده نزدیک به بحران تبدیل خواهد شد.
این شهروند رامسری فرسودگی سیستم توزیع و انتقال آب را دیگر عامل هدر رفتن و کمبود آب آشامیدنی منطقه اعلام و اضافه کرد : امید است این معضلات در دولت مردمی سیزدهم برطرف شود.
شهروند دیگری از شهرستان عباس آباد طی تماس با خبرگزاری جمهوری اسلامی دفتر نوشهر از مسوولان خواست نسبت به این چالش اساسی شهرستان و حتی غرب مازندران تدابیر ویژه ای اتخاذ کنند.
وی که خود را یوسف رضایی و مغازه دار شهر معرفی کرد، یادآور شد : بارها معضل کمبود آب آشامیدنی به گوش مسوولان مربوط رسانده شد اما دهه هاست که هنوز این مشکل برطرف نشده است و مسوولان ادوار گذشته تا امروز می دانند که غرب مازندران با امکانات محلی ، خدمات ملی ارایه می کند.
وی ترافیک ، قطعی متناوب برق، تغییر کاربری اراضی و باغ ها و زباله را از دیگر چالش های غرب مازندران برشمرد و بر ضرورت حل همه معضلات این منطقه از سوی مسوولان دولت مردمی سیزدهم تاکید کرد.
بسیاری از کارشناسان بهداشتی می گویند منابع تامین آب در شهرستان های غرب مازندران چون از چاه تامین می شود ، آب منطقه اکنون یا به سمت شوری می رود یا به ماسه رسیده و یا دارای غلظت بالای آهن است که مسوولان امر هرچه زودتر باید نسبت به رفع آن چاره اندیشی کنند.
اهالی غرب مازندران اظهارداشتند با آغاز توسعه شهرک و ویلاسازی این مناطق با کمبود آب آشامیدنی مواجه شده است و مسوولان امر باید برای تامین نیازها از جمله در زمینه های خدماتی، رفاهی و بهداشتی این شهرهای گردشگرپذیر طوری برنامه ریزی کنند که به ساکنان بومی احجاف نشود.
باید فکر اساسی کرد
فرماندار نور گفت: آب آشامیدنی این شهرستان از آب های زیر زمینی تامین می شود که در آینده نزدیک با فرونشست زمین، تداخل فاضلاب و خشک شدن چشمه های بالا دست و شور شدن آب در مناطق ساحلی را به همراه دارد.
احمد توکلی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : جای تاسف است که با وجود بارش حدود ۲ هزار میلی متری باران در سال در برخی از مناطق غرب مازندران، مردم با کمبود آب آشامیدنی مواجه هستند.
وی اظهارداشت: گرانترین شیوه تامین آب آشامیدنی برداشت آب از سفره های زیرزمینی است این در حالی است که با مدیریت آب های سطحی و سد زدن بروری چندین رودخانه این شهرستان قادر به تامین آب آشامیدنی شهرستان خواهیم بود.
وی با اشاره به این که بیشتر رودخانه های شهرستان نور وحشی هستند و در هنگام بارندگی دبی بالا دارند از وزارت نیرو خواست کار مطالعاتی لازم را برای احداث چندین سد کوچک مقایسه برای تامین آب آشامیدنی مردم در دستور کار قرار دهد.
فرماندار نور تصریح کرد : وزارت نیرو باید با برنامه ریزی های لازم با استفاده از آب سطحی به داد مردم این منطقه برسد و هم اکنون در کشور استفاده از آب های سطحی برای آشامیدنی بیش از ۴۰ درصد و در مازندران پرآب ۱۲ درصد و در شهرستان نور این میزان صفر است.
توکلی خاطرنشان کرد: چندین آب بندان در شهرستان نور وجود دارد که نیازمند است از ظرفیت آنها که سد طبیعی است با قرار دادن دستگاه تصفیه برای آب آشامیدنی استفاده و شهرهای ساحلی تامین شود.
مردم با کمبود شدید آب مواجه اند / آغاز طرح های آبرسانی در دولت سیزدهم
عملیات اجرایی طرح ملی آبرسانی به رامسر، تنکابن و عباس آباد به گفته نماینده مردم این شهرستان های غرب مازندران با تخصیص ۱۵۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات سفر رییس جمهور به استان مازندران آغاز شد.
به گزارش ایرنا ، مردم مازندران بیستم اسفند ماه سال گذشته در قالب هفدهمین سفر استانی هیات دولت میزبان سیدابراهیم رئیسی رییس جمهور بودند که تصویب ۱۷ هزار و ۷۸۰ میلیارد تومان اعتبار در بخش های اقتصادی ، عمرانی ، اقتصادی و زیرساختی در قالب ۱۷۶ مصوبه مهم ترین دستاورد این سفر پرخیر و برکت بود که باید تا سال آینده برای اجرای کامل طرح های مربوط جذب و هزینه شود.
براساس گزارش از منابع رسمی ، تاکنون از این میزان اعتبار مصوب، بیش از سه هزار میلیارد تومان آن برای تکمیل و بهره برداری طرح های نیمه تمام بخش زیرساختی ، عمرانی و اقتصادی در مازندران اختصاص و هزینه شده است.
نماینده مردم شهرستان های تنکابن ، عباس آباد و رامسر در مجلس شورای اسلامی از آغاز عملیات اجرایی طرح ملی آبرسانی در حوزه انتخابیه اش خبر داد و گفت : حدود ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار از محل سفر پرخیر و برکت رییس جمهور به استان مازندران برای اجرای این طرح تصویب و اختصاص داده شد.
سیدشمس الدین حسینی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : اکنون پیمانکار اجرای این طرح ملی انتخاب شده و در این طرح پس از به سرانجام رسیدن طی سه سال پیش بینی شده تا سال ۱۴۲۵ مردم این شهرستان ها با کمبود و تنش آبی مواجه نمی شوند.
وی اظهار داشت : در مرحله نخست این طرح برای تقویت آب آشامیدنی نقاط روستایی و شهری بخش خرم آباد و دیگر نقاط شهرستان تنکابن ازسوی پیمانکار با پیش بینی اعتبار ۳۴۴ میلیارد تومان اجرایی می شود منتهی مراحل اجرای نهایی این طرح نیاز به اعتبار کلان دارد.
وی بیان داشت : و رفع کمبود آب نقاط روستایی و شهری سه شهرستان عباس آباد، تنکابن و رامسر برای جمعیت ۶۲۰ هزار نفری و ۱۳۷ کیلومتر خطوط انتقال از رودخانه ۲ هزار ، سه هزار چشمه کیله تنکابن، سدمجیران رامسر تامین شود.
وی گفت: این طرح با تامین آب هزار و ۸۰۰ لیتر برثانیه از طریق ساخت چهار منبع برای جمعیت ۶۲۰ هزار نفری این شهرستان های پیش بینی شد و اگرچه هزینه اجرای کامل این طرح طی سه سال آینده بیش از این میزان اعتبار مصوب است منتهی از آنجایی که یکی از راهبردهای دولت جهادی رفع معضل تنش آبی و مبارزه با بحران خشکسالی است جای امیدواری است که از دیگر منابع هم برای تکمیل این طرح اختصاص یابد.
وی بیان کرد: امروز یکی از علت های اساسی کمبود، افت فشار و قطعی آب در برخی از نقاط روستایی و شهری غرب مازندران ورود چشمگیر مسافران و گردشگران و سکونت جمعت پنهان است که متاسفانه آمارش در سرشماری طرح ملی نفوس مسکن سال ۱۳۹۵ ثبت نشد و ضمن آنکه این منطقه بویژه رامسر جزو یکی از شهرستان های باران خیز است و سالانه مقدار هزار ۵۰۰ میلی متر تا ۲ هزار میلی متر باران در این منطقه می بارد با این حال مردم این منطقه با کمبود شدید آب مواجه هستند.
حسینی افزود : حدود ۱۶ درصد از آب آشامیدنی از طریق آب های سطحی آب رودخانه ها و بقیه از طریق آب های زیرزمینی می شود امیدوارم با اجرای کامل این طرح معضل کم آبی در این منطقه رفع شود.
نماینده مردم شهرستان های رامسر ، تنکابن و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی گفت: تغییر اقلیم ، ساخت و سازهای غیرمجاز و فشار جمعیت به برخی از استان های کشور به ویژه مازندران و غرب این استان است بنابراین جای امیدواری است این دولت از دیگر منابع اعتبارات برآورده شده و برای اجرای کامل این طرح که بیش از چهارهزار میلیارد تومان است اختصاص دهد و برای یک بازه زمانی بیش از ۲ دهه مردم این خطه از مازندران را از کمبود و افت فشار آب در تمامی فصول به ویژه نیمه نخست هرسال رهایی یابند.
کارشناسان و مسوولان شرکت آب و فاضلاب مازندران در گزارشی به خبرنگار ایرنا اظهارداشتند : افزایش هفت برابری جمعیت بیشتر نقاط شهری به ویژه غرب این استان امروز ارائه خدمات به مردم نقاط روستایی و شهری را مشکل ساز کرده است.
برابر گزارش ها ، هم اینک در نقاطی از نقاط روستایی و شهری شهرستان های تنکابن از جمله بخش خرم آباد ، کلارآباد ، سلمانشهر ، اسبچین ، کرکاس ، حیدرآباد و نقاطی از شهرستان رامسر با کمبود آب مواجه هستند و بنا به گفته اهالی این شهرستان ها در برخی از روزهای هفته به تعطیلات گاهی اوقات در روز سه ساعت تا چهار ساعت با کمبود آب آشامیدنی مواجه هستند.
ضرورت تکمیل طرح های ملی آبرسانی در نوشهر و چالوس
به گفته مسوولان امر تکمیل طرح ملی آبرسانی به شهرهای نوشهر، چالوس، هچیرود و مرزنآباد و ۱۲۹ روستای این ۲ شهرستان مهم ترین خواسته مردم منطقه از دولت سیزدهم است.
در همین پیوند ، علی قاسمی فرماندار چالوس نیز معتقد است تامین منابع آبی پایدار برای چالوس با توجه به گردشگر پذیر بودن و حضور میلیون های گردشگر و خوش نشین در روستاها و شهرهای این شهرستان ضروری است.
وی ادامه داد: با تکمیل شدن پروژه های آبرسانی در این مناطق یکی از مشکلات اصلی مردم برطرف می شود.
مسوولان نهادهای مربوط سال گذشته خاطرنشان کردند برای تکمیل مرحله نخست طرح ملی آبرسانی به شهرهای نوشهر، چالوس، هچیرود و مرزنآباد بیش از ۵۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است و دولت سیزدهم نسبت به این مهم توجه اساسی کرده است.
مرحله نخست این طرح که اجرای آن از سال ۱۳۹۴ آغاز شده آبرسانی برای شهر مرزنآباد و شامل اجرای سد انحرافی است که طبق آمار موجود بیش از ۷۰ درصد پیشرفت و خط انتقال به طول پنج کیلومتر تا ابتدای مخازن مرزنآباد باید لوله گذاری شود و بخشی از این مسیر لولهگذاری شده و ۶۵۰ متر آن نیز نیازمند تملک و آزادسازی است.
نماینده مردم نوشهر،چالوس و کلاردشت در مجلس شورای اسلامی در این جلسه گفت: غرب استان مازندران از محمود آباد تا رامسر با دارا بودن شمار زیاد جمعیت دارد هم اکنون تمام شاخصهای اعتباری منطقه برای تعداد جمعیت ثابت در نظر گرفته می شود.
محمدعلی محسنی بندپی ادامه داد: در شهرهای و روستاهای منطقه اشتراک آب و برق خانگی بیش از سه برابر آنها به ویلاهای خوش نشین و مابقی به بومیان منطقه اختصاص دارد.
وی تصریح کرد: ما میزبان همه کشور هستیم و مردم غرب مازندران آب آشامیدنی، برق، محیط زیست، جاده ها ، گاز و همه چیزشان را با سخاوت تمام با سایر هموطنان از اقصی نقاط کشور تقسیم کردند، ولی مردم منطقه از مسوولان کلان کشوری خواستار برقراری عدالت در در نظر گرفتن و تامین اعتبار پروژه ها براساس جمعیت حاضر در منطقه هستند.
با این وجود، کارشناسان آب منطقه در غرب مازندران احداث سد و مهار آب های سطحی در منطقه را راهکار حل مشکل آب اهالی می دانند و برای تامین آب کشاورزی منطقه می گویند باید سردهنه های سنتی به مدرن تبدیل شود.
در غرب مازندران علاوه بر آب بندانها، ۳۲ رودخانه دارای آب قابل توجه وجود دارد که آب آنها به دریای خزر می ریزد که رودخانه های دو هزار و سه هزار و چشمه کیله تنکابن، سردآبرود و چالوس شاخص ترین آنها هستندد که با بهره برداری از آن مشکل تامین آب منطقه برطرف خواهد شد.
طبق آمار ارایه شده از سوی شرکت آب و فاضلاب شهری مازندران ۸۸ درصد آب آشامیدنی مناطق شهری استان از ۲۹۸ حلقه چاه تامین می شود.
استان باران خیز و سرسبز مازندران که از نعمت دریا و رودخانه های زیادی برخوردار است به دلیل عدم سرمایه گذاری لازم در بیشتر شهرها با کمبود آب آشامیدنی مواجه است و این وضعیت در فصل گرم تابستان و با حضور میلیونی گردشگران بیشتر نمایان می شود.
عدم تامین زیرساختهای لازم توسعه در صنعت آب موجب بروز این مشکلات شده که به تاکید کارشناسان نتوانیستیم از ظرفیت خدادادی بارش باران و آبهای جاری رودخانه ها به نحو مطلوب در غرب مازندران استفاده شود.
هم اکنون میزان آب مصرفی مناطق شهری استان پنج هزار و ۸۱۰ لیتر بر ثانیه است و از این میزان پنج هزار و ۱۱۳ لیتر بر ثانیه از طریق چاه های این شهرستانها تامین می شود.
مسوولان امر میزان برداشت آب از منابع زیرزمینی و سطحی مازندران را هشت هزار و ۱۴۱ لیتر برثانیه اعلام کردند و بنا به گزارش ارایه شده ۲۸ درصد آب آشامیدنی استحصال شده یعنی معادل ۲ هزار و ۳۳۱ لیتر برثانیه به دلیل تلفات ناشی از فرسودگی شبکه آبرسانی به هدر می رود.
بر پایه این گزارش یک هزار و ۷۱۵ کیلومتر از هفت هزار و ۴۴۶ کیلومتر شبکه آب رسانی شهری استان فرسوده است ضمن این که نیاز سالانه آب آشامیدنی شهرها و روستاهای استان مازندران ۳۶۰ تا ۴۰۰ میلیون مترمکعب اعلام شد.
بر اساس آمارهای رسمی، ظرفیت میزان استحصال آب مازندران در حد ۶ میلیارد و ۶۰۰میلیون مترمکعب در سال است که از این مقدار چهار میلیارد و ۹۰۰میلیون مترمکعب آب های سطحی و بقیه آب های زیرزمینی است.
به طور میانگین سالانه حدود یک میلیارد و ۵۵۰میلیون مترمکعب آب در بخش آب های سطحی و یک میلیارد و ۳۵۰میلیون مترمکعب در بخش زیرزمینی برداشت می شود و بقیه آب سطحی در طول سال به دریا می ریزد.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مازندران اوایل سال جاری تولید آب آشامیدنی این شرکت را حدود ۱۰ هزار لیتر در ثانیه اعلام کرد و گفت : از آن جایی که ۳۰ درصد آب استحصال شده به دلیل تلفات ناشی از فرسودگی شبکه به هدر میرود ، مازندران در زمان پیک مصرف با کمبود ۷۵۰ لیتر آب در ثانیه مواجه می شود.
بهزاد برارزاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اظهار این که گردشگرپذیر بودن استان هم مشکل کمبود آب را حادتر می کند ، افزود : از آن جایی که حضور مسافران و گردشگران در استان طی سال به خصوص در ایام نوروز ، تعطیلات پایان هر هفته و ایام تابستان دائمی شده است ،به طور متوسط میزان مصرف آب شرب در این ایام حدود ۲۰ درصد از روزهای عادی سال بیشتر می شود.
وی ظرفیت تولید آب شرکت آب و فاضلاب مازندران از مجموع حدود یکهزار منبع آبی شامل چاه ،چشمه و سدها را ۱۵ هزار ۴۲۵ لیتر عنوان کرد و گفت : به دلیل مشکلات ناشی از کم بارشی و برداشت های بیش از حد چاه های عمیق ، هر سال شاهد افت شدید سطح آب های زیر زمینی و در نتیجه کاهش ظرفیت تولید استان هم هستیم که مشکلات را در آینده پیچیده خواهد کرد.
برارزاده با استناد به بررسی های آماری ، میانگین مصرف مشترکان آب در مازندران از ۶ هزار و ۲۰۰ تا حدود هفت هزار و ۴۰۰ لیتر بر ثانیه اعلام کرد و افزود که این میزان در برخی از شهرهای گردشگرپذیر بویژه در غرب استان تا ۱۰۰ درصد افزایش می یابد.
وی با اظهار این که مازندران با دو چالش در بخش آب آشامیدنی مواجه است، توضیح داد : از یک سو کاهش میزان بارندگی را داریم که باعث بروز خشکسالی شده است و از سوی دیگر وسعت تاسیسات تولید ، توزیع و انتقال آب از طریق کیلومترها خطوط انتقال و شبکه های آبرسانی است که باید به آن قرار گرفتن بسیاری از شهرهای استان در نزدیکی ساحل و مشکلات ناشی از آن را هم اضافه کرد. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مازندران از افتتاح و آغاز عملیات اجرایی ۳۵ طرح عمرانی همزمان با گرامیداشت هفته دولت در این استان خبر داد.
برارزاده اظهارداشت که در این هفته ۲۷ طرح با ۹۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار بهره برداری و عملیات اجرایی هشت طرح با ۷۰ میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال اعتبار آغاز می شود و ۶۸ هزار نفر از جمعیت استان از مزایای این طرح ها بهره مند خواهند شد.
وی گفت که خط انتقال و شبکه توزیع به طول بیش از ۱۳۶ کیلومتر، ۱۱ حلقه چاه با آبدهی ۲۳۱ لیتر در ثانیه، ۱۱ باب مخزن آن به حجم ۲ هزارو ۲۳۵ مترمکعب، شبکه اصلی و فرعی فاضلاب به طول حدود ۱۰ کیلومتر و بوگیر بخش آشغالگیر، دانهگیر و لجن کش مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب ساری آماده افتتاح است که در هفته دولت به بهره برداری میرسد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مازندران افزود که در این هفته عملیات اجرایی حفر ۲ حلقه چاه با آبدهی ۴۵ لیتر در ثانیه، چهار باب مخزن به حجم یکهزار و ۳۰۰ مترمکعب، خط انتقال آب به طول حدود سه کیلومتر و فاضلاب آغاز خواهد شد.
وی حفاظت از محیط زیست و منابع آب های زیرزمینی، ارتقای بهداشت و سلامت عمومی جامعه و استفاده از پساب تولیدی در بخش کشاورزی را از اهداف مهم اجرای طرح فاضلاب عنوان کرد و گفت که با هدف رفع محرومیت، تامین منابع آب پایدار و بهرمندی روستاییان از نعمت آب آشامیدنی سالم و بهداشتی، طرحهای آبرسانی زیادی در دست اقدام است که به مروز تکمیل و بهره برداری میشود.
منابع آبی مازندران از ۷۲۰ حلقه چاه، ۳۵۳ دهنه چشمه و سه سد با ظرفیت تولید و استحصال ۵۲۲ میلیون مترمکعب، تامین میشود.
شرکت آب و فاضلاب مازندران یک میلیون و ۱۰۲ هزار مشترک را در ۵۸ شهر و یکهزار و ۶۷۸ روستا زیرپوشش دارد.
نظر شما