به گزارش خبرنگار ایرنا، ملاک تعیین میزان جمعیت ورزشکاران هر استان از سوی وزارت ورزش و جوانان کشور، تعداد بیمه شدگان است که سازماندهی جمعیتی در این حوزه را مشخص میکند.
استان همدان هم اکنون در حالی طبق آمار رسمی ۷۸ هزار ورزشکار بیمه شده ورزشی را به ثبت رسانده که از این تعداد ۳۰ هزار و ۸۸۱ ورزشکار را بانوان تشکیل میدهند.
در واقع بانوان نزدیک به نیمی از جمعیت ورزشکاران استان همدان را تشکیل میدهند که این رقم بسیار جالب توجه است و کمتر استانی به این آمار برابر رسیده است.
براساس آمارهای موجود بیشترین گرایش مردان به ورزش فوتبال است که ۱۱ هزار و ۷۸۲ ورزشکار این رشته را تشکیل میدهند.
پس از فوتبال بیشترین گرایش ورزشکاران مرد در سطح استان همدان به رشته کشتی اختصاص دارد که هم اینک ۶ هزار و ۳۰۵ ورزشکار، مربی و داور در آن فعالیت دارند.
پرورش اندام نیز با چهار هزارو ۷۸۸ ورزشکار رتبه سوم محبوبترین ورزش در سطح استان همدان را در اختیار دارد و ژیمناستیک با سه هزار و ۴۶۲ ورزشکار، مربی و داور سازمان یافته در رتبه چهارم است.
ورزشهای همگانی در صدر محبوبیت بانوان
اما بیشترین حضور بانوان ورزشکار همدانی را در فعالیت ورزشهای همگانی میتوان مشاهده کرد به طوریکه هم اینک چهار هزار و ۵۴۷ نفر در رشتههای زیرمجموعه این هیات تمرین و مسابقه میدهند.
ریزش ۲۵ رشته از مجموعه فدراسیون ورزشهای همگانی و ایجاد فدراسیون جدید آمادگی جسمانی سبب شد تا آمار ورزشکاران همگانی نیز در تمامی استانها از جمله همدان کاهش چشمگیری پیدا کند.
در واقع پس از تشکیل این فدراسیون جدید، یک هزار و ۴۴۷ ورزشکار، مربی و داور ورزشهای همگانی از آمار این هیات در سطح استان همدان جدا شدند و زیرپوشش آمادگی جسمانی قرار گرفتند.
با این وجود آمارهای ثبت شده در هیات ورزشهای همگانی نشان میدهد که گرایش بانوان به ورزشهای غیررزمی، تفریحی و عمومی بیش از سایر رشتهها است.
آمارهای ثبت شده در هیات ورزشهای همگانی نشان میدهد که گرایش بانوان به ورزشهای غیررزمی، تفریحی و عمومی بیش از سایر رشتهها است.
ورزش پرورش اندام و بدنسازی با چهار هزار و ۳۱۷ نفر زن در جایگاه دوم در بیشترین جمعیت فعال بانوان ورزشکار، مربی و داور را تشکیل میدهد.
ژیمناستیک نیز در یکسال گذشته با رشد بسیار خوبی برخوردار بوده و هم اکنون سه هزار و ۶۹۳ نفر در بخش بانوان را سازماندهی کرده است.
والیبال بانوان نیز امسال جهش خوبی داشته است به طوریکه ۲ هزار و ۹۹۲ نفر فعال را به ثبت رسانده و به لحاظ آماری از مردان در این رشته پیشی گرفتهاند.
گرایش بانوان به رشته کاراته نیز بیش از مردان است و امسال شاهد فعالیت مستمر ۲ هزار و ۸۴۰ بانوی کاراته کا در سطح استان همدان هستیم که به لحاظ جمعیتی، پنجمین ورزش محبوب این قشر به شمار میرود.
قایقرانی پرافتخارترین ورزش کم جمعیت همدان
رشته قایقرانی در بین ۵۰ هیات ورزشی همدان با کمترین جمعیت ورزشکار توانسته با ارزشترین مدالهای بین المللی را نصیب ورزش این استان بکند.
در حال حاضر ۴۰ ورزشکار همدانی در رشته قایقرانی فعالیت دارند که سهم مردان ۲۸ نفر و مابقی را بانوان تشکیل میدهند اما نکته جالب اینجاست که از ۱۲ قایقران دختر همدانی، سه ورزشکار به نامهای کیمیا زارعی، مریم امیدی پارسا و مریم کرمی بیشترین مدالهای بین المللی را برای استان همدان به دست آوردهاند.
تنیس روی میز نیز جزو رشتههایی است که با وجود قهرمانان ارزشمند و ملی پوش، جزو کمترین بیمه شدگان ورزشی را در خود دارند.
براساس آمارهای اعلام شده تنها ۳۵۴ ورزشکار، مربی و داور در این ورزش فعالیت رسمی و ثبت شده دارند که ۱۳۶ نفر را بانوان تشکیل میدهند.
این در حالی است که رشته تنیس روی میز یکی از موفقترین ورزشهای استان همدان در کسب مدالهای رنگارنگ ملی و بین المللی به شمار میرود که از شانسهای اصلی کسب سهمیه بازیهای آسیایی و المپیک آینده نیز محسوب میشود.
سایر رشتههایی که شانس کسب سهمیه بازیهای آسیایی ۲۰۲۳ هانگژو چین را دارند به دوچرخه سواری با ۲۲۴ ورزشکار سازمان یافته، تیراندازی با ۱۸۶ ورزشکار، کاراته با چهار هزار و ۵۶۸ و ووشو با یک هزار و ۴۵۹ ورزشکار اختصاص دارد.
خیز جمعیتی در ژیمناستیک
بیشترین خیزش جمعیتی در یکسال گذشته به ورزش ژیمناستیک مربوط میشود که توانسته سه هزار و ۴۶۲ نفر در بخش مردان و سه هزار و ۶۹۳ نفر را در بخش بانوان سازماندهی کند.
کارشناسان دلیل گرایش به ورزش ژیمناستیک را آگاهسازی بسیار خوب مربیان نسبت به اهمیت این ورزش نزد والدین عنوان میکنند و اینکه تبلیغات خوبی را در سطح مدارس به ویژه ردههای سنی پایه انجام دادهاند.
خانوادهها براین باور هستند که ژیمناستیک مادر تمامی رشتههای ورزشی است و انعطاف پذیری و هنرنمایی فرزندان خود را در این رشته مورد پسند میدانند.
خانوادهها براین باور هستند که ژیمناستیک مادر تمامی رشتههای ورزشی است و انعطاف پذیری و هنرنمایی فرزندان خود را در این رشته مورد پسند میدانند.
رشتههای مدرن همچنان کم جمعیتترین ورزشکار را در خود دارند و آمارها بیانگر این است که ورزشهایی نظیر بولینگ و بیلیارد تنها ۲۰ نفر را به ثبت رسانده، اسکی ۴۰ ورزشکار، شمشیربازی ۴۳ نفر، سوارکاری ۲۲۵ نفر، تیروکمان ۱۰۵ و موتورسواری و اتومبیلرانی ۸۶ ورزشکار را سازماندهی کردهاند.
کمترین تعداد ورزشکار سازمان یافته نیز به ناشنوایان اختصاص دارد که تنها پنج ورزشکار بیمه شده دارد و هیاتهای ورزشی نوپا نظیر ورزشهای دانشگاهی یک ورزشکار، سازمان زندانها هفت ورزشکار و ورزشهای کارگری ۱۵ نفر را به خود اختصاص داده اند.
نکته جالب توجه اینکه رشته چوگان هیچ فعالیت ورزشی را در فهرست ورزشکاران سازمان یافته استان همدان ندارد و گرایش به این رشته را شاهد نیستیم.
افزایش جمعیتی ورزشکاران در والیبال، کاراته، تکواندو، بسکتبال، ورزشهای رزمی و دانش آموزی نیز با جهش خوبی به نسبت سال گذشته برخوردار است.
عجیبترین آمار ثبت شده نیز به رشته دو ومیدانی اختصاص یافته به طوریکه هم اکنون تنها ۲۴۰ ورزشکار، مربی و داور در سیستم بیمه شدگان هیات پزشکی ورزشی استان همدان که ملاک رسمی در آمارگیری تعداد ورزشکاران است، مشاهده میشود.
البته دو ومیدانی هر هفته برنامههای گسترده را در سطح روستاها، پایگاههای مقاومت بسیج، مدارس و سایر حوزهها به صورت عمومی و در راستای استعدادیابی برگزار میکند که آمار بیمه شدگان این رشته نشان میدهد هنوز اهمیت برخورداری از بیمه ورزشی نهادینه نشده است.
گرایش بانوان به رشته وزنه برداری
وزنه برداری از جمله رشتههای ورزشی است که طی سالهای اخیر با گرایش بانوان همدانی همراه شده و سابقه در کسب مدالهای کشوری و حتی دعوت شده به تیم ملی را دارد.
اگرچه این ورزش به لحاظ جمعیت ورزشکار به نسبت سالهای قبل با افت مواجه شده اما در حال حاضر ۴۸ ورزشکار به صورت مستمر در آن فعالیت دارند که ۲۳ نفر را بانوان تشکیل میدهند.
این نشان میدهد که بانوان همدانی به رشتههای قدرتی نظیر وزنه برداری نیز علاقه مند هستند و دی ماه گذشته نیز کیانا ترک بیات وزنه بردار نهاوندی دسته ۴۹ کیلو این مسابقات با مهار وزنه ۴۵ کیلو در یک ضرب و ۵۵ کیلو در دوضرب موفق به کسب مدال نقره شد.
بانوان همدانی به رشتههای قدرتی نظیر وزنه برداری نیز علاقه مند هستند و دی ماه گذشته نیز کیانا ترک بیات وزنه بردار نهاوندی دسته ۴۹ کیلو این مسابقات با مهار وزنه ۴۵ کیلو در یکضرب و ۵۵ کیلو در دوضرب موفق به کسب مدال نقره شد.
بانوان در رشتههای کشتی، ووشو و کوراش و جودو حضوری موفق دارند و در این سه رشته سابقه کسب مدالهای قهرمانی جهان، آسیا و کشوری را دارند.
بر اساس شنیدهها بانوان در رشته بوکس نیز فعالیت دارند اما دارای بیمه ورزشی سایر رشتهها هستند ضمن اینکه گرایش آنها در رشتههای رزمی نیز بسیار مطلوب است و هم اکنون یک هزار و ۷۲۲ ورزشکار زیر نظر هیات انجمنهای رزمی فعالیت دارند و ۳۶۹ ورزشکار زن نیز کونگ فو و هنرهای رزمی را به طوری رسمی دنبال میکنند.
نظر شما