خنجر جدید بن زاید به مصر/ تلاش برای تضعیف قاهره در آفریقا

تهران-ایرنا- دولت امارات تلاش می کند که خود را به عنوان میانجیگر بین مصر و اتیوپی درباره اختلاف آنها در پرونده «سد النهضه» معرفی کند اما به عقیده دیپلماتهای مصری، حمایت امارات از اتیوپی و فشار نیاوردن لازم به این کشور نشان می دهد که ابوظبی فقط بدنبال تامین منافع خود و تضعیف قاهره به عنوان رقیبش در آفریقا است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، یک دیپلمات سابق مصری در گفت وگو با پایگاه خبری «العربی الجدید» تصریح کرد: دولت مصر به خوبی می‌داند که نمی‌تواند روی امارات متحده عربی به عنوان یک متحد برای تقویت موضع قاهره در موضوع «سد النهضه» حساب باز کند؛ سدی که اتیوپی بدون توجه به پیامدهای منفی آن برای مصر، به ساخت آن اصرار دارد.

این دیپلمات که العربی الجدید نام وی را فاش نکرد، افزود: امارات یکی از حامیان اصلی دولت اتیوپی است که با ارسال سلاح و هواپیمای بدون سرنشین به «ابی احمد» نخست وزیر این کشور در جنگ علیه جنگجویان «تیگرای» کمک زیادی کرد و این سلاح ها معادله را به نفع ابی احمد تغییر داد.

وی ادامه داد: علاوه بر تمایل امارات به تامین منافع اقتصادی خود در اتیوپی با حمایت از دولت ابی احمد، ابوظبی همچنین می خواهد مصر را به عنوان یک رقیب منطقه ای بالقوه تضعیف کند.

اخیرا نخست وزیر اتیوپی با محمد بن زاید رئیس امارات در ابوظبی دیدار کرد. این دیدار منجر به امضای موافقت نامه دوجانبه ای بین شرکت «مصدر» ابوظبی و دولت اتیوپی برای تامین انرژی شد. فاز اول این قرارداد درباره «توسعه یک پروژه فتوولتائیک خورشیدی با ظرفیت ۵۰۰ مگاوات» است و در فازهای بعدی، این میزان به دو هزار مگاوات قابل افزایش است.

به نوشته العربی الجدید، منابع دیپلماتیک گفتند که درپی این دیدار، طرح میانجیگیری جدید امارات بین اتیوپی و مصر در دستور کار قرار گرفت و روز بعد از این دیدار، عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر برای شرکت در نشست مشورتی سران شورای همکاری به ابوظبی رفت.

یک منبع مصری آشنا به مسائل فنی حوزه آب با کم اهمیت دانستن نقش آفرینی امارات در پرونده سد النهضه که اتیوپی در حال انجام چهارمین مرحله آبگیری آن است، گفت که پاسخ به میانجیگری جدید امارات از طریق هرگونه امتیازدهی قاهره به اتیوپی برای بازگشت به میز مذاکره در پرونده سد النهضه، زیان جدیدی برای مصر خواهد بود.

به نوشته العربی الجدید، منابع دیپلماتیک یاد شده فاش کردند که مصر از خنجر جدیدی که قاهره از جانب امارات در پرونده سند النهضه و بحران با اتیوپی دریافت کرده، خشمگین است.

پایگاه العربی الجدید افزود: پیشنهاد امارات بر مبنای ارائه بسته ای از امتیازات اقتصادی از طریق اجرای پروژه های حوزه انرژی، در ازای تعدیل موضع مصر و بازگشت به مذاکرات بوده اما به گفته ناظران، امارات فشار زیادی به آدیس آبابا برای انجام این کار نیاورده است.

دیپلمات سابق مصری در گفت وگوی خود با این پایگاه تصریح کرد: امارات به مصر برای ارائه فناوری نمک زدایی آب وعده کمک داده تا قاهره بتواند بر بحران کمبود آب غلبه کند، زیرا این بحران، مصر را از نظر امنیت آبی تحت سلطه قدرت های خارجی قرار می دهد.

به عقیده ناظران یاد شده، این اقدام صرفا تلاشی از سوی ابوظبی برای نشان دادن نوعی حمایت از قاهره در آستانه بحران اقتصادی این کشور بوده است.

مصر و سودان به دلیل بهره‌برداری اتیوپی از سد بزرگ النهضه که روی «رود نیل» احداث شده، با دولت آدیس آبابا اختلاف شدید دارند.

مصر در کنار سودان هر دو در پایین دست رود نیل از مخالفان جدی آبگیری سد النهضه به شمار می‌روند و از ۱۰ سال پیش تاکنون چندین بار درباره عواقب آبگیری کامل این سد، به اتیوپی هشدار داده‌اند.

سد النهضه که در ۱۵ کیلومتری مرز اتیوپی با سودان به روی رود نیل ساخته شده، در صورت آبگیری کامل و راه اندازی، بزرگ‌ترین نیروگاه برق آبی آفریقا و هفتمین سد بزرگ جهان خواهد بود و گفته شده که آبگیری کامل آن تهدید جدی علیه حیات مصر است.

«عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر پیشتر گفته بود که آبگیری یک طرفه سد النهضه تامین آب ۱۰۰ میلیون مصری را تهدید می‌کند و هرگونه کاهش در منابع آب مصر خط قرمزی برای آن کشور است که نمی‌توان از آن عبور کرد. او همچنین تاکید کرده بود که در صورت عبور اتیوپی از این خط قرمز، مجبور خواهد شد، از ارتش برای مقابله با تصمیم اتیوپی استفاده کند.

مذاکرات سد النهضه از آوریل ۲۰۲۱ پس از ناتوانی مصر، سودان و اتیوپی از دستیابی به توافق قبل از مرحله دوم آبگیری این سد متوقف شد.

مصر و سودان با تلاش و خواست اتیوپی برای آبگیری کامل سد النهضه روی رودخانه نیل قبل از توافق سه جانبه مخالف هستند.

عملیات اجرایی سد النهضه اتیوپی از سال ۲۰۱۱ به عنوان بزرگترین طرح تولید برق آبی در قاره آفریقا و با بودجه ای معادل چهار میلیارد دلار آغاز شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha