راه‌اندازی پایگاه پژوهش‌های منطقه‌ای شمال، مطالبه‌ای که تبدیل به آرزوی دیرینه شد

نوشهر- ایرنا- راه‌اندازی پایگاه پژوهش‌های منطقه‌ای شمال در رامسر به تاکید محققان، پژوهشگران و فعالان حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی غرب مازندران مطالبه به حق اهالی منطقه بوده و انتظار است این مصوبه هیات دولت وقت در ۱۶ سال قبل در دولت سیزدهم اجرایی بشود.

به گزارش ایرنا، پایگاه پژوهش‌های منطقه ای شمال با وجود داشتن مصوبه هیات دولت در ۱۶ سال قبل قرار بود در شهرستان رامسر احداث شود که به گفته مسوولان امر برای این مهم اعتبار و مکان در نظر گرفته شد که همچنان بلاتکلیف رها شده است.

در همین ارتباط شماری از محققان و استادان و فعالان حوزه های گردشگری و میراث فرهنگی و صنایع دستی غرب مازندران از ماه گذشته با راه اندازی کارزاری در شبکه اجتماعی طی نامه ای خطاب به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دولت سیزدهم برای اجرایی شدن این مصوبه خواستار کمک شدند و همچنین از اهالی و محققان منطقه خواسته شد تا با اشتراک گذاری لینک و ارسال آن برای دیگران علاوه بر اطلاع رسانی از آنها برای جمع آوری امضا این نامه کمک گرفته شد.

این صاحبنظران در این نامه خطاب به عزت الله ضرغامی نوشتند" ۱۶ سال هست که یک مطالبه محققان و مردم رامسر و از پژوهشگاه میراث فرهنگی نیز یک تابلو بر جا مانده است و این مطالبه مردمی تبدیل به یک آرزوی دیرینه شده است و علاقه مندان میراث فرهنگی در نگین گردشگری ایران رامسر هنوز منتظر تحقق وعده های دولتمردان هستند".

این پایگاه پژوهشی یکی از مهمترین دغدغه های فعالان حوزه های میراث فرهنگی، باستانشناسی و فعالان گردشگری شمال ایران است که با راه اندازی آن می تواند در قالب خدمات علمی و پژوهشی در حوزه های صنایع دستی، گردشگری و میراث فرهنگی خدمات علمی ارایه کند و همگان به ویژه حوزه های تخصصی بهره مند شوند.

بنا به گفته کارشناسان با ایجاد پایگاه پژوهش های منطقه ای شمال به مرکزیت رامسر قرار بود خدماتی در قالب علمی و پژوهشی در حوزه های میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی ارایه شود که نتیجه آن تدوین نقشه راه برای آینده‌پژوهی در این حوزه فرهنگی بود.

شناسایی و بررسی، حفاظت و نگهداری همچنین معرفی، آموزش و کاربردی‌سازی سه ماموریت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حوزه میراث‌ فرهنگی است که شناسایی و بررسی وظیفه پژوهشگاه به‌عنوان بازوی علمی این وزارتخانه است.

این کارشناسان میراث فرهنگی را بهترین واسطه در حوزه آموزش برای انتقال دانش به دیگران می دانند و می گویند در صورتی که بتوان از ظرفیت های موجود میراث فرهنگی و تاریخی کشور استفاده بهینه بشود، کسب و کار در این حوزه بیش از پیش افزایش می یابد و با صرف هزینه کمتر بهترین درآمدها را می شود کسب کرد.

دست اندرکاران امر می گویند غرب مازندران به ویژه رامسر دارای ظرفیت های خوبی در زمینه های باستان شناسی ، تاریخی ، گردشگری و صنایع دستی دارد که با راه اندازی این پایگاه پژوهشی ، علاوه بر اشتغالزایی محققان و فعالان متخصص ذیربط و شناساندن ظرفیت های منطقه، توسعه همه امورات مربوط بخش های یادشده بر اساس نقشه راه علمی انجام خواهد گرفت.

راه‌اندازی پایگاه پژوهش‌های منطقه‌ای شمال، مطالبه‌ای که تبدیل به آرزوی دیرینه شد

پایگاه پژوهش های منطقه ای نیاز مبرم غرب مازندران

در همین پیوند ، رییس اداره میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی رامسر گفت : غرب مازندران به ویژه رامسر به لحاظ باستان شناسی ، گردشگری و میراث فرهنگی و صنایع دستی دارای ظرفیت های فراوانی است که با راه اندازی این پایگاه پژوهشی در توسعه این بخش ها بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

نادر سحرخیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا این خواسته اهالی غرب مازندران را به حق دانست و افزود : اهالی منطقه همچنان پیگیر راه اندازی این پایگاه پژوهش های منطقه ای شمال در این شهرستان هستند.

وی اظهارداشت : این پایگاه صد در صد برای رامسر نیاز است و حتی در بخش گردشگری ما به راه اندازی پژوهشگاه گردشگری نیاز داریم به خاطر این که گردشگری به پژوهش بیشتری نیاز دارد تا مباحث این بخش علمی پیش برود.

رییس اداره میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی رامسر ادامه داد : همچنین این شهرستان در بخش صنایع دستی دارای ظرفیت فراوان و تولیدات متنوع است که با راه اندازی این پایگاه می توان این تولیدات را هدفمند به نمایش گذاشت.

سحرخیز رامسر را برند گردشگری کشور دانست و گفت : به عنوان مثال ، موزه شهدای این شهرستان سومین موزه پردرآمد کشور است بنابراین باید بحث راه اندازی پایگاه یادشده و موزه ها و بازارچه صنایع دستی را در این شهرستان غرب مازندران جدی گرفت.

وی با بیان این که پایگاه پژوهش های منطقه شمال ۱۶ سال قبل از دولت وقت مصوبه دارد ، خاطرنشان کرد: برای راه اندازی این پایگاه در باغ هشت هکتار رامسر زمینی در نظر گرفته شد، پروژه ای بسیار خوبی بود که با وجود تمصمیم گیری دولت وقت و پیگیری آن در دولت بعدی هنوز راه اندازی نشده است.

به تحقق این مصوبه در دولت سیزدهم امیدواریم

وی تصریح کرد : این نهاد به همراه فرمانداری شهرستان در دولت سیزدهم نیز برای راه اندازی این پایگاه مکاتباتی داشته است که امید می رود این مصوبه اجرایی بشود.

وی بهره گیری علمی از ظرفیت های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی غرب مازندران به خصوص این شهرستان را اجتناب ناپذیر دانست و تاکید کرد در صورت بی توجهی به این ظرفیت ها ضرر خواهیم کرد.

محسن پیرزادی دانشجوی دوره دکترای رشته تاریخ ، راه اندازی پایگاه پژوهشی منطقه شمال را در مازندران ضروری برشمرد و گفت : استان شمالی نیاز مبرم به این پایگاه پژوهشی دارند چرا که ظرفیت های تاریخی این منطقه آنطور که باید کاوش و معرفی نشده است.

پیرزادی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت : این پایگاه پژوهشی چون منطقه ای است می تواند خدمات ارزشمندی به استان های همجوار ارایه کند ضمن این که محققان و پژوهشگران این استانها نیز ساماندهی شده به پژوهش های مربوط اقدام می کنند.

ضرورت فعالیت این پایگاه در مازندران

این دانشجوی مازندرانی تصریح کرد : پایگاه پژوهشی منطقه ای شمال مجموعه ای از فعالیت های باستانی و تاریخی و گردشگری و صنایع دستی را علمی ساماندهی می کند که ۲ دولت قبلی نتوانستند این مهم را اجرایی کنند اما این مصوبه انتظار است در دولت سیزدهم به سرانجام برسد.

وی یادآور شد: از کسانی که عامل پیگیری راه اندازی این پژوهشگاه میراث فرهنگی شدند باید قدردانی کرد و مسوولان امر یعنی وزارت میراث فرهنگی نیز باید به این مطالبه مردمی که ۱۶ سال بلاتکلیف رها شده بود، پاسخ مثبت بدهد.

راه‌اندازی پایگاه پژوهش‌های منطقه‌ای شمال، مطالبه‌ای که تبدیل به آرزوی دیرینه شد

وزارت میراث فرهنگی دولت سیزدهم این آرزوی غرب مازندران را تحقق بخشد

استاد رشته گردشگری دانشگاه های غرب مازندران و شرق گیلان در همین ارتباط گفت : ما در شبکه اجتماعی کارزاری برای راه اندازی پایگاه پژوهش های منطقه ای شمال راه انداختیم و از وزیر میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی دولت سیزدهم خواستیم تا این آرزوی دیرینه فعالان حوزه های میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی در غرب مازندران محقق سازد.

محمدرضا اورمزدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پایگاه پژوهش های منطقه ای شمال ایران به مرکزیت رامسر، ۱۶ سال پیش در دولت وقت مصوبه هیات دولت گرفت و طبق آیین نامه آن پنج استان این مناطق را تحت نظر خودش داشت.

به گفته وی برای تحقق این مهم فرهنگی زمین و اعتبار آن هم اختصاص یافت که متاسفانه طی این سال ها فقط یک تابلو از این مرکز فرهنگی بر جا مانده است.

وی اظهارداشت: این پایگاه پژوهشی یکی از مهمترین دغدغه های فعالان حوزه های میراث فرهنگی، باستانشناسی و فعالان گردشگری شمال ایران است که ما همچون پایگاهی که می توانست راه اندازی شود متاسفانه بلاتکلیف مانده است در حالی که هنوز به عنوان مطالبه جدی مردم منطقه مطرح است.

این استاد دانشگاه یادآور شد : نکته مهم این که این پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی می توانست در قالب خدمات علمی و پژوهشی در حوزه های صنایع دستی، گردشگری و میراث فرهنگی شرح خدمات علمی داشته باشد که همگان به ویژه حوزه های تخصصی نیز بهره مند شوند.

اورمزدی تصریح کرد : همچنین محققان و پژوهشگرانی که علاقه مند به فعالیت بودند می توانستند به پژوهش های منطقه ای و کاوش های باستان شناسی شمال ایران کمک و خدمات بزرگی ایفا کنند و نقش آفرین باشند ولی متاسفانه امروز به عنوان چالش اساسی در پژوهش های مطرح است و از سوی دیگر پژوهشگاه میراث فرهنگی هم تاکنون اقدام مشخص نکرده است.

وی بیان کرد: با وجود تثبیت اعتبار و زمین و مکاتبات صورت گرفته در ارتباط با ایجاد این پژوهش های منطقه ای شمال مراجع ذیربط پاسخ معینی ندارد و موکول کرده به تصمیمات وزارت علوم در صورتی این تصمیم در ۱۶ سال پیش برای رامسر گرفته شد.

وی یادآور شد : وقتی مصوبه ای که هیات دولت دارد بدنی معنی است وزرای میراث فرهنگی و علوم در تصویب این مصوبه نقش دارند که به یک اجماع رسیدند بنابراین ایجاد این پژوهشگاه منطقه ای در رامسر اجتناب ناپذیر است. است.

مطالبه جدی اهالی است

به گفته وی این منطقه دارای ظرفیت فراوان در حوزه دانشگاهی دارد یعنی افرادی هستند در شهرستان رامسر و همجوار و حتی استان های همجوار به عنوان محقق و پژوهشگر و استاد در این پژوهشگاه فعالیت کنند.

اورمزدی ایجاد این پایگاه پژوهش های منطقه ای شمال میراث فرهنگی را مطالبه جدی چندین استان منجمله مازندران دانست و گفت : با وجود پیگیری های صورت گرفته توسط مسوولان امر از جمله اداره کل میراث فرهنگی مازندران، فرمانداران و نماینده مجلس منطقه اما تاکنون نتیجه بخش نبوده است.

استاد رشته گردشگری دانشگاه های غرب مازندران و شرق گیلان تصریح کرد: حتی مکاتبه ای با شخص وزیر میراث فرهنگی دولت سیزدهم شده و دستوراتی را هم به معاون معاون توسعه مدیریت خود و به رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی صادر کرده ولی تاکنون خروجی نداشته است.

کارشناسان امر معتقدند که با تصمیم جهادی دولت سیزدهم بسیاری از نیازهای مناطق مختلف کشور به تدریج در حال برطرف شدن است و برای این مورد نیز که مطالبه منطقه ای و مربوط به ادوار گذشته است، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی می تواند با تصمیم جهادی این مصوبه ۱۶ ساله را که در بلاتکلیفی است پایان بخشد.

به تاکید صاحبنظران حوزه میراث فرهنگی باید به مبحث مازندران‌شناسی توجه ویژه‌ای بشود چرا که در این استان هنوز پژوهش‌های گسترده‌ای در زمینه باستان شناسی و حتی گردشگری صورت نگرفته است ، در فلات مرکزی و شرق ایران به ویژه سیستان و بلوچستان مطالعات زیادی شد اما درباره مازندران هنوز پژوهش‌های کاملی انجام نشده است که این پایگاه پژوهشی در واقع می‌تواند بهانه‌ای برای آغاز انجام این مهم باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha