به گزارش ایرنا؛ شهرزیرزمینی سامن به عنوان ظرفیتی عظیم در حوزه گردشگری سالهاست که منتظر گشایش درهای گردشگری به روی عموم است که این اتفاق تاریخی و مهم، هشتم دیماه امسال با حضور وزیر میراث فرهنگی به شهرستان ملایر محقق شد.
پس از بازدید "عزتالله ضرغامی" وزیر میراث فرهنگی از دستکند سامن، وی شرایط ایمنی این مجموعه را برای بازدید عموم مناسب ندانست و بر لزوم ایمنسازی و آمادهسازی کامل مجموعه به ویژه برای ورود و خروج بازدیدکنندگان، تاکید کرد.
وی در بازدید از مجموعه دستکند سامن گفت: تا پروتکلهای ایمنی را تایید نکردهایم، امکان بازدید عموم از شهر زیرزمینی سامن ممنوع است.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خاطرنشان کرد: مجموعه دستکند سامن به پروتکلهای ایمنی نیاز دارد و تا رفع موانع و تایید ضوابط ایمنی توسط کارشناسان وزارتخانه، امکان بازدید از این جاذبه گردشگری فراهم نیست.
ضرغانی: دستکند سامن یک مجموعه بینظیر گردشگری است و این مجموعه ویژه و منحصر به فرد، در حد غارعلیصدر است و در آینده به طور قطع یکی از جاذبههای گردشگری جدی در استان همدان خواهد بود.
ضرغامی با بیان اینکه این مجموعه ظرفیت سرمایهگذاری بالایی دارد، تاکید کرد: اگرچه اعتبارات ما محدود است و به علت وجود مشکلاتی، بخشی از اعتبارات عمرانی امسال محقق نشد، اما طبق اولویت اقدامات لازم برای اختصاص اعتبار این پروژه انجام میشود.
وی دستکند سامن را یک مجموعه بینظیر گردشگری دانست و ادامه داد: این مجموعه ویژه و منحصر به فرد، در حد غارعلیصدر است و در آینده به طور قطع یکی از جاذبههای گردشگری جدی در استان همدان خواهد بود.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بیان کرد: با مجموع اقداماتی از برنامههای تکمیلی، کامل شدن دایره کاوشها، آمادهسازی دستکند سامن و اتصال نقاط مختلف به هم، شهر زیرزمینی سامن یکی از جاذبههای مهم جهانی و پایگاه خوبی برای گردشگری و آشنایی مردم با میراث فرهنگی کشور میشود.
با این اوصاف علیرغم پاره کردن روبان افتتاحیه دستکند سامن، اجازه بازدید عموم از سوی عالیترین مقام وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صادر نشد و درهای پذیرش عموم برای بازدید از این مجموعه مهم گردشگری بسته ماند و دستاندرکاران میراث فرهنگی استان و شهرستان در تلاش برای تامین پروتکلهای ایمنی و محکم کردن جای پای بازدیدکنندگان از این مجموعه هستند.
بهتازگی اما خبری مبنی بر بازگشایی درهای دستکند سامن به روی عموم و امکان بازدید برای عموم منتشر شد که معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان همدان در این باره در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: هنوز امکان بازدید برای عموم فراهم نیست.
معاون گردشگری میراث فرهنگی استان همدان: هم اکنون امکان بازدید از دستکند سامن به تعداد محدود و با هماهنگی قبلی فراهم است و باید کنترل شده و با هماهنگی لازم بازدید صورت گیرد.
"علی خاکسار" تاکید کرد: در حال رفع نکات ایمنی مورد نظر هستیم تا قبل از نوروز امکان بازدید عموم از این مجموعه فراهم شود.
وی گفت: هم اکنون امکان بازدید از دستکند سامن به تعداد محدود و با هماهنگی قبلی فراهم است و باید کنترل شده و با هماهنگی لازم بازدید صورت گیرد.
مدیر پایگاه دستکندهای استان همدان با تاکید بر اینکه بازدید برای عموم هنوز تایید نشده، ادامه داد: با مکاتبات و درخواستهای لازم از اداره کل موزهها خواستهایم که هر چه سریعتر از این مجموعه بازدید و موارد و نکات لازم را اعلام کنند که قول آخر هفته را برای بازدید از دستکند سامن دادهاند.
خاکسار یادآور شد: پس از بازدید وزیر میراث فرهنگی از این مجموعه و تاکیدات لازم برای رعایت پروتکلهای ایمنی، در حال ایمن سازی هستیم.
وی گفت: در زمان افتتاح دستکند سامن نیز مشکل خاصی وجود نداشت، اما به دلیل ازدحام و تعداد بالای بازدیدکنندگان، نگرانیهایی ایجاد شد و وزیر میراث فرهنگی خواستار رعایت کامل نکات ایمنی شد.
خاکسار درباره اقدامات انجام شده در شهر زیرزمینی سامن، اظهار داشت: تاکنون حدود ۲۵ میلیارد ریال برای کاوش، مرمت، حفاظت، آمادهسازی، خرید ساختمان، تجهیز و آمادهسازی مرحله نخست گردشگری و نورپردازی این مجموعه هزینه شده است.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با بیان اینکه شهر زیرزمینی سامن با توجه به وجود اسکلتهای انسانی و ساختار سنگی گرانیتی، مجموعهای منحصر به فرد است، افزود: دستکند سامن به عنوان یک پایگاه ملی هر سال بودجه به آن تعلق میگیرد.
خاکسار با اشاره به اینکه در گام نخست و با توجه به گردشگرپذیر شدن این مجموعه، ۲ کارگاه با ۳۰ اتاق برای بازدید گردشگران آماده شده است، بیان کرد: بسیاری از دستکندها در بستری از سنگهای آبرفتی، ماسهسنگ و خاک رس ایجاد شده و کندن آنها خیلی سخت نبوده، در حالیکه دستکند سامن در بستر سنگی ایجاد شده و بین سه تا پنج هکتار وسعت دارد.
وی اضافه کرد: کاوش شهر زیرزمینی سامن به طور رسمی از سال ۸۶ آغاز شد و تا سال ۹۴ با ادامه کاوشها ۶ فصل کاوش باستانشناسی انجام شد و تاکنون مرمتهای لازم، طرح حفاظت، نورپردازی، احداث ساختمان و ورودی این اثر ارزشمند انجام شده است.
مدیر پایگاه ملی دستکندهای استان همدان با اشاره به کشف حدود ۶۰ اسکلت انسانی و اشیای تاریخی همچون سفال و ظروف مسی در شهر زیرزمینی سامن، گفت: با توجه به اینکه اسکلتهای انسانی به شدت در حال فرسایش بود، با حضور کارشناس مرمت حفاظت اشیاء در سایت، مطالعه و مستندسازی اسکلتها و تودههای استخوانی در جای خودش انجام و اسکلتها جمعآوری و در انباری در اداره میراث فرهنگی نگهداری میشود.
به گزارش ایرنا؛ شهر زیرزمینی سامن، شهری دستکند در ۱۵ کیلومتری ملایر است که سال ۸۴ از دل زمین سر برآورد و قدمت آن گویای عظمت و تاریخ کهن استان همدان است و طبق گفته کارشناسان ۶ فصل از این دستکند سامن کاوش شده و این مجموعه بکر و دست نخورده برای گردشگران است که میتواند اقتصاد این منطقه را با حضور گردشگران داخلی و خارجی متحول کند.
مجموعه آثار معماری دستکند زیرزمینی سامن در شهر سامن(جنوب شهرستان ملایر) واقع شده و یکی از آثار مهم تاریخی استان همدان است، این اثر در بستری از سنگ گرانیت به صورت دستکند ایجاد شده و تمام مجموعه در زیر معابر، منازل و ساختمانهای اداری واقع شده که بین سه تا پنج هکتار وسعت دارد.
باستان شناسان هسته اولیه سکونتگاه را متعلق به دوره اشکانیان میدانند که در طول تاریخ به وسعت آن افزوده شده است و در اتاقهای کشف شده این اثر تاریخی، مقادیر زیادی اسکلت متعلق به دوره اشکانی بدست آمده که دستنخورده در جای خود باقی مانده و در کنار اسکلتها هدایای داخل قبور گذاشته شده و اسکلتها به صورت چمباتمهای تدفین شدهاند که به احتمال زیاد تدفینها مربوط به دوره تاریخی به خصوص دوره اشکانی است.
این مجموعه که در بستری از سنگ گرانیت کنده شده است، در تاریخ ۲۷ فروردین ۱۳۸۷ به شماره ۲۴۶۲۲ در فهرست آثار ملی ثبت شد.
نظر شما