به گزارش روز سهشنبه ایرنا، انتخابات ترکیه در کمتر از ۳.۵ ماه دیگر یعنی ۱۴ ماه مِی (۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برگزار می شود و قرار است در این رقابت مهم، به صورت همزمان رییس جمهور و اعضای پارلمان ۶۰۰ نفری ترکیه انتخاب شوند.
حزب حاکم «عدالت و توسعه» در این انتخابات به همراه حزب «حرکت ملی» در قالب «ائتلاف جمهور» و احزاب مخالف شامل حزب جمهوری خواه خلق، حزب نیک(خوب)، حزب سعادت، حزب دموکرات، حزب دموکراسی و پیشرفت (دوا) و حزب آینده نیز در قالب «ائتلاف ملت» و تحت نام «میز ۶ گانه» حضور دارند.
علاوه بر این، حزب مشهور دموکراتیک خلقها نیز که جامعه کُرد ترکیه را نمایندگی میکند، اعلام کرده که به صورت مستقل در رقابت انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی این کشور حضور خواهد یافت.
همچنین چند حزب کوچک نیز که در این دور از انتخابات ترکیه فرصت عرض اندام پیدا کردهاند، با سازماندهی تشکیلات حزبی و استانی خود در رقابت حضور دارند.
موسسه پیمایش افکار عمومی او.آر.سی(ORC) نتایج آخرین نظرسنجی خود را که طی یک هفته اخیر انجام داده، منتشر و اعلام کرد که بر اساس نتایج این نظرسنجی، حزب حاکم «عدالت و توسعه» در رقابتهای حزبی همچنان پیشتاز است و حزب جمهوری خواه خلق ترکیه نیز در رده دوم محبوبیت و مقبولیت قرار دارد.
این موسسه نظرسنجی اعلام کرد: آخرین پیمایش افکار عمومی با شرکت چهار هزار و ۵۸۰ نفر در ۴۵ استان از ۸۱ استان ترکیه انجام شده و شهروندان در پاسخ به سوال «اگر یکشنبه پیش رو انتخابات برگزار شود، به کدام حزب رای می دهید؟»، ۳۰.۲ درصد حزب عدالت و توسعه، ۲۳.۱ درصد حزب جمهوری خواه خلق، ۱۹.۳ درصد حزب نیک(خوب)، ۷.۶ درصد حزب دمکراتیک خلقها، ۵.۵ درصد حزب حرکت ملی، ۲.۷ درصد حزب آینده، ۲.۶ درصد حزب دوا، ۲.۳ درصد حزب دمکرات ترکیه، ۱.۸ درصد حزب ظفر، ۱.۶ درصد حزب اتحاد بزرگ و ۱.۴ درصد نیز حزب ترکیه بزرگ را انتخاب کردهاند.
بنا به اعلام این موسسه نظرسنجی، مجموع آرای سایر احزاب ترکیه نیز ۱.۹ درصد بوده و افزایش آرای ۲ حزب ظفر و اتحاد بزرگ در مقایسه با نظرسنجی دو ماه پیش جالب توجه بوده و در این دوره از نظرسنجی، آرای حزب حرکت ملی نیز کاهش یافته است.
موسسه پیمایش افکار عمومی او.آر.سی ترکیه همچنین اعلام کرد که در این نظرسنجی، آرای «ائتلاف جمهور» شامل حزب حاکم عدالت و توسعه و حزب حرکت ملی ۳۵.۷ درصد و «ائتلاف ملت» شامل حزب جمهوری خواه خلق، حزب نیک(خوب)، حزب سعادت، حزب دموکرات، حزب دموکراسی و پیشرفت(دوا) و حزب آینده ۴۲.۴ درصد بوده و مجموع آرای احزاب میز ۶گانه هم به ۴۸.۷ درصد رسیده است.
موسسه افکار سنجی سوسیو پولیتیک(SOSYO POLITIK) ترکیه نیز بر اساس آخرین نظرسنجی خود، میزان آرای احزاب سیاسی این کشور به ترتیب حزب عدالت و توسعه ۳۳.۲ درصد، حزب جمهوری خلق ۲۸.۵ درصد، حزب نیک(خوب) ۱۳.۳ درصد، حزب دموکراتیک خلقها ۱۳.۱ درصد، حزب حرکت ملی ۶.۱ درصد، حزب دموکراسی و پیشرفت ۲.۹ درصد، حزب سعادت ۰.۸ درصد، حزب کارگر ترکیه ۰.۶ درصد و حزب ظفر ۰.۴ درصد اعلام کرد.
این موسسه نظرسنجی از افزایش میزان آرای حزب کُردی دموکراتیک خلقها پس از اعلام حضور این حزب در رقابت انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه با نامزد اختصاصی خود خبر داد.
حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه نیز بر اساس نتایج آخرین نظرسنجی سفارشی خود اعلام کرد که میزان آرای این حزب با افزایش قابل توجهی مواجه شده و آرای احزاب میز ۶ گانه رقیب رو به کاهش نهاده است.
هر چند که محافل سیاسی و رسانهای ترکیه به اعتبار نتایج این نظرسنجی با دیده شک مینگرند، ولی انجام این نظرسنجی و انتشار نتایج آن به دنبال اصلاحات و وعدههای اقتصادی دولت ترکیه از جمله اصلاحات مربوط به بازنشستگی زودهنگام و افزایش حداقل دستمزد و حقوق بازنشستگان، اعتبار آن را چندان زیر سوال نمیبرد.
بر اساس این نظرسنجی، شهروندان بلاتکلیف ترکیه بعد از اصلاحات و وعدههای اقتصادی دولت شروع به روی آوردن به حزب عدالت و توسعه کردهاند و آرای این حزب با افزایش سه درصدی به بیش از ۴۱ درصد رسیده است.
بر اساس نتایج نظرسنجی حزب حاکم ترکیه، درصد کسانی که می گفتند «من هرگز به اردوغان رای نمی دهم» به ۴۷ درصد کاهش یافته و نرخ رای بالقوه اردوغان به عنوان نامزد حزب حاکم به ۵۳ درصد رسیده است.
«احسان آکتاش» مدیر موسسه پیمایش افکار عمومی گِنار(Genar) ترکیه چند روز پیش نتایج آخرین نظرسنجی این موسسه را در یک کانال تلویزیونی اعلام کرد و گفت: بر اساس نظرسنجیها، ۶ ماه پیش میزان آرای اردوغان ۴۲ درصد بود ولی اکنون به ۴۹ درصد افزایش یافته است.
وی میزان آرای «کمال قلیچدار اوغلو» رهبر حزب جمهوری خواه خلق ترکیه و جدیترین رقیب وی را حدود ۱۵ درصد اعلام و اضافه کرد: پس این افراد، «منصور یاواش» شهردار آنکارا از حزب جمهوری خواه خلق، «صلاحالدین دمیرتاش» رهبر سابق و زندانی حزب دموکراتیک خلقها و «مرال آکشنر» رهبر حزب نیک(خوب) ترکیه در ردیفهای بعدی محبوبیت انتخاباتی قرار دارند و «اکرم امام اوغلو» شهردار استانبول و یکی از افراد سرشناس حزب جمهوری خواه خلق ترکیه نیز که اپوزیسیون به او امیدوار بود، در جدول نامزدهای ریاست جمهوری در ردیف ششم قرار گرفته است.
بنا به ادعای مدیر موسسه پیمایش افکار عمومی گِنار ترکیه، آرای حزب نیک(خوب) نیز حدود ۱۲ درصد بوده و افزایش جدی در آرای حزب حرکت ملی مشاهده میشود، به طوری که آرای این حزب به ۹ درصد رسیده و اگر حزب عدالت و توسعه مرتکب اشتباه بزرگی نشود و به عقلانیت و موضع منطقی خود به همین شکل ادامه دهد، اردوغان در دور اول انتخابات برنده میشود.
به گزارش ایرنا، پیش از این، تاریخ رسمی و قانونی انتخابات ترکیه برای تاریخ ۱۸ ماه ژوئن ۲۰۲۳(۲۸ خردادماه ۱۴۰۲) برنامهریزی شده بود ولی اردوغان با جدیتر شدن انتقاد به قانونی نبودن حضور او در این رقابت و با تغییر تاریخ انتخابات، زمان آن را به ۱۴ ماه مِی (۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) جلو کشید.
انتخابات پیش رو، دومین دور انتخابات ریاست جمهوری ترکیه پس از تغییر نظام سیاسی این کشور از پارلمانی به ریاستی و بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس این کشور محسوب میشود.
دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و منتخبان مردم در مجلس ترکیه نیز که ۶۰۰ عضو دارد، در مدت پنج سال بر کرسی مینشینند.
نظر شما