ارتقای خدمات بهداشتی و سواد سلامت، نیاز مبرم کلانشهر مشهد

مشهد- ایرنا- مسائل بهداشت و درمان مشهد از دغدغه‌های اصلی متولیان این کلانشهر چند میلیون نفری است، چنانکه نگاه اعضای شورای اسلامی شهر و مسوولان دانشگاه علوم پزشکی را به ضرورت ارتقای خدمات این بخش و افزایش سطح سواد سلامت شهروندان معطوف کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، استان خراسان رضوی ۶.۹ میلیون نفر جمعیت دارد که با احتساب جمعیت سیال مهاجران و اتباع خارجی مجاز و غیرمجاز، می توان گفت حدود ۴.۵ میلیون نفر آنان در مشهد سکونت دارند که نیم میلیون نفر آنان روستایی و حدود ۱.۵ میلیون نفر نیز ساکنان نواحی حاشیه ای این کلانشهر هستند.

حفظ سلامت ساکنان مشهد و جمعیت رو به رشد آن به دلیل مهاجرپذیر بودن و زائرپذیری، یکی از دلایل نگرانی مسوولان این شهرستان و دغدغه های متولیان حوزه و بهداشت و سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد شده است.

در آخرین نشست شورای اسلامی مشهد که با موضوع بررسی وضعیت حوزه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این شهرستان و نیز رفع چالش های آن برگزار شد، رییس و اعضای شورای اسلامی و مسوولان دانشگاه علوم پزشکی مشهد به بیان دغدغه ها و دل نگرانی های خود پرداخته و راه های برون رفت از این وضعیت را مرور کردند.

نبود پزشک جایگزین در مراکز جامع خدمات سلامت روستایی، کمبود پایگاه‌های اورژانس برای خدمت رسانی به روستاییان، نبود زمین مورد نیاز برای تامین و ساخت پایگاه ها و خانه های بهداشت و مراکز جامع خدمات سلامت در مناطق روستایی و حاشیه شهر، کمبود سرم و نبود داروهای خاص در داروخانه‌های روستایی و کند بودن روند صدور نسخ الکترونیکی از جمله چالش‌ها و مشکلات حوزه بهداشت و درمان مشهد بود که در این نشست مطرح شد.

کمبود وسیله نقلیه در مراکز بهداشت روستایی و حواشی شهر، پایین بودن سطح سواد سلامت مردم در رعایت اصول بهداشتی، خلاء اطلاع رسانی برای آشنایی بیشتر مردم مناطق با خدمات بهداشتی خانه ها و پایگاه های بهداشتی، مراجعه کمرنگ شهروندان به مراکز غربالگری و معاینات پزشکی، شلوغی برخی از خیابان های کانونی شهر که محل تمرکز مطلب پزشکان و مجتمع های پزشکی است و مشکلاتی که از این حیث برای بیماران مراجع و نیز ساکنان این محلات بروز می کند، از دیگر مسائل مطروحه بود.

ضرورت ایجاد شهرک سلامت در مرکز مشهد

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به نبود فضای مناسب و ایمن برای پایگاه های اورژانس در سطح مشهد و شهرستان های تابعه و عدم اجازه ورود آمبولانس جدید به کشور به دلیل تحریم های ظالمانه دشمن، گفت: استاندارد طول عمر یک آمبولانس چهار سال است در حالی که عمر کنونی آمبولانس‌های اورژانس مشهد ۱۰ سال است که این ناوگان نیازمند نوسازی و به‌روزرسانی است.

دکتر شاپور بدیعی اضافه کرد: یکی از مشکلات اورژانس مشهد در خدمت‌رسانی به مردم، طراحی نامناسب بزرگراه‌های مشهد است چرا که مسیری ویژه برای تردد آمبولانس‌ها در نظر گرفته نشده است و نیاز است نقشه شهر مشهد در این خصوص بررسی و در آن بازنگری شود.

وی دلیل شلوغی مناطق احمدآباد و عارف برای مراجعه بیماران به پزشک را وجود ۲ مرکز درمانی در این مناطق دانست و گفت: وجود این ۲ بیمارستان بزرگ و مجهز سبب شده است تا پزشکان برای دسترسی آسان بیماران خود و ارجاع آنان به این بیمارستان ها مطب های خود را در این مناطق متمرکز کنند که همین امر سبب ایجاد بار ترافیکی سنگینی برای این نقاط شده است.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: این دانشگاه برای رفع این مشکل آمادگی دارد تا با استفاده از قسمتی از زمین‌های ارتش، که دارای موقعیت مناسبی است، شهرک سلامت را در این منطقه ایجاد کند تا از بار ترافیکی کنونی این محدوده کاسته و دسترسی به خدمات پزشکی و درمانی برای متقاضیان آسان‌تر شود.

ارتقای خدمات بهداشتی و سواد سلامت، نیاز مبرم کلانشهر مشهد

نیاز اعتباری برای ارائه خدمات درمانی مناسب به حاشیه‌نشینان

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینه بهداشت بر درمان مقدم است، گفت: اگر رعایت تقدم بهداشت بر درمان مورد توجه قرار گرفته و به درستی اجرا شود از هدر رفت منابع مالی در این حوزه جلوگیری می شود چرا که هزینه های درمان بسیار بیشتر از هزینه‌های بهداشت است.

دکتر بدیعی افزود: مشهد بزرگترین جمعیت حاشیه‌نشین کشور را دارد که ارائه خدمات درمانی مناسب به این مناطق، نیازمند تخصیص اعتبار و بودجه لازم است.

وی ادامه داد: در گذشته تعداد پزشکان ایرانی در منطقه تنها هشت درصد بوده است که اکنون با پیشرفت علمی کشور، ایران دارای رتبه اول پزشکی در منطقه است و با اقدامات صورت گرفته در حوزه پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، قطب درمانی مشهد در آینده از تهران نیز پیشی خواهد گرفت.

وی گفت: برای خدمت‌رسانی به بیماران سرطانی و جلوگیری از مراجعه آنان به ترکیه، قطر و دیگر کشورها، دستگاه توموتراپی ویژه درمان بیماران سرطانی به مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان خریداری شده و در حال راه اندازی در بیمارستان‌های امید مشهد است.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: همچنین نخستین دستگاه آنژیوگرافی عروق مغزی کشور (نورو لب بای پلین) برای نمایش وضعیت عروق مغز به صورت سه بعدی، به قیمت هزار میلیارد ریال، ابتدای دیماه امسال با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مشهد به بهره برداری رسید.

دکتر بدیعی افزود: همچنین بزرگترین بخش آی.سی.یوی کشور در سه هفته آینده در طبقه دوم بیمارستان قائم(عج) مشهد راه‌اندازی می‌شود.

وی ادامه داد: انجام ۲۵۶ عمل کاشت حلزون رایگان در مشهد برای کودکان زیر چهار سال از دیگر دستاوردهای حوزه درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد به شمار می رود.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه هزینه هر جلسه دیالیز بیماران دیالیزی ۵۰۰ هزار تومان است که ارائه خدمات به این بیماران نیز در مشهد رایگان است، گفت: راه اندازی هر تخت دیالیز ۱.۵ میلیارد تومان و رسیدگی به آن سالانه ۵۰۰ میلیون تومان هزینه دربر دارد.

دکتر بدیعی افزود: اگر سطح سواد سلامت در جامعه افزایش یابد و مردم یاد بگیرند که چگونه فشار خون خود را به درستی کنترل کنند، کمتر به بیماری کلیوی دچار شده و از دیالیز بی نیاز می‌شوند.

ارتقای خدمات بهداشتی و سواد سلامت، نیاز مبرم کلانشهر مشهد

غفلت از روستاها و افزایش جمعیت حاشیه شهر مشهد

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی، بخش روستایی استان را یکی از دغدغه های مهم این حوزه دانست و گفت: اگر در بحث خدمات روستایی غفلت صورت نمی گرفت اکنون جمعیت حاشیه شهر مشهد حدود ۱.۵ میلیون نفر نبود.

دکتر مجید جعفری‌نژاد افزود: در سال ۱۳۵۷ جمعیت روستایی حدود ۷۵ درصد و جمعیت شهری حدود ۲۵ درصد بوده است که اکنون این نسبت بر عکس شده است.

وی ادامه داد: میزان کم‌تحرکی در سال ۲۰۰۵ در ایران ۲۵ درصد بود که اکنون در خراسان رضوی به ۷۵ درصد رسیده است و این خود یکی از اصلی ترین عوامل ایجاد چاقی، دیابت و فشار خون است و اکنون ۳۳ درصد جمعیت مشهد دچار فشار خون و ۱۳ درصد آنان مبتلا به بیماری دیابت هستند که سالانه هشت دهم درصد به جمعیت دیابتی ها اضافه می شود.

با ادامه این روند در سال ۲۰۳۰ حدود ۴۵ درصد مردم این کلانشهر به دیابت مبتلا می شوند که این به معنی افزایش ابتلا به دیالیز، بیماری های قلبی و سکته های قلبی و غیره است و اگر شرایط همین گونه پیش برود شعار سال ۱۴۳۰ "هرخانه یک تخت بیمارستان" خواهد بود و برای درمان بیماران باید مبالغ هنگفتی هزینه شود.

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی اظهار داشت: برای جلوگیری از وقوع چنین معضلی باید در بحث پیشگیری برنامه‌ریزی و هزینه کرد، لذا از شورای اسلامی مشهد و شهرداری انتظار همکاری در حوزه فرهنگ سازی، اطلاع رسانی، تبلیغات در حوزه بهداشت و درمان برای ارتقای سطح سواد سلامت جامعه را داریم.

دکتر جعفری‌نژاد اضافه کرد: برای کاهش بیماری ها و سلامت جامعه باید فرهنگ دوچرخه سواری، پیاده روی، سبک زندگی سالم و غیره در بین شهروندان نهادینه شود.

وی با اشاره به مشکلات فاضلاب روستایی استان نیز بیان کرد: شرکت آب منطقه ای و آب و فاضلاب مشهد برای ساخت تصفیه خانه در مناطق روستایی نیازمند بودجه و اعتبار هستند که از شورای اسلامی مشهد درخواست داریم در این زمینه به این ۲ اداره کمک کند.

ارتقای خدمات بهداشتی و سواد سلامت، نیاز مبرم کلانشهر مشهد

خراسان رضوی نیازمند احداث ۱۴۶ خانه، پایگاه و مرکز بهداشت است

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی با بیان اینکه هم اکنون ۴۲ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی و ۸۸ مرکز خدمات جامع سلامت شهری در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد فعال است، گفت: به ازای هر ۱۳ هزار نفر یک پایگاه سلامت داریم و در هر پایگاه چهار مراقب سلامت فعالیت دارند که در این مراکز خطرسنجی و انجام معاینات و مراقبت از مادران باردار به صورت رایگان انجام می شود.

دکتر جعفری‌نژاد افزود: برای ارتقای سطح سلامت در استان نیازمند ایجاد ۱۴۶ خانه، پایگاه و مرکز بهداشت دیگر هستیم که برای این امر با کمبود زمین مواجهیم و از شورای اسلامی مشهد درخواست همکاری در این خصوص داریم که در صورت تامین آن، دانشگاه علوم پزشکی مشهد آمادگی تامین اعتبار برای ساخت این مراکز از محل بودجه های دولتی و کمک خیران را دارد.

وی ادامه داد: با تامین زمین و ساخت این مراکز و خانه های بهداشت، می‌توان به ازای هر یک از این مراکز یک پایگاه اورژانس نیز راه اندازی کرد.

سامانه سینا، ابتکار مشهد، افتخار ملی

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی گفت: سامانه سینا (پرونده الکترونیک سلامت) از ابتکارات مشهد، افتخار ملی است و هم اکنون دانشگاه های علوم پزشکی ایران، آبادان، تربت حیدریه و نیز دانشکده تربت جام به دنبال دریافت سامانه سینای خراسان رضوی هستند.

دکتر جعفری‌نژاد افزود: در قالب این سامانه اطلاعات بیمار در پرونده الکترونیک سلامت ثبت می شود تا در صورت مراجعه به سایر پزشکان، سوابق وی در دسترس پزشک معالج قرار گیرد.

وی ادامه داد: مشکلاتی که در خصوص کندی سرعت این سامانه وجود دارد مربوط به اینترنت است و هم اکنون برای مشکلات این سامانه درحال توسعه، به‌روزرسانی و ارتقای آن هستیم.

وی همچنین به اجرای طرح پزشک خانواده شهری از سال آینده در کشور خبر داد و افزود: تامین پزشک خانواده شهری ابتدا از شهرهای کوچک و سپس در سایر شهرها صورت می گیرد که در این خصوص ممکن است در ابتدا با چالش کمبود پزشک نیز مواجه شویم.

وی ادامه داد: هم اینک ۱۰ پزشک خانواده در مشهد فعالیت دارند که برای بالا بردن مدت ماندگاری آنان در این حوزه به دنبال استخدام آنان هستیم.

ارتقای خدمات بهداشتی و سواد سلامت، نیاز مبرم کلانشهر مشهد

انعقاد تفاهمنامه همکاری در راستای حل مشکلات بهداشت و درمان مشهد

رییس شورای اسلامی شهرستان مشهد نیز در این نشست گفت: برای رفع مشکلات و چالش‎‌های حوزه بهداشت و درمان مشهد، تفاهمنامه کلی در قالب هشت بند منعقد می شود.

حجت الاسلام سیدشهاب الدین نوری افزود: تعامل شورای شهرستان با مرکز بهداشت و درمان مشهد در چند طرح و پیشنهاد برای ارتقای سطح سواد بهداشت و سلامت، آمادگی شهرستان مشهد و شهرهای رضویه و ملک آباد و بخش های احمد آباد، رضویه و مرکزی جهت استقرار پایگاهای سلامت برای خدمات دهی به مردم از جمله بندهای این تفاهمنامه است.

وی ادامه داد: نگاه یکسان و مساوی در زمینه ارائه خدمات بهداشت و درمان بین مناطق شهری وروستایی، تعامل و همکاری شورای شهرستان برای بررسی مشکلات با بازدید میدانی از مراکز اورژانس و پایگاهای سلامت، تبلیغ و اطلاع رسانی پایگاههای سلامت میادین و محله های شهرستان مشهد توسط شهرداری ها، از دیگر بندهای این تفاهمنامه به شمار می رود.

رییس شورای اسلامی شهرستان مشهد اظهار داشت: پیگیری شورای شهرستان برای تهیه زمین در ۱۴۶ نقطه از شهرستان مشهد به منظور ساخت مراکز بهداشت و پایگاههای سلامت، پیگیری طرح اگو از سوی شورای اسلامی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد در راستای حفظ سلامت و بهداشت محیط شهر و مردم ملک آباد، از دیگر بندهای این تفاهمنامه محسوب می شود.

حجت الاسلام نوری افزود: مقرر شده است تا درمانگاههای شهر ملک آباد و رضویه نیز به طور شبانه روزی به ارائه خدمات درمانی بپردازند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha