به گزارش ایرنا، بهشت زهرا(س) بزرگترین آرامستان تهران واقع در جنوب پایتخت بیش از ۵۰ سال پیش ( ۱۳۴۹ هجری شمسی )با مساحت ۳۱۴ هکتار میزبان اموات بسیاری بوده است اما سال هاست که لزوم ساخت آرامستان های جدید در تهران با توجه به هشدار چندباره راجع به تکمیل ظرفیت بهشت زهرا(س) مطرح می شود.
گو اینکه در سالهای اخیر بسیاری از زمین های همجوار بهشت زهرا(س) تملک و قطعات جدید احداث شد؛ در این راستا در سال های ۱۳۷۸ و ۱۳۸۸ به ترتیب ۱۶۰ و ۱۱۰ هکتار به مساحت بهشت زهرا افزوده شد تا در نهایت مساحت آن به ۵۸۴ هکتار برسد اما ظهور بیماری کووید و همه گیری کرونا و به تبع آن افزایش مرگ و میر در سال های اخیر موجب شد تا این راهکار هم خیلی جوابگو نشد.
از سوی دیگر طرح چند طبقه کردن قطعات قدیم هم مطرح و اجرایی شد که البته با توجه به جمعیت بیش از ۹ میلیونی شهر تهران که با حومه به ۱۲ میلیون می رسد؛ این طرح نیز به مُسکنی بیشتر نمی ماند.
در طول سال های اخیر مدیران شهری و البته بهشت زهرا(س) لزوم احداث آرامستان های جدید برای تهران را یادآور شدند چراکه بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در این بزرگترین آرامستان کشور دفن هستند؛ البته گفته می شود سه تا ۵ آرامستان جدید در نقاط مختلف حاشیه تهران ساخته می شود.
در تازه ترین خبرها، محمدجواد تاجیک مدیرعامل سازمان بهشت زهرا(س) دیروز/یکشنبه/ در حاشیه جلسه شورای شهر تهران به خبرنگاران گفت: براساس برنامه سوم جامع شهرداری تهران از گذشته طراحی و جانمایی آرامستانهای جدید در دستور کار قرار گرفته و در حال حاضر جانمایی و تملک محل برای احداث آرامستانهای جدید انجام شده است.
او خبر داد که تا ۳ سال آینده بهشت زهرا(س) با توجه به شرایط دفن روز تکمیل میشود .
وی افزوده بود : در قطعه ۱۶ بهشت زهرا(س) نیز محلی از گذشته در نظر گرفته شده بود که حدود ۵ سال پیش خراب و پس از گذشت این مدت این محل برای دفن اموات آماده شده است.
تاجیک در خصوص احداث آرامستان جدید در تهران ادامه داد: مطالعات این کار انجام شد و با توجه به ترافیک شدید جنوب شهر و موقعیت جغرافیایی بهشت زهرا نمیتوان دیگر در این محل آرامستان را توسعه داد.
به گفته این مقام شهری، در این زمینه ۴ پهنه از شهر تهران از شمال شرق، جنوب غرب، شمال غرب، جنوب شرق برای احداث آرامستان در نظر گرفته شده است و پس از تملک در این چهار پهنه ۴ آرامستان جدید احداث شود.
او ادامه داد: پیشبینی میشود نخستین آرامستان تهران با ظرفیت ۴۰۰ هزار نفر سال آینده در محدوده خاوران و جنوب شرق به بهرهبرداری برسد.
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا(س) همچنین در ارتباط با زمینی در اطراف بهشت زهرا(س) جهت دفن اموات گفت: در زمان کرونا دولت زمینی حوالی کهریزک برای شرایط بحران در نظر گرفت که مساحت آن ۳۰۰ هکتار است و قرار نیست به عنوان آرامستان جدید مورد استفاده قرار گیرد و همانطور که گفته شد در بحران از این زمین برای دفن افراد استفاده شود.
قیمت قبر در سال جدید (۱۴۰۲)
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا(س) درباره قیمت قبور برای سال آینده نیز گفت: در ناحیه یک(قطعات قدیمی) قیمت هر قبر مبلغ ۳۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در ناحیه دو مبلغ ۲۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و در ناحیه ۳ مبلغ ۱۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان خواهد بود.
تاجیک خاطرنشان کرد: خدماتی که در آرامستانهای کشور وجود دارد مجموعه بهشت زهرا(س) به صورت میانگین ۷۰ درصد کمتر از آرامستانهای سراسر کشور از مردم نرخ بهای خدمات دریافت میکند.
او این را هم گفت: در حوزه خدمات هیچ مورد جدیدی برای سال آینده اضافه نشده است و میانگین افزایش نرخ خدمات بهشت زهرا ۳۷ درصد است.
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا(س) یادآور شد: هزینه تغسیل کمتر از ۷ سال برای سال آینده رایگان دیده شده و در قبرهای سه طبقه نیز یک طبقه رایگان است؛ برای دو طبقه دیگر الزامی به ذخیره قبر وجود ندارد.
او با بیان اینکه در بهشت زهرا(س) دچار فرسودگی شدهایم، گفت: تقریباً در مدیریت متوفی و بحران وضعیت بسیار ناگواری داریم و اگر اتفاقی در تهران رخ دهد امکانات ما جوابگو نخواهد بود.
تاجیک با اشاره به آرامستان خاوران هم گفت: پیشنهاد دادهایم تا نرخ خدمات این آرامستان مطابق با بهای ناحیه ۳ باشد.
او با اشاره به قبور رایگان افزود: بخشی در بهشت زهرا(س) وجود دارد که هیچ امکاناتی ندارد و با عنوان دفن روز محسوب میشود که قبر در آنها رایگان است و اگر بخواهد هر خانوادهای یک طبقه اضافه کند، مبلغ ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان برای هر طبقه اضافه باید پرداخت کند و اگر کسی دو طبقه اضافه را نخواهد ممکن است فردی دیگر روی متوفی خاک شود.
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا(س) یادآور شد: برای پیشخرید ۳۰ درصد به قیمت قبرها اضافه میشود.
تعرفه قبرها سال گذشته در بهشت زهرا (س)
اسفند ماه سال گذشته معاون وقت عروجیان سازمان بهشت حضرت زهرا (س) دلیل تفاوت و نوسان قیمت قبرها در قطعات مختلف این آرامستان را تشریح کرد و گفت: تعرفه خدمات این سازمان در شورای اسلامی شهر تهران بررسی و مصوب میشود.
به گزارش روابط عمومی سازمان بهشت زهرا (س) روح الله محسنی اظهار داشت: امسال( ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ ) در قطعات جدید که قبرها به صورت سه طبقه واگذار می شود، طبقه پایین رایگان است و از بازماندگان پول گرفته نمی شود، تنها هزینه خدمات حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان محاسبه و دریافت میشود.
قیمت ۲ طبقه بالا، طبقه ای ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و در مجموع پنج میلیون تومان است و این کف قیمت قبرهای بهشت زهرا (س) است.
ناحیه ۲ بهشت زهرا (س) که از قطعه ۲۰۰ تا ۲۵۸ است، طبقه ای ۱۴ میلیون و یکصد هزار تومان که مجموع سه طبقه رقمی معادل ۴۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان می شود.
ناحیه یک که از قطعه یک تا ۱۱۲ است، طبقه ای ۲۵ میلیون تومان و در صورت واگذاری قبر سه طبقه واگذار ۷۵ میلیون تومان محاسبه می شود که این کف و سقف قیمت قبر در سازمان بهشت زهرا (س) است.
دفن اموات در قطعه هنرمندان با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امکان پذیر است، اظهار داشت: در این وزارتخانه واحدی مربوط به اموات هنرمندان وجود دارد که مجوز دفن در قطعه هنرمندان (۸۸) را صادر می کند.
دفن در قطعه نام آوران هم نیازمند هماهنگی یا صدور نامه از شهردار پایتخت یا رئیس شورای اسلامی شهر تهران و نهادهایی مثل کمیته ملی المپیک است.
خاکسپاری در قطعه های شهدا
خاکسپاری در قطعه های شهدا و همچنین صالحین مربوط به جانبازان، خانواده های شهدا و جانبازان نیز نیازمند هماهنگی و صدور نامه از سازمان بنیاد شهید و امور ایثارگران است.
گلزار شهدای بهشت زهرا(س) مدفن ۳۴ هزار شهید گلگون کفن و چهار هزار شهید گمنام هشت سال جنگ تحمیلی، انقلاب و مدافعان حرم است.
شهدای قیام ۱۹ دی سال ۱۳۵۶ شهر قم ،شهدای منصورون ( مبارزین قبل از انقلاب بین سالهای ۵۰ تا ۵۶)،شهدای حماسه ساز در ظهر عاشورای ۵۷ در گارد لویزان،شهدای ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ ( عموماً قطعه ۱۷ شهدا هستند)،شهدای ۲۲ بهمن ۱۳۵۷،برخی از شهدای مظلوم کردستان،شهدای هفتم تیر ( شهید بزرگوار بهشتی و ۷۲ تن از یاران با وفایش)،شهدای بمب گذاری در نماز جمعه تهران سال ۱۳۶۳،شهیدان رجایی و باهنر،شهدای بمب گذاری در حرم رضوی ظهر عاشورا،شهدای حج خونین ( قتل عام زائران حرم امن الهی در سال ۱۳۶۶ توسط آل سعود)،شهدای موشک باران تهران،شهدای جنایت جنگی آمریکا علیه هواپیمای مسافربری ایران در خلیج فارس،شهدای گمنام،شهدای نیروی هوایی سقوط هواپیما،جانبازان شیمیایی و شهدای تفحص شده، شهای امنیت، شهدای خدمت و شهدای مدافع سلامت در این گلزار به خاک سپرده شدند.
نظر شما