۲۵ بهمن ۱۴۰۱، ۱۳:۰۸
کد خبرنگار: 911
کد خبر: 85029981
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

مراتب ثبت چهار اثر از قزوین در فهرست آثار ملی ابلاغ شد

قزوین - ایرنا - مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی قزوین گفت: مراتب ثبت چهار اثر فرهنگی ناملموس مناطق مختلف قزوین از جمله سه مورد از آئین های خاص عزاداری ایام محرم به استان ابلاغ شد.

علیرضا خزائلی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اعلام این خبر افزود: این آثار شامل آیین جوش‌عزا، آیین چاق‌چاقی و آیین زاری‌زاری منطقه الموت‌غربی و مهارت تهیه قوز حلوا ( حلوای گردو) ضیاءآباد ( شهرستان تاکستان) هستند.وی اظهار کرد:

این مسوول گفت: این نامه در راستای اجرای مواد ۱۱ و ۱۲ از قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون حراست از میراث‌فرهنگی ناملموس مصوب سال ۱۳۸۴ مجلس شورای‌اسلامی و مواد ۲و ۳ آیین‌نامه اجرائی قانون مذکور مصوب ۱۳۸۷ هیات وزیران و همچنین آیین‌نامه مشارکت در پاسداری از میراث‌فرهنگی ناملموس شهرها و روستاها مصوب ۱۴۰۰ هیات وزیران و با رعایت مقررات آیین‌نامه اجرایی مذکور برای اجرایی شدن به استاندار قزوین ارسال شده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قزوین افزود: در این نامه به‌موجب قوانین مذکور مراتب ثبت ملی آیین جوش‌عزا به شماره ۲۷۲۴، آیین چاق‌چاقی به شماره ۲۷۲۵، آیین زاری‌زاری به شماره ۲۷۲۶ و مهارت تهیه قوزحلوا به شماره ۲۷۲۷ ابلاغ شده و در آن بر هرگونه اقدام که موجب حفظ و احیای این میراث شود، تاکید شده است.

خزائلی در رابطه با اثرهای ثبت شده گفت: جوش عزا آخرین مرحله از عزاداری شب عاشورا مربوط به الموت غربی است که در این زمان معمولا نوحه خاصی خوانده می‌شود و سینه‌زنان با نوعی آرایش خاص در کنار هم قرار گرفته و با حرکات یکنواخت دست و پا و به صورت هماهنگ نوحه را اجرا می‌کنند.

وی در رابطه با آیین چاق‌چاقی نیز گفت: پس از اتمام سوگواری‌های شب عاشورا هیاتی کوچک شامل ۸ تا ۱۰ نفر در کوچه‌های روستای موشقین حرکت می‌کنند و جلوی درب منازل شروع به نوحه‌سرایی می‌کنند که این هیات و مراسم به نام چاق‌چاقی شهرت دارد.

این مسوول در رابطه با آیین زاری‌زاری نیز گفت: در این آیین مردم پس از اتمام عزاداری شب عاشورا یک ساعت قبل از اذان صبح به مسجد باز می‌گردند و شخصی با نواختن شیپور یا کرنا آمادگی مسجد برای برگزاری این مراسم را اعلام می‌کند ئ پس از شنیدن صدای کرنا مردم برای نوحه‌خوانی راهی مساجد می‌شوند.

وی ادامه داد: آخرین نوحه زاری زاری است که بسیار سوزناک بوده و بعضا بداهه‌های مناسب شرایط روز نیز در آن آورده می‌شود.

مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی قزوین همچنین در رابطه با اثر مهارت تهیه قوزحلوا نیز گفت: این حلوا که عموما در مراسم سوگواری و ختم تهیه می‌شود از مهمترین نذری‌های ماه محرم و صفر در ضیاءآباد تاکستان است که از خمیر تهیه شده از گردو، کمی آرد و شیره انگور تشکیل شده‌است.

وی ادامه داد: این حلوا به‌لحاظ موارد تشکیل‌دهنده کاملا بومی بوده و همه مواد آن در منطقه به‌دست می‌آید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha