به گزارش ایرنا، هرچند طی سال های اخیر حملات سایبری دشمنان نظام و کشور بیشتر جنبه امنیتی، دفاعی و سیاسی داشته است، اما نظام سلطه برای ضربه زدن به ساختارهای زیربنایی و بخش های مورد رجوع مردم سرمایه گذاری های هنگفت و برنامه های کلانی تدارک دیده است که یکی از بخش های مهم مورد هجمه حوزه سلامت و بهداشت کشور است که نمونه هایی از این حملات طی ماه های گذشته در مراکز درمانی تبریز مشاهده شد.
مدیریت پدافند غیرعامل یکی از نهادهای مهم و بسیار اثربخش در مراقبت از فضاهای فیزیکی کشور اعم از مراکز امنیتی، دفاعی، اداری و به غایت مهمتر مراکز درمانی و بیمارستانی است که در راستای افزایش قدرت ملی و ارتقای توان بازدارندگی در برابر انواع حملات سایبری برنامه های مختلف و متنوعی را طراحی و اجرا می کند.
کارشناس مسئول کمیته پدافند غیرعامل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در همایش کارشناسان پدافند غیر عامل دانشگاه های علوم پزشکی شمالغرب ضمن تاکید بر اهمیت این موضوع در بخش بهداشت و درمان کشور، سیاست های کلان این وزارتخانه در برنامه های پدافند غیرعامل را جزو اولویت های مهم برشمرد و گفت: رویکرد نظام سلامت در این بخش بر ایمن سازی استوار است.
پریسا حسنی مخاطرات اصلی نظام سلامت در شرایط کنونی را در سه نوع طبیعی، تصادفی و انسان ساخت دانست و افزود: در جهان ۴۰ نوع بلایای طبیعی شناخته شده است که ۲۲ نوع آن در ایران به وقوع می پیوندد و ایران جزء ۱۰ کشور بلاخیز جهان و دارای رتبه چهارم در قاره آسیا است و میزان آسیب پذیری مردم ایران در برابر بلایا ۸۰ درصد است.
وی با اشاره به اینکه حدود ۹۷ درصد ساختمان های روستایی ایران در برابر زلزله مقاوم نیستند، آمادگی خانوارهای ایرانی در برابر بلایای طبیعی و غیرطبیعی را به طور متوسط هشت درصد اعلام کرد.
حسنی سطح خطر بلایای طبیعی و غیرمترقبه در تسهیلات بهداشتی نظام شبکه را هفت از ۱۰ اعلام کرد و خواستار مساعدت و تعامل نزدیک سایر ارگان ها، نهادها و سازمان های دولتی و غیردولتی برای مقابله با هر نوع تهدید اعم از حوادث طبیعی و غیرطبیعی همچون حملات سایبری به مراکز درمانی شد.
وی اظهار کرد: انتظار داریم مسئولین و مدیران مراکز علوم پزشکی سراسر کشور با رصد و پایش به موقع و با استفاده از استراتژی پیشگیرانه، سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های لازم را در کاهش تهدیدات و خطرات انجام دهند و پشنهادات و اولویت های خود را به صورت مکتوب به مراجع بالادستی اعلام کنند تا راهکارهای لازم ارائه شود.
دوره پدافند پرتوی توسط سازمان انرژی اتمی در تبریز برگزار می شود
مدیرکل پدافند غیرعامل آذربایجان شرقی با تاکید بر اهمیت حوزه تهدیدات پرتوی، اعلام کرد: در این زمینه اقدامات عملیاتی در حال انجام است و اولین دوره تخصصی پرتوی در استان در قالب دوره آموزشی چهار روزه توسط سازمان انرژی اتمی کشور برای نیروهای امدادرسان سطح استان اعم از هلال احمر، اورژانس و آتش نشانی برگزار می شود.
محمد بیگ قرارگاه پرتوی را یکی از پنج قرارگاه پدافند غیرعامل آذربایجان شرقی همراه با قرارگاه های شیمیایی، سایبری، زیستی و مردم محور بیان کرد که به رغم راکد ماندن قرارگاه سایبری در گذشته، هم اکنون فعال شده و با قدرت و هماهنگی با دانشگاه های مختلف استان به رسالت های محوله عمل می کند.
وی وظیفه قرارگاه پرتوی را پایش تهدیدها و بالابردن سطح آمادگی دستگاهها در مواجهه با حوادث پرتوی، ارتقای آستانه مقاومت مردم از طریق آموزش، حفاظت از جان مردم در برابر تهدیدها عنوان کرد.
وی برگزاری همایش های مختلف در خصوص نقش اداره کل پدافند غیرعامل را یکی از برنامه های اولویت دار دانست و با اشاره به هماهنگی های بین بخشی با رویکرد علمی و عملکردی در پدافند زیستی، اظهار کرد: آذربایجان شرقی در طول تاریخ با انواع اتفاق ها چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب اسلامی روبرو بوده است و در بحث پدافند غیرعامل نیز توانسته ایم عملکرد قابل توجهی در بحث امنیت ملی داشته باشیم.
بیگ با اشاره به فعالیت انجمن علمی پدافند غیرعامل شمال غرب کشور در تبریز، گفت: این انجمن با حضور بیش از ۱۰۰ نفر از اساتید برجسته بزرگ ترین پتانسیل آموزشی می تواند در کنار دانشگاه ها و سازمان ها باشد که در این میان دانشگاه علوم پزشکی با توجه به ضرورت اعمال پدافند غیرعامل باید در این مسیر همراه همیشگی ما باشد.
وی ادامه داد: دستگاه های اجرایی و فرمانداری ها، آموزش و پرورش و خانواده و عموم مردم در اقصی نقاط آذربایجان شرقی گروه هدف ما محسوب می شوند و تلاش می کنیم با آگاه سازی به سمت عملیاتی کردن برنامه های پدافند غیرعامل حرکت کنیم.
بیگ با بیان اینکه پدافند غیرعامل به عنوان نهاد حاکمیتی باید با ابزار علمی به موضوع ورود کند، یادآور شد: تعامل نزدیک و فشرده با دستگاه های اجرایی دولتی و غیردولتی و نیز نهادهای نظامی و غیرنظامی جزو اولویت های این مجموعه است و بر همین اساس سیاست های ابلاغی با تعاملات لازم به دستگاه ارایه و عملیاتی می شود.
وی تلاش برای افزایش ارتباط با دانشگاه ها و مراکز علمی و تحقیقاتی را یکی از اولویت های اصلی پدافند غیرعامل آذربایجان شرقی اعلام و اضافه کرد: در این زمینه از نخبگان رشته های مختلف علمی به خصوص رشته علوم پزشکی به عنوان مشاور استفاده می کنیم.
بیگ، بی توجهی عده ای از مدیران دستگاه ها به پدافند غیرعامل را غیر قابل قوبل خواند و افزود: هزینه در این حوزه به نوعی سرمایه گذاری اصولی و عمیق برای در امان ماندن زیرساخت های امنیتی است و باید توجه داشت که هزینه های پس از حملات سایبری به دستگاه های اجرایی به ویژه خدمات رسان عمومی، بسیار فراتر از هزینه های ایمن سازی است.
به گفته وی یکی از دستگاه های استانی که برای هزینه کرد ۱۰۰ میلیون تومانی برای ایمن سازی مجموعه های خود راضی نبود، پس از حملات سایبری مجبور به هزینه ای افزون بر ۹۰۰ میلیون تومانی شد که نشان دهنده بی توجهی به موضوع پدافند غیرعامل می باشد.
به گفته مدیر کل پدافند غیر عامل آذربایجان شرقی یکی از دستگاه های استانی که برای هزینه کرد ۱۰۰ میلیون تومانی برای ایمن سازی مجموعه های خود راضی نبود، پس از حملات سایبری مجبور به هزینه ای افزون بر ۹۰۰ میلیون تومانی شد که نشان دهنده بی توجهی به موضوع پدافند غیرعامل می باشد.
به هر روی در شرایط کنونی کشور که دشمنان از هر سو برای براندازی و وارد کردن لطمات مختلف در عرصه های گوناگون از هیچ تلاشی فروگذاری نمی کنند، اهمیت مقابله با تهدیدات پدافندی دشمنان بر کسی پوشیده نیست و مدیران و مسئولان دستگاه های دولتی و غیردولتی باید توجه جدی به این موضوع داشته و بر آن تمرکز کامل کنند.
اینکه عده ای از مدیران دستگاه های اجرای و خدماتی به موضوع پدافند غیرعامل بی توجهی نشان می دهند امری بسیار خطرناک و در عین حال حرکت در مسیر دشمن قلمداد می شود، چراکه هزینه در این حوزه به نوعی سرمایه گذاری اصولی و عمیق به منظور در امان ماندن زیرساخت های امنیتی است و باید توجه داشت که هزینه های پس از حملات سایبری به دستگاه های اجرایی به ویژه خدمات رسان عمومی از جمله نظام سلامت بسیار فراتر از هزینه های ایمن سازی است.
وقوع زلزله مهیب و ویرانگر اخیر در ترکیه می تواند تلنگری بسیار جدی برای انجام اقدامات پیشگیرانه جهت مقابله با انواع حوادث در قالب برنامه های پدافند غیرعامل باشد.
بخش اعظم بیماری ها با پیشگیری مدیریت می شود
معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی تبریز ضمن تبیین جایگاه پدافند غیر عامل در برنامه های این دانشگاه، با بیان اینکه نقش پدافند غیرعامل یک نقش محوری است و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی با اعتقاد به اینکه پیشگیری بهتر از درمان است، گفت: در هر جایی که به سمت پیشگیری رفته ایم نتایج مطلوبی را برای مردم و جامعه گرفته ایم و اعتقاد داریم با پیشگیری بخش اعظم بیماری ها مدیریت می شود.
علی جنتی هدف پدافند غیرعامل را مصونیت سازی دانست و ادامه داد: نقش دانشگاه ها متمرکز بر شناسایی آسیب های زیستی و تهدیدات بالقوه است و برنامه ریزی و مصونیت سازی دقیق همراه با آگاه سازی، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی از وظایف دانشگاه ها برای جلوگیری از این نوع آسیب ها است.
وی مراکز درمانی و بیمارستانی را یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین مجموعه های خدمات رسان در کشور و استان برشمرد و اظهار کرد: با توجه به خدمات رسانی این مراکز در آذربایجان شرقی که علاوه بر جمعیت چهار میلیونی، به حدود ۶ میلیون نفر از جمعیت سایر استان های همجوار نیز خدمات رسانی می کند، تامین امنیت و تلاش برای پایداری خدمات یکی از اهداف اصلی و اولویت دار به شمار می رود.
جنتی با تاکید بر اینکه امنیت پرتوی و زیستی از موضوعات بسیار مهم و محوری دانشگاه علوم پزشکی است که باید همواره در راس امور جاری قرار بگیرد، یادآور شد: در این زمینه از مدت ها قبل و با شیوع ویروس کرونا اقدامات مختلف برای ایمن سازی مراکز درمانی و خطرپذیری پایین تجهیزات به عمل آمده است.
پدافند غیرعامل مانند عینک استراتژیک مسائل را با دید پیشگیرانه نگاه می کند
رئیس پدافند غیرعامل دانشگاه علوم پزشکی تبریز هم اقدامات انجام شده در این اداره را مهم اما ناکافی خواند و با بیان اینکه پدافند غیرعامل در حقیقت یک رویکرد استراتژیک در تمامی حوزه ها است، گفت: پدافند غیرعامل مانند عینک استراتژیک مسائل را با دید پیشگیرانه و بازدارندگی نگاه می کند و برنامه ریزی های پدافندی سیستم را به سمت رفع نواقص و افزایش آمادگی و توسعه پیش می برد.
غلامرضا نورآبادی افزود: دانشگاه علوم پزشکی تبریز تولید محتوا با حمایت ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور و برگزاری کارگاه های تربیت مربی برای یکهزار و ۱۰۰ نفر از داوطلبین هلال احمر از کل کشور و کارگاه تربیت مربی برای سمن های منتخب فعال در شمال غرب کشور را اجرایی کرده است.
وی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز به به عنوان استان پیشرو در حوزه زیستی و پرتوی پدافند غیر عامل نام برد.
نورآبادی خواستار توجه ویژه به موضوع تبدیل ساختار، همکاری صمیمانه تر و عملیاتی تر قرارگاه های ز یستی، پرتوی و شیمیایی سازمان پدافند کشور در تامین دارو و تجهیزات از سوی ستاد وزارت بهداشت درمان و سازمان پدافند غیر عامل کشور با تبریز شد.
ساختارهای پاسخگویی به حوادث بیمارستانی نیازمند برنامه ریزی است
مدیرگروه و متخصص طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در گفت وگو با ایرنا، ساختارهای موجود و نیازهای سازمانی در پاسخگویی به حوادث پیش بیمارستانی و بیمارستان را نیازمند برنامه ریزی دانست و گفت: بدون برنامه ریزی دست یابی به اهداف پدافندی غیرممکن است.
علیرضا علاء، توجه به نقش بیمارستان در کشف حوادث پرتوی، کفایت قابلیت بیمارستان ها، فعال سازی کمیته بحران بیمارستانی، جلوگیری از انتشار آلودگی و آلودگی زدایی قربانیان حوادث مختلف را از اصول پاسخ بیمارستانی در حوزه پدافندی عنوان کرد.
وی ادامه داد: هم اکنون در بیمارستان امام رضا (ع) تبریز و در بخش اورژانس که به عنوان بزرگ ترین اورژانس شمالغرب کشور محسوب می شود، کارهای مهمی در خصوص پدافند غیرعامل اعم از تعبیه ورودی و خروجی مجزا برای بیمارها، اتاق ایزوله، تعبیه تهویه هوای مستقل برای اتاق های ایزوله و تفکیک سیستم فاضلاب انجام شده است، اما نیاز است اقدامات پیشگیرانه متنوع نیز به انجام برسد.
علاء با تاکید بر اهمیت عملیاتی کردن بیمارستان های صحرایی در ساعت صفر وقوع حوادث از منظر پدافند غیرعامل و اقدامات لازم در این زمینه، گفت: در پدافند غیرعامل استقرار سامانه بیمارستان سیار و بیمارستان های صحرایی بسیار ضروری است.
وی اهمیت در طراحی، محل خدمات درمانی و پزشکی حیاتی، تنوع انجام خدمات پزشکی، جنس بدنه، بخش ها و ساختارهای بیمارستان های سیار را از الزامات و نیازمندی های بروز حوادث در قالب پدافند غیرعامل برشمرد.
به گزارش ایرنا، شاید خرابی و نفوذهای سایبری در تجهیزات و دستگاه های حساس پزشکی چند مراکز درمانی چندان مهم به نظر نیاید و بتوان با هزینه های کم و زیاد نسبت به ترمیم آنها اقدام کرد اما اگر چنین حملاتی وسیع تر و هماهنگ تر و البته در زمان های خاص مثل وقوع حوادث طبیعی و غیرمترقبه به انجام برسد، بدون تردید بخش وسیعی از کشور با بحران های غیر قابل حلی مواجه می شود.
نظر شما