به گزارش ایرنا، آیتالله سید ابراهیم رئیسی در دهمین سفر خارجی خود در ۱۸ ماه اخیر، بامداد امروز سهشنبه به وقت تهران وارد پکن پایتخت چین شد؛ سفری که به صورت گسترده توسط رسانههای فرانسوی زبان پوشش داده شده است.
در همین پیوند رادیو بینالمللی فرانسه با انتشار گزارشی از آغاز سفر سه روزه رئیس جمهور کشورمان به پکن، از استقبال همتای چینی به دلیل همبستگی دو کشور خبر داد.
روزنامه پرشمارگان لو فیگارو با انتشار چندین گزارش در همین ارتباط، سفر امروز آیتالله رئیسی به پکن را «نخستین سفر رسمی» یک رئیس جمهور ایران به چین در بیش از ۲۰ سال گذشته ارزیابی کرده است.
در این گزارشها با اشاره به سخنان شی جین پینگ رئیس جمهور چین، مولفه کلیدی همبستگی دو کشور مورد تاکید قرار گرفته است.
بر اساس گزارش لو فیگارو، شی جین پینگ از همبستگی دو کشور تمجید و تاکید کرده است که چین و ایران که در مواجهه با وضعیت پیچیده بینالمللی، از یکدیگر حمایت میکنند، همبستگی و همکاری خود را به نمایش گذاشتهاند.
استقبال در قلب پایتخت
این روزنامه پرشمارگان یادآوری میکند که رئیس جمهور ایران با همراهی یک هیات بزرگ اقتصادی و تجاری به پکن سفر کرده و در کاخ خلق، ساختمان عظیمی که در قلب پایتخت چین بنا شده، مورد استقبال شی جین پینگ قرار گرفته است.
این رسانه فرانسوی موضوع توافق راهبردی ایران و چین را به عنوان یک مولفه کلیدی در این سفر مورد ارزیابی قرار داده و نوشته است: چین در سال ۲۰۲۱ یک توافقنامه راهبردی گسترده ۲۵ ساله با ایران امضا کرد؛ توافقی که موجب آشفتگی ایالات متحده شده است. چراکه آمریکا با اعمال تحریمهای سنگین علیه تهران قصد داشت اقتصاد جمهوری اسلامی را خفه کند.
لو فیگارو همچنین با بیان اینکه تهران و پکن به دلایلی همچون برنامه هستهای ایران و مواضع دو کشور در قبال جنگ در اوکراین با فشار غرب مواجه هستند، یادآوری کرده است که شی جین پینگ به همتای ایرانی خود تاکید داشته که چین از تهران برای حفاظت از حاکمیت ملی، استقلال، تمامیت ارضی و عزت ملی خود حمایت میکند.
حمایت چین از برنامه هستهای ایران
این رسانه پرشمارگان فرانسوی گریزی نیز به سخنان رئیس جمهور چین در ارتباط با مداخله نیروهای خارجی در امور داخلی ایران زده و به نقل از شی جین پینگ نوشته است که چین از تهران برای مقاومت در برابر یکجانبهگرایی و ارعاب حمایت و با نیروهای خارجی که در امور داخلی ایران دخالت و امنیت و ثبات این کشور را تضعیف میکنند، مقابله خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، رئیس جمهور چین در مورد موضوع هستهای ایران اطمینان داده است که کشورش به حمایت از ایران در حفظ حقوق و منافع مشروعش و پیشبرد حل و فصل سریع و مناسب مشکلات ادامه خواهد داد.
لو فیگارو در گزارش دیگری با بیان اینکه هنوز برنامه رسمی سفر رئیس جمور ایران به چین مشخص نیست، به سابقه دیدار آیتالله رئیسی با همتای چینی خود اشاره کرده است.
بر اساس این گزارش، این دو رهبر برای نخستین بار در ماه سپتامبر سال گذشته میلادی در نشست سران سازمان همکاری شانگهای در سمرقند ازبکستان، با یکدیگر دیدار کردند.
پکن خواستار تقویت روابط با تهران
لو فیگارو یادآوری میکند که رئیس جمهور ایران در این اجلاس خواستار تقویت روابط اقتصادی با پکن به ویژه در زمینههای نفت و انرژی، ترانزیت، کشاورزی، تجارت و سرمایهگذاری شده بود.
لو فیگارو در این گزارش تاکید دارد که پکن مدتهاست که به دنبال تقویت روابط خود با تهران بوده است.
براساس این گزارش، شی جین پینگ در سفری کم سابقه به تهران در سال ۲۰۱۶، ایران را به عنوان شریک اصلی چین در خاورمیانه توصیف کرده بود.
این روزنامه پرشمارگان فرانسوی با بیان اینکه رئیس جمهور ایران در این سفر سه روزه قرار است با تاجران و هموطنان ایرانی مقیم چین نیز دیدار کند، یادآوری کرده است که پکن بزرگترین شریک تجاری ایران است.
شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ نیز با انتشار گزارش مفصلی، یادآوری کرده است که رئیس جمهور ایران به دعوت همتای چینی خود از سهشنبه تا پنجشنبه در چین خواهد بود.
تقویت همکاریهای دو کشور در شرایط تنش با غرب و توافقنامه ۲۵ ساله تهران و پکن، به عنوان کلیدواژههای اصلی گزارش فرانس ۲۴ از این سفر سه روزه توصیف شده است.
ایران شریک اصلی چین در خاورمیانه
این شبکه تلویزیونی با تاکید بر اینکه پکن از مدتها قبل به دنبال تقویت روابط خود با تهران بوده است، به تحلیل سفر رئیس جمهور چین به تهران در سال ۲۰۱۶ پرداخته است که در آن سفر شی جین پینگ ایران را شریک اصلی چین در خاورمیانه اعلام کرد.
وانگ ونبین سخنگوی وزارت امور خارجه چین نیز روز گذشته به خبرنگاران اعلام داشت: پکن میخواهد نقش سازندهای در تقویت وحدت و همکاری با کشورهای خاورمیانه و ارتقای امنیت و ثبات در این منطقه ایفا کند.
شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ همچنین با تحلیل شرایط مذاکرات هستهای و ضمن تاکید بر اینکه پکن یکی از اعضای گروه گفتوگوها و هدفش احیای توافق برجام است، یادآوری میکند که علی باقری کنی مذاکرهکننده ارشد کشورمان که از طرف ایران بر این مذاکرات نظارت دارد، آیتالله رئیسی را در سفر به چین همراهی میکند.
تقویت محور ضد غرب
روزنامه لوموند نیز سفر رئیس جمهور کشورمان به چین را با هدف تقویت محور ضد غربی ارزیابی کرده است.
این روزنامه پرشمارگان فرانسوی با اشاره به تشدید تنشها بین واشنگتن و پکن به دلیل حضور بالونهای چینی بر فراز آسمان آمریکا، میافراید: در این شرایط چین در حال آماده شدن برای پذیرایی از یکی از بدترین دشمنان ایالات متحده یعنی رئیس جمهور ایران است.
در این گزارش با استناد به اخبار رسانههای چینی آمده است: انتظار میرود این سفر همکاری دو کشور را در زمینههایی از جمله اقتصاد و مسائل حساس بینالمللی تقویت کند.
خبرگزاری فرانسه نیز ضمن انتشار خبر ورود رئیس جمهور ایران به پکن، اعلام داشت که دو کشور روابط مستحکم اقتصادی داشته و به دنبال تقویت آن هستند.
به نوشته این رسانه فرانسوی، ایران و چین پیوندهای اقتصادی مستحکمی به خصوص در حوزه انرژی، حمل و تقل، کشاورزی، تجارت و سرمایهگذاری دارند و در سال ۲۰۲۱ پیمان همکاری راهبردی ۲۵ ساله امضا کردند.
نظر شما