باید اقتصاد را یکپارچه کنیم/ لزوم التزام به اقتصاد مقاومتی

تهران - ایرنا - شرکت کنندگان در نشست تخصصی «اقتصاد مقاومتی؛ از نظر تعمل» بر این باور بودند که تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی نه تنها نیازمند التزام و اعتقاد مسئولان و کارگزاران به آن است، بلکه می بایست راههایی برای یکپارچه سازی اقتصاد یافت تا گزاره های آن به عملیاتی شود.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی 29 بهمن ماه 1392 از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی برای اجرا به رؤسای قوای سه گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ شد؛ هدف از تدوین این سیاست‌ها، ارتقای تاب آوری اقتصاد کشور بود تا در برابر فشار و تکانه های خارجی بویژه تحریم های ظالمانه مصون بماند.

در این راستا، مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری روز دوشنبه میزبان نشست «اقتصاد مقاومتی؛ از نظر تا عمل بود» تا علل اجرایی نشدن برخی از سیاست ها آسیب شناسی شود. حجت الله عبدالملکی دبیر شورای عالی مناطق آزاد، عادل عبودتیان دستیار مردمی‌سازی رئیس‌جمهور، محمدهادی سبحانیان معاون اقتصادی وزیر اقتصاد، حجت‌الاسلام محسن اراکی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام  از جمله حاضران در این نشست بودند.

محقق نشدن سیاست‌های اقتصاد مقاومتی نیاز به آسیب شناسی دارد

رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری در این نشست گفت: محقق نشدن سیاستهای اقتصاد مقاومتی بعد از ۱۰ سال از ابلاغ آن به آسیب‌شناسی نیازد دارد و تبیین نشدن از درک درست سیاستهای ابلاغی باعث اجرا نشدن آن شده است.

وی افزود: ما در حوزه اقتصادی از نبود ساختار نظری آسیب می بینیم و باید از نبود انسجام در حوزه‌های اقتصادی رهایی یابیم. این جلسه که به مناسبت سالروز ابلاغ این سیاستها است، از دوستان هم‌نظر در حوزه دعوت کردیم تا به بررسی این ابلاغیه بپردازیم.

رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک هدف از برگزاری این نشست بررسی سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی عنوان کرد و افزود: محقق نشدن سیاستهای اقتصاد مقاومتی بعد از ۱۰ سال از ابلاغ آن، نیازمند آسیب‌شناسی است.

خیاطیان اظهار داشت: ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در همان ابتدای ابلاغ تشکیل شده و سازمانه و نهادها برنامه‌های خود را مطرح می‌کردند، اما هنوز این سیاستها عملی نشده است. تبیین نشدن از درک درست سیاستهای ابلاغی باعث اجرا نشدن آن شده است.

رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک افزود: نکته بعدی تدوین نقشه راه است که به عنوان خروجی از این نشست انتظار داریم. باید از مقام حرف و تئوری عبور کنیم و نسخه عملیاتی بدهیم.

نداشتن التزام و اعتقاد برخی کارگزاران آفت اجرایی نشدن اقتصاد مقاومتی است

دبیر شورای عالی مناطق آزاد هم در این نشست اقتصاد مقاومتی را به معنای اقدام ویژه با رویکرد متفاوت عنوان کرد و گفت: برای فعال‌سازی اقتصاد مقاومتی نیازمند فعال‌شدن چهار جبهه هستیم، که جبهه اول علم است. تولید علم کاربردی و درگیر شدن دانشگاه‌ها در زمینه‌های مختلف، می‌تواند این جبهه را فعال کند.

عبدالملکی ادامه داد: جبهه دوم، جبهه فرهنگی است که این جبهه شامل تبدیل اقتصاد مقاومتی به باور عمومی درست است. اکثریت مردم و حتی مسئولان فهم درستی از اقتصاد مقاومتی ندارند و نمی‌دانند که کرانی‌ها به دلیل عملیاتی نشدن اقتصاد مقاومتی است.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد جبهه سوم را جبهه سیاسی عنوان کرد و گفت: فعال شدن این جبهه به وسیله مطالبه‌گری موثر است که یک فناوری موثر است.

وی اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی را جبهه چهارم دانست و گفت: اگر اقتصاد مقاومتی را در حوزه کاری خود اجرایی نکنیم، اقتصاد مقاومتی عملیاتی نمی‌شود.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد گفت: آفت اجرایی نشدن اقتصاد مقاومتی نداشتن التزام و اعتقاد برخی کارگزاران به بحث اقتصاد مقاومتی است.

عبدالملکی اضافه کرد: پیشنهاد من این است که مرکز بررسی‌های استراتژیک سند تولید نکند؛ ما به اندازه کافی سند داریم. اگر به دنبال نتیجه هستیم، باید میزهای گفت‌وگوی جدی برگزار شود و به وجوه مشترک برسد و اشتراکات با وزیر و معاون مربوطه درمیان گذاشته شده و اشتراکات اجرایی شوند.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد اظهار داشت: عملکرد وزرا با یک سری معیارهای مشخص اقتصاد مقاومتی بررسی شود و نتیجه ارزیابی به آنها اعلام شده و نواقص برطرف شود.

باید اقتصاد را یکپارچه کنیم

حجت الاسلام محسن اراکی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در همایش «اقتصاد مقاومتی؛ از نظر تا عمل» که در مرکز تحقیقات استراتژیک نهاد ریاست جمهوری برگزار شد، گفت: صاحب‌نظران باید با هم گفت‌و گو کنند تا به یک اجماع نظر برسند. یکی از امتیازات کشورهای اروپایی این است که مردم آنها باور دارند برنامه‌های اجرایی، برنامه‌های خوبی است.

وی اضافه کرد: اعتقاد من این است که قانون بد اگر اجرا شود بهتر از قانونی خوبی است که اجرا نمی‌شود؛ چراکه قانون بد را می توان اصلاح کرد. دولت وقتی می خواهد برنامه‌ای را اجرا کند باید برای مردم زمینه سازی کند.

وی اظهار داشت: کلان اقتصاد کشور سرمایه‌داری است اما هرجای اقتصاد کشور یک شکلی است و هویت مشخصی ندارد. باید به اقتصاد کشور هویت داد. بانک، بورس و بازار هر کدام به یک شکل عمل می کنند.

اراکی با بیان اینکه ما باید اقتصاد کشور را یکپارچه کنیم و برای این هدف به برنامه و ساختار نیاز داریم، تصریح کرد: اقتصاد هر کشور پنج حلقه دارد که شامل توزیع اولیه، تولید، توزیع مجدد، مبادله و مصرف است و باید این پنج حلقه در یک سیاق باشد تا اقتصاد هویت پیدا کند.

وی ادامه داد: ما باید کاری کنیم دسترسی عامه مردم به منابع طبیعی آسان باشد و این منابع نباید در انحصار باشد. تولید باید عمومی و مردمی باشد و همه تولیدکننده باشند. تولید را باید ارزان کرد نه اینکه اتومبیل گران تولید کرد. مالیات باید در کشور به صورت خمس و زکات باشد و این‌ها برای کشور کافی است. نه اینکه مردم هم مالیات بدهند، هم خمس و زکات. البته خمس و زکات باید کاملاً حساب شده باشد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: در زمینه مبادله باید نفی ربا مدنظر باشد. نظام بانکی باید اصلاح شود و بانک نقش واسطه بین سرمایه و نیروی تولید باشد. نظام پولی براساس پول حقیقی باید اصلاح شود؛ چرا این همه سکه در بازار توزیع می شود که در خانهها به عنوان سرمایه نگهداری شود؟ این سکه چه نقشی در بازار دارد؟ این کار نادرست است. تنها راه رهایی از ارز خارجی این است که پول خود را حقیقی کنیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha