گروه جامعه ایرنا – آن روزها چون خبر انتشار سریع این ویروس، ابتلای بالا و مرگ به دلیل کرونا از کشورهایی همچون چین شنیده میشد مردم دچار بهت بیشتری شدند زیرا کووید۱۹ در ایران هم آغازی همراه با مرگ را داشت و این نگرانی در روزهای اول به شکل تازهای رخنمایی کرد.
روایتی از سه سال زندگی سخت با ویروس کرونا چنان سخت و طاقتفرسا است که هنگام نوشتن این گزارش دوباره روزهایی بسیار غمگین و ناراحتکننده را برایم یادآوری میکند اما وقتی امروز در سومین سال شیوع این ویروس شرایطی بسیار عادی را در کشور شاهد هستیم با توجه به پیشرفت علم در کشور امیدوار به حذف کامل کرونا مانند دیگر بیماریها از سالهای گذشته تاکنون هستیم.
دوم اسفند ۹۸ آمار مبتلایان به کرونا با ۲ رقمی شدن به عدد ۱۳ نفر رسید، دیگر این ویروس تنها در قم و اراک نبود آن روزها مردم تهران و گیلان هم تجربه زیستن در شرایط کرونایی را تجربه کردند، در مجموع ویروس به عنوان یک میهمان ناخوانده برای همه کشورهای جهان تبدیل شده بود.
در روزهای اول اسفند آمارهای ابتلای مردم به این ویروس روز به روز بیشتر شد، پنجم اسفند ۱۸ بیمار جدید شناسایی شد به واسطه سرعت انتشار این ویروس کمیته اطلاعرسانی، اجتماعی، انتظامی، پشتیبانی و تدارک ستاد ملی مقابله با کرونا تشکیل شد، مرگ در شوک این ویروس آمار ابتلای ۱۰۰ نفر در این روزها را هم شاهد بودند.
همزمان با افزایش شمار مبتلایان به این ویروس و رسیدن تعداد موارد فوتی به ۱۵ نفر در کشور، در استانهایی که آمار و ارقام ابتلای بالای ویروس کرونا را شاهد بودند، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی لغو همه آیینهای ازدواج و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی را ابلاغ کرد.
تجربه مرگ و ابتلای ۲ رقمی در هفته اول اسفند
هفته اول اسفند آمار مبتلایان به کرونا به رقم ۹۵ و تعداد جانباختگان نیز ۱۵ نفر شدند، مرگ کرونایی در روز هفتم اسفند ۹۸ هم ۲ رقمی شد، شناسایی موارد جدید به ۵۰ نفر رسید، تدابیری برای پرهیز از مسافرت به ویژه به استان قم و گیلان اندیشیده شد و محدودیت تردد غیرضروری شهری و بین شهری و قرنطینه اندیشیده شد.
روز ۱۶ اسفند به یکباره شک بزرگی به همه وارد شد ۱۲۳۴ بیمار جدید شناسایی شد
آن روزها میانگین سن بستری موارد مشکوک و مبتلا به کووید۱۹، بیشتر از ۵۰ سال و میانگین سنی فوتشدگان بر اثر این بیماری، را بیش از ۶۰ سال سن اعلام کردند، دهم اسفند آمار سه رقمی مجموع مبتلایان به ۲۰۵ مورد ابتلا و مرگ ۴۳ نفر گزارش شد.
روز ۱۶ اسفند به یکباره شک بزرگی به همه وارد شد ۱۲۳۴ بیمار جدید شناسایی شد، آمار روزانه دیگر چهار رقمی شد، تا قبل از آن کل آمارها به چهار رقمی رسیده بود اما اکنون تعداد بیماران شناسایی شده به حدود پنج هزار نفر رسید و مرگ سه رقمی با آمار ۱۲۴ را شاهد بودیم.
در روز ۲۵ اسفند ۹۸ مرگ ۱۱۳ نفر در یک روز را هم شاهد بودیم، کم کم به مرگ چهار رقمی هم نزدیک شدیم که در نهایت ۲۹ اسفند ۹۸، مجموع درگذشتگان بر اثر این بیماری در کشور به ۱۲۸۴ نفر رسید و ابتلا هم پنج رقمی شد و شمار مبتلایان به این بیماری در کشور به ۱۸۴۰۷ نفر رسید.
قرنطینه حاصل روزهای اول شیوع کرونا
ویروسی ناشناخته در دنیا منتشر شده بود راهکارهای مبارزه و درمان آن برای همه پزشکان و اپیدمیولوژیستها هم به نوعی ناشناخته بود اما در آن روزها با سرعت بالایی به مردم منتقل و آنان را یا مبتلا یا دچار مرگ میکرد.
بهترین راهکار در آن زمان پرهیز از اجتماع، فاصلهگذاری اجتماعی، رعایت پروتکلهای بهداشتی، دوری از همدیگر، ارتباط نداشتن با اقوام و بستگان، شستوشوی مداوم دست و استفاده از ماسک بود، اما سرعت انتشار به حدی بالا بود که هر روز تعداد زیادی از مردم کشور به خاطر این بیماری جان خود را از دست میدادند.
روزهایی که با مرگ ۲ نفر به دلیل کرونا آغاز شد و هر روز شاهد افزایش شمار جانباختگان با این ویروس بودیم، فرارسیدن عیدنوروز ۱۳۹۹ و جشنهای نوروزی و دید و بازدید هم بخاطر سرعت انتشار این ویروس برای مردم کمرنگتر شده بود زیرا کرونا با سرعت بالایی ابتلا و مرگ را به مردم ارمغان داده بود.
در فروردین ۱۳۹۹ به دلیل گذشت یک ماه از شیوع این ویروس، طوفانی از کرونا در راه بود پیک اول کرونا شروع شد، مرگهای سه رقمی و ابتلای پنج رقمی موج میزد و بخاطر چنین شرایطی به نوعی قرنطینه خانگی را شاهد بودیم و مردم در ایام تعطیلات نوروزی، دید و بازدید را ممنوع کردند.
ابتلای بالای ۲ هزار نفر در ششم فروردین ۹۹ ترس در وجود مردم را نهادینه کرد، سیزده بدر به عنوان یک روز تفریحی در میان مردم ممنوع شد تا از شیوع بیشتر این ویروس جلوگیری شود چون شناسایی ۲۲۰۶ بیمار جدید و مرگ ۱۴۳ نفر در روز ششم فروردین به ثبت رسید.
آبان با روزهای مرگهای سیاه کرونایی
سویه دلتا مرگ ۷۰۰ نفری و ابتلای بالای ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر روزهایی سیاه برای مردم ایران رقم زد
آمارهای مرگ و میر به حدی بالای بود که آبان ۱۳۹۹ به روزهای مرگ سیاه تبدیل شد مرگ بیش از ۴۰۰ نفر در آبان همه را شگفتزده کرد، مهر و آبان ۱۳۹۹ اوج آمار کرونا شد تا اینکه ۳۰ آبان ۱۳۹۹ مرگ ۴۷۹ نفر به دلیل کرونا در کشور ثبت شد و آمار پنج رقمی ابتلا به این ویروس هم مشاهده شد، هنوز واکسیناسیون شروع نشده بود و مردم هم از واکسن کرونا هراس داشتند که بین تزریق کردن و نزدن آن مستاصل بودند.
پیکهای کرونایی در حال گذر بودند که در تیر ۱۴۰۰ با شیوع سویه دلتا آمار فوتیهای کرونا به شدت افزایش یافت، سویهای با شدت بسیار بالای انتشار بود و سویه دلتا چند روز مرگ ۷۰۰ نفری و ابتلای بالای ۴۰ هزار تا ۵۰ هزار نفر روزهایی بسیار سیاه برای مردم ایران رقم زد.
ورود دولت سیزدهم برای مهار کرونا
آن روزها هنوز تزریق واکسن به دلیل تعداد پایین آمار واکسنهای وارداتی رشد نداشت، مردم در صف واکسن بودند، هر روز بیش از ۷۰۰ نفر از عزیزان خود را از دست میدادند که با ورود دولت سیزدهم به واردات واکسن کرونا و تولید برخی واکسنهای داخلی واکسیناسیون سراسری واکسن کرونا در کشور آغاز شد.
۶ پیک کرونا را مردم تجربه کردند، مهار کرونا به عنوان یکی از اقدامات تاثیرگذار دولت سیزدهم بود زیرا با وارد کردن آمار بالای واکسن کرونا تزریق واکسن در دزهای اول، دوم و حتی یادآور برای مردم ویروس تا حدودی فروکش کرده بود تا اینکه در روز ۱۲ خرداد ۱۴۰۱ و پس از ۲۸۱ روز مقابه با کووید ۱۹ آمار مرگ ناشی از کرونا به صفر رسید و جرقه امید در دل مردم ایران زده شد.
آمار واکسیناسیون کرونا تا روز ۱۲ خرداد ۱۴۰۱ و مرگهای بالای کرونایی به بیش از ۲۲ میلیون دز رسید اما با روی کارآمدن دولت سیزدهم تغییرات اساسی در آمار واکسیناسیون رخ داد و مرگهای کرونایی نه تنها افزایش نداشت بلکه با واکسیناسیون سراسری این روزها به کمترین حد مرگ و ابتلا رسیده است.
مرگ ۲ نفر در روزهای ابتدای شیوع تا بیش از ۱۴۰ هزار جانباخته در سه سال
آمار مرگ و میر کرونا روند متفاوتی را در این سه سال داشته است از مرگ تک تا چهار رقمی را تجربه کرد و امروز مجموع جان باختگان این بیماری، به ۱۴۴ هزار و ۸۰۴ نفر رسیده است.
تعداد افراد درگیر این بیماری نیز با آمارهای گوناگون از تک رقمی آغاز شد و در برخی ماههای سال به ویژه در فروردین ۱۳۹۹ و تیر ۱۴۰۱ نیز ابتلای پنج رقمی و بالای ۴۰ تا ۵۰ هزار نفری را شاهد بودیم و در مجموع تعداد بیماران کووید۱۹ در کشور تا روز ۳۰ بهمن ۱۴۰۱، هفت میلیون و ۵۶۶ هزار و ۵۹۵ نفر شد.
تلاش دولت سیزدهم برای مهار کرونا در تزریق واکسیناسیون سراسری آمارهایی دلگرمکننده و امیدوار برای کاهش ابتلا و مرگ ناشی از کرونا را رقم زد تا آمار واکسیناسیون از ۲۲ میلیون دز در دولت گذشته اکنون به بیش از ۱۵۵ میلیون دز برسد.
براساس آمارهای وزارت بهداشت از ابتدای شیوع کرونا تا روز ۳۰ بهمن ۱۴۰۱ تاکنون ۶۵ میلیون و ۱۹۹ هزار و ۲۲۹ نفر دُز اول، ۵۸ میلیون و ۵۹۳ هزار و ۲۴ نفر دُز دوم و ۳۱ میلیون و ۶۲۹ هزار و ۵۶۱ نفر، دُز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۴۲۱ هزار و ۸۱۴ دُز رسید.
اکنون که تا حدودی روزهای صفر کرونایی در کشور افزایش یافته و مرگ ناشی از کرونا تک رقمی است، اما همچنان برای جلوگیری از روزهای تلخ و سیاه کرونایی باید در محیطهای بسته و شلوغ مردم نسبت به رعایت شیوهنامههای بهداشتی اقدام کنند زیرا اکنون استفاده از ماسک به زیر ۱۷ درصد رسیده است.
بیشتر بخوانید:
ایران بر کرونا پیروز شد/ تنها کشور تولیدکننده واکسن در منطقه هستیم
نظر شما