به گزارش ایرنا مستند به اظهارات شهروندان؛ عمده ترین معضل مردم تربت حیدریه ناشی از سگهای خانگی و نگهبان؛ حمله این حیوان به شهروندان بویژه زنان و کودکان است از دیگر سو داده های دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه نیز از بالا بودن آمار درمان مصدومان و مجروحان گزش سگها حکایت دارد.
به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه، پارسال تعداد هزار و ۲۴۳ مورد حیوان گزیدگی به مراکز پیشگیری و درمان هاری فعال در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهرستان مراجعه کردند که ۸۶.۳ درصد آن توسط سگهای خانگی بود.
دکتر الهام بهره مند افزود: سال گذشته فقط ۱۶.۳ درصد آمار حیوان گزیدگی در حوزه دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه از سوی سگهای ولگرد و یک دهم درصد توسط سایر حیوانات اتفاق افتاد.
وی با بیان اینکه کودکان و نوجوانان بیشترین جمعیت آماری حمله سگ ها به انسان در تربت حیدریه را شامل می شوند؛ اضافه کرد: به دلیل افزایش موارد حیوان گزیدگی در تربت حیدریه سالانه اعتبار پولی زیادی صرف خرید سرم و واکسن به منظور پیشگیری از ابتلای آسیب دیدگان به هاری میشود.
وی گفت: واکسن هاری انسانی در داخل کشور تولید نمیشود و سال گذشته فقط در تربت حیدریه افزون بر ۲ میلیارد تومان هزینه تامین واردات واکسن و مقابله با هاری شد که عمده آن از سوی سگ های خانگی بر اعتبارات دولتی دانشگاه تحمیل شد.
در همین پیوند شماری از شهروندان تربت حیدریه در گفتگو با ایرنا اظهار داشتند؛ زیاد شدن سگ ها اعم از ولگرد و خانگی در خیابانها و معابر شهر باعث نگرانی خانواده ها بویژه بین زنان و کودکان شده است.
یک خانم خانه دار در این رابطه گفت: هر روز صبح نگران فرزندانم هستم که در مسیر مدرسه مورد حمله سگ ها قرار نگیرند.
فاطمه رجب زاده در گفتگو با ایرنا افزود: قبلا فقط سگ های ولگرد موجب ترس کودکان و نوجوانان می شدند اما این روزها سگ های خانگی نیز به مشکلی برای خانواده ها تبدیل شده است چراکه در مقایسه با سگ های ولگرد رفتار تهاجمی تری دارند.
احمدرضا نورالهیان دیگر شهروند تربت حیدریه نیز گفت: اگرچه سگ های خانگی و نگهبان موضوعی شخصی در حیطه کاری و خانوادگی هر فرد است ولی این موضوع تا جایی اشکال ایجاد نمی کند که برای سایر شهروندان و خانواده ها مزاحمت و خطری نداشته باشد.
وی افزود: اما این روزها اگر از خطر سگ های خانگی و نگهبان عبور کنیم ؛ پارس کردن آنها بویژه در محیط های آپارتمانی کمترین مشکل ایجاد شده برای شهروندان تربت حیدریه است.
مشابه این اظهارات را شمار دیگری از شهروندان تربت حیدریه نیز در گفتگو با ایرنا بیان داشتند.
افزایش سگ گردانی در تربت حیدریه
در همین رهگذر طی سالهای اخیر سگ گردانی در تربت حیدریه به طرز چشمگیری افزایش یافته است بطوریکه برخی افراد سگ نگهبان یا خانگی خود را سوار بر موتور یا خودرو در خیابانها و معابر شهر و روستا به همراه می برند.
این موضوع در مواردی باعث صدمه به افراد و شهروندان شده است که آخرین مورد جدی آن مصدومیت حجت الاسلام والمسلمین سید علی ربانی امام جماعت مسجد صاحب الزمان در هسته مرکزی شهر تربت حیدریه است.
سید محمود فرزند حجت الاسلام سید علی ربانی در این باره به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: پدرم پیش از اذان صبح پنجشنبه گذشته برای اقامه نماز جماعت به سمت مسجد صاحبالزمان عج الله تعالی شریف واقع در کوچه شیر چهار سوق تربت حیدریه در حرکت بود که بر اثر حمله دو قلاده سگ از ناحیه پا دچار مجروحیت شد.
وی با اشاره به روند بهبودی پدرش پس از مداوای زخم و تزریق واکسن هاری افزود: اگر کمک مامور پاکبان شهرداری نبود؛ امکان صدمه بیشتر یا وقوع حادثه ناگوارتری وجود داشت.
رییس کمیسیون خدمات شهری و حمل و نقل شورای شهر تربتحیدریه با تایید معضلاتی از این جنس به خبرنگار ایرنا گفت: موضوع زیرپا گذاشتن قوانین شهروندی از سوی صاحب این دو قلاده سگ حمله کننده همچون سایر موارد به پلیس گزارش شده است.
سید جمال یوسف زاده افزود: جدایی از سگهای دارای صاحب که به مشکلی در تربت حیدریه تبدیل شده اند افزون بر هزار قلاده سگ ولگرد در خیابان های سطح شهر وجود دارد.
وی اضافه کرد: گروههای حامی حقوق حیوانات با فشار رسانه ای بر مسوولان تربت حیدریه و اعضای شورای شهر اجازه نمی دهند برنامه جدی و منسجمی برای رفع معضل سگ ها عملیاتی شود.
وی تصریح کرد: به همین سبب مرکز نگهداری سگهای ولگرد تربت حیدریه تحت فشارهای اجتماعی صورت گرفته به حال خود رها شده است.
عملکرد دستگاههای ذیربط تربت حیدریه در خصوص خطر سگ ها
خبرنگار ایرنا در این رابطه تلاش کرد نظر سایر دستگاههای ذیربط تربت حیدریه و اعضای کارگروه آسیب های اجتماعی را جویا شود اما دست آورد چندانی نداشت.
داود نورمحمدی رییس اداره حفاظت از محیط زیست تربت حیدریه توضیح در این باره را به بررسی بیشتر موکول کرد.
شهیدی مسوول روابط عمومی اداره دامپزشکی تربت حیدریه نیز لازمه اظهار نظر در این باره را وجود آمار دانست و گفت: "متاسفانه آمار دقیقی از سگهای خانگی و گربه سانان در دست نیست".
باوجود تماس چند باره خبرنگار ایرنا با دفتر و تلفن همراه دادستان تربت حیدریه به عنوان مدعی العموم برای مصاحبه در این خصوص؛ امکان گفتگو فراهم نشد.
معاون سیاسی فرمانداری ویژه تربت حیدریه نیز با یادآوری انتصابش در این مسوولیت طی هفته های اخیر گفت: طی مدت مسوولیتم در رابطه با موضوع سگ های ولگرد و خانگی بحث یا مکاتبه ای بین مسوولان و دستگاههای ذیربط مطرح نشده است و کارگروه مربوطه نیز جلسه ای در این باره نداشت.
موسوی افزود: فرمانداری تربت حیدریه به موضوع مخاطرات سگ ها اعم از ولگرد و خانگی ورود خواهد کرد.
تربت حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد مقدس با افزون بر ۲۲۵ هزار نفر جمعیت از شهرستانهای مهم و بزرگ استان خراسان رضوی است.
نظر شما