به گزارش ایرنا، بسیاری از مردم سفر معنوی به عتبات عالیات یا حج را در برنامه های مهم و اولویت دار خود قرار داده اند و برای فرا رسیدن زمان اعزام، لحظه شماری می کنند.
سازمان حج و زیارت در این رابطه با توجه به وظیفه ذاتی خود برای اعزام منظم و شایسته زائران، برنامه ریزی و اقدام میکند ولی نکته مهم در این زمینه ارائه اطلاعات صحیح از سوی متقاضیان و اطلاع رسانی صحیح و به موقع است که میتواند به تسریع اقدامات منتهی شود.
در این خصوص، مدیرکل حج و زیارت استان زنجان معتقد است: اعزام تمامی ثبت نام شدگان حج تمتع استان به یکباره مقدور نیست و این فرآیند هشت سال به طول میانجامد.
خبرنگار ایرنا مرکز زنجان برای اطلاع از وضعیت اعزام زائران استان و میزان تحقق برنامه های پیش بینی شده در این خصوص با ابراهیم احدی مدیر حج و زیارت استان زنجان گفت و گو کرده است.
ایرنا: در خصوص حیطه وظایف حج و زیارت و وضعیت اعزامی های حج تمتع توضیح دهید.
احدی: حج و زیارت سازمان دولتی مستقل و زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که سیاستگذاری، هدایت و برنامه ریزی سفرهای زیارتی خارج از کشور را برعهده دارد.
این سفرها شامل حج تمتع، عمره مفرده و اعتاب مقدسه در کشورهای عراق و سوریه است که با مشارکت بخش خصوصی و دفاتر زیارتی انجام می شود و همچنین نظارت ها بر نحوه خدمات آنها نیز بر عهده این دستگاه است.
باید توجه داشت سفر عمره مفرده از سال ۹۴ تاکنون انجام نشده است اما طبق روال از ماه صفر آغاز و تا اواسط ماه رمضان انجام می شد و تاثیرات معنوی و مادی خیلی خوبی را در سطح جامعه برجا می گذاشت ولی بنا به دلایلی متوقف شد.
پس از این مدت، در ماههای شوال و با ورود به ذی قعده و ذی حجه اعزام عملیاتی سفر حج تمتع انجام می شود، هر چند فرآیند ثبت نام و آموزش حجاج، ماهها قبل رخ می دهد.
این سفر معنوی در زمان حاضر برای کسانی است که تا سال ۸۶ در فرآیند ثبت نام حج در بانک ملی اقدام به ودیعه گذاری به مبلغ یک میلیون تومان کرده اند.
بعدها چون این آمار به یکباره افزایش یافت از سال یاد شده، امکان ثبت نام جدید مقدور نشد که این موضوع به دلیل شمار بالای متقاضیان است و همچنین با توجه به محدودیت در اعزام سالانه به طور میانگین ۸۰ هزار نفر همچنان جمعیت زیادی در نوبت خواهند بود.
با توجه به این موضوع از سال ۸۶، فرآیند ثبت نام متوقف شد و در زمان حاضر برای حج سال آینده تمامی دارندگان فیش حج تمتع تا سال ۸۵ به این سفر معنوی اعزام خواهند شد.
در صورت تکمیل ظرفیت کاروان ها مابقی ثبت نام کنندگان برای سال های آتی در نوبت اعزام خواهند بود در غیر این صورت متقاضیان سال ۸۶ وارد این فرآیند می شوند و روند ادامه می یابد.
ایرنا: چه تعداد از جمعیت استان زنجان برای حج تمتع ثبت نام کرده اند؟
۱۲ هزار نفر از استان تا سال ۸۶ برای اعزام به سفر معنوی حج تمتع ثبت نام کرده اند و بنا به دلایل مختلفی همچنان در صف انتظار هستند.
با توجه به اینکه میانگین ظرفیت اعزام ما سالانه حدود یک هزار و ۵۰۰ نفر است طبق برآوردها تا هشت سال آینده زائر برای اعزام حج تمتع وجود دارد اما نکته مهم اینکه از آمار ۱۲ هزار نفری تاکنون سه هزار نفر در سامانه تعریف شده ثبت نام کرده اند.
این سامانه به نشانی https://reserve.haj.ir از چهار سال گذشته راه اندازی شده تا زائرانی که قبل از سال ۸۶ ثبت نام کرده اند بتوانند اطلاعات خود را به روز رسانی کنند.
به عنوان مثال زائری که در سال ۷۹ ثبت نام کرده اکنون آدرس محل سکونت و حتی شماره او تغییر کرده است و می تواند در این سامانه برای به روز رسانی و درج اطلاعات دقیق خود اقدام کند.
متاسفانه تعداد اندکی از زنجانی ها برای به روز رسانی اطلاعات خود در این سامانه اقدام کرده اند و ۹ هزار نفر این کار را انجام نداده اند.
اطلاع رسانی رسانه های استان می تواند در این خصوص اثرگذار باشد از این رو درخواست داریم تمامی دارندگان فیش حج تمتع به سامانه یاد شده مراجعه کرده و اطلاعات خود را به روز رسانی کنند تا برنامه ریزی مطلوب برای اعزام ها داشته باشیم.
در این ارتباط تدابیری اتخاذ شده تا در هنگام ورود اطلاعات فرد بتواند ۲ شماره تلفن ثبت کند تا از نحوه اعزام خود مطلع شود.
باید به این مهم توجه داشت اعزام زائران حج تمتع از ظرفیت کل اعزام ها در کشور تبعیت می کند، به طوری که سال گذشته به دلیل شرایط کرونایی و محدودیت های سنی ۴۰ هزار نفر به سرزمین وحی اعزام شدند که روند کاهشی داشت و استان زنجان نیز توانست ۵۰۰ زائر را اعزام کند اما در کل، استان زنجان یک درصد اعزامی های کشور را دارد.
ایرنا: در خصوص حج عمره نیز توضیح دهید؟
با توجه به مشکلات موجود در حوزه سیاسی بین ایران و عربستان اعزام زائران مفرده متوقف شد با اینکه به تازگی سازمان حج و زیارت آمادگی خود را برای اعزام عمره مطرح کرده، اما تاکنون به نتیجه نرسیده است، به این دلیل که باید مناسبت ها به حدی برسد که در۲ کشور دفتر کنسولگری تشکیل شود، تا فرآیند خدمات دهی مورد نیاز به نحو مطلوبی انجام گیرد، در صورت تحقق این مهم می توان به آغاز عمره مفرده امیدوار بود.
هم اکنون در سطح کشور حدود چهار میلیون نفر برای حج عمره ثبت نام کرده اند که اعزامی ها مبتنی بر اولویت خواهد بود.
نظر شما