به گزارش ایرنا، صنایع دستی بخشی از هنر و صنعت ملی ما است که علاوه بر جنبههای تولیدی اقتصادی، فرهنگ و ارزشهای ملی و نیز خلاقیت و بینشهای فلسفی و ذوق هنری اقوام ساکن در هر نقطهای از کشورمان را منعکس میسازد. به زبانی دیگر : «صنایع دستی و هنرهای بومی _سنتی وابسته به صنایع دستی، علاوه بر جنبه اقتصادی، زبان گویای تاریخ اجتماعی جوامع و نمایانگر فرهنگها و هنرهای قومی مردم ایران هستند.»
شاید برای بسیاری از مردم، مفهوم صنایع دستی و اینکه صنعت دستی به چه صنعتی گفته میشود و ارزشهای هنری، فرهنگی و اقتصادی این بخش مهم از فعالیت ملی در کجا نهفته است، به طور دقیق مشخص نباشد، اما به هر حال ذکر این نکته ضروری است که امروزه در بسیاری از کشورهای جهان حتی در صنعتیترین کشورها به فعالیت اقتصادی صنایع دستی به گونه منبع اساسی برای تولید کالا به ویژه کالاهای صادراتی و وسیلهای با اهمیت برای ایجاد اشتغال، صادرات و غیره نگریسته میشود.
موزه صنایع دستی یکی از موزههای شهر اراک است که در سال ۱۳۸۳ در خانه حسنپور افتتاح شد و سال ۱۳۹۸ از خانه حسنپور به قلعه وکیل منتقل شد.
موزه صنایع دستی قلعه وکیل تعداد ۲۵۰ اثر شاخص از صنایع دستی هنرمندان استان مرکزی را در خود جای داده است، از جمله این آثار میتوان به فرش دستباف، گلیم، آثار قلمزنی، آثار چوبی، تابلو فرش و تابلو خطاطی اشاره کرد.
این موزه از ۵ بخش تشکیل شده است:
بخش خط و خطاطی: در این بخش آثار خوشنویسی و تذهیب هنرمندان معاصر استان مرکزی به نمایش گذاشته شده است.
بخش سفال، آبگینه و سرامیک:در این بخش آثار مختلف از انواع ظروف سفالی، آبگینه و سرامیک دیده میشود.
بخش دستبافتهای سنتی (گلیم و فرش): در این بخش نمونههایی از فرش ساروق و همچنین گلیم نقش برجسته خمین و دیگر فرشها دیده میشود.
بخش صنایع فلزی و آثار حجمی: در این بخش آثار قلمزنی هنرمندان اراکی روی مس،ملیله کاری زنجان، ورشوسازی و برنج سازی بروجرد و دیگر آثار ساخته شده با فلز دیده میشود.
بخش صنایع چوبی و منسوجات: در این بخش آثار چوبی منبت و معرق و انواع البسه سنتی از هنرمندان استان مرکزی و مناطق دیگر ایران در معرض دید عموم قرار گرفته است.
۳۴۸ رشته صنایع دستی در کشور وجود دارد که از این تعداد ۱۱۰ رشته در استان مرکزی فعال است.
نظر شما