روایت رزمنده‌ای که جنگ سرآغاز نویسندگی‌اش شد

شیراز-ایرنا-اکبر صحرایی برگزیده سومین دوره جایزه کتاب سال فارس در روایتی از آغاز فعالیت‌هایش در عرصه نویسندگی در دوران دفاع مقدس سخن گفت؛ این نویسنده که نوشتن را در زمان جنگ آغاز کرده معتقد است که هنوز کتابهای خوب خوانندگان بسیاری دارد.

اکبر صحرایی سه‌شنبه در گفتگو با ایرنا در رابطه با فعالیت‌هایش در عرصه نویسندگی اظهار کرد: نوشتن را در زمان جنگ آغاز کردم؛ با شروع جنگ در سال ۱۳۵۹ نسل یک جوان‌ها به جبهه و جنگ اعزام شدند و من هم به صورت داوطلبانه راهی میدان جنگ شدم.
صحرایی افزود: در جبهه در عملیات‌ها و رویدادهای مختلف شرکت می‌کردم و شاهد پیروزی‌ها، شکست‌ها و حوادث مختلف بودم؛ در آن زمان ضبط کردن و نوشتن این رویدادها به ذهنم رسید و به دلیل علاقمندی ام به سینما و فیلمنامه نویسی به نوشتن روی آوردم و در دفترچه خاطراتی که دفتر تبلیغات جنگ آن زمان بین رزمنده‌ها پخش می کرد شروع به نوشتن برخی اتفاقات و یادداشت‌های روزانه کردم.
وی اضافه کرد: جنگ پایان یافت و به شهر و دیار خودمان بازگشتیم؛ تعداد زیادی از اقوام و آشنایان و دوستان همانند دو پسرخاله‌ام طی هشت سال جنگ شهید شده بودند و این اتفاقات باعث شد که عزم خود را برای نوشتن وقایع جنگ جزم کنم. بنابراین نوشتن خاطراتم از جنگ را آغاز کردم و نوشته‌هایم را برای روزنامه‌های استانی ارسال کردم؛ خاطرات و دست نوشته‌های من هرسال در هفته‌ دفاع مقدس به چاپ می‌رسید.
صحرایی بیان کرد: از چاپ مطالبم در روزنامه و نشریات استانی انگیزه بیشتری گرفتم و مطالبم را برای روزنامه های کشوری جمهوری اسلامی ،ایران، کیهان و اطلاعات فرستادم و خوشبختانه مورد استقبال قرار گرفت.
وی عنوان داشت: زمانی روی دکه مطبوعات در شهر شیراز مجله تخصصی جنگ را دیدم که در هفته نامه‌ای بنام کمان بود و از نوشته‌های مربوط به جنگ استقبال می‌کرد چندتا از کارها را برای آنها فرستادم سردبیر آن از مطالب من استقبال کرد و همین مسئله موجب شد که سالها با آنها همکاری داشته باشم؛ حدود ۴۰ خاطره و داستان کوتاه فرستادم و به چاپ رسید اینگونه بود که نویسندگی‌ام جدی‌تر شد.
صحرایی یادآور شد: زمانی که کنگره شهدا در استان فارس برگزار شد به ذهنم رسید که می توان خاطرات جنگ را به صورت داستان درآورد من سالها به صورت متفرقه کلاس‌های داستان نویسی و کارگاههای مربوطه شرکت کرده بودم و آشنایی با اساتید این عرصه بخصوص استاد شهریار مندنی‌پور تأثیر بسیاری بر من گذاشت.
وی افزود: در گام نخست از خاطرات منتشر شده استفاده کردم و سه کتاب اولم خاطرات دفاع مقدس بود که از دل خاطرات چاپ شده در مطبوعات شکل گرفت؛ کتاب کانال «مهتاب»، مجموعه داستان های هزار و نه و خمپاره‌های خواب آلود از خروجی خاطرات رزمندگان بود. کتاب سومم خمپاره‌های خواب آلود یک کتاب طنز بود و نگارش آن دریجه جدیدی را به روی من باز کرد. حتی کانون پرورش فکری آن کتاب را جز کتاب‌های کودک و نوجوان قلمداد کرده و من به آن سمت کشیده شدم.
این نویسنده اظهار کرد: سپس کتاب پرونده‌ ۳۱۲ که در مورد زندگی نامه شهید دستغیب بود را نوشتم و با استقبال خوبی مواجه شد کتاب‌هایم در جشنواره‌های مختلف جایزه‌هایی را کسب کردند و اینها همه انگیزه ام را بیشتر کرد تا به صورت حرفه ای وارد حوزه نویسندگی شوم نتیجه کار هم ۳۵ اثر است که چاپ شده‌اند.
وی افزود: از آخرین کارهایی که حدود ۵ سال روی آن کار کردم رمان دو جلدی کتیبه ژنرال درباره تاریخ معاصر ایران است که شخصیت اصلی آن سردار شهید اسکندری است که در سوریه به شهادت رسیدند و از شهدای شاخص مدافع حرم شیراز و فارس هستند و جایی به این موضوع اشاره کردم که شاید این کتاب جنگ و صلح من باشد که تمام اتفاقات نیم قرن اخیر را در این کتاب جمع آوری کردم.
صحرایی به فعالیت‌هایش در عرصه طنز هم اشاره کرد و افزود: مجموعه های طنزی هم داشتم؛ یک هفت جلدی برای کودک و نوجوان با عنوان دار و دسته دارعلی چاپ شد که با استقبال بسیار خوبی مواجه شد؛ پس از آن یک کتاب مجموعه قصه برای کودک و نوجوان به نام قاطر غنیمتی شامل ۲۰ داستان طنز بود که برای کودک و نوجوان در حوزه دفاع مقدس چاپ شد و جز آخرین کتاب‌هایی بود که در حوزه طنز کودک و نوجوان به چاپ رسید و چاپ دوم آن هم امسال بیرون آمد این کتاب به نحوی به اتفاقات ناب جنگ با زمینه طنز می‌پردازد و شخصیت اصلی آن همان دار علی است.
وی بیان داشت: زبان طنز می‌تواند با جوانان و نوجوانان ارتباط بهتری برقرار کند زبان طنز می‌تواند ابزار خوبی برای انتقال مفاهیم دفاع مقدس باشد؛ در مجموع این ۳۵ کتاب حدود ۳۰ تا ۴۰ جایزه کشوری دریافت کردند تقریبا هر کتاب یکی دو جایزه گرفته است که اکثرا در حوزه‌های مختلف دفاع مقدس عمومی و تک داستانی بودند.
صحرایی ادامه داد: از کتابهایی که طی یکی دو سال اخیر به چاپ رسیده عزیز جهان است؛ عزیز جهان عنوان کتاب زندگینامه داستانی پروفسور عبدالعزیز خضری از مفاخر اورولوژی و همسرش جهان توکلی متخصص بیهوشی است؛ پروفسور خضری اهل تسنن و شافعی مذهب و هنوز در قید حیات است. او یکی از مفاخر پزشکی کشور است.
وی ادامه داد: دیگر آثاری که طی دو سه سال اخیر به چاپ رسیده کتاب پیرمرد و حوری است این کتاب روایت‌هایی جذاب و پرکشش از روزگاران گذشته و روزهایی دارد که برای بسیاری از مردم پر از خاطره و ترس و اضطراب است اما نسل امروز شاید چندان اطلاعاتی از آن نداشته باشد.
صحرایی اضافه کرد: این کتاب درباره حوادث روزمره و جذابی است که در پشت جبهه‌های جنگ اتفاق می‌افتد و کتاب دیگر فرار به جابلقا است اما کتاب عزیز جهان خیلی به دلم نشست چون تاریخ پزشکی شیراز و فارس است و پرفسور خضری شخصیت خاصی دارند و در این کتاب یک داستان عاشقانه آسمانی و شرعی شکل می‌گیرد که خوشبختانه به چاپ هفتم هم رسیده است.
این نویسنده با اعتقاد به اینکه هنوز کتابهای خوب خوانندگان بسیاری دارد، ابراز کرد: امیدوارم مردم و به ویژه نسل جوان استقبال بیشتری از کتاب داشته باشند و مطالعه را در اولویت زندگی خود قرار دهند.

اکبر صحرایی متولد ۱۳۳۹ شیراز دانش آموخته رشته مدیریت دولتی است و سال ۱۳۶۵ داستان نویسی را آغاز کرده است. جنگ مسیر زندگی و حرفهای او را تعیین کرد و دغدغه نگارش خاطرات خود و دوستانش در این دوران او را در مسیر نویسندگی قرار داد.
صحرایی قبل از انقلاب مطالعه را به صورت جدی با داستانهای محمود ،حکیمی جلال آل احمد و آثار کلاسیک جهان آغاز کرد و نویسندگی اش را مدیون جنگ می‌داند. وی با پایان جنگ با نوشتن خاطرات خود و دوستان از آن دوران نویسندگی را به صورت حرفهای تجربه کرد به طوری که خاطرات و بعدها داستان‌هایش در مجله تخصصی ،کمان روزنامه ایران ماهنامه عصر پنج شنبه و... به چاپ رسید.
مجموعه داستان جنگ به نام کانال مهتاب اولین کتاب صحرایی است که در سال ۱۳۷۸ به چاپ رسید و یک سال بعد از انتشار این کتاب مجموعه داستان هزار و نه را منتشر کرد.
صحرایی با نگارش رمان حافظ هفت در پنجمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد عنوان برگزیده را به دست آورد. در پنجمین جشن فرهنگ فارس با مجموعه داستان «خمپاره‌های خواب آلود» جایزه اول داستان را کسب کرد و در ادامه جوایز بسیاری را برای کتاب‌های مختلف خود به دست آورد.

روایت رزمنده‌ای که جنگ سرآغاز نویسندگی‌اش شد

آیین اختتامیه سومین دوره جایزه کتاب سال استان فارس روز یکشنبه ۱۴ اسفندماه با معرفی هشت نویسنده برگزیده و ۱۶ نفر شایسته تقدیر برگزار شد؛ اکبر صحرایی در بخش داستان تألیفی نوجوان با کتاب « قاطر غنیمتی» موفق به کسب جایزه کتاب سال شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha