۱۹ اسفند ۱۴۰۱، ۸:۱۲
کد خبرنگار: 1285
کد خبر: 85052173
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

کِلوس؛ ممنوع

۱۹ اسفند ۱۴۰۱، ۸:۱۲
کد خبر: 85052173
کِلوس؛ ممنوع

شهرکرد- ایرنا-سیاووش در شهرکرد دانشجو بود، زمانی که قصد بازگشت به تهران را داشت در اتوبوس شهرکرد به تهران، برخی از مسافران به یکی از مسافران دیگر اعتراض کردند که او مجبور شد کیف دستی خود را به قسمت صندوق پایین اتوبوس بفرست.

علت اعتراض برخی از مسافران غیربومی اتوبوس شهرکرد به تهران به دلیل وجود گیاهی خوشبو بود که بوی آن برای این مسافران ناآشنا بود.

سیاووش برای مسافران توضیح داد که این گیاه به طلای سبز در این مناطق مشهور است و حتی قیمتش در آن سال‌ها تا یک میلیون تومان هم خرید و فروش می‌شد.

گیاهی که چیدن و خرید و فروش آن در بازار ممنوع است

در برخی از استان‌های زاگرس گیاه کلوس که عده‌ای از آن به نام کرفس کوهی نیز یاد کرده‌اند، آنقدر دارای اهمیت است که خرید و فروش و حمل و نقل آن را ممنوع کردند.

خاستگاه اصلی کلوس چهارمحال و بختیاری است اما در نقاط دیگر زاگرس نیز این گیاه دارویی و خوراکی یافت شده است.

۸۷ درصد مساحت چهارمحال و بختیاری کوهستانی است و تاکنون بیش از یک‌هزار و ۳۵۰ گونه گیاهی در این استان شناسایی شده است، که از این تعداد ۲۷۰ گیاه جنبه دارویی، خوراکی و صنعتی دارد و ۲۷ گونه خاص این استان از جمله کلوس مخصوص این منطقه در زاگرس است.

کلوس از خانواده چتریان و گیاهی خودرو با خاصیت دارویی است که در سال‌های اخیر به دلیل بهره‌برداری بی‌روبه و نامناسب و ریشه‌کنی و غنچه‌چینی پیش از بذر دهی، این گیاه رو به انقراض است.

وسعت رویش این گونه منحصر به فرد و در حال انقراض در چهارمحال و بختیاری زمانی تا هفت هزار هکتار در اقلیم‌های مختلف این استان می‌رسید، اما هم‌اکنون تنها ۷۰۰ هکتار در منطقه سرآقاسید و چین شهرستان کوهرنگ این گیاه خوراکی رشد می‌کند.

کلوس کوهی با نام علمی Kelussia odoratissima Mozaff و نام محلی «کلوس» از تیره چتریان و خودرو است که در صورت آسیب نرسیدن به ریشه آن سالیان سال رویش دارد.

دوره رویش این گیاه هفته‌های آخر اسفندماه، همزمان با ذوب برف‌ها شروع و تا اوایل خردادماه در دامنه کوهستان‌ها و در ارتفاعات ادامه دارد.

کلوس پس از آب شدن برف سه تا چهار ماه رشد می‌کند و بعد دوره گل‌دهی و به بذر نشستن این گیاه است که این دوره ۴ تا ۵ هفته است، که در بیشتر اوقات این گیاه در هفته‌های اول پس از آغاز رویش غنچه‌چینی شده و این امر باعث می‌شود امکان رویش مجدد این گیاه کم شود.

فرمانده یگان حفاظت اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت:با استناد به ماده ۲۵ مکرر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز حمل، عرضه، خرید، فروش و نگهداری گونه گیاهی کلوس ممنوع است و با متخلفان بنا بر قانون برخورد می‌شود.

سرهنگ صادق محمدی روز جمعه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: با استناد به ماده ۲۵ مکرر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مبنی بر اینکه هرگونه حمل، عرضه، خرید، فروش، نگهداری، اقدام برای خروج و یا خارج کردن چوب، هیزم یا زغال حاصل از درختان جنگلی به طور مطلق و ارتکاب این اعمال در مورد سایر محصولات و فراورده‌ها یا مصنوعات منابع طبیعی اعم از جانوری و گیاهی به قصد تجاری، بدون تحصیل پروانه از مرجع ذصلاح ممنوع است و مرتکب علاوه‌بر ضبط کالاهای مزبور و آلات و ادوات مورد استفاده، جز در موارد مذکور در مواد (۲۵)و (۲۶) این قانون و سایر مواردی که مجازات بیشتری به موجب قوانین پیش‌بینی شده است مشمول مجازات‌ها و احکام مقرر برای قاچاق کالای مجاز مشروط می‌شود، چنانچه خرید اقلام ذکر شده بدون علم و عمد نسبت به منشأ آن صورت گرفته باشد از شمول این ماده خارج است.

وی ادامه داد: برهمین اساس گونه گیاهی کلوس نیز شامل چنین قانونی می شود و در حالیکه در روزهای اخیر مشاهده شد که عده‌ای به صورت غیرقانونی در حال عرضه کلوس هستند که در صورت مشاهده وفق مقررات برخورد خواهد شد.

محمدی در پایان از مردم و دوستداران طبیعت درخواست کرد تا در صورت مشاهده هرگونه تخلف در این حوزه در حوزه موارد را به شماره تلفن‌های ۱۵۰۴ و ۱۳۹ اطلاع دهند.

به گزارش ایرنا، هنوز برخی از مردم عقیده دارند که کلوس" خاصیت فراوان دارویی برای درمان سرماخوردگی، رماتیسم و سرطان دارد و علاوه بر خوراکی ، این عده به عنوان گیاه دارویی از آن استفاده می‌کنند.

چهارمحال و بختیاری دارای ۱۱ شهرستان است و بیشتر رویشگاه کلوس در کوهرنگ و بخشی در لردگان پراکنده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha