به گزارش ایرنا، بدون شک "ترین ها" مانند کوچکترین، بزرگترین و اولین ها و منحصر به فردترین ها از هر چیز و هرجا یک قصه هیجان انگیز و شنیدنی را با خود به همراه دارند، این مساله در رابطه با بناها و جاذبه های گردشگری نیز صادق است.
بسیاری از گردشگران اشتیاق دارند تا از بناها و جاذبه هایی که اولین، بزرگترین و کوچک ترین در نوع خود به شمار می روند، بازدید کنند و گاه برای دیدن این دست از جاذبه ها حاضرند هزاران کیلومتر سفر کنند.
قزوین به عنوان یکی از شهرهای کهن ایران زمین که در دوره صفویه برای بیش از نیم قرن پایتخت بوده نیز بخشی از آثار و جاذبه های "ترین" را در خوی جای داده است.
تعطیلات نوروز بهترین زمان برای بازدید از این جاذبه ها هستند که دیدنشان بدون شک هر بیننده ای را به سر ذوق می آورد و خاطرات به یاد ماندنی را برای بازدیدکنندگان رقم می زند.
در این گزارش به طور خلاصه و اجمالی به برخی آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری که صفت "ترین" را با خود حمل می کنند، پرداخته ایم.
خیابان سپه، اولین خیابان ایران
خیابان سپه چندسالی است که از سوی شهرداری قزوین سنگ فرش شده تا حس نوستالژیک را به شهروندان و گردشگرانی که در آن قدم می زنند را تداعی کند.
بازارچه میوه و تره بار سپه یکی از بازارهای قدیمی قزوین در این خیابان است و به بازارچه تجریش تهران بی شباهت نیست، این بازار اگرچه در بین بناهای تاریخی قزوین از آن نامی برده نمی شود اما سرزندگی آن و قرارگیری در مقابل مسجد باشکوه جامع باعث شده تا دیدنش خالی از لطف نباشد.
سردر رفیع عالی قاپو در انتهای خیابان سپه مانند یک نگین می درخشد و جلوه و جلای خاصی را به این خیابان تاریخی بخشیده و عظمت آن را دوچندان کرده است.
گردشگرانی که در این خیابان حضور دارند می توانند از بناهای تاریخی متعددی که در نزدیکی آن است دیدن کرده و لذت ببرند که از جمله آنها باید به دولتخانه صفوی، مسجد جامع عتیق، آب انبار سردار بزرگ، امامزاده اسماعیل (ع)، امامزاده زبیده خاتون(س)، خانه موزه ابوترابی و خانه تاریخی رئوفی اشاره کرد.
سعدالسلطنه، بزرگترین کاروانسری شهرهای ایران
کاروانسرای سعدالسلطنه از زمره پربازدیدترین بناهای تاریخی قزوین به شمار می رود که در دوره قاجاریه از سوی سعدالسلطنه، حاکم وقت قزوین بنا شده است.
این مجموعه با حدود هفت هکتار مساحت دارای هفت حیاط، ۴۰۰ حجره و تعدادی سرا و راسته و همچنین حمام و مسجد است و در دهه هشتاد از سوی شهرداری قزوین مورد مرمت قرار گرفت و احیا شد.
این بنا در مجاورت بازار سنتی قزوین واقع شده و در انتظار ثبت در یونکسو و فهرست میراث جهانی است.
گردشگران با بازدید از این مجموعه که در خیابان امام خمینی (ره) و بازار بزرگ قزوین قرار دارد، ضمن دیدار از یک بنای تاریخی وسیع و باشکوه می توانند از بازار صنایع دستی آن سوغات و هنرهای دستی تهیه کنند.
کلیسای کانتور، کوچک ترین کلیسای ایران
برخی منابع از این کلیسا به عنوان سومین کلیسای کوچک دنیا نیز نام می برند.
این کلیسا در خیابان دارایی قزوین قرار دارد و زمان ساخت آن به دوران جنگ جهانی اول بازمی گردد که از سوی اتباع روسی که در این شهر اقامت داشتند، ساخته شده است.
این کلیسا برای مسیحیان ارتدوکس احداث شده و نام دیگر آن برج ناقوس است، این مکان در حال حاضر عبادت کننده ندارد و جنبه گردشگری به خود گرفته، این بنا علاوه بر محل دعاخوانی، دارای اتاقی برای غسل تعمید نوزادان و تعویض لباس کشیک هاست.
کلیسای کانتور طرحی صلیبی شکل دارد و فرم هندسی و نمای آجری قرمز و پوشش شیروانی گنبدهای آن از ویژگی های آن به شمار می رود.
گراندهتل قزوین، اولین نمونه هتل مدرن در ایران
گراند هتل قزوین از بناهای دوره قاجار به شمار می رود و در خیابان پیغمبریه و در ضلع غربی دولتخانه صفوی قرار دارد.
گراند هتل قزوین در ۲ طبقه و با یک زیرزمین و یک حیاط از جانب جنوب و در زمینی به وسعت سه هزار متر بنا شده است.
این بنا نخستین هتل مدرن امروزی در ایران به شمار می رود و باید آن را یکی از نخستین نمادهای مدرنیته در کشور دانست که به روایات تاریخی، وقایع مهمی نظیر کودتای رضاخان علیه آخرین شاه قاجار در آن طرح ریزی شد.
گراند هتل قزوین هم اکنون در دست مرمت و ساماندهی قرار دارد و امکان بازدید عمومی گردشگران از این مجموعه وجود ندارد با این حال گردشگران می توانند از جانب خیابان پیغمبریه از نمای بیرونی این ساختمان دیدن کنند.
چهار انبیاء، بقعه ای منحصر به فرد در ایران
خیلی ها از وجود یک بقعه منحصر به فرد در قزوین بی خبر هستند، مکانی که زیارتگاه ادیان مختلف به شمار می رود.
چهارانبیاء یا پیغمبریه نام یکی از مهمتربن بناهای زیارتگاهی قزوین به شمار می رود که مدفن چهارتن از پیامبران الهی و قوم بنی اسرائیل به نام های سلام، سلوم، سهلی و اقلیاست، این بقعه همچنین مدفن امامزاده صالح (ع) از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) نیز هست.
بنای این مکان مقدس که در خیابان پیغمبریه و در جوار دولتخانه صفوی قرار دارد به دوره صفویه باز می گردد و بقعه آن آخرین بار در زمان قاجار مرمت شد.
چهارانبیاء در اعیاد مذهبی و سالروز شهادت ائمه معصومین (ع) شاهد خیل زوار است و برنامه های متنوعی از جشن ها در اعیاد و مراسم دعاخوانی و سوگواری ماه های مبارک رمضان، محرم و صفر نیز در آن برگزار می شود.
قزوین، تنها شهر دارای ۲ دروازه تاریخی در ایران
شهرهای ایران در گذشته دارای دیوار، حصار و دروازه بودند اما با گسترش آنها و صنعتی و ماشینی شدن زندگی ها، به مرور از میان رفتند.
در حال حاضر چهار دروازه تاریخی در کشور با همان ساختمان و اصالت خود باقیمانده اند که دروازه های درب کوشک و تهران قدیم در قزوین قرار دارند، ۲ دروازه دیگر یعنی دروازه ارگ در سمنان و دروازه سردر باغ ملی در تهران واقع شده است.
آن طور که کارشناسان حوزه میراث فرهنگی می گویند، قزوین در گذشته دارای ۹ دروازه بوده که اکنون تنها ۲ مورد از آنها برجای مانده، دروازه درب کوشک که دارای یک هزار سال قدمت دارد اما شکل فعلی آن به دوره قاجاری باز می گردد که به سمت الموت و شکارگاه های شمال این شهر باز می شده است.
دروازه راه کوشک نیز به عنوان یکی از دروازه های شهر قزوین به حساب می آید که بنای موجود در این محل بیش از یک هزار سال قدمت دارد، ولی شکل ظاهری و فعلی این دروازه مربوط به دوران قاجاری است.
این دروازه تاریخی در انتهای خیابان نادری و در میدان میرعماد قرار دارد و در نزدیکی عمارت تاریخی داعی داعی واقع شده است.
دروازه تهران قدیم که اکنون در میدانی به همین نام قرار دارد، دیگر دروازه تاریخی قزوین به شمار می رود که قدمت آن مربوط به دوره قاجار است، این دروازه مسیر خروج از شهر به سمت تهران و بالعکس بوده است.
این دروازه دارای ۲ طاق قرینه و هشت گلدسته است و کاشی کاری های معماری دوره قاجار در عین سادگی، زیبایی خاصی به آن بخشیده است.
نظر شما