به گزارش ایرنا مردم ایران زمین آئین و یادمان هایی در هنگامه های گوناگون برپا می داشتند که برخی مانند چهارشنبه سوری در فرهنگ این سرزمین پایدار شده است و ریشه در منش، اخلاق و خرد نیاکان ما دارد و در این رسوم اعتقاد به پروردگار، امید به زندگی، پاکسازی محیطی و نبرد با اهریمنان در قالب نهادها، نمایش ها و آئین های گوناگون نمایشی گنجانده شده است.
چهارشنبه سوری ، آئینی برجای مانده از ایران باستان است که در نقاط مختلف ایران زمین پیش از رسیدن نوروز برگزار می شود و ایرانیان با اتحاد و همبستگی و ابراز شادی از سال گذشته، با انجام مراسمی خاص به شادی و سرور بر می خیزند.
در ایران باستان، چند روز قبل از نوروز مردمانی به نام آتش افروزان به شهرها و روستاها می رفتند تا مردم را برای این آیین آماده کنند، آتش افروزان، زنان و مردانی بسیار هنرمند بودند که با برگزاری نمایش های خیابانی، دست افشانی ها، سروده ها و آوازهای شورانگیز به سرگرم کردن و خشنود ساختن مردمان می پرداختند و هدف آنها انتقال نیروی فزاینده و نیک به مردمان برای چیره شدن بر غم و افسردگی بود.
آنان که زنان و مردان شادی بخش خوانده می شدند در روزگار ما هنوز نمود کوچکی از خود را زیر نام خواجه پیروز یا حاجی فیروز زنده نگاه داشته اند که البته از هنرمندی زن یا مرد آتش افروز در دوران گذشته بسیار دور است.
هر ساله در آخرین شب چهارشنبه سال برنامههای ویژه این جشن با تفاوتهایی اندک در اغلب نقاط کشورمان برگزار میشود و مردم استان لرستان نیز چهارشنبه آخر سال در قاب آئین های کهن برجای مانده از گذشتگان جشن می گیرند.
آنان بیرون از خانه در فضایی مناسب، آتشی روشن می کنند، اهل خانه، زن و مرد و کودک از روی آتش می پرند و با گفتن «زردی من از تو، سرخی تو از من»، بیماری، ناراحتی و نگرانی های سال کهنه را به آتش می سپارند، تا سال نو را با آسودگی و شادی آغاز کنند.
در برخی نقاط لرستان اعتقاد بر این است با روشن کردن آتش و پریدن از روی آن باید چهارشنبه سوری از خانه بیرون رفت، همراه بقیه مردم جشن گرفت و شاد و سرخوش بود تا سال جدید شاد و پر از پیروزی باشد.
این در حالیست که متاسفانه این جشن و سرور طی سالیان گذشته با استفاده از مواد آتش زا، ترقه و نارنجک سلامت بسیاری از مردم را به خطر انداخته و خوشی زودگذر را به یک عمر پشیمانی و ناخوشی تبدیل کرده است که در این راستا آگاهی و فرهنگ سازی امری ضروری به نظر می رسد.
هر چند در سالیان اخیر با دور شدن از اصل شادی و آداب و رسوم مرتبط با این آیین کهن، چهره غالب این جشن حتی از ترقه گذشته و بجای شادی و مهمانی و دورهمی های دوستانه به میدان جنگ پرتاب نارنجک و بمب های دست ساز تبدیل شده است که احیا و بازگشت به اصل، می تواند این بیراهه رفتن ها را متوقف کند.
آماده باش ۹۲پایگاه اورژانس جاده ای و شهری در لرستان
رییس اورژانس پیش بیمارستانی لرستان گفت: به منظور خدمت رسانی به مصدومان احتمالی در چهارشنبه سوری ۷۲۰ نیرو در حال آماده باش قرار دارند و در این راستا ۵۸ پایگاه امداد جاده ای و ۳۴ پایگاه شهری، ۶ موتورلانس و سه بالگرد اورژانس هوایی در سطح استان فعال شده است.
مهدی غیبی با بیان اینکه ۶ پایگاه سلامت نیز فعال شده است ادامه داد: سال گذشته در شب چهارشنبه سوری ۶۳ نفر در استان مصدوم شدند که یک نفر با قطع عضو مواجه شد، ۲۲ نفر آسیب دیدگی چشم داشتند و در مابقی افراد شاهد سوختگی بودیم.
رییس اورژانس پیش بیمارستانی لرستان گفت: خانوادهها در این ایام حساسیت جدی به جلوگیری از وقوع حوادث داشته باشند و با نه گفتن قاطع از هر گونه آسیب جلوگیری کنند.
بازداشت اخلالگران شب چهارشنبه سوری تا پایان ۱۵ فروردین ۱۴۰۲
داریوش شاهونوند دادستان خرم آباد نیز گفت: با توجه به نزدیک شدن به ایام پایانی سال و شور و شوق مردم در استقبال از سال نو ، متاسفانه تعدادی افراد سودجو و فرصتطلب به بهانه چهارشنبه آخر سال موسوم به چهارشنبهسوری اقدام به تهیه انواع مواد محترقه، منفجره و آتشزای غیرمجاز و غیراستاندارد و توزیع آن بین قشر جوان و نوجوان میکنند.
وی افزود: خریداران اینگونه مواد بعضا سهوا یا از روی ناآگاهی با بکارگیری و استفاده آن در معابر عمومی سطح شهر و مراکز پرجمعیت، با پرتاب ترقه، فشفشه و افروختن آتش در معابر عمومی ضمن بروز صداهای مهیب انفجاری و ایجاد رعب و وحشت در مردم، آسایش و آرامش شهروندان را نیز سلب کرده و به تبع آن زمینه اخلال در نظم، آسایش و امنیت عمومی و ایجاد مزاحمت برای خانوادهها بویژه بانوان و اطفال را فراهم میکنند.
شاهون وند بیان کرد: همراه داشتن مواد منفجره و محترقه حتی اگر منجر به خسارت جانی و مالی نشود چون مخل امنیت و آرامش شهروندان است جرم محسوب شده و دستگاه قضا به شدت با این اخلالگران برخورد میکند.
وی با اشاره به تشکیل شعب ویژه در حوزه قضایی جهت رسیدگی به این پرونده ها، تصریح کرد: دستگاه قضا اخلالگران نظم و آرامش مردم در چهارشنبه آخر سال را تا پایان ۱۵ فروردین ۱۴۰۲ بازداشت میکند.
۱۱۶ هزار و ۱۱ ۱عدد انواع محترقه در لرستان کشف و ضبط شد
فرمانده انتظامی لرستان گفت: از ابتدای بهمن ماه تاکنون ۱۱۶ هزار و ۱۱۱ عدد انواع مواد محترقه در سطح استان کشف و ضبط شده است و در این راستا افرادی نیز دستگیر شده اند.
سردار یحیی الهی با تاکید بر ضرورت رعایت ایمنی و توجه خانواده ها به پیشگیری از حوادث ناگوار بیان کرد: به همین منظور ماموریت اصلی در شب چهارشنبهسوری بر عهده مردم است، والدین باید در کنار فرزندان خود بوده و با کنترل و نظارت آنان، مانع وقوع رخدادهای ناگوار شوند و پلیس نیز در کنار خانواده ها بدنبال شادی بی خطر است.
وی ادامه داد: شهروندان به منظور جلوگیری از وقوع هرگونه ناهنجاری در جامعه، در صورت مشاهده و برخورد با موارد مشکوک و اعمال مجرمانه، موارد را از طریق تلفن مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ اطلاع دهند تا در اسرع وقت برخورد قانونی با متخلفان و هنجارشکنان صورت گیرد.
آماده باش کامل آتش نشانی خرم آباد در چهارشنبه سوری
رییس سازمان خدمات ایمنی و آتش نشانی شهرداری خرم آباد گفت: علاوه بر برگزاری کلاس های آموزشی اطفا حریق توسط کارشناسان این سازمان طی روزهای اخیر در سطح مدارس استان، ۳۰۰ هزار پیامک نیز به منظور پیشگیری از حوادث چهارشنبه سوری برای همشهریان خرم آبادی ارسال شد.
محمد میرزایی مقدم افزود: در این راستا پنج بنر در پنج نقطه پرتردد شهر خرم آباد نصب شده است و به همین منظور بروشورهای آموزشی و پیشگیری از حوادث در بین همشهریان توزیع می شود.
وی با بیان اینکه تمام نیروهای آتش نشانی استان در حالت آماده باش قرار دارند اظهار داشت: خودروهای آتش نشانی در نقاط پرخطر و تجمع سطح شهر از جمله میدان ساکی و زیباکنار، هتل جهانگردی، میدان مادر، پل موقت جهادگران، سپاه ناحیه، پشته حسین آباد، ماسور، پارک جنگلی شورآب و پارک جنگلی مخملکوه و در دریاچه کیو یک قایق امدادرسان مستقر خواهد شد.
میرزایی مقدم ادامه داد: در این راستا تمام نیروها، خودروها و ایستگاه های عملیاتی آتش نشانی بصورت سه شیفت کاری در آماده باش کامل قرار دارند و چهار دستگاه موتور سیکلت گشت زنی با تجهیزات کامل در سطح شهر حضور خواهد داشت.
نظر شما