سفر به هزار توی تاریخ و تمدن کهن ایرانی در شهرستان بهمئی +فیلم

یاسوج - ایرنا - بازدید از مناطقی مانند تنگ های ماغر و سولک در شهرستان بهمئی که یادگارهای تاریخی بازمانده از ایران کهن هستند فرصتی برای سفر به هزار توی تاریخ و تمدن نیاکان آریایی است.

شهرستان بهمئی در آخرین نقطه کهگیلویه و بویراحمد با وجود مکان های تاریخی که روزگاری محلی برای تفریح پادشاهان یا مجالس آنان در ایران باستان بوده جایی است که می تواند مقصد سفری خاطره انگیز برای هموطنان علاقه مند به تاریخ و تمدن کشورمان باشد.

این شهرستان که با مساحت یکهزار و ۴۴۷ کیلومتر مربع در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد و در ۴۰ کیلومتری شهرستان بهبهان واقع شده همچنین به علت تنوع آب وهوای گرمسیری و سردسیری و جاذبه های طبیعی یکی از مهمترین مقاصد نوروزگردی در این استان محسوب می شود.

شهرستان بهمئی به جز در مشرق که با شهرستان کهگیلویه در استان هم مرز است از سه جهت با شهرستان های استان خوزستان همسایه است به طوری که در شمال با باغملک ، در جنوب با بهبهان ، در غرب با رامهرمز و در جنوب غربی با امیدیه و آغاجاری در استان خوزستان مرز مشترک دارد.

تنگه «سولک» بهمئی

تنگه «سولک» یا «سروک» که نزدیک به ۸۰۰ هکتار مساحت دارد و شامل پنج نقش برجسته از دوران اشکانی والیمایی همراه با ۱۴ استودان و ۲ کیلومتر جادهٔ سنگ‌فرش است به علت داشتن آب و هوایی مطلوب و طبیعت زیبا جاذبه ای کم نظیر برای نوروزگردی در کهگیلویه و بویراحمد است.

سنگ نوشته های دوره الیمایی (اشکانی) در تنگ «سولک» متشکل از راه اسب رو، سنگفرش قدیمی، کنده کاری های دل کوه و سروهای زرین منحصر بفرد، چشمه گوردک منسوب به گودرز پهلوان افسانه ای ایران مسافران را به زندگی نیاکان در گذشته های دور می برد.

میراث تاریخی نقش برجسته های «سولک» که در نزدیکی دره ای سرسبز و پوشیده از درختان بلوط و سرو در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی شهر لیکک و در حدفاصل میان کوه‌های شهرستان بهمئی از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد خودنمایی می کند در فارس نامه ناصری با نام «سولک» به معنی گردنه سروهای کوچک از آن نام برده شده است.

نقوش تنگ «سولک» شامل ۴۰ انسان و حیواناتی مانند اسب، شیر و پرندگان است در این نقوش سلاح‏‌هایی مانند نیزه بلند، شمشیر، خنجر، گرز، تبرزین، چماق‌، کمان‌، تیر، ترکش و نقش پرچم تراشیده شده است و همچنین چندین چشمه دائمی و فصلی در عرصه مذکور وجود دارد که از میان این چشمه‌ها چشمه گوردک از آب دهی قابل توجهی برخوردار است.

نقش برجسته های تنگ «سولک» که در یک منطقه حفاظت شده محیط زیست قرار دارد از نقطه نظر پوشش گیاهی دارای گیاهان دارویی و خوراکی و زینتی دارای اهمیت طبیعی است و گیاهان دارویی و خوراکی مانند بن‌سرخ، هلپه، تره، کارده، بومادران، پشموک، کنگر، گل لاله سرنگون و آویشن و همچنین جنگل های انبوهی از بلوط و سایر گونه‌های متفاوت این محدوده را در بر گرفته است.

تنگ ماغر تفرجگاه پادشاهان ساسانی

تنگ ماغر در شهرستان بهمئی که بر اساس کتیبه های باستانی از جمله مناطق تفریح حکمرانان و پادشاهان دوره ساسانی بوده یکی دیگر از جاذبه های بی نظیر برای علاقه مندان به تاریخ و تمدن ایرانی در شهرستان بهمئی است.

سفر به هزار توی تاریخ و تمدن کهن ایرانی در شهرستان بهمئی +فیلم

آثار معماری صخره‌ای تنگ ماغر که در ۲۰ کیلومتری شمال بهمئی واقع شده ضمن جلوه های تاریخی به خاطر وجود آب و هوای بسیار مطبوع و معتدل و همچنین پوشش گیاهی و جنگل های زیبای آن بستری برای طبیعت گردی در دل تاریخ کهن محسوب می شود.

وجود باغ ها، درختان تنومند بلوط و سرازیر شدن چشمه های خروشان به تنگه ماغر جاذبه ای زیبا و شگفت انگیز ایجاد کرده که روح خسته و غبار آلود هر گردشگری را جانی دوباره می بخشد.

تالاب برم الوان

جاذبه های گردشگری بهمئی به آثار تاریخی محدود نیست و دریاچه برم الوان یکی از شاهکارهای طبیعت در این شهرستان است.

سفر به هزار توی تاریخ و تمدن کهن ایرانی در شهرستان بهمئی +فیلم

برم الوان تالابی همیشگی است که گستره‌ آن به ۱۵ هکتار می‌رسد و در زمان کم آبی نزدیک به هشت هکتار است و در دوره های خشکسالی یا ترسالی ژرفای آن ۱۲ تا ۳۰ متر تغییر می‌کند. آب دریاجه مذکور به علت تراکم بالای نمک و املاح معدنی، آشامیدنی نیست.

این تالاب در دامنه‌ تپه ماهورهای گچی جای دارد و یکی از زیباترین و چشم نوازترین گستره‌های گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد است و پیرامون تالاب برم الوان پوششی از درختان بلوط، گز و بادام کوهی دیده می‌شود.

فراهم بودن امکان ماهیگیری و قایق سواری در این تالاب برای گردشگران نیز بر جذابیت این مکان گردشگری افزوده است.
تالاب برم الوان در ۴۰ کیلومتری شهر لیکک شهرستان بهمئی و در دهستان سرآسیاب یوسفی قرار دارد.

«بَرم» در گویش محلی به معنی«دریاچه» است و الوان معنی رنگ‌ها را می‌دهد به همین علت بَرم الوان به دریاچه‌رنگ‌ها هم خوانده می شود.

درباره جاذبه های گردشگری بهمئی بیشتر بدانیم

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بهمئی گفت: تنگ «سولک» که در سال ۱۳۱۶ به عنوان نخستین اثر میراث فرهنگی استان در فهرست آثار ملی ثبت شده و به اذعان جهانگردان و کارشناسان قابلیت ثبت در فهرست میراث جهانی را هم دارد مهمترین جاذبه گردشگری این شهرستان محسوب می شود.

مجتبی صلاحی نژاد اظهار کرد: در این منطقه باستانی صحنه های گوناگونی از آیین های باشکوه باستانی، نمادهای دینی، رزم های سواره و پیاده نظام، تاجگذاری، تاج‌ستانی، گرفتن حلقه قدرت در حضور خدایان، شکار شاهی، تشریفات و خوش آمدگویی به تصویر کشیده شده که ردپای تمدن با شکوه ایران باستان است.

وی تاکید کرد: چندین طرح استحکام بخشی بر روی نقش برجسته های سنگ های تنگ «سولک» در سال های اخیر انجام شده و امسال هم قرار است نقش برجسته اصلی این منطقه استحکام بخشی شود.

وی بیان کرد: راه دسترسی منتهی به تنگ «سولک» به دلیل قرار داشتن در دل یک منطقه حفاظت شده خاکی است و موانع زیست محیطی برای آسفالت دارد و گردشگران برای رسیدن به منطقه راه را پیاده پیمایش می کنند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بهمئی خاطرنشان کرد: این منطقه که سالیانه مقصد هزاران ایرانگرد و جهانگرد است دارای یک کمپ گردشگری است که مسافران می توانند در آن چادر برپا کنند.

صلاحی نژاد افزود: در منطقه تفریحی دریاچه برم الوان کمپینگ اقامتی، سرویس های بهداشتی و قایق برای استفاده گردشگران آماده شده است.

او عنوان کرد: تنگ ماغر با داشتن پوشش گیاهی و آثار تاریخی سنگ نوشته یکی دیگر از یادگارهای تاریخی تماشایی این شهرستان است.

وی تاکید کرد: پوشش طبیعی و زیبای اطراف بخش سرآسیاب یوسفی، دریاچه برم الوان، جنگل بلوط بهمئی، حاشیه رودخانه تلخ، طبیعت منطقه ممبی، دریاچه سد مارون از دیگر مناطق دیدنی شهرستان بهمئی است.

شهرستان بهمئی با جمعیتی حدود ۳۸ هزار نفر به مرکزیت شهر لیکک در فاصله ۳۰۰ کیلومتری یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha