آبگرم سمنان، مجالی برای زدودن خستگی در دل طببیعت + فیلم

سمنان - ایرنا - مجموعه چشمه‌های آبگرم استان سمنان با راه دسترسی از سه شهرستان، با خواص کم‌نظیر درمانی به دلیل ماهیت دارویی مواد معدنی موجود در آب آن، یک منطقه ویژه برای گردشگران نوروزی عبوری از این خطه کویری برای رسیدن به مشهد مقدس به منظور رفع خستگی می‌تواند باشد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، چشمه های معدنی آبگرم از پنج چشمه متفاوت تشکیل شده و یکی از جذابیت های آن وجود سه چشمه بزرگ با خواص درمانی متفاوت است که سالانه گردشگران زیادی را به این منطقه می کشاند.

منطقه ویژه گردشگری آبگرم در ۳۵ کیلومتری شمال غربی شهرستان سرخه در سال ۱۳۸۶ به عنوان منطقه نمونه گردشگری در استان سمنان مصوب شد و از لحاظ جغرافیایی طبق آخرین نقشه های تقسیمات کشوری در این شهرستان قرار گرفته است، ولی از شهرهای مهدیشهر و سمنان نیز راه دسترسی دارد.

آب این چشمه های معدنی با دارا بودن سولفات کلسیک و گوگرد فراوان، برای امراض مختلفی چون بیماری های صفراوی، کلیه، کبد، نقرس، زردی، رماتیسم و درد های مفصلی، خاصیت درمانی بسیار مطلوبی دارد.

از دیرباز گردشگری درمانی به شکل و شمایلی دیگر در این منطقه رواج داشته و مسافران بی‌شماری از استان های شمالی و ساکنان محلی به این منطقه سفر کرده و با توشه غذایی مناسب برای گذران چند روز شاد و درمانی در دل طبیعت، به همراه تعداد زیادی از اعضای خانواده، در این منطقه به گشت و گذار می پرداختند.

برای رسیدن به این چشمه های معدنی درمانی آبگرم، چندین راه دسترسی متفاوت از شهرستان های سمنان، مهدیشهر و سرخه وجود دارد، سمنان- سه راهی مومن آباد- آبگرم، مهدیشهر- درجزین- آبگرم، مهدیشهر- منطقه زینعلی- آبگرم و سرخه- روستای افتر- آبگرم، چهار راه دسترسی به این منطقه نمونه گردشگری است.

چهار کیلومتر در جاده آسفالت به سمت شمال غرب سمنان در نزدیکی روستای مومن‌آباد شهرستان سرخه، جاده خاکی وجود دارد که ورود به این جاده خاکی تصویر ذهنی‌ات را تغییر می‌دهد، اینجا بخشی از استان سمنان است، تا چشم کار می‌کند بیابان برهوت است و جاده‌هایی که مارپیچ هر کدام تو را به مسیری می‌کشاند؛ دلم می‌خواهد تمام این مسیرها را بروم، ذهنم پر از سوالات بی‌جواب است که در انتهای هر مسیر چه منظره‌ای چشم‌نوازی خواهد کرد.

از ماشین پیاده شدم و طبیعت را به نظاره نشستم، انعکاس نور خورشید بر ریگ‌هایی که برق می‌زد و همچون مرواریدهای رنگی به بیابان جلا می‌داد، وجودم را به هیجان آورده بود. بر ریگ‌های مرواریدی در عمق سکوت دراز کشیدم و آسمان آبی آبی که چنین زلالی را کمتر جایی می‌توان دید به تماشا نشستم. از دیدن طبیعت سیر نمی‌شدم، ناچار به مسیر ادامه دادم، گویی به مقصد نزدیک ‌شده بودم. ردی از آب دیدم آبی که رنگش فرق داشت و ریگ‌های درون این رودخانه کوچک نیز به تاثیر از آب، رنگی ناب داشتند و کمی جلوتر جاده از رودخانه عبور می‌کرد، به ناچار از رودخانه عبور کردم به کیلومتر ماشین نگاه کردم و متوجه شدم نزدیک به ۱۸ کیلومتر را در جاده خاکی سپری کردم و دیگر باید به مقصد رسیده باشم.

آبگرم سمنان، مجالی برای زدودن خستگی در دل طببیعت + فیلم


ماشین را پارک کردم در اولین نگاه چشمم به اتاقک‌های قدیمی در دل کوه افتاد که انگار محل زندگی انسان‌های نخستین بوده باشد؛ حفره حفره‌هایی در دل یک کوه خاکی. کمی از تپه بالا رفتم و خود را به این اتاقک‌ها رساندم. گویی وارد یخچال شده بودم. کاملا اختلاف دما را احساس می‌کردم. درون اتاقک‌های کوه، هوایی خنک رو به سردی وجودم را فراگرفت.

در کنار اتاقک‌های قدیمی در دل کوه، اتاقک‌های کوچک کاهگلی و کانکسی نیز روی تپه‌ها وجود داشت. در فکر فرو رفته بودم که این چشمه های آبگرم طبیعی که هدیه خداوند به طبیعت این منطقه است، پای چند نسل از انسانها را به این نقطه کشانده است؟ در همین فکرها بودم که از آن بالا اولین استخر چشمه آبگرم سمنان را دیدم، بی اختیار به سمت استخر دویدم، پایم را درون آبگرم دلنشین گذاشتم. البته تمام فضا را بوی گوگرد فراگرفته بود. لحظه‌ای ناب و تجربه‌ای وصف‌نشدنی، گویی خستگی از وجودم پرکشیده بود. دلم نمی‌خواست از استخر دور شوم، اما شنیده بودم استخرهای دیگر با خاصیت‌های درمانی دیگر نیز در اینجا وجود دارد. زمان زیادی نداشتم، کمی از تل ماهوری بالارفتم و درست پشت اتاقک‌های خاکی دنیایی دیگر بود. ۲ چشمه زیبا با خواص درمانی متفاوت و طبیعتی متفاوت دیدم؛ در حسرت اینکه این ظرفیت تولید ثروت در استان سمنان چرا تا این اندازه مهجور است.

فیلم خبرگزاری ایرنا از آبگرم سمنان را با عنوان آبگرم، ظرفیتی طبیعی در استان سمنان و چشم‌انتظار سرمایه‌گذاری ببینید

آبگرم سمنان، مجالی برای زدودن خستگی در دل طببیعت + فیلم

اما راه دیگر دسترسی به رهاورد هسته به پوسته زمین

از مرکز شهرستان سرخه، پای در جاده سرخه- فیروزکوه می گذاریم و پس از طی مسافتی ۲۵ کیلومتری به روستای افتر می رسیم، روستائیان این منطقه از دیرباز یکی از گردشگران محلی ویژه این چشمه های معدنی بوده اند.

ساکنین روستای افتر، چشمه های معدنی آبگرم را با زبان محلی خود «گَرْ اِوه» می نامند، با پرس و جو از این افراد از پلیس راه سمنان- فیروزکوه در مجاورت این روستا عبور کرده و مسیر را از جاده ای خاکی به سمت چشمه معدنی آبگرم دنبال می کنیم، جاده ای خاکی که در سال گذشته برای تسهیل دسترسی به این چشمه معدنی احداث شده و نیاز به مرمت، ترمیم، تعریض شانه ها و آسفالت دارد. در پیچ و خم این جاده خاکی یکی از مناظر بی نظیری که جدا از بحث گردشگری درمانی جلب توجه می کند، وجود کوه هایی بسیار زیبا با نمایی سرخ و سبز با رگه های مختلف زمین شناسی و طراحی چشم نواز است و مسیر را برای هر مسافر و گردشگری دیدنی می کند.

حدود ۹ کیلومتر که در این جاده خاکی و کوهستانی که سفر کنیم، حوضچه های این منطقه گردشگری نمایان می شود، چشمه های بزرگ این منطقه به نام های «مُرادآب»، «گَرآب» و «قُلَنج» و ۲ چشمه کوچک تر نیز با ارتفاع کم در فاصله ۲۰۰ تا ۳۰۰ متری از این دو حوضچه قرار دارد، محلی های روستای افتر با دو واژه «کَسین اِوه» و «مَسین اِوه» به معنای آب کوچک و آب بزرگ از حوضچه و چشمه های بزرگ و کوچک این منطقه نام می برند.

لذت روستاگردی، خرید لبنیات محلی از دامداران روستا، تپه نوردی، کوهنوردی و تماشای طبیعت بکر با کوههایی به رنگ سرخ، تماشای گونه های جانوری چون کبک و تیهو و استفاده از آب گرم چشمه هایی که با گذر از لایه های زیرین زمین، مواد معدنی و دارویی کم نظیر را با خود به سطح زمین می آورند،چشمه های آبگرم روستای افتر در شهرستان سرخه را به یک مقصد گردشگری سلامت تبدیل می کند.

آبگرم سمنان، مجالی برای زدودن خستگی در دل طببیعت + فیلم

موقعیت و سابقه تاریخی محل چشمه های آبگرم سمنان

وجود فسیل‌های زیاد به‌ویژه فسیل دوکفه‌ای، بیانگر این نکته است که این منطقه در دوران زمین‌شناسی در کف دریا واقع بوده است و همچنین در ارتفاعات شمالی منطقه، فعالیت‌های محدود آتشفشانی دیده می‌شود. آب‌وهوای منطقه در قسمت‌های جنوبی دره، گرم و خشک و در قسمت‌های بالاتر و انتهایی حوزه، سرد و معتدل است. پوشش گیاهی در قسمت شمالی و در ارتفاعات منطقه آبگرم پوشیده از انوع گیاهان وحشی مانند زرشک، انواع گرامینه، انواع گون و نی است.

علاوه بر چشمه‌های آبگرم، جاذبه‌های فرعی نظیر وجود ارتفاعات و تنوع رنگی رسوبات و رخنمون سطح دگرشیبی لایه‌های رسوبی، برای علاقه‌مندان به کوهنوردی شگفتی‌هایی می‌آفریند. از لحاظ مطالعات زمین‌شناختی نیز این منطقه زمینه مناسبی برای محققین علوم محیطی فراهم آورده است. همچنین بقایای چند قلعه قدیمی وجود دارد که مردم سمنان معتقدند این قلعه‌ها متعلق به دوران قبل از اسلام است.

سخت‌ترین نقاط عبوری مسیر آبگرم، مکان‌هایی است که جاده و بستر رودخانه فصلی (خشک‌رود یا کال)، همدیگر را قطع می‌کنند. جاده دسترسی به منطقه، مناسب اتومبیل‌های شاسی‌بلند است ولی انواع سواری‌ نیز خود را به آبگرم می‌رسانند. به دلیل احتمال حرکت سیلاب و ریزش کوه در مسیر دسترسی، تردد در زمستان و روزهای پربارندگی خطرناک است و توصیه نمی‌شود. چندین مسیر، دسترسی به منطقه آبگرم را میسر می‌سازد. مسیرهایی از شهرستان مهدیشهر، درجزین و افتر وجود دارد، اما مشخص‌ترین مسیر، از سه‌راهی مومن‌آباد و از طریق جاده خاکی است.

خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) مرکز سمنان با هدف شناساندن بیشتر ظرفیت‌های کم‌نظیر و جذاب گردشگری، تبدیل استان سمنان از معبر به مقصد گردشگری و آشنایی بیش از پیش مسافران نوروزی و گردشگران داخلی و خارجی با اماکن و بناهای تاریخی، گردشگری و جاذبه‌های طبیعی و دیدنی استان، به معرفی جاذبه های گردشگری این خطه می‌پردازد.

آبگرم سمنان، مجالی برای زدودن خستگی در دل طببیعت + فیلم

استان سمنان که به دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استان‌های کشور ایران است که با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب می‌شود.

این خطه از جانب شمال به استان‌های خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استان‌های خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استان‌های تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.

در حالی سالانه افزون بر ۱۵ میلیون زایر با عبور از شهرستان‌های مختلف استان پهناور سمنان به زیارت حضرت علی بن موسی الرضا (ع) در مشهد مقدس می‌روند که دست کم یک شب در استان اقامت می‌کنند؛ از این رو، تبدیل استان سمنان از معبر به مقصد گردشگری یکی از برنامه‌های مهم حوزه گردشگری و مورد تاکید محمدرضا هاشمی استاندار این استان است.

استان سمنان دارای بیش از یک هزار و ۸۳۳ اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی شناسایی شده است که ۸۶۸ اثر از این تعداد در فهرست آثار ملی ثبت شده قرار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha