۴ فروردین ۱۴۰۲، ۷:۵۸
کد خبرنگار: 3131
کد خبر: 85061266
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

خانه‌ای با نگاره‌های قاجاری در بافت سنتی بجنورد

۴ فروردین ۱۴۰۲، ۷:۵۸
کد خبر: 85061266
سعید وحیدی
خانه‌ای با نگاره‌های قاجاری در بافت سنتی بجنورد

بجنورد- ایرنا- خانه جاجرمی از بناهای اواخر دورۀ قاجاریه و نمونه ارزشمندی از معماری سنتی است که بعنوان مامن صنایع دستی هنرمندان خراسان شمالی در بطن شهر بجنورد قرار دارد.

در خیابان طالقانی شرقی بجنورد و در کوچه جاجرمی، خانه‌ای به همین نام جا خوش کرده است که روایت‌گر بخشی از تاریخ و هنر این شهر است.

بنایی کوچک که گرچه درست در دل شهر و در هیاهوی زندگی ماشینی قرار گرفته اما کافیست برای فراموشی و دوری از این هیاهو و رسیدن به آرامش، دقایقی قدم در این خانه تاریخی بگذاری و در معماری زیبای آن غرق شوی و از غرفه هایی بازدید کنی که هر کدام از خلاقیت و ذوق هنرمندی پرتوان شکل گرفته است تا با کیمیای هنر خود، صنایع‌دستی و تولیداتی را خلق کنند که نمونه‌اش بی‌بدیل است.

تولیداتی که در قالب گلیم، معرق، سفال، صنایع چرم، چاروق و البسه محلی تبلور یافته و در حقیقت هویت تاریخی و فرهنگی مردمان این خطه از سرزمینمان را بیان و در غرفه‌های این خانه تاریخی، چشمان گردشگران و بازدیدکنندگان را مهمان زیبایی‌های خود می‌کنند.

درهای چوبی و همه پنجره‌ها و نورگیرها رو به حیاط باز می‌شوند، علاوه بر غرفه‌های صنایع‌دستی، نورپردازی زیبای درهای چوبی دوطبقه ساختمان که با پرده‌های سرخ منظم و یکدست از پشت پنجره سرک می‌کشند هر یک در رقابتی باشکوه می‌خواهند جلب‌ توجه کنند.

خانه‌ای با نگاره‌های قاجاری در بافت سنتی بجنورد

حسینیه جاجرمی در ۲ طبقه در ضلع شرقی و غربی بنا شده و برای ساخت طاق ها از سه نوع هلالی ساده، کلیل و قوس تیزه‌ دار استفاده شده است.

طبقه همکف این بنا از طبقه ی بالایی قدمت بیشتری دارد و این‌طور که مشخص است، مسکونی بوده است و طبقه بالایی از جهت سازه ای بر روی طبقه پایینی انطباق ندارد و مراسم مذهبی در آن برگزار می شده است و در بنا از پوشش هایی استفاده شده که از نوع تخت و طاقی به شمار می روند.

در طبقه اول این بنا از پوششی به اسم قومی پوش استفاده شده که به خوبی می تواند در برابر نیروهای عمودی مقاومت نشان دهد. برای چیدمان آجر هم ترکیبی از صدفی و رومی بکار رفته است.

این بنای سنتی با معماری درون گرا ساخته شده و سمت باز شدن در و پنجره ها به سمت حیاط است با اینکه در بجنورد معماری درون گرا اصلا متداول نبوده و این جور طراحی بیشتر مخصوص مناطق گرم و خشک است.

طبقه اول سه اتاق دارد که در همه آن ها طاق نما به کار رفته است. همه این در و پنجره ها با چوب ساخته شده اند و قدمت آن ها با قدمت بنا برابر است و در اتاق وسطی طبقه اول لوحی به چشم می خورد که وفق نامه بر روی آن ثبت شده است.

در این حسینیه یک هشتی هست که متصل کننده ورودی حسینیه به حیاط مرکزی است و در قسمت ورودی پله هایی هست که به طبقه بالا منتهی می شود.

اگر نگاهی به سقف هشتی بنا بیندازید سقف، پوشیده از قوس کلیل است و در جای جای مختلف بنا تزئیناتی شامل آجرکاری، گچ بری، مقرنس ماری و کتیبه به کار رفته که جذابیت خاصی به بنا داده اند.

خانه‌ای با نگاره‌های قاجاری در بافت سنتی بجنورد

یکی دیگر از جذابیت های این بنا ورودی های به سمت طبقه اول است که در آن ها از مقرنس کاری های جذابی به کار رفته است و با اینکه سالیان سال از ساخت آن ها می گذرد ولی همچنان زیبایی خود از دست نداده اند.

در زمان های گذشته در اتاق ها چهار فرش دستباف پهن بود که جذابیت اتاق ها را دوچندان کرده بودند.

این حسینیه که در لیست آثار ملی قرار دارد امروز به مرکز آفرینش هنرهای سنتی و صنایع دستی تبدیل شده و از جاذبه های شهر بجنورد به شمار می رود. این بنای تاریخی در ۱۷ مرداد ماه سال ۱۳۸۳ با شماره سند ۱۱۰۵۱ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

خانه جاجرمی واقع در خیابان طالقانی شرقی کوچه جاجرمی شهر بجنورد از بناهای اواخر دورۀ قاجاریه است که به استناد کتیبه موجود در سال ۱۳۲۵ هجری قمری به دست استاد غلامرضا بنا یزدی ساخته شده است.

اکنون خانه جاجرمی به‌عنوان یک مکان تاریخی و جاذبه شهر و بازارچه صنایع‌دستی شناخته شده و در ایام محرم و دیگر اعیاد و شهادت‌ها، مراسم عزاداری و جشن در آن برگزار می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha