به گزارش خبرنگار ایرنا، مرکبات پس از برنج دومین محصول مهم اقتصادی و منبع درآمد کشاورزی استان است؛ محصولی که تولید مازاد بر مصرف داخلی با نگاه اقتصادی دولت سیزدهم و استاندار مازندران و با تعیین استانداردهای صادراتی از سوی طرف مقابل تاییدیه کشور چین را اخذ و روز گذشته اولین محموله این قلم غذایی به شرق آسیا از طریق مسیر هوایی تهران به پکن صادر شد.
صادرات محور کردن محصولات کشاورزی مازندران دستکم طی یکسال گذشته ترجیع بند اظهارات کارشناسان و مسوولان در سطوح مختلف بود و به همین دلیل در ماه های گذشته اصلاح و بازسازی باغ های مرکبات برای دستیابی به محصولی بازار پسند در آن سوی مرزها در دستور کار گرفت و در کنار آن تعداد سورتینگ ها و مراکز بسته بندی نیز از ۲۰۰ به ۸۰۰ واحد افزایش یافت تا زنجیره صادرات پس از باغ هم تکمیل شود. ظرفیت انبار داری محصولات کشاورزی مازندران هم بر همین مبنا از ۸۰۰ هزار تن با توسعه سردخانه ها به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسید.
همه این اتفاقات خوشایند و مثبت برای صادرات محور کردن محصولات کشاورزی مازندران به ویژه مرکبات که دستکم نیمی از تولید حدود سه میلیون تنی آن مازاد بر مصرف داخلی است، فراهم شد، و اکنون مسوولان ارشد استان مازندران معتقدند که مرکبات مازندران توان رقابت در بازارهای جهانی را دارد و در کنار صادرات به کشورهای همسایه مانند روسیه، عراق و افغانستان به بازار هدف جدید بنام کشور چین دست یافته اند.
طبق برآورد سازمان جهاد کشاورزی امسال نیز همانند سال گذشته بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن انواع مرکبات برابر با نیمی از مرکبات کشور در این استان تولید شد. ۷۰ درصد این میزان تولید پرتقال است و دستکم یک میلیون تن آن در مسیر صادرات قرار گرفته است.
عبور مازندران از اخذ تاییدیه مجوز صادرات به چین
سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین در ۲۶ مرداد ماه سال جاری در نشست تصویری با استاندار مازندران گفته بود که صادرکنندگان و کشاورزان مازندرانی با رعایت استانداردهای بستهبندی و توجه به کیفیت کالا برای صادرات مرکبات به کشور چین آماده شوند.
محمد کشاورز زاده افزود: با پیگیری های مستمر سفارت جمهوری اسلامی ایران در پکن و استاندار مازندران، مجوز صادرات مرکبات از ایران به چین اخذ شد و صادرکنندگان مازندرانی خود را برای ورود به این بازار هدف آماده کنند.
وی خاطر نشان کرد: کشاورزان و صادرکنندگان مازندرانی به طور حتم استانداردهای لازم را برای صادرات مرکبات رعایت خواهند کرد و با تولید و فرآوری مرکبات با کیفیت گامی جدید در صادرات این محصولات به کشور چین اتفاق خواهد افتاد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین تصریح کرد: طرف ایرانی از هم اکنون کار را شروع کند، چرا که بازار اقلام مختلف مواد غذایی چین پذیرش کالاهای صادراتی ایران را دارد.
با این وصف مسوولان استان مازندران بعد از اخذ مجوز صادرات که دارای فرایند پیچیده اداری و بهداشتی بود زیرساخت ها را برای صادرات مرکبات مازندران آماده کردند و اولین محموله هم در روز گذشته صادر شد که به طور حتم با تداوم این مسیر حلاوت آن را تولید کنندگان و باغداران استان در سال های آینده خواهند چشید.
قدردانی فعالان اقتصادی از استاندار مازندران
از سوی دیگر تُجار مازندرانی طبق بررسی هایی که انجام دادند معتقدند که عمده مرکبات استان که در انبارها ذخیره می شوند با کیفیت خواهند ماند و صادرات این محصول به کشور چین تنها مختص به بازه زمانی یک تا سه ماهه نیست و در تمامی فصول سال صادرات برای حفظ بازار چین ادامه می یابد. چراکه در سال های گذشته با تحرک سورتینگ داران مسایل فنی باغداری، برداشت، حمل و نقل و بسته بندی و ذخیره سازی فنی در باغداری استان به صورت استاندارد ترویج شد و طبق اعلام رسمی مسوولان جهاد کشاورزی ضایعات مرکبات از ۳۰ تا ۳۵ درصد یک دهه گذشته، امروز به کمتر از پنج درصد کاهش یابد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی مازندران با تاکید بر لزوم رقابتپذیری مرکبات مازندران از تلاش های استاندار مازندران از پیگیری ها برای صادرات اولین محموله مرکبات استان به چین تشکر کرد.
عبدالله مهاجر دارابی افزود: ورود به بازار چین باتوجه به ضوابطی وارداتی که این کشور دارد بسیار سخت و دشوار است اما مازندران با اخذ تمامی تاییدیه های لازم از کشور مقصد توانست برای اولین بار در تاریخ ایران اسلامی به صورت مستقل صادرات مرکبات به شرق آسیا داشته باشد.
وی ادامه داد: امروز موضوع صادرات مرکبات مازندران که دغدغه جدی استاندار نیز است به درستی با حمایت دولت عملیاتی شد و با ورود شخص استاندار، مرکبات مازندران به چین رفت که باید از این ظرفیت مهم برای توسعه اقتصادی استان نهایت بهره را ببریم.
مهاجر به وجود پایانه محصولات کشاورزی روماک گستر جویبار اشاره کرد و بیان داشت: اکنون این آمادگی وجود دارد که پرتقال های مازندران از این مرکز استاندارد ذخایر محصولات کشاورزی استان به دیگر کشورهای جهان هم صادر شود.
وی اضافه کرد: مازندران سالانه حدود هفت میلیون تن محصولات کشاورزی تولید میکند و حدود سه هزار واحد تولیدی و صنعتی فعال با زیرساختهای فرودگاهی، بندری و ریلی دارد که دولت سیزدهم به معنای واقعی از این ظرفیت برای توسعه استان استفاده می کند.
مهاجر تصریح کرد: دیگر بهانه صادرات محصولات مازندران به نقاط مختلف جهان به خاطر نبود امکانات حمل و نقلی، قرنطینه ای، گمرکی و بهداشتی تقریبا یا وجود ندارد و یا آنقدر اثرگذار نیست که صادر کنندگان بتوانند ضعف خودشان را پشت آن پنهان و مواردی مانند نبود مشوق های صادراتی را بهانه مهم قرار دهند.
وی خاطر نشان کرد: در کنار احیای زیرساخت ها باید تفکر صادراتی در بین کشاورزان زنده شود برای این که آنها بتوانند سرمایه اصلیشان را حفظ کنند، یک بار برای همیشه مشکل اصلی را که همان هدایت کشاورز و باغدار به کشت محصولات بازار پسند و قابل صادرات است، رفع شود.
تدوام صادرات مرکبات مازندران به چین
از سوی دیگر استاندار مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از تداوم صادرات کالا از جمله مرکبات و همچنین افزایش تبادلات تجاری با کشور چین خبر داد.
سیدمحمود حسینیپور افزود: مازندران تشنه صادرات محصولات تولیدی است که با رایزنی های مختلف درصدد تحقق این امر مهم هستیم.
وی با بیان این که صادرات یک میلیارد دلاری کالا از مبدا مازندران به نقاط مختلف جهان در سه سال آینده برنامه ریزی شده است، گفت: از هرگونه تبادل تجاری که باعث رونق کسب و کار و توسعه مازندران شود، استقبال خواهیم کرد.
استاندار مازندران با بیان این که در ابتدای دهه ۱۳۹۰ برای صادرات مرکبات از مازندران به کشور چین پیگیری هایی انجام شد، اما این طرح در گام بعدی ابتر ماند، خاطر نشان کرد: در دوره جدید پیگیری ها خواهان اجرای ۱۰۰ درصدی صادرات مرکبات از مازندران به کشور چین بودیم که با پشتیبانی های رییس جهمور و دولت سیزدهم و اراده تولیدکنندگان این مهم محقق شد.
حسینی پور بر ضرورت وجود و فعالیت میدان میوه و تره بار و دفتر ویژه اتاق بازرگانی مازندران در کشور چین تاکید کرد و گفت : ظرفیت های بینظیر کالاهای تولیدی مازندران باید به معنای واقعی به کشور چین معرفی شود.
نماینده عالی دولت در مازندران با تشریح ظرفیت های قابل توجه گردشگری به ویژه گردشگری سلامت استان، اضافه کرد: از سوی دیگر خواستار حضور گردشگران چینی در مازندران و شکوفایی گردشگری سلامت و گردشگری دریایی در این استان هستیم.
به گزارش ایرنا، برداشت مرکبات مازندران هر ساله از نیمه دوم شهریور با ارقام زودرس نارنگی پیش رس شروع می شود و معمولا در آذرماه با برداشت پرتقال تامسون به اوج می رسد و در نهایت این فعالیت باغبانی در دی ماه با کامل شدن قند ارقام پرتقال توسرخ و برداشت آن به پایان می رسد.
مازندران با داشتن ۲.۵ درصد اراضی کشاورزی کشور سالانه بیش از هفت میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می کند که معادل ۱۰ درصد ارزش اقتصادی کل محصولات کشاورزی کشور است.
نظر شما