به گزارش روز سه شنبه، شبکه خبری فاکس نیوز نوشت: پس از سالها رابطه سرد ایران و عربستان در حالی که به نظر می رسد روابط دو کشور ترمیم خواهد شد، احتمال شکست مذاکرات هسته ای آمریکا با ایران از یک سو و تلاش های اسرائیل برای عادی سازی روابط با کشورهای عربی منطقه از سوی دیگر این دو کشور را به بازندگان ذیل این توافق تبدیل کرده است.
به گزارش روز سه شنبه ایرنا از فاکس نیوز، پس از سالها روابط سرد و خصمانه میان ایران و عربستان، این دو کشور با میانجیگری چین توافق کردند تا روابط دیپلماتیک خود را از سرگیرند و سفارتخانه های خود را بازگشایی کنند و این موضوع در مرکز توجه جهان قرار گرفت.
بدین ترتیب ایران اعلام کرد عربستان سعودی دعوتنامه ای به ایران برای دیدارهای رسمی و دولتی ارسال کرده است اما جزئیات این جلسه هنوز مشخص نشده است.
از زمان شروع توافق ایران و عربستان نگرانی ها درباره روابط جدید بازسازی شده دو کشور بالا گرفت، چرا که از طرفی به معنای شکست مذاکرات هسته ای آمریکا و ایران و از طرف دیگر شکست تلاش های اسرائیل برای عادی سازی روابط با کشورهای عربی منطقه تحت توافق آبراهام و رشد نفوذ چین در خاورمیانه بود.
به نظر می رسد توافق اخیر تهران و ریاض که روز ۱۰ مارس ( ۱۹ اسفند) انجام شد نه تنها نوری به سوی پیچیدگی های پویایی است که به مدت دهه ها در خاورمیانه در حال شکوفایی است بلکه نشانگر حساسیت روابط چین و آمریکا برای شکل دادن سیاست خارجی در سراسر جهان است. چین مشتاق است تا خود را برنده بلامنازع و آمریکا را بازنده بزرگ این توافق نشان دهد.
به علاوه چین علاقه مند است تا ثبات کامل میان عربستان و ایران که هر دو از بزرگترین شرکای تجاری این کشور در خلیج فارس هستند تضمین شده باشد.
ایران نیز در تلاش برای ترمیم روابط ژئوپلوتیک خود در خاورمیانه است که نه تنها منجر به بهبود اقتصادش خواهد شد بلکه موقعیت تهران با نفوذی بیشتر درباره مسائل منطقه ای مانند مناقشه اسرائیل و فلسطین تحکیم می شود.
از سوی دیگر اسرائیل براساس توافق آبراهام که با میانجیگری آمریکا در سال ۲۰۲۰ با کشورهای عربی آغاز شد به عادی سازی روابط با کشورهای عرب منطقه از جمله امارات متحده و بحرین دست زد. این کشورها اکنون به شروع ترمیم روابط خود با ایران پرداختند.
عربستان سعودی نیز علاوه بر دستیابی به منفعت مالی از امنیت منطقه و بدل شدن به شریک تجاری تهران، به مناقشه یمن که ایران به مثابه جنگ نیابتی در آن از سال ۲۰۱۵ و جنگ سوریه که دستکم از سال ۲۰۱۳ در آن حضور داشته پایان خواهد داد.
نظر شما